Автор Тема: nova kola do 8500evra  (Прочитано 18351 пати)

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 459
Одг: nova kola do 8500evra
« Одговори #120 на: 04 Мај 2012, 11:05:13 am »
еепа чим викаш дека царина мора да се плати тогаш се плаќа не сум запознаен за таа ставка знам дека ддв не се палќа.
е сеа сите коли до сега биле купувани за UN FAO а продавани на UNDP и обратно а тие се генерално едното исто е сеа незнам дали би можело да бидат продаден на амбасада или некое друго дипломатско претставништво

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #121 на: 04 Мај 2012, 11:06:11 am »
не ни верувам дека е сега нешто сменето исто е останат пошто ја ти кажував за 2004година  :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #122 на: 04 Мај 2012, 11:13:39 am »
еепа чим викаш дека царина мора да се плати тогаш се плаќа не сум запознаен за таа ставка знам дека ддв не се палќа.
е сеа сите коли до сега биле купувани за UN FAO а продавани на UNDP и обратно а тие се генерално едното исто е сеа незнам дали би можело да бидат продаден на амбасада или некое друго дипломатско претставништво
Епа тоа е тоа :)

Значи царината ја плаќа увозникот и тоа нема врска со купувачот бидејќи увозникот не знае дали следниот што ќе влезе во салон да купува кола е дипломат или не. А башка колата може да стои во салон и бајаги време нели? Целта на царината во дополнение е да го заштити домашното производство и да се даде ценовна предност на домашните производители. Е сега тоа што македонија наплаќа царина за возила тоа е друг муабет да не ја отвараме таа тема сега.
А со ДДВ-то е друг муабет. Него го плаќа крајниот купувач во синџирот на трговија и затоа е битно кој е и што е, дали е фирма, физичко лице, автошкола, дипломат и така. А акциза дали се плаќа на патнички возила не сум сигурен, треба да проверам. Мислам дека за товарни возила не се плаќа.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #123 на: 04 Мај 2012, 11:22:03 am »
акциза се плаќаше до пред некое време ама со последните измени на законот не се плаќа колку што знам јас

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #124 на: 04 Мај 2012, 14:36:27 pm »
Znaci ako tatko ti raboti na Kosovo moze da zeme kola preku UN FAO. Taa ke bide registrirana na specijalni tablici. Sekako posle 6 meseca ke moze da ja donese vo MK ama DDV i Carina MORA da se plati.

Jas porano mislev da zemam cisto nova kola od Bugarija i da mi bide na BG tablici da receme edno 1 godina i posle da si ja prenesam vo MK (zasto poskapo ke ja dadam nego li vo BG), da ama ne, DDV pak ke mora da platam i akciza i carina ! Koj i da e za sekogo vazi istoto. Duri i na ime na stransko lice so privremen prestoj vo BG da e registrirana (XX tablici). Vaka plakjam DDV dva pati, ednas koga sum ja kupil vo BG (23%) a ednas na vlez vo MK (18%).
E sega na primer ako zemes kola vo BG na firma imas pravo na povratok na DDV -23%, i posle kolata ja vozis so polnomosno na BG firma 1 godina i duri potoa mislam deka mozes da ja otugjis na nekoj za da ne plati DDV.
Taka e poeftina kolata vo start (cenite vo BG se poniski na novi koli - ima povekje akcii)-23% DDV, samo sto posle 1 godina vo MK ke se platat pomali davacki (pad na vrednosta na voziloto) i bi bil vo nekoja minimalna dobivka. Samo sto edna godina treba da go vozis na BG tablici.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #125 на: 04 Мај 2012, 17:17:09 pm »
епа тоа и ке се направи колку што знам јас ке се вози некое време на дипломатски таблици на име на фао а после ке се пребаци на име на таткоми или на мое
јас ке прашам убаво после и ке пишам вечер зш и јас се збунив сеа ??? ???
 ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #126 на: 04 Мај 2012, 17:18:00 pm »
Кога ќе го префрлаш од дипломатски на обични таблици ќе мораш да платиш данок.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #127 на: 04 Мај 2012, 22:56:46 pm »
Toa e toa. DDV se plakja i toa vo poln iznos mislam deka bese. Aj proverete. Ne se izbegnuva DDV taka lesno. Samo fintata so uvoz od stranstvo no od lice da se racuna kako polovno moze bi zastedilo malce. Treba da se proveri.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #128 на: 07 Мај 2012, 10:13:41 am »
ДДВ и царина можеш да избегнеш ако колата е на македонски дипломатски таблици по истек на третата година од регистрација на возилото. Потоа возилото може да го купи било кој без дополнителни давачки кон државата.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #129 на: 07 Мај 2012, 10:23:41 am »
Од каде го најде ова? Не беше така во мојот случај.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #130 на: 07 Мај 2012, 10:44:03 am »
Од лично искуство. Јас колата ја купив од дипломат во МК, по навршување на 3 години и месец од прва регистрација. Му платив колку што се договоривме, немаше други давачки, како царина, ДДВ, акциза или што и да е. Е ќе треба да платиш целосна регистрација на возилото (не можеш да ја искористиш постоечката што е веќе платена за четвртата година), и регистрацијата ќе ти важи од денот кога си ја регистрирал на свое име.

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #131 на: 07 Мај 2012, 10:53:27 am »
i jas prasav kolku sto mi kazaa taa e procedurata kako sto vika Z128

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #132 на: 07 Мај 2012, 11:42:04 am »
Јас како што знам значи ако возилото е купено на старо во Македонија избегнуваш давачки, ако не, треба да си ги платиш (ако е купено на ново).

А ако е како што кажувате тогаш е супер...нема што да се замарате

Сите пред амбасада! :D :D :D :D :D

Отсутен NDarK

• Јуниор
  • **
« Одговори #133 на: 07 Мај 2012, 11:46:44 am »
па ја ке го земам на старо после некоја година  ;)