Автор Тема: Температура на разладна течност  (Прочитано 26151 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2205
Одг: Температура на разладна течност
« Одговори #75 на: 16 Јули 2012, 14:22:25 pm »
Кај мене ја кажува точната температура,нема никакви толеранции,на нагорнини се покачува нешто над 90,на надолнини помеѓу 80 и 90 С,т.е си мери точно и си покажува точно,а не како некои да се залепи на 90С и да не мрдне.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #76 на: 16 Јули 2012, 14:32:04 pm »
Јас мислам дека кај мене од 87-92 не мрда стрелката, или многу малку под и над црта. А мамицу му, точен е за 50, 60, 70, 80, 100 и 110, нагоре не отишол нкад :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #77 на: 16 Јули 2012, 23:10:48 pm »
од што може стрелката да покажува погрешно, дали има шанса од средството за затнување на дупчиња во антифризот и како би можело да се среди тоа...
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #78 на: 17 Јули 2012, 07:01:03 am »
Од средството нема шанса да покажува грешно ама од термосензор кој променил к-ки или е неисправен тоа сигурно можи
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #79 на: 02 Август 2012, 17:28:27 pm »
Аха тоа е сијаличето „damage has been done“ ;D

точно,пунтово не покажува ако светне сијаличето отиде јабана ;D

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #80 на: 03 Август 2012, 17:00:09 pm »
Незнам дали е некој проблем ако може некој да ми каже?На релација кавала-солун застанав на патерината надвор беше некој 37 степени,стрелката за температура почна да ми се качува над 90степени (досега никогаш не ми се случило тоа секогаш стои на 90с),а перката не се уклучи за да излади ???

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #81 на: 03 Август 2012, 17:01:56 pm »
До колку отиде?

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
« Одговори #82 на: 03 Август 2012, 17:03:16 pm »
110 сигурно и кога тргнав со колата за скоро време почна да паѓа.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #83 на: 03 Август 2012, 18:05:35 pm »
Под итно да си го провериш/замениш термопрекидачот,не е скап но најверојатно не ти ги вклучил перките.Некаде нешто под 100С треба да ти ја вклучи првата брзина.Кога возилото не е во движење кога стои во место нема размена на топлина помеѓу ладникот и воздухот и температурата се покачува,во тој случај треба да се вклучат перките за да има струење на воздух помеѓу каналчињата на ладникот а со тоа и температурата ќе се намали.

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #85 на: 03 Август 2012, 20:17:18 pm »
Каде стоеше овој сензор,на ладникот ли?
Ова е сензор за температурата а не е термопрекидач,по мое.
Термопрекидачот треба да е на ладникот.Но можеби сум грешка.Носи ја на електричар нека го проверат термопрекидачот,а и ефтин треба да е до 10 евра повеќе не би требало да е.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #86 на: 03 Август 2012, 22:53:36 pm »
Новите коли немаат таков класичен термопрекидач. екуто преку сензорот за температура го раководи вентилаторот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #87 на: 07 Август 2012, 17:28:13 pm »
Кај мене ја кажува точната температура,нема никакви толеранции,на нагорнини се покачува нешто над 90,на надолнини помеѓу 80 и 90 С,т.е си мери точно и си покажува точно,а не како некои да се залепи на 90С и да не мрдне.
А што ти покажува кога ќе се вклучи перката за ладење? 90степени и тогаш?
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #88 на: 07 Август 2012, 17:35:55 pm »
Тој елемент е термодавач најчесто NTC отпорник. Кај мене стои на блокот и директно ја мери температурата на антифризот бидејќи кога го вадев да го заменам од отворот течеше антифризот. Но, еве кај мене на оopcom покажува дека температурата на антифризот е 102 степени, а на инструментот стрелката стои на 90 степени. Вентилаторот се вклучува негде на 98 степени што значи дека тоа што покажува дијагностиката е точно, но тоа што го покажува инстрментот во шалттаблата не е. На интернет има различни табели за термодавачите. Некои одат до 120 степени нкои само до 90 степени. Кај мене е баш оој вториот. Вчера го ставав во врела вода и отпорот му паѓа до минимум 360 оми, а за 120 степени треба да е негде сторина оми. Му ставив таков отпорник во конекторот и стрелката одма си отиде на 120 степени но со постоечкиот термодавач нема шанса да покажи повеќе од 92 степени на инструментот. Чудно но вистинито

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #89 на: 07 Август 2012, 19:05:12 pm »
А што ти покажува кога ќе се вклучи перката за ладење? 90степени и тогаш?

Не кога ке се вклучи перката покажува нешто под 100 С,термопрекидачот ги вклучува перките на 97С во прва брзина,втора брзина е на 102С но до сега не стигнала температурата за втора брзина.Термостатот го менував пред некој месец,стариот ми отвараше уште на 50-60С и моторот тешко загреваше,сега за 5 мин. температурата си доаѓа нешто под 90С.

Пред некоја година сменив и термопрекидач,стариот не вклучуваше во прва брзина,дирек на втора одеше,одејќи Кавадарци-Прилеп 5 души товарен,летно време температурата ми ја крена над 105С кај ресторанчето на Плетвар,тогаш приметив дека имам фалш термопрекидач,за 300 ден. нов и нема гајле.