Автор Тема: Температура на разладна течност  (Прочитано 25641 пати)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6791
  • French diamond
Одг: Температура на разладна течност
« Одговори #60 на: 14 Јули 2012, 15:30:53 pm »
Мора менвање, и за на лето друго е да ја возиш незагреана, а за на зима веќе....

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #61 на: 14 Јули 2012, 15:31:34 pm »
Иста ситуација и кај мене, овој период во град за 5 минути качува 100 че, а излезам на отворено одма паѓа на 70.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2202
« Одговори #62 на: 14 Јули 2012, 20:18:22 pm »
Е па затоа јас пред некој месец си го сменив термостатчето и сега си ја држи температурата од нешто над 80 до нешто под 90,чат пат качува нешто над 90 но ако ја запнам квалитето.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #63 на: 15 Јули 2012, 22:33:31 pm »
Дечки да не отварам нова тема денеска колата мн ми загреа не се вклучуваше вентилаторот, малку ми троши антифриз но не фали, а онекна ставив средстство за затнување на дупчиња во хладнакот од вуртх, мислам не би требало да има прпблем од тоа, а термостатот не ми затвара одамна....
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #64 на: 15 Јули 2012, 22:58:17 pm »
Провери го автоматчето на ладњакот дали е исправно или некој осигурувач да не имаш изгорен.

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #65 на: 16 Јули 2012, 00:09:43 am »
Дечки да не отварам нова тема денеска колата мн ми загреа не се вклучуваше вентилаторот, малку ми троши антифриз но не фали, а онекна ставив средстство за затнување на дупчиња во хладнакот од вуртх, мислам не би требало да има прпблем од тоа, а термостатот не ми затвара одамна....

Вчера ми се јави еден муштерија, исто ставил средство за затнување на дупчиња и тотално го средил моторот...се надевам кај тебе не е така...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #66 на: 16 Јули 2012, 09:44:44 am »
Idealnata rabotna temperatura ne e 90 stepeni, idealnata rabotna temperatura varira kaj sekoj motor, i cesto e 90 stepeni. Niedna kola ne ja drzi temperaturata 'na sredina' celo vreme, ili zalepena na 90 celo vreme, tuku ima koli koi pokazuvaat (priblizno) vistinska temperatura, i ima koli koi ovaa temperatura ja laziraat. Kolite kade sto temperaturata precizno se otcituva prostata raja gi narekuva krshevi, a onie kade sto e zalepena na 90 ili na sredina se super.

Primer, kaj Fehlerwagenot strelkata za temperatura stoi zalepena 90 vo raspon pomegu 65-105 stepeni. Rajata dava thumbs up za Fehlerwagen. Opelot kacuva 5-10 stepeni na ugorno, Opelot e krsh.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1840
« Одговори #67 на: 16 Јули 2012, 10:06:23 am »
И мене ми е чудно тоа кај ФВ,Сеат и Шкода, пример на неколку пати возејќи по планини со Сеат леон ќе се уклучи перката, а стрелката не мрда ни милиметар, на Вектрата пак, зимава сменив нов термостат, и да ја држи температурата ,ама знае да варира од 85 до 95 степена, иако најчесто е на 90.

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #68 на: 16 Јули 2012, 10:29:48 am »
Најчесто тој мерач се прави така да покажува 90 степени да не ги вознемирува возачите доколку температурата продолжи да расте тогаш почнува и стрелката да се движи накај црвено.
Како кај многу нови коли нема мерач за температура на вода? Има само една сијаличка кога ќе прегрее моторот да светне т.е. кога ќе почне да прегрева :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #69 на: 16 Јули 2012, 10:42:44 am »
Аха тоа е сијаличето „damage has been done“ ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #70 на: 16 Јули 2012, 10:51:56 am »
Најчесто тој мерач се прави така да покажува 90 степени да не ги вознемирува возачите доколку температурата продолжи да расте тогаш почнува и стрелката да се движи накај црвено.
Како кај многу нови коли нема мерач за температура на вода? Има само една сијаличка кога ќе прегрее моторот да светне т.е. кога ќе почне да прегрева :)

Сијаличката функционира на начин што ако температурата се качи од 100 на 105 степени за 10 секунди (хипотетички) тогаш ќе светна сијаличката. Нема да светне кога веќе ќе качи 120 или 130 туку кога ќе качи 105.

Така да и едната и другата варијанта (на Опел и Фв) се океј според мене. Но сепак мислам дека е ретардирана идејата во кола да нема мерач за темепратура на разладна течност (Даеву, Опел, Пежо, Рено итн...)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54951
  • Махер
« Одговори #71 на: 16 Јули 2012, 10:57:54 am »
Се сложувам, тоа е исто како обртомер да фали. Од друга страна ако сакаат сијаличка може да стават и мерач и сијаличе за да е по видливо загревањето. Ми се допаѓа кога има и плава сијаличка, кај некои коли кои означуваат дека возилото е сеуште ладно.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34065
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #72 на: 16 Јули 2012, 11:03:10 am »
Плава сијаличка имаше во Пежо 206 ГТИ и тоа беше уствари една сијаличка во две бои. Пишуваше oil temp

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #73 на: 16 Јули 2012, 13:07:13 pm »
Нормално е температурата да варира, да се качи до одредена точка, односно до онаа точка во која термостатот отвора, и потоа минимално да се врати назад зашто температурата на разладната течност во ладилникот е поладна од онаа што се наоѓа во моторот.

И незнам зашто сите велите дека доколку сказалката од температурата отстапи од нормалното дека готово таа кола е крш. Еве конкретно за мојот воксал со кадетт мотор. На шал таблата за температурата првин имам една сина линија, после тоа има 3 цртички и после 3 цртича доаѓа црвено поле како што се гледа од сликата под текстов. Кај мене термостатот отвора на 2 цртичка, и може минимално да падне назад помеѓу 1 и 2 цртичка или пак константно да ја држи на 2 црта. Значи на рамно, кај мене таа е нормална температура, но доколку дојде на успон, тогаш доаѓа до остапување и температурата иде до 3 црта, а во зависност од успонот колку е стрмен и колку сио натоварен, може и малце над 3 црта да отиде. Што значи тоа ? Тоа значи дека ТЕРМОСТАТОТ ВО ТИЕ МОМЕНТИ Е ПОСТОЈАНО ОТВОРЕН И ВОДНАТА ПУМПА ЈА ВРТИ ПОСТОЈАНО РАЗЛАДНАТА ТЕЧНОСТ ЗА ДА НЕ ДОЗВОЛИ ПРЕГРЕВАЊЕ НА МОТОРОТ. Значи точката на отворање на термостатот е 2 црта, но дозволени полиња се и до 3 црта. Еве сеа се вратив денес од прилеп и на плетвар на овој начин температурата си работеше, и еве проверувам ниво на разладна течност, нема ни капка изгубено, значи сето тоа е нормално, нема кола што особено на успон нема да направи остапки во темературата на успон, тоа е нормално, штом не ти оди до црвено, што има тука проблем.

И друга работа, штом малку ти отстапи од нормалното, малку накачи температура, после тоа малку потешко се стабилизира, зашто водата во тие моменти речиси и не се задржува во ладилникот бидејки термостатот е отворен, водната пумпа работи постојано и водата е во постојано кружење. Но сепак тоа не е причина за загриженост

http://i.imgur.com/A2zCm.jpg

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #74 на: 16 Јули 2012, 14:00:57 pm »

Вчера ми се јави еден муштерија, исто ставил средство за затнување на дупчиња и тотално го средил моторот...се надевам кај тебе не е така...
кај мене е откриен проблемот, стречката покажува погрешно
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.