Автор Тема: Музиче..  (Прочитано 1076746 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44575
  • Il Moderatore
Одг: Музиче..
« Одговори #5895 на: 02 Јануари 2015, 22:00:25 pm »
Ако е така како што велиш, тогаш, пластично кажано, добра продукција се сведува на звуци помеѓу 1000-8000Hz :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20279
« Одговори #5896 на: 03 Јануари 2015, 00:06:51 am »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5897 на: 03 Јануари 2015, 10:48:28 am »
Ако е така како што велиш, тогаш, пластично кажано, добра продукција се сведува на звуци помеѓу 1000-8000Hz :)

Да, но не во смисла што е ограничена на тој банд (таман работа), туку дека во тој банд треба да се препознаат сите инструменти, целата музика.

Земи некој светски хит (затоа што сигурно е профи продуциран, не за друго). Пушти го на каков сакаш систем. На најскапаното транзисторче од пред 40 години. Пак се слуша целиот микс, сите инструменти, без оглед на тоа што во реалноста голем дел од тие инструменти свират дааалеку во тесното бандче кое што може да го отсвири кутрото радивце.

Пушти на истото радивце некоја... не толку добра продукција... и одма почињаат да се губат инструменти. Ова не се слуша, она не се слуша, ова многу тивко, она многу гласно итн итн. Лоша продукција.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5898 на: 03 Јануари 2015, 11:01:06 am »
Лоша продукција уште полошо звучи на одличен систем. Лоша продукција - лошо звучи. 3 пати полесно ќе познаеш лоша продукција на добар накај одличен аудио систем, отколку на лош.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55150
  • Махер
« Одговори #5899 на: 03 Јануари 2015, 11:06:39 am »
Тоа крпениците кога ќе распалат што се шифтале во студио по цели октави нагоре-надоле... Остатоци од мртви тонови од кои останале само некои духови хармоници... Страшно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5900 на: 03 Јануари 2015, 11:31:24 am »
Пробај макфест 2014 лајв слушај го на тоа транзисторче од пред 40 години, може и ќе ти звучи пристојно, ама на саглам озвучување ќе ти се споврати (барем побрзо во секој случај) :D
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5901 на: 03 Јануари 2015, 11:38:17 am »
Лоша продукција уште полошо звучи на одличен систем. Лоша продукција - лошо звучи. 3 пати полесно ќе познаеш лоша продукција на добар накај одличен аудио систем, отколку на лош.

Лоша продукција ќе ја познаеш И на добар И на лош систем.

Лоша продукција звучи „добро“ само во студиото каде што е правена или - уште почесто - само во главата на лошиот продуцент. Тнр. untraslateable mix.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5902 на: 03 Јануари 2015, 11:55:05 am »
Ако ги измешаш 50Hz 75Hz и 100Hz, а недостасува фундаменталната нота на 25Hz, кутриот мозок ќе ја надополни. Но не само што таа ќе е виртуелна нота, туку нотите под 100Hz имаат голем ефект на други делови од телото, како на пример градите. (И на ѕидовите, мебелот, подот...) Нота од 25Hz што нема да те удри во гради? Пофејк здравје. Нека си ја земат дома таа нота да си ја слушаат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5903 на: 03 Јануари 2015, 12:07:16 pm »
тоа евентуално у филмови. во музичка продукција 25 Hz се вика DC offset и типично се елиминира уште пред сигналот да стигне до миксетата. Освен можда некоја авангардна шокурјазнам музика. (

Под 100 Hz у музика има евентуално бас-бубањот и бас гитарата (или нешто друго што ја свири бас линијата). Друго све „јаде“ HPF на 100 Hz, за што има и специјални, прекрасни HPF on/off дугменца на секој канал.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5904 на: 03 Јануари 2015, 12:09:44 pm »
Иди на Крафтверк или на ФСОЛ скини им ги 25Hz...   
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5905 на: 03 Јануари 2015, 12:11:05 pm »
Иди на Крафтверк или на ФСОЛ скини им ги 25Hz...   

Протури нивна музика низ спектрум аналајзер и изненади се. Тие најдлабоките басови у музиката што сите ги сакаме ретко идат под 60 Hz.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5906 на: 03 Јануари 2015, 12:16:49 pm »
Еве, пробај ти изненади се со FSOL и „We have explosive“ на пример. Кажи ми дали има под 60 херци. Јас знам дека има. има и меѓу 20 и 30, не толку многу како околу 40, но има..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #5907 на: 03 Јануари 2015, 12:22:52 pm »
Ја немам во не-мп3 формат. мп3-ката која ја имам под 43 херци е тишина. Меѓу 43 и 60 само малку „драшка“ на минус-еден куп децибели. Музиката почнува да „рипа“ од 60 херци нагоре.

Ја „гледам“ со Adobe Audition, ако нешто значи. Има многу моќен FFT спектрум аналајзер.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5908 на: 03 Јануари 2015, 12:29:52 pm »
Не значи, спектрум аналајзер е спектрум аналајзер :)

Како и да е, не е баш дека под 25 херци се сече се`, луѓе намерно ги оставаат, поготово во денешнава „помодерна“ музика.

Edit: тргнат магнетлинкот. Не работи.

« Последно менување: 03 Јануари 2015, 12:55:10 pm Simo - Carrier166 »
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5909 на: 03 Јануари 2015, 17:35:04 pm »
Муабетот почна од оваа песна, па да ја видиме поконкретно во Adobe Audition според оној FLAC кој го имам низ годиниве.

Еве ја целата слика од Адоуби Аудишн:

Слична е приказната во останатиот дел од песната како и тука, кој сака цела да си ја анализира може да си ја погледне слободно сам. Саглам фајл може да ви дадам јас или да си симнете од некој проверен интернет залив.

Првиот дел на кој ќе се фокусираме е спектралниот анализатор кој намерно е зумиран во најдолниот дел од спектарот, зошто за таму и беше наменета дискусијава. Еве го:

Јасно е видно дека оспегот под 100Hz, е квантизиран, и полн со музика. По полн неможе да биде. Може да заклучиме дека голем дел од инструментите се наоѓаат во тој опсег под 100Hz.

Ако потоа се префрлиме на моментална фрекфенциска анализа од истата слика ќе го видиме ова:

Ставена е во логаритамски мод, за да може да се согледа долниот дел од спектарот поубаво. Од сликата може да заклучиме дека опсегот под 100Hz е многу полн со фрекфенции, кои се исто или слично гласни како остатокот од спектарот.

Еве и некоја минута понатаму:

Истата слика се добива и во тој момент. Еве ја и линеарната слика:

Информативно ме интересираше и спектарот на Pure Shores - Аll Saints. Сличен заклучок:

Информативно еве го и спектарот на Spanish Harlem - Rebecca Pidgeon

Спектарот на Orinoco Flow - Enya

Спектарот на Englishman in New York - Sting

Строго доверливо. Според узнавањето и трагата досега забележана може да се увиди дека во оваа конкретна снимка фрекфенциите под 100Hz се видно присутни со моќност не помала од онаа на остатокот од фрекфенциите.