Суша е за (добри) свирки веќе добри 10 години, а бендовите се најмалку криви за тоа..
Се сеќавам порано сум имал и по 15-тина секој ден, едно по друго...или 2 дневно една afterwork една ноќна..Плус, влегуваш во Миднајт во Октомври, излегуваш во Мај...и таа заработка слободно можеш да ја планираш...
Сега една неделно да најдеш е премија, а и таа е дпод знак прашање колку и како ќе биде платена и дали ќе биде редовна.
Смешно е во 2018 да зимам ист хонорар за свирка како што сум зимал пред една децнија, а во меѓувреме виното од 90 денари станало 150, во истиот клуб.
Очај.
И јас сум го приметил истото, нема добри свирки... мислев дека сум остарел и ми се сјебало сетилото, сум станал поголем тупаџија и сум станал од типот:
- Абе во мое време на свирка рокаа добар хард рок, денес некои сентиши, па кога ќе ти се испомешаат бациња со трајболи, со клучевите од колата на маса, па чупиња со една количка мејкап плус светликави штикли, на секој дел им е испишано дека се фанови на рандом балканска ботокс/селикон ороспија што во слободно време „пее“...
Да, додуша и остарев, ама и работите се испомешаа.
На онаа фамозната прослава која се провлекува низ темата и потрошените пари за неа... сигурен сум дека немаше да биди битна цифрата ако се донесеа „сељофест ѕвезди“, па народ, па фешти, па задоволство... али Фолтин, Архангел, Џајковски... гаси тоа ѓубре, пушти Карлеуша!
Џони Лајв и остали што пеат т фолк не мислат ко така
Си рачунаат прилив тие 365 дена годишно
Тоа не се музичари...уште помалку уметници...тоа се вируси на цела балканска култура..не само музичка.
Ако се мисли на фолкери од типот на турбофолкери, burn to the ground!
Ако се мисли на фолкери од типот народњаци, од типот македонска народна песна, оние квалитетните кои ја негуваат старата народна и кои можат да се избројат на прсти... нека заработуваат, неам против.