Автор Тема: Модификација на атмосферски мотор во турбо мотор  (Прочитано 39733 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Модификација на атмосферски мотор во турбо мотор
« Одговори #30 на: 16 Февруари 2012, 14:16:01 pm »
Зависи до кој степен ќе идеш ...

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #31 на: 16 Февруари 2012, 18:35:51 pm »
турбото носи поголем вртлив момент, па менувачот би требало да е во состојба тоа да го поднесе. Оригиналниот може и ќе издржи, но сепак е ризикување.

Менувачот е направен да издржува скоро дупло,па и повеќе вртежен момент од реалното што се вози
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 731
    • http://VisitsToMoney.com/index.php?refId=601060
« Одговори #32 на: 16 Февруари 2012, 19:08:34 pm »
Ајде вака на стандард мењац имало на 4500 RPM - 44КС и 68Nm торк , на овој менњач се вози на 7000 RPM - 394КС и 428Nm торк .
Се зависи што возило е и кој го правел , ако Хитлер му стоел над глава со пиштол на инжинерот тој нема да настрада од ништо , ;D у ствари ќе настрада ако на висок вртеж ќе смениш брзина со не добро стиснат кумплуг.

Го затравме муабетов за модуфикација на атмосверски во турбо мотор е вака , што турбо да се стави на тој модуфициран мотор , која брегаста , какво палење , кој компресионен простор , дали клипњаците ќе издржат , дали клиовите ќе издржат , и на крај колку ќе се побие . Се ова се пресметува. ;)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #33 на: 16 Февруари 2012, 20:18:22 pm »
menjanje na turbo motor e najisplatliva opcija i menjacot sekako vo komplet.

Отсутен S16-HGT

• Сениор
  • Пораки: 4442
  • НУКЛЕАРЕН КОМАРЕЦ
« Одговори #34 на: 16 Февруари 2012, 20:24:27 pm »
Да, еве на пример кај мене да се убаци 1.6 200 од 308- ца....сосе мењач  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #35 на: 16 Февруари 2012, 20:31:47 pm »
moze moze ama treba i ECU, instalacija immo itn.. Mozebi i ke trebe secenje na rogovi da se napasira. Nema nevozmozna rabota.

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
« Одговори #36 на: 18 Февруари 2012, 19:22:01 pm »
А да модифицираш мотор без ништо да фаќаш во него сериозно само да спуцш турбо и појако убризгање да направиш палењето да го следи притисокот на турбото заради детонации и толку и од 50 KS да добиеш 150KS , или на пример од 100ks да добиеш ~250ks за ова не треба мењач подобар. А е возможно на некои возила.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #37 на: 18 Февруари 2012, 20:00:54 pm »
Mногу битно, и кој мајстор ке го прави ;D ;D ;D ;D

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
« Одговори #38 на: 20 Февруари 2012, 18:48:20 pm »
Mногу битно, и кој мајстор ке го прави ;D ;D ;D ;D

Ова може да го направи секој кој малце му фаќа црпката и ако се заитересира за најде и прочита а потоа добро размисли како сета фукционира во некој постари турбо мотори направени фабрички почнувајки од RENAUT 5 turbo со Solex 34 карбуратор а пороа VOLVO со К-јетроник и после се навака.

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 560
« Одговори #39 на: 20 Февруари 2012, 20:36:55 pm »
KE-jet idealno nesto kolku sakas mu pustas benzin na ka-glavata i neti trebaat dizni nemas problem so s3enzori za vozduh drn mrn jas mislam deka e najlesno na K-glava da namestis turbo sekako si ja vlece turboto k- preku vilterot ja otvara klapnata pusta benzin caooo amore sibas krotko na 0.6 ne ja siluvas postojano i si imas doibar turbo benzinec se razbira so predhodno nekolku raboti so moras da gi naprais malenje komp-prostor grana tie zaebancii kraj kraeva ima volvo turbo so KE-jet sibnimuja taa k-glava i si gledas seir SEA ZBORAM ZA KE-JET UBRIZGUVANJE NE ZA ELEKTRICNI DIZNI KAKOS O E ABF 2.0       
16V, OVA LICNO ZA MOJOT MOTOR GO REKOV POSO SEGA SUM VO PLAN DA SE STOPLI VREMETO I DA RASPIZDAM SE FULL INJECTION MISLAM DEKA KE IMA POVEKE ZAEBANCII, I SO ECU ,DIZNI, I SO SENZORI ZA VOZDUH. VAJDA NEMA DA RABOTI TOJ SO E SENZOROT ZA VOZDUH NA PR, NA GOLF 2.0 16V I DA MU DRUKA VOZDUH TURBOTO TOCNO KAKO KOGA BI BIL ATMOSVEREC A?
:D :D :D

Отсутен mrmut

• Јуниор
  • **
« Одговори #40 на: 21 Февруари 2012, 19:06:21 pm »
Еве несто околу VW моторите со К-гава и турбо.
Момаков е закон она сто го зборев со стандарт мотор турбо но со ситно преправки наоколу.
http://forums.aussieveedubbers.com/viewtopic.php?tid=92145

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9195
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #41 на: 21 Февруари 2012, 21:27:56 pm »
Можда на некој ке му се најде за мотори со карбуратор...

http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=235460

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #42 на: 21 Февруари 2012, 21:44:51 pm »
За да се монтира турбинава,на колку треба да се спушти компресијата ???

И кои други преправки ???
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #43 на: 21 Февруари 2012, 22:53:07 pm »
Еве несто околу VW моторите со К-гава и турбо.
Момаков е закон она сто го зборев со стандарт мотор турбо но со ситно преправки наоколу.
http://forums.aussieveedubbers.com/viewtopic.php?tid=92145
мрки јас ја имам истава турбина оваа е таа со ти кажав,и  истите дискови ги имам на колата само што им е земено здравје веке ама коа ја донесов беа исти такви еххе

Отсутен cupra 2

• Јуниор
  • **
« Одговори #44 на: 21 Февруари 2012, 22:59:09 pm »
Добра тема..... и мене ме интересираат такви работи.... што треба да се направи откога ке се монтира турбина на бензинец, што треба да се прештелува?

на бензинец од прилика се прави ова
1.turbo + intercooler ( Може и без него но нема да има толку зголемување на сила доколку го има )
2.дизни со поголем капацитет
3.намалување на компресија ( мислам дека за турбо мотор треба околу 8.5:1 )
4.нова грана да може да се намести турбото
5.црева и сл. за воздухот од турбото до моторот + филтер за воздух

ова е доколку турбото е до кај 0.5-0.7bar како што е кај фабричките турбо мотори а доколку се оди над тоа добро е да се стават и други клипови и сл .  ова е за бензинец  , но ако некој знае за дизел може да напише
јас мислам дека треба да има бризгалки за уље на радилицата без нив ке ги стопи мн брзо клиповите има полно мотори со немаат какосо знам јас,кој ке бризгаат у цилиндарот  у клипот