Автор Тема: КЛИМА ФОЛИИ  (Прочитано 58092 пати)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Одг: КЛИМА ФОЛИИ
« Одговори #60 на: 06 Април 2012, 19:59:09 pm »
И да, ефектот е ист со фолиите.
Тоа едноставно не е можно.

Помеѓу завесата и стаклата има воздух кој се грее од зрачење, а понатаму тој топлол воздух се распределува низ кабината. 100% топлина и 100% UV зраци од зрачењето остануваат во кабина.

Помеѓу фолијата и стаклата нема воздух, па така во зависност од типот на фолијата се одбива голем дел од соларната енергија од зрачењето, со што помалку топлина се генерира внатре во кабината.
http://www.aswf.com/html/products/products_auto_performer.html
На пример ASWF Performer со 30% затемнетост одбива 51% од соларната енергија, односно ја намалува генерираната топлина во кабината за 51%. Воедно одбива и 99% од штетното UV зрачење.

Единствена предност/можност на завесите во однос на фолијата е модуларноста, т.е. можноста да ги кренеш или спуштиш по желба. За се останато предонста е на страна на фолиите.

Како настанува затоплување на телата во просторот ? Кога сончевите зраци допираат до телото и го загреваат. Кога тие зраци нема да допрат до телото ( што во случајот се решава со завесите ) тогаш автоматски немаш ни загревање на телата.

Кога ке ја ставиш фолијата, гледано од око на физиката, се јавува одбивање на сончевите зраци и главниот дел на затоплувањето се врши врз самото стакло, кое станува директен извор на топлина, а фолиите го ја спречуваат ( затоплувањето) .
Ако просурфаш малце по нет, ова ќе го најдеш, поред податокот дека фолии не смеат да се стават на домашни прозорци, кои имаат дупли стакла, бидејќи делот што се загрева кон надворешноста е толку голем, што може да ги пукне стаклата.

И на крајот, пипни преку лето затемнето стакло и незатемнето ( од внатре се разбира ) , за да видиш кој е поголем загревач на просторот.

И ако некад ставам фолии на кола, тоа ќе биде од 3М со најмала затемнетост, колку да служи на намената, а не за да гатам  од внатре коа возам дури и при најмалиот сумрак,
Сите други се колење одокативно на муштеријата, па така, со прикаската дојди ќе ти кажеме цена, ќе видиш дека Пасат Караван од 89 година, има 40 % пониска цена од најновиот Јарис.
Дури и кинеските у АвтоЛидер што коштаат 150 денари, и иљадарче за мајстор ( максимум ) ќе ти ја завршат истата работа ко овие што ги дерат за 150 евра.
Да ти залепам таква фолија на лев џам, и од брендираниве на десен, нема да можеш да погодиш која е која е бренд а која не е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54984
  • Махер
« Одговори #61 на: 06 Април 2012, 20:06:16 pm »
И ако некад ставам фолии на кола, тоа ќе биде од 3М со најмала затемнетост, колку да служи на намената, а не за да гатам  од внатре коа возам дури и при најмалиот сумрак,
Немој да ме сфатиш погрешно. Несакам ништо да алудирам, ниту да вреѓам. Ништо лично. Ама си возел ли некогаш кола со пристојно затемнети стакла во која требало да гаташ? По мое искуство од внатре не се ни приметува воопшто дека има фолии. Искрено, без навреда.

(Со 50% на задните стакла, се гатало? Или зборуваш за некои 99,4% па да гаташ?)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #62 на: 07 Април 2012, 03:35:37 am »
Денес возев кола (и пол) со 70 - 80% затемнети сите стакла со квалитетна фолија.
Преку ден воопшто не е проблем, од внатре се гледа нормално. Навечер има потешкотии само во темни места, треба да отвориш прозор за да видиш ретровизор.

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1310
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #63 на: 07 Април 2012, 07:00:01 am »
И ако некад ставам фолии на кола, тоа ќе биде од 3М со најмала затемнетост, колку да служи на намената, а не за да гатам  од внатре коа возам дури и при најмалиот сумрак,
Немој да ме сфатиш погрешно. Несакам ништо да алудирам, ниту да вреѓам. Ништо лично. Ама си возел ли некогаш кола со пристојно затемнети стакла во која требало да гаташ? По мое искуство од внатре не се ни приметува воопшто дека има фолии. Искрено, без навреда.

(Со 50% на задните стакла, се гатало? Или зборуваш за некои 99,4% па да гаташ?)

Јас досеа не сум се возел во кола со пристојно затемнети стакла. Сите биле затемнети ко за секс на Водно :) Земи го и фактот дека кај нас фолиите се моден детал, па повеќе се тураат ради изглед, а не ради функционалност.  Се гледа да се биде што по затемнето, и гатањето е на предните стакла, секако и позади.
На еден што става „нормално“ затемнети, 9 души праат темница.

Возењето за мене не треба да биде мучење ради изглед, туку функционалност и секако практичност.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #64 на: 10 Април 2012, 09:26:43 am »
Возењето за мене не треба да биде мучење ради изглед, туку функционалност и секако практичност.

Баш така. Кога ги ставав јас фолиите воопшто не размислував на црнила иако „советите“ беа дека на црна кола, јака црна фолија е закон. Напред затемнив со 30-ка позади 50. Мислам и фолијата што ја избрав беше благо зеленикава, не апла црна. Презадоволен сум, како од чувството внатре, изгледот од надвор, прегледноста. Немам никаков проблем ни навечер ни на доШ ни снеК :)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #65 на: 10 Април 2012, 09:56:14 am »
Ja imam zatemneto so 30% folii na predni stakla, i site zadni so 50% folii i nemam problem so preglednosta.. spodeluvam iskustvo, ali prednite ako se poveke od 30%, ondak toa e problematicno za vozenje, slabo se vidlivi nadvoresnite retrovizori

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #66 на: 12 Април 2012, 00:51:32 am »
јас затемнив позади со 99% а напред со 80%... нормално прво атест на задни па после долепив и напред... пред некое време ме запре полиција и ме натера да ги откорнам предните или глоба од 300 евра... но пред да се деси тоа 6 месеци, секогаш навечер кога сакав во рикверц да одам, отварав прозори за да можам да видам во ретровизор, преку ден беше ок... значи напред тотално не се потребни затемнувања повеке од 30% не практично е...

а да, заборавив да кажам дека стаклата ми се фабрички затемнети 30%...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #67 на: 05 Октомври 2012, 21:37:42 pm »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #68 на: 28 Октомври 2012, 23:31:51 pm »
Да ти залепам таква фолија на лев џам, и од брендираниве на десен, нема да можеш да погодиш која е која е бренд а која не е.

можда одма не ама за 1-2 месеци итекако ке познаам.. и не само јас туку сите што ке видат од прва ке ти кажат која е олупена, избледена, подкожурена, изгребана од виледите во пералните... верувај од прва ке ти биде кажано... ПРОВЕРЕНО
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен аллександар

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
« Одговори #69 на: 09 Март 2014, 23:04:55 pm »
дечки ај советувајте ме малце.... сакам да ставам фолии на колава и тоа цела да ја затемнам осим предна шофершајбна нели..

е сеа се изначитав и се изнаслушав еден куп разни муебти.... имам неколку прашања кратки и јасни...

најпрво сакам да напоменам дека за фолиите имам на план да вадам атест за да немам заебанции со џандари и казни од по 300 евра.

1. дали смеам да ги затемнам предните стакла на возачката и совозачката врата.
2. колку проценти смеам да ги затемнам предните а колку задните ( ако се дозволени да се зтемнуваат и предни )
3. онир проценти кои ги куваат 30 40 50 посто... дали тоа се однесува на процент на пропустливост на светлина или процент на затемнетост?
4. дали навечер би имал проблеми ако ја затемнам колата - често пати читам дека во темни места треба глава низ прозор да извадиш за да видиш кај одиш....
5. има ли некој искуство со џандари со цела затемнета кола

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #70 на: 09 Март 2014, 23:16:15 pm »
Смееш напред до 30% да ги затемниш но повеќето коли толку и се затемнети од фабрика напред. Назад до 99%. Проблеми може ќе имаш може не ама додека не им дојде на ред акција за казнување за фолии. Тогаш сигурно ќе имаш проблем.

Отсутен аллександар

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 98
« Одговори #71 на: 09 Март 2014, 23:43:16 pm »
Смееш напред до 30% да ги затемниш но повеќето коли толку и се затемнети од фабрика напред. Назад до 99%. Проблеми може ќе имаш може не ама додека не им дојде на ред акција за казнување за фолии. Тогаш сигурно ќе имаш проблем.

чекај сеа.. шо ако напред ја затемнам 40% да речеме а позади 80.... за позади нели е регуларно атест да имаш и дозволено.. шо ке ми мрсат тогаш????

а за предните како ке успеат да ми мерат? џандарите на лице место да не ми мерат колку се затемнети?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #72 на: 09 Март 2014, 23:44:16 pm »
Се гледа дека се затемнети, а воопшто не смее. Или ќе ти пише казна или ќе те натера да ги одлепиш. Или двете.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #73 на: 10 Март 2014, 00:44:40 am »

чекај сеа.. шо ако напред ја затемнам 40% да речеме а позади 80.... за позади нели е регуларно атест да имаш и дозволено.. шо ке ми мрсат тогаш????

а за предните како ке успеат да ми мерат? џандарите на лице место да не ми мерат колку се затемнети?

нема место за пазарење бе пријател... законо тси е јасен... напред затемнување до 30% т.е. провидност 70%...

позади затемнување ДО 98%.. ако сакаш 80, ако сакаш 50, твоја работа... не е тоа баланс помеѓу стаклата... клацкалица со пазарење демек тука ке скратам а тука ке додадам... ти имај и 50% ако сакаш позади, напред ако имаш 35% не проаѓаш на атест.. кратко и јасно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4218
« Одговори #74 на: 10 Март 2014, 07:50:41 am »
ја кога би ја затемнувал цела кола,би идел на што послетла варијанта напред,те затемнување 10-20 %,а позади едно ниво потемни,за да нема многу двоење.ем на лик е подобро,ем со полиција не би требало да имаш проблем ако те застанат