Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1814079 пати)

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465
Ако може препорака за добар реуматолог во Скопје, ептен се завлековме по болници а ништо подобрување нема.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Какво снимање ќе ми каже зошто ме боли колено цело време и зошто ми е изместено рамото?

За коленото прво треба да знаеш дали си го повредил или не.
Прво се прави класична радиодијагностика, односно рентген, а после тоа ако има потреба се прави магнет.
Ако сакаш можеш директ и магнет да правиш.
Поздрав
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Ако може препорака за добар реуматолог во Скопје, ептен се завлековме по болници а ништо подобрување нема.

Дубравка Антова во државна или Мане Грличков во Систина(порано во државна беше), а за каква реума станува збор ако не е тајна, инаку во Македонија ги немаат потребните лекови и вакцини за лекување реума, би ти препорачал да тражете чаре по странство за ефикасно лекување на реума. Во Македонија не мислат за во иднина, само гледат моментално да ти ја намалат болката, а дали тоа ке ти штети по здравјето после неколку години не им е важно, ама пак ке кажам не се ни они криви, државата "нема пари" за да ги лечи реуматичарите. Жена ми прима инекции(ембрел) неделно кои една инекција кошта 500евра, ама државата(Шведска) се гриже за народот(може да си дозволи) и затоа плаќаме само 200евра годишно за лекови, а месечно сигурно лековите коштат више од 3000евра(на приватно). Особено кортизонот,  моментално можеби помага, али користење на кортизонот долготрајно може да се оштетат бубрезите. Така да, би ви препорачал да си го барате чарето по странство или да пробате на природна база лекови, пробајте со уљето од канабис, ма да не верувам да помогне, или пробајте со мара(индика).

Отсутен Diablo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 465

Дубравка Антова во државна или Мане Грличков во Систина(порано во државна беше), а за каква реума станува збор ако не е тајна, инаку во Македонија ги немаат потребните лекови и вакцини за лекување реума, би ти препорачал да тражете чаре по странство за ефикасно лекување на реума. Во Македонија не мислат за во иднина, само гледат моментално да ти ја намалат болката, а дали тоа ке ти штети по здравјето после неколку години не им е важно, ама пак ке кажам не се ни они криви, државата "нема пари" за да ги лечи реуматичарите. Жена ми прима инекции(ембрел) неделно кои една инекција кошта 500евра, ама државата(Шведска) се гриже за народот(може да си дозволи) и затоа плаќаме само 200евра годишно за лекови, а месечно сигурно лековите коштат више од 3000евра(на приватно). Особено кортизонот,  моментално можеби помага, али користење на кортизонот долготрајно може да се оштетат бубрезите. Така да, би ви препорачал да си го барате чарето по странство или да пробате на природна база лекови, пробајте со уљето од канабис, ма да не верувам да помогне, или пробајте со мара(индика).
Па не е установено кој вид на реума, постојано отекувања и болки а во Државна болница не е ништо установено, бевме кај Д-р Мери година и половина и ништо, само со Резохин и Аркогзија 90 ама нема некои подобравања па ќе видиме во Систина кај докторов што ми го препорача, фала многу.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Какво снимање ќе ми каже зошто ме боли колено цело време и зошто ми е изместено рамото?

За коленото прво треба да знаеш дали си го повредил или не.
Прво се прави класична радиодијагностика, односно рентген, а после тоа ако има потреба се прави магнет.
Ако сакаш можеш директ и магнет да правиш.
Поздрав

Фала :)

Десното рамо ти е изместено?

Да.

Отсутен tjolie

• Редовен
Diablo јас би ти препорачал да одеш(одете) до систина на преглед за да имаш јасна дијагноза за што станува збор, зошто нажалост државната болница се претрупа со вмровци кои немаат искуство и појма немаат како да постапат и само ги одолговлечуваат работите(има исклучоци, ама ретки се). Подобро спречи него лечи, ама во државна е обратно...

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Татко ми реумата ја лечи со убод од пчели :) Пред зимата фаќа 10тина пчели да го каснат на коленото, и вика дека може цела зима да се случи да не го заболе воопшто :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Татко ти е мудар човек.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Лекот е 5 травки, кои секогаш. Луѓето заборавиле како да се лечат.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5393
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен tjolie

• Редовен
Не е секогаш лекот травка или не знам што. Без навреда, ама не секоја болка е реума. Знам доста луѓе малку ги заболе колено/нога/рака ама тоа не мора да значе дека е реума. Може да биде преоптеретување, замор, истегнат мускул, и сл. Реумата е болка што својот имунитивен систем наместо да те брани, тој те напаѓа, не знам баш да го објаснам убаво, ама само сакам да кажам дека лекот не е 5 травки секогаш и секоја болка не е реума и треба да се лекува на време додека не направила поголеми штети, на пример да оштете зглобови, коски, органи и сл.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Десното рамо ти е изместено?

Да.

Десното рамо ти е изместено зошто цело време си на компјутер и со десната рака го држиш маусот.
Ако застанеш пред огледало ќе видиш дека десното рамо и ти е пониско, тоест не си симетричен.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
Turan go poprava toa ako ramenjata ne ti se isti.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг:
« Одговори #2338 на: 29 Декември 2016, 14:46:23 pm »
Не си играјте играчки со "поправање", луксација е сериозен проблем (од искуство) и бара добар доктор и неколку недели физикална.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Погрешно Зеро. изместени зглобови или пршлени, за тоа медицината нема никаков одговор. Маст, масажа, апчиња против болка, со години, додека да се навикнеш на болката.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need