Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1813387 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Sale, твојата разочараност потекнува од фактот што си таму само на обука и споредуваш нивни цени со наши плати. нека ти опали некој 2000 евра ќе видиш како ќе смениш мислење, или подигаш кредит со 3% камата.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Sale, твојата разочараност потекнува од фактот што си таму само на обука и споредуваш нивни цени со наши плати. нека ти опали некој 2000 евра ќе видиш како ќе смениш мислење, или подигаш кредит со 3% камата.

Од кај знаеш дека мојата МКД плата не е европска?
:)
Ако ги прочиташ моите претходни постови за платите и квалитетот на живеење ке видиш што сум напишал...
+ го имам напишано и тоа за кредитие...А пошто морам да излегувам, неможам да ти пишам сега каква е математиката и 2000 евра да ти опашаат... :)
На крај ке ти останат онолку колку што ке ти останат и кај нас..
Да си сам, моооожда ке ушпараш, но со жена, деца, јок брате...
;)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер

Ако ги прочиташ моите претходни постови за платите и квалитетот на живеење ке видиш што сум напишал...
+ го имам напишано и тоа за кредитие...А пошто морам да излегувам, неможам да ти пишам сега каква е математиката и 2000 евра да ти опашаат... :)
;)
Молим те немој вакви глупости да тресеш. Молим те. Деца читаат, ќе си речат вистина е.

Навредливо е да не сметаш за толку глупи.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
sakajki ili ne postojano se vadat drugi/novi karti od dzep...  ;D i se taka vo krug vo nedogled... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT

;)

Ја ко што разбрав твојата дневница овде е доволна за еден хамбургер и евентално едно пиво таму...

И ја би бил фрустриран доколку работам за сендвич и пиво..

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Мешате баби и жаби, може да се каже дека нискоквалификувана работа е пропорционално 5 пати поплатена од кај нас, ама затоа како се зголемува квалификуваноста и одговорноста, толку е поголема и разликата во платата. 10-20 пати, а да не зборувам дека може реално и да се напредува во професијата и позицијата. Кај нас тоа ретко се гледа, освен ако не си вработен во некаква политичка партија или во некаква мала фирма која со тек на време ќе мора да вработи нови луѓе а ти во тој случај да одиш нагоре.
Зини да ти кажу.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
http://vest.mk/default.asp?ItemID=E38A9CB6A83A1343A99599635ACA524D

Има неколку дела,односно од почеток па до сега...
Многу ОТ..Да се навратиме на темата,некни ова го постирав ама немаше никаков коментар,а и додуша нема многу шо да се кажи.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Мече еве сега ќе кажам пошто не сум во афектна состојба. тогаш ти кога постираше пролчитав све во врска со Јован. Веруј ми сакам да дадам коментар ама не можев да се соземам.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
Тука проблемот е во невработеноста и несигурноста на работните места. А не е во тоа платите да бидат помали од европа бидејќи точна е тезата на сале дека тука на некој начин парите вредат повеќе бидејќи е поефтино.
Кој пари вредат повеќе во кромберт шуберт за 8100денари 3 смени? Не ме заебавај потценет е трудот и тоа многу. Но за тоа самите работници се криви. А за некој што зема 500-600е плата супер е не викам не, додуша не супер ама може попристојно да живее

Има психофизички здрав човек кој има бар просечна интелигенција и знае да собере 2+2 да работи 3 смени за месечна плата од 8000 денари?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
очигледно има луѓе од зорт и од глад што работат

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Ја ко што разбрав твојата дневница овде е доволна за еден хамбургер и евентално едно пиво таму...

И ја би бил фрустриран доколку работам за сендвич и пиво..

Да добро си ме разбрал...Дневницата од МКД ми е доволна за сендвич и пиво..Тоа не е тајна, може било кој да го види, и не е само случај за мене, туку важи за сите граѓани на Р.Македонија. Законот и дневниците за сите нас се исти...Фрустриран или не, тоа е реалност...Ако сакаш прифати, а ако не слободно можеш да работиш некаде на друго место...

;)
Молим те немој вакви глупости да тресеш. Молим те. Деца читаат, ќе си речат вистина е.

Навредливо е да не сметаш за толку глупи.

Извини Дени, јас заборавив дека ти си светски прошетан дечко, дека имаш увид во нечиј џеб...
Но доколку имаш можност да поразговараш со нормален свет, нормален народ, мислам дека ке излезеш од таа ограниченост која те има окупирано, која ти го има стегнато мозокот во пранги како на поголем број луѓе кој живеат во илузија и кој мислат дека во ЕВРОПА луѓето си го дрват, се журкаат од сабајле до вечер, си го прчат, пари им стигаат секој месец по 2~3000 и дека штедат два месеца и купуваат Мечка СЛК...
Разбуди се од зимскиот сон, уште не е зима...

И престанете да ги гледате луѓето кои работат и живеат на запад, престанете да се споредувате...Бидејќи свеста кај нас и кај нив не е на иста фреквенција...Огромна разлика има..Затоа што они знаат за компромис, знаат за договор, знаат да најдат заеднички јазик...Тоа кај нас го немало...Ние сме примитивен народ и таков ке останеме...Колку и да се трудиме...

И доста ги споредувате работите во материјални нешта...Да, имаат коли, да имаат куќи...Имаме и ние...Ни ние за разлика од нив никогаш не сме задоволни...Ние секогаш се ни е малку...
Да не зборувам за оние кои ке земат плата од 2000 евра, и за летниот период доаѓаат кај нас со кола од 20к евра и глумат манги зошто за месец дена во скопје или било каде во мкд ке потрошат 2000 евра...Да, затоа што таму се само едни обични граѓани, и тоа од втор ред, затоа што не се домашни, затоа што со тие пари ке поминат како и секој месец во годината, а во мкд ке набијат комплекси на еден куп народ кој нема капацитет да размислува нормално, и кој мисли дека на запад евра паѓаат од небо...И дека баш нас не чекаат со широко отворени врати за да дојдеме и да работиме...

Со последново објаснување, мојата прикаска завршува...
http://vest.mk/default.asp?ItemID=E38A9CB6A83A1343A99599635ACA524D

Има неколку дела,односно од почеток па до сега...
Многу ОТ..Да се навратиме на темата,некни ова го постирав ама немаше никаков коментар,а и додуша нема многу шо да се кажи.

Текстот е многу тогателен...Стварно нема што да се коментира...
Сурова и болна вистина...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Прифатено е извинението.

Изгледа не сме се разбрале комплетно, ти зборуваш за Белгиски граѓани или за наши луѓе што отишле да бидат келнери во Белгија. Очигледно е за второво по муабетите, ама ајде да се осигураме уште 5-6 пати.
Никој не рече дека нас не чека некој таму. Туку дека тамошните жители кои ги работат работните позиции кои ги имаме ние тука се платени повеќе од 10 пати повеќе, а трошовите им се 3-4 пати поголеми. Согласно тоа месечно им остануваат најмалку 6-7 пати повеќе пари од што ни остануваат нас. Толку. Кратко, јасно.

Се надевам успеав, макар малку да ја доближам мистиката на животот на луѓето во развиените европски земји до Вас.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Прифатено е извинението.

Изгледа не сме се разбрале комплетно, ти зборуваш за Белгиски граѓани или за наши луѓе што отишле да бидат келнери во Белгија. Очигледно е за второво по муабетите, ама ајде да се осигураме уште 5-6 пати.
Никој не рече дека нас не чека некој таму. Туку дека тамошните жители кои ги работат работните позиции кои ги имаме ние тука се платени повеќе од 10 пати повеќе, а трошовите им се 3-4 пати поголеми. Согласно тоа месечно им остануваат најмалку 6-7 пати повеќе пари од што ни остануваат нас. Толку. Кратко, јасно.

Се надевам успеав, макар малку да ја доближам мистиката на животот на луѓето во развиените европски земји до Вас.

Да, нормално за тоа разговараме.
Сега моменто е што јас немам комплетно никаков контакт со наши луѓе, значи сум во фирми каде што работат Белгијци, и евентулано некој од страна, некој италијан, шпанец, француз....Азијат, но многу образуван на високо ниво.

Плаќање. Платите им се реално повисоки за 5,6 пати него нашите. Но работата е тоа што кога ке ги сумираш работите на глобално ниво, со нивната плата они живеат но не се луксузираат ништо посебно, што кај нас важи за преживување...Квалитетот на живеење е различно...
Но за тоа повторно ке ја споменам свеста...
Прво мене максимално нејасна свеста на патиштата...Однесувањето како шофери...
Километарски колони за да се заврти десно, а две леви ленти празни...Никој не се прави паметен да ја помине колоната и да се упика...Не дека нема да поминеш, но никој тоа не го прави...
Башка што никој не свири, никој не е нервозен, и си тераат лагано и без нервоза...
Сите до еден...

Тоа е друга приказна, да не се разводнува темата... :)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Da znaete samo kolku im e potesko na ovie tuka, so koi pritisoci ziveat, i dolgovi.

Eve jas na primer rabotam vo kompanijava 6 godini, vo pocetokot prodavaci se bea Indijci, i Balkanci, i tek tuk nekoj od zapaden svet.
Zadnive 2-3 godini nema da mi veruvate deka 70% od timot mi e od UK, Canada i AUS.
I koga odime na pivo i razgorame opsti muabeti za zivot, ponekogas ke gi prasam sto tuk koga so nivno skolo zavrseno mozat kade kade podobra i poplatena rabota da najdat.
Samo ke se nasmeat, i ke kazat, deka doma nemozat da najdat i vakva obicna rabota, a kamo li po struka.
I da najdat rabota kako prodavac, edvaj go krpat mesecot, i toa osnovni trosoci, zivot vo koj ne stedis, ne vozis kola, i zemas kredit za odmor.
Zatoa Sale go svakam koga kazuva, zasto i niv ne im cvetaat ruzi.

A nasite vo stranstvo sto ziveat i rabotat si se prikazna sama za sebe i moze da se govori beskrajno.
Toa e stoka od narod koja samo ja kritikuva rakata sto leb im dava, najcesto zaglavena vo vremeto koga ja napustile MKD, zasto tamu bato samo rmbaat i stedat, nisto drugo, normalno so cest na isklucoci, ili vtor generacija  (decata na istite).

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Благодарам Денде за тоа што ме дополни и поткрепи со коментарот.

Последните реченици и те како се вистинити...