Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1809731 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Без разлика, и да не е медицински отпад во контејнерите, би требало барем во округот на клиниката да не се дозволи роварење по контејнери. Лично го видов фраерот како извлече голема црна кеса со ѓубре, го истресе ѓубрето надвор (околу контејнерот) и после во таа кеса собираше пластични шишиња.
Toa се беси директно, нема што да се забранува роварење.

Вие викате дека во тие контејнери нема никакви остатоци од медицински отпад? Јас мислам дека грешите.
Зошто би имало? Дали би сакал да подобјасниш?

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Ќе образложам, лани брат ми лежеше 2 недели на инфективна и јас уште една на инфективна во Воена болница.

Од досада почнав да ги анализирам сестрите и нивните навики. Шприцовите, старите канили(2 пати ми менуваа) ги фрлаа во кантата за отпадоци во мојата соба која потоа ја празнеше обичен чистач во обична канта за отпадоци која не беше обележана како медицински отпад. Имаше и канти за медицински отпад кои ги празнеа на различен начин.

Кај брат ми ситуацијата беше иста. Во контејнерите наведени на сликата погоре особено оградените тврдам дека се фрла медицински отпад под што подразбирам искористени гази памук игли шприцеви завој искористени ампули и сл.

За ова најмалку ги кривам докторите заради тоа што тоа и не треба да биде нивна работа. Справувањето со отпадот е административна работа која не треба да ги засега нив.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Искористени гази, игли и ампули несмее да има. Шприцови и канистри си е сосема друго.

По приватниве е така.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Знам дека не смее, затоа е трагично.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Медицинскиот отпад се става во посебно обелжени канти за таа намена, кои потоа го собира служба за медицински отпад од Дрисла...Е сега колку се фрла по пропис медицинскиот отпад, тоа треба да се контролира и да се провери, ние и не сме баш компетентни да даваме коментари за тоа...
Еве некоја слика како изгледа нашата клиника, односно што треба да се прикаже на телевизија, а не две, три простории кои се реновирани за сликање со министерот и премиерот:

Без разлика, и да не е медицински отпад во контејнерите, би требало барем во округот на клиниката да не се дозволи роварење по контејнери. Лично го видов фраерот како извлече голема црна кеса со ѓубре, го истресе ѓубрето надвор (околу контејнерот) и после во таа кеса собираше пластични шишиња.
Toa се беси директно, нема што да се забранува роварење.

Вие викате дека во тие контејнери нема никакви остатоци од медицински отпад? Јас мислам дека грешите.
Зошто би имало? Дали би сакал да подобјасниш?

Прво апсолутно се слагам со Зеро дека во кругот на клиниката треба да биде строго забрането тарашкање по ѓубрето, уствари НЕ СМЕЕЕ да има ѓубре кое ке се гледа...Со тоа нема да има ни кој да тарашка по него...
Дени, немој да ги осудуваш луѓето затоа што  немаат што да јадат и мораат да преживеат некако...За тоа е крива државата, односно оние кои ја управуваат...Прво не ги обезбедиле сите места кои се ризични и опасни за околината...Не се средени милион прашања, а па најмалку тие...

А има и еден друг момент, кој не е спомнат...По ѓубрето освен ѓупците, тарашкаат и животни...Прво штакорите, глувците, со кои не можат да се справат во 21-ви век, а потоа се мачките и кучињата скитници...Извор на заразни болести колку ти душа сака...
Кесите со крв, крвави отпадоци и слично многу често мачките ги развлекувааат по кругот на клиниката...Штета што немам слики, а можеби и имам, ама ме мрзи да барам...Небитно...
Поголем преносител на зараза од тие животни нема...

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Медицинскиот отпад се става во посебно обелжени канти за таа намена, кои потоа го собира служба за медицински отпад од Дрисла...Е сега колку се фрла по пропис медицинскиот отпад, тоа треба да се контролира и да се провери, ние и не сме баш компетентни да даваме коментари за тоа...
Еве некоја слика како изгледа нашата клиника, односно што треба да се прикаже на телевизија, а не две, три простории кои се реновирани за сликање со министерот и премиерот:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

во таа розевата барака (реновирана комплетно пред 2 години) сум не многу чест посетител, но редовно на секои 3 месеци заради извесен проблем кој го има сопругата. доаѓаме на закажано, но сепак чекаме и по 1-2 саати... додека она чека јас се шуткам низ околниве улички... оваа слика со ѓубрето помеѓу зидовите е видлива и од учиќето пред бараката, пошто тука се паркирам... но оваа слика е само едно прикажување колку сме ние како народ стока, бидејки тоај смет и тоа ѓубре е исклучиво и само од прозорите на клиниката кај што лежат болните.. значи си фрлаат од прозор... тоа е една работа... втората работа е што клинички центар очигледно нема задолжен персонал за чистење и одржување на овие површини... доколку би било чисто, сигурен сум дека ни половина од оние што фрлиле нема да фрлат ќубре, а вака.. вака дури и јас би фрлил (човек кој се залага за екологија)... за кој андрак да идам да барам канта за отпадоци низ болничкине ходници, кога имам цел еден огрооооомен контејнер пред мене?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5382
пффф персонал за чистење, ја незнам стварно како може толку лоша организација да има по болнициве. погоре ги спомнавте и стаорците какви муабети имам слушано за колкави стаори шетаат низ клинички тоа е страв да те фати

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Ова е сликано најверојатно од пулмологија. Тие највише ѓубре праат исто и офтамологија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Re: Одг: Здравје, медицински установи, опрема и стру
« Одговори #578 на: 11 Септември 2013, 00:19:18 am »

Ни под разно не кажувам такво нешто (ако беше за мене нели :)).
Мило ми е што сега поради подземните контејнери нема да го палат медицинскиот отпад и (дополнително) да загадуваат околина.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
...бидејки тоај смет и тоа ѓубре е исклучиво и само од прозорите на клиниката кај што лежат болните.. значи си фрлаат од прозор... тоа е една работа... втората работа е што клинички центар очигледно нема задолжен персонал за чистење и одржување на овие површини... доколку би било чисто, сигурен сум дека ни половина од оние што фрлиле нема да фрлат ќубре, а вака.. вака дури и јас би фрлил (човек кој се залага за екологија)... за кој андрак да идам да барам канта за отпадоци низ болничкине ходници, кога имам цел еден огрооооомен контејнер пред мене?

Ako добро ги изанализираш сликите ке го забележиш следново:
Фрлена кутија од торна БОШ...Болните не користат торни...
Флаши од пиво од литар ипол -  Болните пијат пиво?
Искршен фиксен телефон - Болните?
Вреќи со ѓубре - Болните го пакуваат у вреќи?
Канта од 5~10 л - Болниот користи канта???
Кабли од стари апарати - Болните ги исфрлиле???
Искршени стари апарати - Болните ги зафучиле преку прозор....

Ма немој да ме је*еш бре :) :) :)

Болните фрлиле флаша кисела вода, три четири чашки пластични и амбалажа од сок...Друго нема...Ова е апла ѓубре направено од персоналот на клиниката.

А тоа дека нема кој да чисти, и тоа не се слагам...Ама...Нема кој да се крие по подруми и да дреме...Жртви останати од некое време и чекаат да догураат до пензија...
Нов персонал за одржување на хигиена не се прима и тоа е тоа...
:)
И у право си за муабетот..Зошто да барам канта за ѓубре кога шетам покрај ОТПАД, Дрисла :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
А-ха! Стари апарати. Џиџи, кај беше ти во времето на настанот м?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Реков јас ќе почнеме да се давиме во ѓубре откога сите имаат факултет.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
А-ха! Стари апарати. Џиџи, кај беше ти во времето на настанот м?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
За ова зборев дека треба да се работи на усоврсуванје на докторите во дрзавното здравство... Ваљда и ке биде , само ние нема да до/пре зивеемее  ;D

Договорен проект за турско-македонска недела на здравствотоhttp://brif.mk/makedonija/dogovoren-proekt-za-tursko-makedonska-nedela-na-zdravstvoto/
...
Целта е да се овозможи трансфер на знаења, вештини, но и ставови од турски врвни доктори на нивните македонски колеги и тоа за интервенции или методи кои во Република Македонија не се работат. Проектот треба да овозможи подигнување на нивото на квалитет на знаења и вештини на македонските лекари, а со тоа и подигнување на нивото на квалитет на македонското здравство, истакна Тодоров
...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
http://vest.mk/default.asp?ItemID=E38A9CB6A83A1343A99599635ACA524D

Има неколку дела,односно од почеток па до сега...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D