Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1606284 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Маме ни ебаа со храната. Кај и да се свртиш не можеш да дојдеш до аселна храна.

Според мене - што повеќе јадеме од тоа што расте на чиста почва - тоа повеќе и поквалитетно ќе живееме.
Во било кој маркет, било каде, храната е тиња. А се повеќе се форсираат конзумеристички срања и масовно трошење преку хипермаркети.

Среќа у овој Севернистан што барем сеуште имаме достапни зелени пазари со домашен зеленчук и овошје за ретко пристапни цени. Тоа е една од најсветлите точки во дупкава.

Земјоделците во државава треба да се третираат како народни херои.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4017
Сувосмеснати производи од индустрија се најлоша храна за дебело црево па и за целиот систем. Треба да се избегнуваат.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
@Bravo Грешка си, еве јас имам сопствена градина од 100тина квадрати чисто органски третирана. Единствено така сум сигурен дека 100 поњто знљм шо јадам.
Тоа што јадеш од зелените пазари во 90% од случаите купуваш од прекупци кои З немаат од зњмјоделие, а тие земјоделците што ги произведуваат доматите пиперки крастајци итн, К&р ги боли за здравјето на народот, сите имаат бавчуле во двор, никој не јади од на нива..Гледам со свои очи шо се дешава. Ниеден земјоделец кај нас не почитува каренца, колку пати смее да се прска во сезона со која количина итн.
Повеќе прскаат отколку што вадат, да не збораме дека пола од пестицидите се забранети во целљ европа заради канцерогеност итн. Не само шо прскаат со нив туку орскаат и на ден два пред берба.
Ги боли стапот, битно да се земи паричката на откуп.
Погнасен зеленчук од кај нас нема скоро никаде, џабе приказните прибај домат македонски пробај германија илк незнам каде.
За разлика од Македонија во Европска унија има закони и се практикуваат.
Секоја година читаме вести за запленет шлепер на граница со извоз на краставици и сл. заради пронајдени ФЕКАЛИИ или забранети пестициди.
Ете тоа јадиме во 90% од случаите. Останатите 10% се ако зачекаш некое бабе да продава од бавчата дома да извади некој денар.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Rammlied

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 325
Како и се друго во државава, и земјоделците се свртеа на бизнис КУПИ - ПРОДАЈ (прекупци)

И добро им оди.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
@Bravo Грешка си, еве јас имам сопствена градина од 100тина квадрати чисто органски третирана. Единствено така сум сигурен дека 100 поњто знљм шо јадам.
Тоа што јадеш од зелените пазари во 90% од случаите купуваш од прекупци кои З немаат од зњмјоделие, а тие земјоделците што ги произведуваат доматите пиперки крастајци итн, К&р ги боли за здравјето на народот, сите имаат бавчуле во двор, никој не јади од на нива..Гледам со свои очи шо се дешава. Ниеден земјоделец кај нас не почитува каренца, колку пати смее да се прска во сезона со која количина итн.
Повеќе прскаат отколку што вадат, да не збораме дека пола од пестицидите се забранети во целљ европа заради канцерогеност итн. Не само шо прскаат со нив туку орскаат и на ден два пред берба.
Ги боли стапот, битно да се земи паричката на откуп.
Погнасен зеленчук од кај нас нема скоро никаде, џабе приказните прибај домат македонски пробај германија илк незнам каде.
За разлика од Македонија во Европска унија има закони и се практикуваат.
Секоја година читаме вести за запленет шлепер на граница со извоз на краставици и сл. заради пронајдени ФЕКАЛИИ или забранети пестициди.
Ете тоа јадиме во 90% од случаите. Останатите 10% се ако зачекаш некое бабе да продава од бавчата дома да извади некој денар.

Така е во право си.

Се трудам на пазар да пазарам од земјоделци. Баба ми беше земјоделец, отприлика знам што да барам по тезгите. Што не е никаква гаранција, можда по њух би рекол.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Да не цитирам засебно, најпрво благодарам на сите за одоговор. Да не се врати кај никого.

Инаку тој од К. Вода го препорачаа како најдобар и затоа и отиде татко ми таму. Реков дека не го бива, поради тоа што во Систина само што го ставија тоа скенер или како се вика не знам, веднаш прекинаа и рекоа веднаш хоспитализација.
Како можеа овие да откријат во секундата, другите да не можат после 2,3 пати ехо направено.

Томица, благодарам за потврдата. Ке гледам доколку можам да отидам натаму со татко ми иако малку му е далеку за во кола, но ако не ке те контактирам доколку случајно си во можност ти.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
Да не цитирам засебно, најпрво благодарам на сите за одоговор. Да не се врати кај никого.

Инаку тој од К. Вода го препорачаа како најдобар и затоа и отиде татко ми таму. Реков дека не го бива, поради тоа што во Систина само што го ставија тоа скенер или како се вика не знам, веднаш прекинаа и рекоа веднаш хоспитализација.
Како можеа овие да откријат во секундата, другите да не можат после 2,3 пати ехо направено.

Томица, благодарам за потврдата. Ке гледам доколку можам да отидам натаму со татко ми иако малку му е далеку за во кола, но ако не ке те контактирам доколку случајно си во можност ти.
Mislam deka istiot lek go pravat i vo nekoj manastir vo MK. Mislam deka Prespansko negde ama ne me fakjaj za zbor

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3868

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
https://www.facebook.com/share/p/16gBj6A8UY/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064499629953

Манастир “Успение на Пресвета Богородица“ - Јанковец (Ресенско)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Да да, знам. Веќе контактирав со отец Спиридон уште пред 2,3 недели и ми кажа дека се прави таму и не праќаат по карго.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Мене она што ме плаши е што симптомите конкретно кај дебело црево од секое искуство што ми кажувале луѓе е различно. Некои имале симпотми, некои немале.

Отров јадеме, тоа е. Нек се гонат у три лепе.

Боше со помин на татко ти, а еве и Казан може да ви помогне со совети.

Моја препорака до сите, колоноскопија на секои 10 години - друго чаре не знам.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1861
Мене она што ме плаши е што симптомите конкретно кај дебело црево од секое искуство што ми кажувале луѓе е различно. Некои имале симпотми, некои немале.

Отров јадеме, тоа е. Нек се гонат у три лепе.

Боше со помин на татко ти, а еве и Казан може да ви помогне со совети.

Моја препорака до сите, колоноскопија на секои 10 години - друго чаре не знам.
Јас би рекол на 5 години, започнувајќи од 40 па натаму. Во Јапонија смртноста од рак на дебело црево после воведување на задолжителна колоноскопија над одредена граница (мислам дека беше 50 години, ама таму веројатно не јадат толку отрови како кај нас) е намалена за 90-95%.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
Имаме сличен случај во семејство, и проблемот е што кога веќе почнало да покажува симптоми, веќе во подоцнежна фаза. Со оглед на тоа каде живееме, и каква храна јадеме, над 40 години би правел колоноскопија на 3-4 години, иако се препорачува на 10 години, а после 50 на 5 чинам.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Колоректален канцер е најбрзо растечка болест во светот моментално. До пред некоја година, прагот за препорака на колоноскопија беше од 50 години натаму, сега од 40 е веќе препорачливо. Ако се работи за генетски наследен или предиспозиции за истиот, препорачливо е и уште од 18 години да се вршат превентивни прегледи.

Симптоми нема некои специфични по кои одма би можел да разграничиш. Најчести се променета боја на измет, силни бодежи во стомак, и слабокрвност.

Кај мене лично беше слабокрвноста, и ништо друго. Во моментот кога ми го открија, веќе беше стар 3-4 години, ама среќа бил споро-растечки, па стигнал само до 2А стадиум.

Во случаи како моите, ендоскопски прегледи се препорачува еднаш годишно во првите 3 години, а потоа - поретко.

Чувајте се другари. Да ме прашаше некој пред година и пол, ќе му се смеев. Сега, препорака до сите, само редовни контроли. Тоа му е мајката.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Јас имав симптоми 2022. Остри болки во стомак, како ножеви кога ќе седнев, станев нагло и сл. Реков ајде нешто проблем со храна што ти ја знам. Ама траеше едно 5-6 дена.

Бев на преглед Систина, со анестезија, ама се било во ред. Направија снимка се што треба.

Докоторот (барем тогаш) ми рече „Се гледаме по 10 години“. Ама за 2 години ќе одам пак, на 5та година.

Во фамилија немам никој со ваков проблем, што малку ми дава мир ама не се знае никогаш.

Не е нормално ова. Човек да не е рает упм.