Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1983298 пати)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
@Bicikle  Перо е в пензија, не работи појќе..за жал

Лој до гуска имате Козле (Детската болница) , си продаваат луѓето пред капијата од болницата

Добар лек за плуќа исто е и медот од шишарки, се прави со млади,зелени шишарки
New blood of old school

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
ех штета, син му демек работи нешто ама го немат фатот.

Додуша и си ги имаше годините.

Бор е права ствар, и млади пупки во мед редеа, ама појма нема за што беа, битно убај се за јадење :D
« Последно менување: 20 Јануари 2022, 20:02:05 pm Bicikle »

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
Петокот се враќам од Англија за Германија и попатно менувам приколка одам на утовар и требаше пак назад за Англија да возам.Ама од нигде никаде почна грло и коски да ме болат.
Се јавувам во фирмата да си бараат друго решение и оти јас не се чувствувам како шо треба и дека одам дома.
Стигам дома правам брз тест,позитивен.
Одам на пункт за тестирање негативен.Температура 39.
Саботата правам дома тест,позитивен,одам на пункт пак негативен.Температура исто.Пак правам тест негативен.Одам на пункт,негативен.
Вчера одам на ПЦР и денес ми стигна резултатот дека сум позитивен.Температура немам поќе,грлото така-така.
2 недели лежење сега,мераци. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Натепај му гас ;D
Со лесно Мече!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Со лесно, како тазе прележан, можам да кажам дека одмор е најголем лек, што помалку н моб, пилешка супа што повеќе, чаеви, витамини по препорака.
Кога ќе се почувствуваш подобар, не се опуштај пошо тука е мајката на сите заебанции.

Отсутен Bicikle

• Легенда
многумина со д-димерите нае*баа. за 2000 ден или колку се спиј си мирно. Природни антикоулагенти се ѓумбир, куркума( исти дел) со бибер (помалку брка работа) но ова е како превенција, не се лек, ако се усвет заминати д димерите ксалерто, клексан. И тоа со контрола на доктор ( трансфузиолог), не да напрајте ко овие со аспириниве добија изиви пошто си земаа на своја рака, а многу мал ефект имаат врз д д-мерите.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Kolku sto znam (ne veruvam deka nesto e smeneto sega) u Germanija ako si so lesni simptomi ni krvna slika, ni d dimeri ni trte ni mrte ne ti pravat, bukvalno nisto. Ke si sedis doma xx dena i posle cepaj na rabota.

Koga sme veke na tema, d-dimeri kaj mene bea 0.557, taze prelezan i jas ( pred dva dena mi zavrsi izolacija, so lesni simptomi, dva dena temperatura i tretiot den pocnav po nekoja cigara :) )

Prasanje: posle kolku vreme od prelezuvanjeto pravevte pak krvna slika, bas vo vrska so d dimeri.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
По правило крвна слика се прави на 10 дена за да има видлива споредба и насока на каде се движи.

Д димери не се как секој проблем, вирусот удира таму каде некој е послаб. Кај некој на тромбоцити, кај некој на гастро, грло, температура итн.

Јас би советувал (не сум стручно лице, по совет од нив) да крвна слика се направи 3 ден по појава на симптоми (ако не се страшни) и 10 дена потоа. Ако е сериозно, по консултација со лекар.
Сериозно е ако имате темп повеќе од 3 дена, проблеми со столица, замор при најобично станување итн.
Клише е знам ама спремајте се за најлошо, надевајте се за најдобро.

Отсутен Bicikle

• Легенда
д-дим. не занм како рипа, но немаш никакви симптоми а можт да те зезнат. Поготово ако прајш нагли физички напори веднаш по поминување на короната. Така еден колега ( додуша по возрасен) се зае*ба, зато споменав. Да не цепеше дрва можи никому ништо немаше да бидит.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Умре?

Отсутен Bicikle

• Легенда
не, се рестартитра смао :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
Д-димери не знам дали би се миреле ако немате некоја посериозна клиничка слика.

Него со помин на сите. Одмарајте две недели.

Да не се почудам јас (пу пу) уште немам прележано. Бустиран сум. Две години некако dodging bullets. Сепак знам дека е прашање на време кога ќе го налепам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
е добро де со 3 вакцини што му се плашиш. Дури и Данилоски велеше намерноо да се разболиш и да си раат и отпорен на идни соеви. т.е. да не ти претставуваат опасност, а па ќе се заразиш и пренесиш, што сакаш прај.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
I jas dve godini ne se zaraziv a bev po kafani 3-4 pati nedelno. Pomisliv supermen sum :) plus duplo vakciniran ama ete. Svrljnav na strana edno vece so taze prelezana i opa ( u medjvreme mi kaza i deka ima falc sertifikat od srbija, 150e cena za dve dozi , za tie sto vikaa ne e mozno takvo nesto)

Spored mene najlosoto nesto e skratuvanje na period na izolacija, leceni nedoleceni najveke ke go sirat virusot.

Znaci da ne frlam 2.000 na povtoren test. Ili za sekoj slucaj ???
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Bicikle

• Легенда
Битно е ти ккао се осеќаш, поарно фрли ги за крвна слика по некој ден. Ако се осеќаш лошо, оди на лекар.
Свежо прележан не може да ти пренесе вирус, т.е. до 10 дена по симптомите може.