Zaboraviv da napomenam. Za zgrutcuvanje na krvta dodeka bev vo bolnica celo vreme mi davaa inekcii kleksan ( isto kako na licava bolni od korona sto se ) i otkako me otpustija od bolnica mi dadoa i doma ide brza pomos uste utre mi ostana da primam + dopolnitelni 28 kleksani. Taka da od taa strana mislam deka sum pokrien ne bi trebalo da dojde do zgrutcuvanje na krvta i da se odjavam zasekogas 🤫😂
Vo vrska so prstite da toa mi rekoa i gi mrdam celo vreme kolku sto mozam 😁
Kolku vreme bese na boleduvanje pred da se vratis normalno na rabota?
Добро е што одма ти ја оперирале ногата. Во мојот случај (спирална фрактура, со комплетно одвоен дел од коска), ми се погоди некој ептен експерт доктор, без операција ми ја бувна ногата у чизма, и ми рече да дојдам на контрола после 4 недели, за после тоа да ми каже дека морало да се оперира.
Ме оперираа после 6 недели од кршењето, што е прописно задоцнето, и мораа да сечат заздравено ткиво. Среќа у несреќа, не мораа да ја кршат пак коската, или барем тоа што успеало да заздрави у меѓупериодот.
После операцијата имав 8 недели боледување, па ми ги извадија фиксаторите (долгите шрафови), па почнав со рехабилитација. Ногата ми беше едвај третина од другата, али фала му на физио-терапевтот, успеа скоро да ми ја врати како у претходно стање.
Пред да почнам пак да возам, прво што пробував беше баш нагло кочење. Воопшто не беше интересно, пошо веќе до тогаш, бев и психолошки прописно поебан. Ми требаше доста време додека да можам пак да си верувам на самиот себе дека можам нормално да ја користам ногата.
Ми рекоа дека можам да ја извадам плочката најкасно 2 години откако е направена операцијата, пошто после тоа веќе самата плочка станува „дел од телото“. Не ја извадив, уште имам плочка со 6 шрафа у десната нога.
Ден денешен знае да отече, да заболи, или едноставно да предизвика чудно чувство. А да, и покрај рехабилитација, ми остана ограничена функционалноста на скочниот зглоб, поради задоцнетата операција.