Точно Браво, само чекај чичо да ти кажи сега со најсвежо искуство.
Од ортопед те пушта кај специјалист по физикална медицина и рехабилитација, мислам ако треба да одиш на ортопед првин.
Тој специјалистот те прегледува и спрема карточе за физикална терапија и на него пишува, шо ти треба, дали:
- струја
- парафин
- вежби
- базен
- масажа итн... тоа што имаат.
Потоа, масажерот, вежбачот, струјачот од тоа карточе ја читаат повредата и применуваат соодветни зафати според нив, а не според физијатарот.
Карпатијан Лорд е во право ама и ти си во право.
Се што напиша Браво е апсолутно во право, а ова вашево практично искуство не го прави истото правилно ниту пак соодветно. Ако некој масер/физиотерапевт си игра курот со вас и вашето здравје и постапува спротивно од препораките на физијатар а тоа за вас е ок или прифатливо нема шо да дискутираме на темата. Само да си знаете дека со такво своеволно ставање на струи и слични ствари за кои сами одлучуваат буквално можат да ве убијат, тоа е и една од причините зошто физијатар (соодветно обучен и специјализиран доктор) треба да одлучи.
Брат ти не сваќаш, изгледа го немаш видено и апаратот за струја, не е тој дефибрилатор, шансите да загиниш од него најверојатно се од тенки кон 0.
Второ физијатарот не ти кажува каква масажа ти треба, тој знај дека ти треба масажа за опоравување, масажерот е тој што знај како треба да те измасира.
Исто и вежбите, не ти ги кажува физијатарот, тие луѓето во салата за вежбање што се, ако се физиотерапевти, не му ја знам струката, тие ти кажуваат шо вежби да правиш или ги вежбаш заедно со нив.
Ова го зборувам за државно, и одделението за физикална медицина и рехабилитација.
@POWER TDI
Што мислиш, зошто ортопедот те пуштил кај физијатар?
Зошто не те пуштил кај физиотерапевт директно?
1. За да вратам подвижност на лев рачен зглоб, пошто беше во гипс 1 месец.
2. Брат државно бев, процедурата е, ортопед > „физијатар“ > физиотерапевти најверојатно. Се следи процедура и протокол, и да сака не можи ортопедот да ме пушти на физиотерапевт. Тоа е невозможно, се прават извештаи како што треба.
Ама пошто вие знаете како треба, очигледно јас пред 2 месеци бев грешно лечен.
Баш ме интересира како оди процедурата еве после 30дена гипс на лев рачен зглоб, шифра S52.5, фрактура на долниот крај на радиусот.
Молам за појаснување каде згрешив(ја).