Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613308 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Точно Браво, само чекај чичо да ти кажи сега со најсвежо искуство.

Од ортопед те пушта кај специјалист по физикална медицина и рехабилитација, мислам ако треба да одиш на ортопед првин.
Тој специјалистот те прегледува и спрема карточе за физикална терапија и на него пишува, шо ти треба, дали:

- струја
- парафин
- вежби
- базен
- масажа итн... тоа што имаат.

Потоа, масажерот, вежбачот, струјачот од тоа карточе ја читаат повредата и применуваат соодветни зафати според нив, а не според физијатарот.
Карпатијан Лорд е во право ама и ти си во право.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240

Од ортопед те пушта кај специјалист по физикална медицина и рехабилитација, мислам ако треба да одиш на ортопед првин.
Тој специјалистот те прегледува и спрема карточе за физикална терапија и на него пишува, шо ти треба, дали:

- струја
- парафин
- вежби
- базен

Потоа, масажерот, вежбачот, струјачот од тоа карточе ја читаат повредата и применуваат соодветни зафати според нив, а не според физијатарот.
Се што напиша Браво е апсолутно во право, а ова вашево практично искуство не го прави истото правилно ниту пак соодветно. Ако некој масер/физиотерапевт си игра курот со вас и вашето здравје и постапува спротивно од препораките на физијатар а тоа за вас е ок или прифатливо нема шо да дискутираме на темата. Во суштина она шо го кажувате е исто ко да поминете на пруга со спуштена рампа/црвено на семафор и тоа да го оправдате со абе имам еден џандар/од авто школа и он ми рече остај ти закон и правила слушај ја шо ќе ти кажам, слободно помини ако нема полиција. Само да си знаете дека со такво своеволно ставање на струи и слични ствари за кои сами одлучуваат буквално можат да ве убијат, тоа е и една од причините зошто физијатар (соодветно обучен и специјализиран доктор) треба да одлучи.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2177
@Power

Што мислиш, зошто ортопедот те пуштил кај физијатар?
Зошто не те пуштил кај физиотерапевт директно?

Поентата е дека мора секогаш доктор да те види за да си на чисто што е причината за твојот проблем, и како да се лекува.

За да нема случаи каде приватни масери и струјачи масираат скршеници, па да не знаеш глава кај ти е од болки и да треба ортопед да ти крши коски, за да потоа  физијатарот пробува да ти врати некакво движење во раката/ногата.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
Кога спомнавте Србија па ми текна. Извесен период слушам Naxi Radio, и скоро 70% посто од наслението им е вакцинирано со две дози а од пред две недели почнато е и трета доза да примаат. Дневно имаат 5-6000 ново заразени од 12000 теста а починати по 100тина на ден. Ги пеплоса коронава.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

И ај сега биди паметен...

И пожарникарите носат противпожарникарско одело, па гинат понекогаш.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Србија вакцинирано е испод 45% од населението, каде излеговте со 70% не знам. Уствари се додека не се постигне минимум 80% џабе е све.

• Сениор

- струја
- парафин
- вежби
- базен

Се што напиша Браво е апсолутно во право, а ова вашево практично искуство не го прави истото правилно ниту пак соодветно. Ако некој масер/физиотерапевт си игра курот со вас и вашето здравје и постапува спротивно од препораките на физијатар а тоа за вас е ок или прифатливо нема шо да дискутираме на темата. Само да си знаете дека со такво своеволно ставање на струи и слични ствари за кои сами одлучуваат буквално можат да ве убијат, тоа е и една од причините зошто физијатар (соодветно обучен и специјализиран доктор) треба да одлучи.

Брат ти не сваќаш, изгледа го немаш видено и апаратот за струја, не е тој дефибрилатор, шансите да загиниш од него најверојатно се од тенки кон 0.
Второ физијатарот не ти кажува каква масажа ти треба, тој знај дека ти треба масажа за опоравување, масажерот е тој што знај како треба да те измасира.
Исто и вежбите, не ти ги кажува физијатарот, тие луѓето во салата за вежбање што се, ако се физиотерапевти, не му ја знам струката, тие ти кажуваат шо вежби да правиш или ги вежбаш заедно со нив.
Ова го зборувам за државно, и одделението за физикална медицина и рехабилитација.

@POWER TDI

1. За да вратам подвижност на лев рачен зглоб, пошто беше во гипс 1 месец.
2. Брат државно бев, процедурата е, ортопед > „физијатар“ > физиотерапевти најверојатно. Се следи процедура и протокол, и да сака не можи ортопедот да ме пушти на физиотерапевт. Тоа е невозможно, се прават извештаи како што треба.

Ама пошто вие знаете како треба, очигледно јас пред 2 месеци бев грешно лечен.
Баш ме интересира како оди процедурата еве после 30дена гипс на лев рачен зглоб, шифра S52.5, фрактура на долниот крај на радиусот.
Молам за појаснување каде згрешив(ја).

Присутен Bravo

• Редовен
Пошо ставаш наводници, продолжи си кај мислиш и како мислиш.

Твое здравје, твој избор.

Јас го кажав моето мислење да одите на лекар кој специјализирал во својата област, а не кај терапевти и масери.

Ти кај си бил и шифри на твојата дијагноза не знам бидејќи не сум доктор.

• Сениор
Завршив брат јас, „физијатар“ го ставам во наводници оти не знам дали е тој народниот термин за „специјалист по физикална медицина и рехабилитација“.
Матичниот е тој што ти дава упат кај соодветниот специјалист, ако нема скршеница некој, најверојатно му дава упат за на физијатар, на ортопедија нема шо да бара можеби. За крив грб во осовно од систематски сигурно упат за на физијатар ми дадоа, ама кој памти... па на физикална за вежби.

Е приватно, кај кој сакаш, како сакаш оди, државно таа е процедурата, приватно секој за себе си знае.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!

Кога спомнавте Србија па ми текна. Извесен период слушам Naxi Radio, и скоро 70% посто од наслението им е вакцинирано со две дози а од пред две недели почнато е и трета доза да примаат. Дневно имаат 5-6000 ново заразени од 12000 теста а починати по 100тина на ден. Ги пеплоса коронава.

И ај сега биди паметен...

И пожарникарите носат противпожарникарско одело, па гинат понекогаш.
Барајки колку проценти од населенијето е вакцинирано во Србија, налетав на статија со вчерашна дата дека секој трет што е заразен е целосно вакциниран.

Србија вакцинирано е испод 45% од населението, каде излеговте со 70% не знам. Уствари се додека не се постигне минимум 80% џабе е све.

Така слушнав на радио. Еве еден брз гугал срч:

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, izjavila je u Kragujevcu da je vakcinacija protiv koron avirusa odgovor na pandemiju i da tu „imamo, polako, rast - prešli smo 55 odsto vakcinisanih i to je ono što je najvažnije".

Ова е објавено крај на Август.

Отсутен mendieta1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
  • BMW E30 316; BMW Е36 318 tds; BMW E46 330 Ci
не е само процентот на вакцинација битен, битно е и брзина на вакцинација ,, 50-60 посто да се вакцинираат за 2-3 месеци тогаш е друго нешто ,слично и за грипов вакцинацијава џабе да се вакцинираш среде бран ако не си зел на време,,
SAVE WATER! SHOWER WITH YOUR GIRLFRIEND

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240

- струја
- парафин
- вежби
- базен

Се што напиша Браво е апсолутно во право, а ова вашево практично искуство не го прави истото правилно ниту пак соодветно. Ако некој масер/физиотерапевт си игра курот со вас и вашето здравје и постапува спротивно од препораките на физијатар а тоа за вас е ок или прифатливо нема шо да дискутираме на темата. Само да си знаете дека со такво своеволно ставање на струи и слични ствари за кои сами одлучуваат буквално можат да ве убијат, тоа е и една од причините зошто физијатар (соодветно обучен и специјализиран доктор) треба да одлучи.

Брат ти не сваќаш, изгледа го немаш видено и апаратот за струја, не е тој дефибрилатор, шансите да загиниш од него најверојатно се од тенки кон 0.
Второ физијатарот не ти кажува каква масажа ти треба, тој знај дека ти треба масажа за опоравување, масажерот е тој што знај како треба да те измасира.
Исто и вежбите, не ти ги кажува физијатарот, тие луѓето во салата за вежбање што се, ако се физиотерапевти, не му ја знам струката, тие ти кажуваат шо вежби да правиш или ги вежбаш заедно со нив.
Ова го зборувам за државно, и одделението за физикална медицина и рехабилитација.

@POWER TDI

1. За да вратам подвижност на лев рачен зглоб, пошто беше во гипс 1 месец.
2. Брат државно бев, процедурата е, ортопед > „физијатар“ > физиотерапевти најверојатно. Се следи процедура и протокол, и да сака не можи ортопедот да ме пушти на физиотерапевт. Тоа е невозможно, се прават извештаи како што треба.

Ама пошто вие знаете како треба, очигледно јас пред 2 месеци бев грешно лечен.
Баш ме интересира како оди процедурата еве после 30дена гипс на лев рачен зглоб, шифра S52.5, фрактура на долниот крај на радиусот.
Молам за појаснување каде згрешив(ја).
Целата поента беше дека не треба да се бара, добива и применува третман од несоодветни лица а ти на тоа одговараш со барање на совет за третман од клабери. Ват ди екшуал фак?  Инаку чисто информативно, на форумов има и по некој доктор па пристапот „Брат ти не сваќаш, изгледа го немаш видено и апаратот за струја, не е тој дефибрилатор“ е прилично потценувачки и навредлив. И да, доколку тоа што ти правеле било препишано од физиотерапевт, човек со несоодветно (средно) образование, погрешно те лечеле. Шо би рекле "deal with it" таква е фактичката состојба.
« Последно менување: 01 Ноември 2021, 09:57:04 am aronmacedon »

• Сениор
Кои сме ние овде на некого да му кажиме кој е соодветен а кој не?
Секој си има право да си оди на местач, на бајач, киропактичар или на матичен. Негово е кај ќе оди прво...

Присутен Bravo

• Редовен
Така си е. Твое здравје, твој избор кај ќе бараш помош.

Само откога нема да можеш да го решиш проблемот со помош на волшебни напивки од шумски друиди, не се чуди зошто докторите веќе не можат да ти помогнат.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
90% од проблемите остануваат нерешени, односно ќе се влечат до конечното заминување во долина на солзите.

Во добар процент докторите само ќе ги користат како изговор претходните шумски напивки ако воопшто ги имало, а ако ги немало тогаш настапуваат наследните фактори и ред други изговори.

Во меѓувреме, сите само успеваат во олеснување на симптомите.

ПС и јас сум за тоа прво да се истера редот со доктори.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Вакцинирање со дизна од дизел.