Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1981137 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
This could be us, but cicki :D
https://mms.mk/242145/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%B6%D1%83%D0%BF%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BC/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bf%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%be-%d0%b6%d1%83%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d0%bc

Шо е бе, сеа, сакаш да се тепаме?

И тоа не е проблем, само да биде ферка без селски финти под појас и срчи и кабли и слично.

Туку, чија страна да заземам?
На страната на науката сум, ама имам проблем со довербата (во "тие што ја испорачуваат") последниве години...
За кого да се тепам - за иглашите или против Рено 4?

Не би се тепал, инаку, ама ако се мора...
Па, ќе мавам по кој стигнам, ваљда. :)

И дај барем цицки кога пишуваш пукни ги на Кирилица #стопанемуеам
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Нема да се тепаме ние. Гледаш дека не била тепачкава вакцинирани и невакцинирани :D Инаку ете цицки, ама дај земи постирај нешто, вака на збор само слабо :D

• Легенда

Крути, мазни, со облини... тоа е тоа.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Сериозни нус здравствени појави може да се појават. Дали на дарт вејдер погоре му е смешно аутизам, автоимуна болест, обична болест или откажување на некој орган, зошто не е нормално долг период да имаш 9999999999999999999999 антитела, тоа ќе осетиме наредниве години кога ќе почнат луѓево да имаат 300 проблеми. Се надевам грешам, ама голем дел од докториве го посочуваат баш тоа. Така да на некој колку и да му е смешно, евентуални нус појави ќе се драматично страшни и жални.

Кога веќе го спомна Дарт Вејдар, имаме премногу Лук Скајвокери на тема медицина, а "Бога ми" и на тема  религија или спритуализам.

Не ми сметаат.
Напротив, симпатични ми се за читање.  :)

Ако не веруваш на науката зошто им веруваш на докториве што ги лупаат глупостите што ти се свиѓаат?
« Последно менување: 24 Август 2021, 09:25:00 am DarthJe5us »

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.

Цитат
During July 2021, 469 cases of COVID-19 associated with multiple summer events and large public gatherings in a town in Barnstable County, Massachusetts, were identified among Massachusetts residents; vaccination coverage among eligible Massachusetts residents was 69%. Approximately three quarters (346; 74%) of cases occurred in fully vaccinated persons (those who had completed a 2-dose course of mRNA vaccine [Pfizer-BioNTech or Moderna] or had received a single dose of Janssen [Johnson & Johnson] vaccine ≥14 days before exposure). Genomic sequencing of specimens from 133 patients identified the B.1.617.2 (Delta) variant of SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, in 119 (89%) and the Delta AY.3 sublineage in one (1%). Overall, 274 (79%) vaccinated patients with breakthrough infection were symptomatic. Among five COVID-19 patients who were hospitalized, four were fully vaccinated; no deaths were reported. Real-time reverse transcription–polymerase chain reaction (RT-PCR) cycle threshold (Ct) values in specimens from 127 vaccinated persons with breakthrough cases were similar to those from 84 persons who were unvaccinated, not fully vaccinated, or whose vaccination status was unknown (median = 22.77 and 21.54, respectively).

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
Ама пак не читаме до крај и постираме тоа што нѝ се допаѓа, па ги прескокнуваме битните работи. Еве ќе извадам неколку од текстот:

„During July 2021, 469 cases of COVID-19 associated with multiple summer events and large public gatherings in a town in Barnstable County, Massachusetts, were identified among Massachusetts residents; vaccination coverage among eligible Massachusetts residents was 69%.“

„ The findings in this report are subject to at least four limitations. First, data from this report are insufficient to draw conclusions about the effectiveness of COVID-19 vaccines against SARS-CoV-2, including the Delta variant, during this outbreak. As population-level vaccination coverage increases, vaccinated persons are likely to represent a larger proportion of COVID-19 cases“

Друго:

- 469 cases of COVID-19 associated with multiple summer events and large public gatherings
- Among five COVID-19 patients who were hospitalized, four were fully vaccinated; no deaths were reported.

Со прости зборови на кирилица: Сите знаеме дека вакцинацијата не е физичка бариера против вирусот. Односно дека и вакцинираните може да се заразат. Тоа е разговарано уште пред да почне вакцинацијата. Во места каде што се грото вакцинирани, нормално дека повеќето позитивни ќе бидат од вакцинираниот пул. И на крај. Никој не починал, а само 5 се хоспитализирани. И сепак податоците од ОВОЈ репорт се недоволни да се извлечат заклучоци за ефикасноста на вакцините при овој Делта аутбрејк.
« Последно менување: 24 Август 2021, 06:17:19 am Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Легенда
Е, тек сега ме изгубивте. :)
Па не ли е истото - тоа што цитирате и двајцата?

Или можеби треба да прилегнам малку, да наполнам фокус. :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Прилегни :)
Ја како што разбрав (а ја сеа станав), Погоре е откорнат цитат „Повеќе вакцинирани од невакцинирани се заболени“ (ем графикон кога ќе го погледнеш, страв да ти е да се боцнеш)
Ама забораено е да се потенцира дека у Масачусетс скоро и да нема невакцинирани :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Легенда
Графиконот е малку заебан...
Никој не може да пресмета од ден за ден освен ако не земе и ја разглобува целата работа парче по парче,
ама делува прилично пропорционално во соодносот боцкани/небоцкани - соодносот е сличен пред и после настаните споменати?

Не гледам чист агол на ЗА или ПРОТИВ :)

Ако Астраион целеше кон едно од тие две - тогаш разбирам, ми личи дека не е во право :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Мене така ми заличе, можда грешам, ама ете решив да дообјаснам. За мене битно е: МасачусеЦ - 70% вакцинирани - 0 умрени! 1:0 за вакцината :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Владее погрешно мислење дека ако си вакциниран може да се џитнеш во базен со вируси и да излезеш незаразен.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Владее погрешно мислење дека ако си вакциниран може да се џитнеш во базен со вируси и да излезеш незаразен.

Toa e taka so site vakcini so koi e chovek vakciniran. Vo golem del sekoj gi prelezuva site bolesti protiv koi e vakciniran. Samo shto ne gi osekja deka gi prelezuva.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
Него, дали Фајзер, (сега откако им ја одобрија вакцината) ќе ја сподели формулата за нејзино производство со цел и другите фармацевтски компании да можат да ја произвуваат и побрзо да заврши пандемијава или ќе остане интелктуална сопственост?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Зошто би го направиле тоа и каква врска има тоа со вакцинирањето?