Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1983426 пати)

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Со Фајзер, мора 21 ден.
Ако одиш рано, голема е веројатност да се дружиш со пензионери ама и да најдеш ревакцина.
Ако одиш саат пред затварање, голема шанса е да нема никој ама и да нема вакцина.
Знам, ти докомплицирав :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
https://360stepeni.mk/od-nad-416-iljadi-tselosno-vaktsinirani-protiv-kovid-kaj-nas-167-litsa-se-zarazile-po-primane-na-vtorata-doza/

Сите 416 илјади ги изложија на воздушно прскање со вирусот?

Браво!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Прекрасно. Уште да знаеме колку од вакцинираните се хоспитализирани или мртви и ќе е супер.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
1-2% максимум.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22380
Процент, два и за прележаните...

Natural infection vs vaccination: Which gives more protection?

Nearly 40% of new COVID patients were vaccinated - compared to just 1% who had been infected previously. More than 7,700 new cases of the virus have been detected during the most recent wave starting in May, but just 72 of the confirmed cases were reported in people who were known to have been infected previously – that is, less than 1% of the new cases.

https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/309762

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Mnogu normalno ama dodeka se zarazime site poarno vakcinirani da se zarazime.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
Дечки ми треба совет од некој што има некое искуство со следнава дијагноза или слична:
‘лумбално се прати стеснување на и.в. простор л4/л5 и л3/л4 дорзално во прилог на проксимална прогресивна дископатија. индицирана физикална терапија‘

Толовски препорача да се оди во скулап кај д-р Георги Занев, докторов препорачува комбинација масажи, акупунктура и третман со колаген. После тоа вежби за ојачување на стомачни и грбни.

Секое искуство и совет се добредојдени.

Отсутен Stratro

• Легенда
Колку и смешно да звучи, проблемот можеш да си го решиш со 3-5 третмани на акупресура кај "Шизикот" во Прилеп. Веќе им помогнал на двајца мои познаници со дископатија на пршлени.

После првите 1-2 третмани болката се зголемува, додека после третиот (кој може да е последен зависно од повредата) болката веќе трајно ја снемува.

Вежбање после тоа е секако препорачливо.

Не знам дали уште му е овој бројот, али провери.

Благоја - 048422978

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Можеби знаеш, но помеѓу секои два пршлени на рбетот имаш по еден диск. Секој од овие дискови има некоја преодредена дефинирана висина. Л4/Л5 е скоро најдолниот дел на 'рбетот во близина на опашката. Може да биде и од ексесивно седење, намалена физичка активност, ослабени грбни и „кичмени“ мускули и слично.

Не е засега воопшто страшно, и додека е оваа дијагноза, треба да се реагира за да се направи превенција на посериозна ситуација (протрузија или излегување на дискот од своето место, дискус хернија, допирање на пршлените едни со други и сл.)

Масажата може да помогне, но не целосно да излечи бидејќи знаеш дека таа се однесува повеќе на мускулатурата. Како овде станува збор за коски (пршлени) и дискови, може и истегнување на тој долен грбен дел, без некои ептен нагли потези и потоа пополека зајакнување на јадрото.

Со лесно и без грижи! 

И те мољим @Stratro - Шизико*

Отсутен Stratro

• Легенда
Едниот од двајцава заврши кај Шизико откако помина еден куп третмани и масажи во Скопје, а дојде до ситуација да му трне левата нога постојано после 3-4 минути седење.

До ден денес повеќе нема такви проблеми.
Јас само го возев до таму, бидејќи и не можеше да вози поради истата причина.

Присутен nikola_bb

• Сениор
Можеби знаеш, но помеѓу секои два пршлени на рбетот имаш по еден диск. Секој од овие дискови има некоја преодредена дефинирана висина. Л4/Л5 е скоро најдолниот дел на 'рбетот во близина на опашката. Може да биде и од ексесивно седење, намалена физичка активност, ослабени грбни и „кичмени“ мускули и слично.

Не е засега воопшто страшно, и додека е оваа дијагноза, треба да се реагира за да се направи превенција на посериозна ситуација (протрузија или излегување на дискот од своето место, дискус хернија, допирање на пршлените едни со други и сл.)

Масажата може да помогне, но не целосно да излечи бидејќи знаеш дека таа се однесува повеќе на мускулатурата. Како овде станува збор за коски (пршлени) и дискови, може и истегнување на тој долен грбен дел, без некои ептен нагли потези и потоа пополека зајакнување на јадрото.

Со лесно и без грижи! 

И те мољим @Stratro - Шизико*
Некоја добра физикална? Макар и приватна? Нормално комбинирано со истегнувања и вежбања. Гледам има еден куп приватни физикални и алтернативи, а незнам што е саглам.
Овие некои тритон апарати за декомпресија... Па оваа превентива 99 физикална и извлекувања. Алтернативи некои акупунктура.
« Последно менување: 07 Август 2021, 13:33:18 pm nikola_bb »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Дечки ми треба совет од некој што има некое искуство со следнава дијагноза или слична:
‘лумбално се прати стеснување на и.в. простор л4/л5 и л3/л4 дорзално во прилог на проксимална прогресивна дископатија. индицирана физикална терапија‘

Толовски препорача да се оди во скулап кај д-р Георги Занев, докторов препорачува комбинација масажи, акупунктура и третман со колаген. После тоа вежби за ојачување на стомачни и грбни.

Јас не сум бил уште ама ми ја препорачаа, другар го исправија на нозе после посериозна протрузија на л4/л5.  ПЗУ Превентива99, порано била само приватна, сеа е под фондот. Таа што е газдарица била спремен физијатар. Да го најдам едно ливче со флексии екстензии шо ги прам ке ти го пуштам. Нема зијан од тие вежби само за да ја раздвижиш кичмата, да се отвори меѓупршленаскиот простор..Потаму ќе зајакнуваш.
Едит: ако лежиш низ дома и имаш болка најдекомпресирана позиција за кичмата е лежење на грб со нозете на стол под 90 степени во (г) позиција, за спиење исто да ја декомпресираш најдобро на страна со благо свиткани нозе и перница меѓу колења, или на грб со неколку перници под колења.
« Последно менување: 07 Август 2021, 13:42:15 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен nikola_bb

• Сениор

Јас не сум бил уште ама ми ја препорачаа, другар го исправија на нозе после посериозна протрузија на л4/л5.  ПЗУ Превентива99, порано била само приватна, сеа е под фондот. Таа што е газдарица била спремен физијатар. Да го најдам едно ливче со флексии екстензии шо ги прам ке ти го пуштам. Нема зијан од тие вежби само за да ја раздвижиш кичмата, да се отвори меѓупршленаскиот простор..Потаму ќе зајакнуваш.
Едит: ако лежиш низ дома и имаш болка најдекомпресирана позиција за кичмата е лежење на грб со нозете на стол под 90 степени во (г) позиција, за спиење исто да ја декомпресираш најдобро на страна со благо свиткани нозе и перница меѓу колења, или на грб со неколку перници под колења.

Фала ти, баш по спиење сум приметил дека повеќе го имам проблемот. Кога ќе се раздвижам исчезнува. Уште вечер пробувам со перницава.