Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1980989 пати)

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 244
Најново што прочитав е дека имало дополнување односно измена бидејќи се пријавиле дополнителни 9-10000 постари лица и тие се сега приоритет така да лицата до 40 години ќе си причекаат за да дојде нивниот односно нашиот ред.

Кој чека ќе дочека, или ќе умре чекајќи :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Погрешна стратегија за држава со малку народ. Најголемите ширачи и преносители на вирус се деца, тинејџери и возрасни од 20 до 40 години. После медицински персонал, војска, старски домови и просветни работници, требаше постепено да се вакцинираат и 20-40 годишни со исто темпо како и стари. Ако денес треба да вакцинираат 15000 пензионери, треба да биде 7500 пензионери и 7500 од 20-40 годишни. За брзо време ќе спласне трансмисија така. А вака, ќе имаме до некаде намалена стапка на умрени ама стапка на позитивни ќе остане висока. 

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
Околу вакцините, на брат ми денес му стигна СМС за во петок да се вакцинира во сала Билјанини извори - Охрид, а кога аплицирал наведил поликлиника Букурешт :)
Се јавил во Букурешт (поликлиниката) и од таму му кажале на закажаниот термин да оди да се вакцинира кај нив, а не во Охрид... и на крајот излезе да треба да се вакцинира во Јане Сандански. И така.

@Ipkisija Meskosa Аирлија нека е, да ти се врати и тебе со две дози. Баш се прашувам каде ќе ми пишат мене да одам бидејќи и јас наведив во пунктот во Букурешт.

Не е проблем дали таму и Сандански, да не треба до Охрид да се трауматизирам по пат. Мислам дека и на @MartinAlfista му стигна во различен град.
И јас сум пишан во Букурешт, па кога ќе дојди терминот ќе видиме дали ќе добијам прекоманда :)
[/quote
Околу вакцините, на брат ми денес му стигна СМС за во петок да се вакцинира во сала Билјанини извори - Охрид, а кога аплицирал наведил поликлиника Букурешт :)
Се јавил во Букурешт (поликлиниката) и од таму му кажале на закажаниот термин да оди да се вакцинира кај нив, а не во Охрид... и на крајот излезе да треба да се вакцинира во Јане Сандански. И така.

@Ipkisija Meskosa Аирлија нека е, да ти се врати и тебе со две дози. Баш се прашувам каде ќе ми пишат мене да одам бидејќи и јас наведив во пунктот во Букурешт.

Не е проблем дали таму и Сандански, да не треба до Охрид да се трауматизирам по пат. Мислам дека и на @MartinAlfista му стигна во различен град.
И јас сум пишан во Букурешт, па кога ќе дојди терминот ќе видиме дали ќе добијам прекоманда :)
Продолжение на сагата, брат ми ојде на наводно закажаниот термин во Јане Сандански. Таму му кажаа дека треба во Борис... и би во Борис, го чипираа :)
Брат ми пишман е што не појде Охрид, побрзо ќе завршеше со чипирањето :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Погрешна стратегија за држава со малку народ. Најголемите ширачи и преносители на вирус се деца, тинејџери и возрасни од 20 до 40 години. После медицински персонал, војска, старски домови и просветни работници, требаше постепено да се вакцинираат и 20-40 годишни со исто темпо како и стари. Ако денес треба да вакцинираат 15000 пензионери, треба да биде 7500 пензионери и 7500 од 20-40 годишни. За брзо време ќе спласне трансмисија така. А вака, ќе имаме до некаде намалена стапка на умрени ама стапка на позитивни ќе остане висока. 
Toa на сите до еден ни е јасно. Кристално јасно.

Моменталната „Метузалем“ стратегија е погубна, ама скоро секаде ја форсираат.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Најново што прочитав е дека имало дополнување односно измена бидејќи се пријавиле дополнителни 9-10000 постари лица и тие се сега приоритет така да лицата до 40 години ќе си причекаат за да дојде нивниот односно нашиот ред.

Кој чека ќе дочека, или ќе умре чекајќи :)

Се запишував претходната недела кај нов матичен лекар, па дури чекав, како излегуваа старите му викаа: „ај пријави ме за вакцина“, на сестрата.
Слушнаа на вести вакцини стигнаа и брзо брзо на лекар.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
А што мислиш, не се вакцинираат помлади?

Тоа аплицирањето онлајн нема блага врска.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261

По мене, по приоротет вака

1. Медицински персонал
2. Хронично болни (по листа на кодови)
4. Безбедносни служби (исклучиво тие на терен и шалтер)
5. Услужен сектор/шалтерски работници (продавачи, транспортери и сл)
6. Од 30-60 години
7. Останати

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

1. Медицински персонал
6. Од 30-60 години
7. Останати
Toa што си го пропуштил е дека 20% од термините не се користат во сите држави зошто не дошле луѓе. Затоа од страна имаш редица од луѓе кои сакаат да си ја пробаат среќата и ако случајно има слободни термини да се вакцинираат. Како што беше во Србија. Во некои денови е 10% непојавеноста, но има денови и места со над 50% непојавеност. Зошто не би се искористило тоа време продуктивно, туку во шерифство со „враќања“ и замарања.

Од една страна молат да се пријават луѓе (и Србите и ние) од друга страна враќаш луѓе. А се на се пријавени се постојано помалку од што има вакцини. Нема потреба од штедење, помна тој период.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
Токму тоа треба да се најде начин да се реши, што не се појавуваат тие што добиле термин.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Ете го начинот. Се користи. Нема друг начин, не ни треба да има.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
Тек сеа ќе биде хаос.

Отсутен Diesel

• Легенда

Не те разбрав...?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
А што мислиш, не се вакцинираат помлади?

Тоа аплицирањето онлајн нема блага врска.

Се вакцинираат се разбира, но бројката е многу мала за да има некаков ефект. Али ок, важно е дека се вакцинира народ на крај краева, тоа е.

1. Медицински персонал
6. Од 30-60 години
7. Останати
Листава ти е добра до број 2. Многу слична листа има/ше државава кај што живеам. Исто имаме бројка на народ и многу ми е интересно кога правам споредба и гледам кој каде греши. На хартија многу убаво звучи листава но има едно големо АМА.

Значи кај мене од јануари до април беше каша попара со вакцини, фалеа многу но некако се успеа да се вакцинираат медицински персонал, по старски домови и хронично болни. Помина тоа што помина, војска, наставници  по градинки и училишта и тука се виде дека приоритетните групи од аспект на возраст повеќе не прават смисла. Се дојде многу брзо до момент да имаш вишок вакцини а ти не вакцинираш испод 50 годишни зошто овие од 50+ уште се туфкаат се мислат абе незнааам, абе брат сигурни ли се вакциниве, ама да не ми биде нешто, ако си вакциниран ќе умреш за 2 недели итн. Значи имаш бројка на луѓе кои што утре се спремни за вакцина ама ти ги чуваш зошто некој постар од тебе се мисли уште зошто прочитал статија на фејсбук од некој клошар.

Видоа со каква стока си имаме работа (општо луѓето се стока и во вакви ситуации огромен број не носат разумни одлуки) од пред 2 недели сега се вакцинира секој кој сака без разлика на возраста. Па има ли нешто попаметно од ова?

Па така, јас и жена ми сме вакцинирани додека некој 60 годишен уште му ја мисли, нека му ја мисли. Слободно се пријавуваш на интернет или се јавуваш на телефон и за 2-3 недели најкасно добиваш термин. Треба да разбереме дека имаме проблем со население што мисли дека се инфектолози и доктори во био-медицина. Ова што го кажувам е под предпоставка кога имаш доволен број на вакцини а побарувачката не е голема.

Друга работа е држава со огромно население и тука самата стратегија е многу комплицирана и неможе да се носат одлуки брзо. Наместо малите држави да излезат победници од ова што побрзо, ние намерно пробуваме да се правиме големи.

Инаку, најдобар начин да се справиш со тие што не се појавуваат е да имаш така наречен live queue. Доколку до 4 попладне не се појават  Х лица на вакцинација, тие што чекаат ред добиваат вакцина.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Не те разбрав...?
Затоа од страна имаш редица од луѓе кои сакаат да си ја пробаат среќата и ако случајно има слободни термини да се вакцинираат. Како што беше во Србија. Во некои денови е 10% непојавеноста, но има денови и места со над 50% непојавеност. Зошто не би се искористило тоа време продуктивно, туку во шерифство со „враќања“ и замарања.

Од една страна молат да се пријават луѓе (и Србите и ние) од друга страна враќаш луѓе. А се на се пријавени се постојано помалку од што има вакцини. Нема потреба од штедење, помна тој период.
Инаку, најдобар начин да се справиш со тие што не се појавуваат е да имаш така наречен live queue. Доколку до 4 попладне не се појават  Х лица на вакцинација, тие што чекаат ред добиваат вакцина.

Отсутен Diesel

• Легенда
Баш истава метода и јас мислам дека би била најефикасна - до толку со термин, од толку до толку кој ќе фати, фати.

И така има гужви од луѓе без термини, бар да се извлече нешто добро од тоа.

@Deni , да, сконтав.