Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1983878 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Kade naogjate kleksan, vo skopje nikade nema. Za trudnica mi treba ova e katastrofa sto se desava nikade nema lekovi gospodinot minister se slika i kazuva deka se e vo red

Rasprasaj se vo Srbija ili Kosovo i ako treba pali kola i vozi.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Тоа чудо отсекогаш било проблем, ама изгледа во последно време ептен, а?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Jas april, maj, juni kupuvav bez problem. Za posle neznam

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Кексан ?  Имаше колку сакаш.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Сите го земаат на своја рака клексанот поради Ковид-19 иако и Кардиопирин/Аспирин ќе заврши работа како превентива против тромбоза.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Денес повеќе има сам свои доктори него сам свои мајстори.

И после немало лекови, ај нека снема штрафови.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4103
  • MadaFunker
И ја сака, ама не ми дава упат матичнава и ме убедува дека не треба. Многу ми се 50 еу, сега дадов 4000 за летва. За инат не им ги дава, не за друго. Па што сака нека биде, инато е поголем.
А ако е 200 ден би дал. @Prof. Greenthumb  ти треба упат за на државно? Мерат кај нас Кичево ?

Јес да сме ко Припјат :D, ама мерат да и ти треба упат. Ама ти го прележа и досега ако немаш видено мака би требало да си ОК, ете докторката затоа не ти дава :)
New blood of old school

Отсутен Bicikle

• Легенда
И ја сака, ама не ми дава упат матичнава и ме убедува дека не треба. Многу ми се 50 еу, сега дадов 4000 за летва. За инат не им ги дава, не за друго. Па што сака нека биде, инато е поголем.
А ако е 200 ден би дал. @Prof. Greenthumb  ти треба упат за на државно? Мерат кај нас Кичево ?

Јес да сме ко Припјат :D, ама мерат да и ти треба упат. Ама ти го прележа и досега ако немаш видено мака би требало да си ОК, ете докторката затоа не ти дава :)
абе ок ја не бев и пред коронава, него нејсе :D
Требаше до сега да дајт, немаш никакви симптоми, а ко ќе ги заимаш е касно, мада со кардиопирин би требало да е све ок, оти ептен тешко болни имаат потреба од клексан, до 1000 д дим. не е критично, 500 е као  нормално, луѓе има со по 3000+, тие попиваат клексан, ними им треба стварно. Само ептен е не чоечки што изназемаа безвеза клексани, сега за трудници нема.
Слично и за децава, за да заштитат некој 70+ мора да носат маски и да имаат психички последици ( према др Данилов, видеото што го постирав). Сега јбг, и јас имам дома стари луѓе ма асепак треба некој ред да има.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Сите го земаат на своја рака клексанот поради Ковид-19 иако и Кардиопирин/Аспирин ќе заврши работа како превентива против тромбоза.

Не сум читал, ама земање на класични лекови без детално читање а потоа и лекарска консултација/рецепт не ми се чини како мудра пракса.

Но за ваква намена ќе спомнам пар протолитички ензими, кои покрај другите (корисни) ефекти, делуваат и како разредувачи на крвта:
- серапептаза
- натокинеза

Вторава (натокинеза) не ми е истражена многу, ама од тоа што го знам треба да е безбедна иако малку појака (како протолитички ензим) и појма немам дали воопшто ја има по аптекиве. Серапептаза ја има скоро секаде, докажано е целосно безбедна (но треба да е пази ако се комбинира со разредувачи на крв), проблем е само што ја продаваат прилично скапо (во однос на цената по која може онлајн да се нарача од ајхерб).

Предност на протолитички ензими е што поефикасно ги разредуваат тромбовите (наводно и фонвилебранд фактор честичките, кои се една од последиците на ковид-19, и се прекурсор за формирање тромбови). Само треба да се знае дека протолитички ензими се земаат на целосно празен стомак, исклучиво со вода, и час и половина потоа нема јадење/пиење. Не дека ќе се деси нешто лошо, но ќе се искористат за варање/разложување на храната - наместо да се абсорбираат во серумот/крвта.

Извини што ти реплицирам токму тебе, причината е чисто да се надоврзам на муабетот.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22381
Јас зимав Салоспир.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Голема е разликата од катализато до аспирин, затоа едното е скоро скроз безбедно, другото може да предизвика излив(и др компликации) ако се претера. Пише на аспиринот нус појави, иако во мали количини е прилично безбеден сепак пожелно е да се консултира доктур, има состојби со кои не смее да се пие.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
Вие што прележавте, мило ми е што сте го поминале. Ама измеривте Д Димери откако помина?
И јас испитав Д Димери но предходно пиев во текот на болеста  кардиопирин, околу 500 600 мислам ми беа....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
До 500 се во нпрмала, а ни 1000 нема да напраат птоблем на кратко време. Сепак теба да се следат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен Mikius

• Легенда
Е шо толкав страв од умирање?