Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1982090 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Точно 1924 починати. До крај на година сигурно ќе фати преку 2.000. Од грип немаше ни 20 да бидат, а ни толку заболени. Незнам како до сега не сфативте дека грипот да те фати горе доле сите имаат тешки симптоми наеднаш (од деца па до старци) додека овде асимптоматични или тие со мали симптоми го шират многу брзо но стапката на смртност кај стари е многу висока.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
Samo teshi se..

Сакаш да кажеш, од вкупната бројка, со сите направени пост-мортем тестови, има 1500 починати од ковид?

Од ковид? А не позитивен, пост-мортем?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Еден куп пати е кажано дека сите што умреле и имале ковид се пишани во тие статистики, а за грипот...тешко се води статистика за болест што не се тестира, а и не се пишуваат сите умрени што ја имале таа болест како причина дека е грип.

За грип не трчаат сите да се тестираат зошто кренале температура неколку дена или имале болки во тело.

Се почна безврска муабет, само сакав да кажам дека кога ќе помине пандемијава на никој нема да му е гајле за луѓе што ќе умираат од други респираторни болести.

Кај нас како по обичај на бројките за грип нема што да им се верува затоа што само 20 луѓе сигурно не умреле од грип лани пример. Ќе ја земеме Америка со нивните претпоставки:

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/2018-2019.html#:~:text=CDC%20estimates%20that%20influenza%20was,the%202018%E2%80%932019%20influenza%20season.

https://hive.rochesterregional.org/2020/01/Flu-season-2020#:~:text=Between%20October%201%2C%202019%20and,24%2C000%20to%2062%2C000%20deaths

Не се за игнорирање бројкиве.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
Правеа полициски час кога не требаше (а не распишуваат кога веројатно треба), не распишуваа неопходни мерки (маски) цели месеци од почетокот. На крај како да завртиш пак тепаниот тепан, а ****** ****.

На почетокот распишаа полициски час бидејќи мислеа дека ситуацијата ќе се одвива како во Кина, месец-два и готово, нема да има пандемија.
Ама Кина и нашиот менталитет се разлика небо и земја.
Таму се тестира милионски град во рок од една недела, се гради болница со 1000 кревети во рок од 10 дена.
Кога ќе му кажат некому дека мора да седи 30 дена дома, ќе седи.

Ние овдека сме со теориите, Бил Гејтс ќе те контролирал, па кој е Филипче да ми каже да седам, па и позитивни луѓе со решенија си шетаа слободно, па короната го прогласуемо за умрено, па додека се воведува полициски час од петок 21 часот до понеделник наутро, цело Скопје штрафта во Охрид и 20% го јадеа стапот да седат во станови од 50 квадрати, останатите журки во Охрид.

Успат тоа што падна економијата, тоа што многу луѓе останаа без работа или пак земаа испод минималец плата.

Ете затоа сега нема да се воведе полициски час ниту карантини затоа што знаат дека истото ќе се повтори од првите полициски часови, 20% ќе почитува, останатото пак ќе забушава и плус нов пад на економијата не е дозволив во овој момент.

Така да тоа е, јадете повеќе витаминска храна и надевајте се дека ако недај боже закачите, вашиот имунолошки систем ќе биде подготвен да го поминете во тие со лесна клиничка слика.

А тоа со маските реално сметам дека не се толку ефикасни (иако носам секогаш) бидејќи ако само маска штитеше од вирусов, немаше докториве во скафандери и 300 ракавици да се облекуваат, и они ќе прегледуваа само со маска ако и ти носиш маска.

Башка 8 часа на работа да си, треба да јадеш, да пиеш вода, некој е и пушач. По правило маска се носи, и на секоја потреба да се симнува треба да се става нова.
Тоа повлекува да имаш 20 маски минимум со тебе, па секоја да ја симнуваш, па дезифинцираш раце, па да ставиш нова.
Цело работно време ќе ти помине во дезинфекција и менување маски што се вели.

Така да тоа е тоа.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4239
Кој не верува во Коронава и мисли дека е обичен грип слободно нека влезе во некое Инфективно одделение на болница или па Ковид центар. Или недај боже некој близок да му се разболи и да е со потешки симтпоми. За жал имав можност да влезам во такво одделение и морници ме лазеа од тоа што гледаш луѓе на кислород како се мачат да земат воздух. Многу лошо!
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Најјако е кога ќе се појавеше случај кај наставник и велеа дека вирусот не потекнувал од училиштето, туку бил внесен однадвор.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
Нека минува кај сите со лесно но немојте да ја потценувате болеста,јас еве втора недела откако ја прогласив "короната за умрено" и сеуште не можам да се вратам во форма, работам се ама бргу се заморувам и имам главоболки.....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Сè беше "супер" во темава додека не почнавте пак со кинезиве и споредба на било која нација на светов со нивната. :)

Ок, ок... ок... :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Bicikle

• Легенда
сумамедот прајт тешки компликации, така велеше паноски.
Истиот го намалува имунитетот и може било која рандом бактерија да ви направи компликација.
Залежани сте затоа немате кндиција или пнеумонија. После 3 дена од карантин ми се врати 80-90% од кондицијата. Што  еи нормално после 3 недели лежење да се намали кондицијата.
Пред 3 год лежев на инфективно, полошо поминав - без дијагноза.
На 6 год фанав некој бронхит, е тогаш не можев да земам воздух, цел месец бев на пулмологија за да ми дадат испусна листоа со „направивме се^ што можевме“ во полоша ситуација.
Лоопз, замисли германски да беше xD

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
Кој ќе ти знае Сумамедот веднаш го вклучуваат овде на инфективно, и тоа две дози земав јас..

• Легенда
Лоопз, замисли германски да беше xD

Пеер, еве незнам пеер, ќинези нешо љиљаци јале, се усрале, па ондак одмапослетоа ќинези нешо јаќи биле, дисциплинапиќкематерине, комунизам, тито а богами и заеб.

Бемти... :)

Извинете овакА, забравИ да речу: да га ебу...
Нема да се пофтОре!

Отсутен Bicikle

• Легенда
Кој ќе ти знае Сумамедот веднаш го вклучуваат овде на инфективно, и тоа две дози земав јас..

Докторите треба да знаат, малце да мислат, и мене да ми даеше ќе попиев.
Сестра ми кажуваше дека има давале некој лек за маларија, пепел ги напраеле, внатрешно крварење предизвикувал лекот. Па ко увиделедека не работи лекот го укинале, ама дотогаш некој го обрал бостанот.
Лоопз позз

• Легенда

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Правеа полициски час кога не требаше (а не распишуваат кога веројатно треба), не распишуваа неопходни мерки (маски) цели месеци од почетокот. На крај како да завртиш пак тепаниот тепан, а ****** ****.

На почетокот распишаа полициски час бидејќи мислеа дека ситуацијата ќе се одвива како во Кина, месец-два и готово, нема да има пандемија.
Ама Кина и нашиот менталитет се разлика небо и земја.
Таму се тестира милионски град во рок од една недела, се гради болница со 1000 кревети во рок од 10 дена.
Кога ќе му кажат некому дека мора да седи 30 дена дома, ќе седи.

...

Тоа требаше да е многу јасно, дека штом еднаш вирусот се рашири глобално - дека containment не е можен.
Мерките беа не за спречување, туку за успорување, само лошо се процени (ја преценија) брзината на ширење и непотребно реагираа со локдауни - додека истовремено правеа глупост со небарање за носење на маски.
За тоа зборував.

Цитат
А тоа со маските реално сметам дека не се толку ефикасни (иако носам секогаш) бидејќи ако само маска штитеше од вирусов, немаше докториве во скафандери и 300 ракавици да се облекуваат, и они ќе прегледуваа само со маска ако и ти носиш маска.

Башка 8 часа на работа да си, треба да јадеш, да пиеш вода, некој е и пушач. По правило маска се носи, и на секоја потреба да се симнува треба да се става нова.
Тоа повлекува да имаш 20 маски минимум со тебе, па секоја да ја симнуваш, па дезифинцираш раце, па да ставиш нова.
Цело работно време ќе ти помине во дезинфекција и менување маски што се вели.

Така да тоа е тоа.

Не.
Фасцинантно ми е како нешто толку едноставно, некогаш е толку тешко да се разбере.

Се работи за споредба на проценти. Не за целосна заштита.
И не само тоа туку кога носиш маска тоа првенствено е заштита за сите други од тебе, а донекаде е и твоја заштита од другите (иако делумна и нецелосно ефикасна - освен ако не носиш ен-95 маска, правилно наместена, избричен тасма, итн).

Здравствените работници треба да носат ен-95 маски, и друга приказна е тоа.
Тебе обична хируршка маска, па дури и 100 пати да ја носиш, ќе те заштити делумно да не внесеш полна количина на вирусни единки. Помала или поголема внесена количина прави голема разлика во тоа дали ќе се разболиш тешко, или ќе поминеш лагано (можеби и асимптоматски). Затоа е добро и треба да се носат обични хируршки маски, па макар и ако не ги менуваш често или воопшто.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Платнена кој а мојш да е периш е сосем ок, скоро ист ефект со хируршка. Друг момент е што маската ќе ја префатиш денеска 20 пати, ќе ја пикаш по џебој, ќе ја влечиш по маси. Нај практично мене ми се покажало едно зип најлонче, или како се викаат тие се затвараат со крцкање.