Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615907 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Дап читав неколку истражувања за бе-се-же. Резултатите велат дека дефинитивно ги подобрува некои елементи од вродениот имун систем - кој е важен за првичната одбрана и следствено - јачината на заразата. Само не разбрав целосно дали резултатите се привремени, или подолготрајни.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Пред да ја прочитам статијава од Телеграф, пред некој ден го најдов и текстот од Медаркајвс ама го зедов со голема доза резерва (иако и после телеграф го земам со голема доза резерва), ама ми се виде интересно како некој посериозен медиум сепак одлучил да го објави. Мислам дека пишуваше за резултатите се долготрајни и ако има ре-вакцинација како што има кај нас (во Македонија) би требало многу полесно да се справат со ова страње од вирус.

Авторите се делумно од Џон Хопкинс, така да, би требало да бидат добро потковани во наодите и аргументите кои ги презентираат во овој напис. Иако, реално треба многу повеќе време, подолги обзервации, целосните податоци+историјат за имунизација од сите пациенти за да може да се донесат покомплетни заклуцоци. Во моментот е само една линеарна регресија и има некаква коваријанца меѓу варијаблите.
Како за истражувачка статија е одлична која покажува тенденции во кои насоки треба да има контролирани експерименти и подетално копање низ најразличните особини на податоците и историјатот на пациентите е одлична.

Еве ги во полн текст статиите:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.01.20049478v1.full.pdf
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.07.20053272v1.full.pdf

пс. Америка, Британија, Шпанија, Италија, Франција веќе 50тина години воопшто не вакцинираат со бе-се-же. Во Германија прекинуваат некаде крајот на 90тите за генералната популација (освен за тие што имаат висок ризик)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
И докторот што го постирав пред некој ден го спомна истото. И нашиве знаеле по нешто...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
И докторот што го постирав пред некој ден го спомна истото. И нашиве знаеле по нешто...

Сигурно знаат и нешто повеќе. Ама најубаво е да не тресат работи од ракав за да си го билдаат егото со фори од некое друго време кое веќе триесетина години не постои.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Мислев на Никола Пановски од стр. 369.

Тоа што во доста работи има сличен став со профата, јас оставам на експертите да се договорат.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Колку повеќе се информираш, толку повеќе се труеш.

Сите се тепаат да кажат збор повеќе, сите се трудат да допишат збор повеќе...не постои релевантен извор на информации.
Ништо не може да се земе здраво за готово, останува само на логичен начин да се филтрираат информациите.

Пример со вакцината, веќе стигнаа информации дека дека би можела да биде готова и до крајот на Мај, ако продолжат со такво темпо ќе излезе дека ќе биде готова уште утре ;D

Пример со маските (Франција), пишувањата отидоа дотаму што мислиш ќе избиеше војна со Американците ;D

Пример со надуваните прогнози за број на мртви, и други паметувања...итн

Единствено релевантно: Седи дома и миј раце.

Отсутен Mikius

• Легенда
Jas mislam deka imam dosta prijateli, poznanici, kolegi, sorabotnici rodnini... Do sega nikoj ne mi kazal deka nekoj sto go znaat licno i personalno e bolen od kuronja... Se samo brojki se lupaat maski se sitkaat plati se namaluvaat luge otpustaat i brojki za zaboleni u plafon... So zna ja.. Koj cofnal od nesto drugo korona mu se lepi
Да не идам во детали и објаснувам кој на кого, сепак е рекла казала донекаде (немам линк :))...еве, женава сега ми кажува дека лице кое на средина на Фебруар било на инфективна поради грип, деновиве било повикано...најдени се антителата кои посочуваат на Ковидот...

Во една прилика спомнав дека за да се прогласи пандемија во Март морало да се шири претходните месеци и дека којзнае колку имало короносани меѓу грипосаните...

Ова не ја намалува сериозноста на вирусот :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Што повеќе читам, ќе испадне дека во Мк се појавил пред у Вухан да биде изеден лилјакот ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
Што повеќе читам, ќе испадне дека во Мк се појавил пред у Вухан да биде изеден лилјакот ;D
Ништо чудно да го имало во Вухан пред да го изедат лилјакот ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ништо чудно да го имало во Вухан пред да го изедат лилјакот ;D

Еве еден статус од пријател од ФБ, се надевам нема да се налути што ќе му го „украдам“:

На што те наведува здравиот разум околу идејата дека корона имало во Македонија уште некаде во декември, бидејќи имало позитивен тест на жена која наводно починала на почетокот на јануари?
1. Едно од овие:
- Слабо подвижна жена од Велес, која имала толку малку контакти со светот што 4 месеци никој не ја побарал, го фатила вирусот пред некои 99,999% од сите досега заразени, како да била на шопинг на риба во Вухан
- Женава од Велес го добила вирусот пред Кина, и го пренела таму, можеби на шопинг на риба во Вухан
- Короната потекнува од некој ексцентричен космополит, кој од цел свет заразил слабо подвижна жена во Велес и пазарџии во Вухан. (За среќа на Македонија, космополитов кај нас заразил жена со минимални контакти со светот, па во Македонија допрва се прошири пар месеци подоцна)?
- Згора на тоа, во секое од овие сценарија, вирусот останал детектибилен 4 месеци по смртта (колку што контам ова не е баш веројатно, ама можеби грешам. Сепак, ова само ја смалува веројатноста на лудачките можности спомнати горе)
2. Или едно од овие:
- Се работи за лажен позитивен резултат
- Примерокот бил загаден по пат до лабораторијата
- Примерокот бил помешан со примерок од друга личност
- Одредувањето дека жената починала во јануари е погрешно - колку што контам, чист булшит е да кажеш во април дека некој починал на 6 јануари според степенот на распаѓање, кога немаш никаква идеја каква била температурата и другите параметри во станот

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
Еве го пазарот во Вухан?

Некои велат Вухан, некои не е во Вухан...

Како и се друго, Живи били па видели ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Еве го пазарот во Вухан?

Некои велат Вухан, некои не е во Вухан...

Како и се друго, Живи били па видели ;D

Небитно каде е... мислаааам....

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Охрабрувачки податоци:
https://plusinfo.mk/eksperti-od-manu-presmetaa-pikot-na-kovid-19-na-pochetok-na-ma-so-1-100-zarazeni/

Keep calm, wear a mask and wash your hands! :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
Sto fama se digna za liljacite.
Pa poveketo od nas krkame svinsko (kremenadli momentalno iskacaat od rerna), a poprljavo zivotno ne bi rekol deka od ptica.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Индустриска свиња кркаш, немаш гајле од нејзе. Ем кременадлите од рерна искачаат, лиљаков директно од пештера у тањир.. ;D