Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615899 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Прекрасно одржување на концерт/свирка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Тии и овие будаливе од Институт за јавно здравство викаат да не се споредува грип со Covid-19...
https://novatv.mk/brojot-na-zaboleni-od-sezonski-grip-da-ne-se-sporeduva-so-toj-od-koronavirusot/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
Тии и овие будаливе од Институт за јавно здравство викаат да не се споредува грип со Covid-19...
https://novatv.mk/brojot-na-zaboleni-od-sezonski-grip-da-ne-se-sporeduva-so-toj-od-koronavirusot/
Лесно е да дадеш изјава, ај нека дојдат да се објаснат на форум да ги видам...

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
Добро е што во главните жаришта Италија и Шпанија
, па и во Германија почна да опаѓа бројката, малку светло во тунелот...лошо е што кај нас почна да се качува, ама се знаеше тоа поназад сме од нив.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Кај нас е заебаното што докториве слабо се чуваат, веќе 50-тина доктори се „аут оф сервис“, ако продолжат вака, ќе не остаат на милост и немилост на ветеринарите, а знаеш тие како мерат температура... ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Кај нас е заебаното што докториве слабо се чуваат, веќе 50-тина доктори се „аут оф сервис“, ако продолжат вака, ќе не остаат на милост и немилост на ветеринарите, а знаеш тие како мерат температура... ;D
https://i.redd.it/uvcyk0abv4n41.jpg
Е ре, а што е финтава со овие што прележаа корона со 2 парацетамола ?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8949
  • Пичлеме

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Отсутен AUUU

• Легенда
Карма?

https://netpress.com.mk/onson-e-bide-staven-na-veshtachka-ventilaci-a-na-belite-drobovi/
Рече човекот дека 350 милиони неделно уплаќаат во ЕУ и дека парите ќе ги пренасочи во здравството во UK.

– “We send the EU £350m a week: let’s fund our NHS instead” 

Мислам дека не е сериозно, на форум и фб читав дека е како сезонски грип, ќе му дадат Сумамед и ко нов за 3 дена...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ама ако утре те свирне инфаркт, а си позитивен, дојди мене убеди ме дека нема да одиш во црвената графа на worldometer.
Тоа дека има една цела листа причинители на пнеумонија или  акутен респираторен дистрес синдром покрај covid-19  е друг муабет.
Па во која графа да иде?
Ај ти убеди ме мене, дека некој 40 годишен со проблеми со срцето - без новиов вирус не би терал уште барем 20...

И риалити чек: пнеумонија и акутен респираторен дистрес синдром се симптоми на Сovid-19.
Се разбира дека и други болести имаат такви симптоми... Ама кога тие болести полнеле болници со ваква брзина??

Мислам ај навистина, малку реализам и логика не би требало да бидат толку недостижни.

3.2 Му веруваме на Фергусон, дремеме дома со месеци сите до вакцина во 2022 ра (и ризични и асимтоматични и оние со благи симптоми), наводно ја ублажуваме кривата, економијата иде у тру лепе, а во меѓувреме доаѓа зима со апгрејдиран и мутиран Covid19 (сосема редовна појава кај вирус), ама овој пат ништи и старо и младо бидејќи вториве поради карантинот кој сега се случува немаат створено имунитет бидејќи не биле првично заразени... а повеќето од преживеаните ги ништи економска криза.

ОК, ова е веќе валидна теорија. И веќе се има случено со Шпанскиот Грип, вториот бран следната есен бил многу посмртоносен и убивал и куп млади луѓе (не само старци и болни). Тоа го објаснуваат со следното: Заразата прво почнала да се шири на фронтот (војна била нели, Прва Светска), и тие што полесно го поминувале вирусот останувале на фронт (не го ширеле надвор од рововите). Но тие што биле најтешко болните, со потешката форма од вирусот, нив ги носеле назад во градовите, во болници... И погоди што, баш тие го ширеле - полошиот облик - на луѓето во градовите. И затоа испоумреле толку луѓе.

Вообичаено ако го земеме за пример грипот, повеќе се шират полесните форми затоа што ги шират луѓе кои имаат благи симптоми и не се врзани за кревет. Потешките форми од грипот ги легнуваат луѓето во кревет и не се шират толку многу... Сето ова паѓа во вода со новиов корона вирус, затоа што многу луѓе го поминуваат асимптоматично и вирусот се шири многу бргу. Но окулу 20% од заразените имаат тешки последици а голем дел од нив и потреба од итензивна болничка нега... И затоа се потребни меркиве, како што веќе стотици пати се објасни.

На крају краева остави предвидувања и математички модели. Погледај ги дефакто бројките на умрени: https://youtu.be/sz1bGzYdRdk?t=284
Колку и да оспоруваш одредени обдукции бројките покажуваат дека многу грешиш и тек следниве недели тоа ќе се види уште поочигледено... За жал.  :(

Отсутен Bicikle

• Легенда
bilg ejts ne mrazit i ni pushtat virusi deka sme biblska zemna i deka mnogu sme slozni megju nas

Отсутен AUUU

• Легенда
sfati covekot deka kolku pomalce luge tolku pomalce licenci za windows i ofis i sega prai vakcina

Отсутен Bicikle

• Легенда
sledniot virus kje bidit samo za nas, posto ushte piratski terame xd

Отсутен AUUU

• Легенда
Да не сме ја и ти да им разјасниме уште ќе тераа со статистиката: