Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1822564 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Пола милион хоспитализации отприлика.
Исто ко лани.
Ситница.
Бројки се тоа, не луѓе.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
@Stratro

По мое, масовно тестирање во моментов не само што не е неопходно, туку и непродуктивно.

Две причини - при реденка за "масовно тестирање", и да не си, веројатноста да се заразиш неколкукратно се зголемува.

Втора - тестирањата имаат релативно низок степен на точност, па оттука, зошто јас би се тестирал кога не ми е ништо и зошто би се тестирал кога тестот во голем процент ќе покаже неточен резултат?

70% откриени случаи е подобро од 0% тестирани.

А бе, да, подобро е. Ама, само тестирањето на тие што имаат симптоми. Симптоми, а не иам запек, притисокот ми е 300 (180 со 120), кога пувнав ми дожеже на анусот и слично..

Ама, да одам да се тестирам ради бајрам на курот, а не ми е ништо, не е подобро.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
Исто ко лани.
Ситница.
Бројки се тоа, не луѓе.

Estimate, estimate, estimate... нека ѕвони малце у глава. Нешто за што е здравствениот систем спремен.
Дали знаеш колку е просечна хоспитализација за „естимираниве“ грипосани, а колку е за COVID-19 болни?
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4290
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Stratro

• Легенда
Исто ко лани.
Ситница.
Бројки се тоа, не луѓе.

Estimate, estimate, estimate... нека ѕвони малце у глава. Нешто за што е здравствениот систем спремен.
Дали знаеш колку е просечна хоспитализација за „естимираниве“ грипосани, а колку е за COVID-19 болни?

Не можам со зброви да опишам колку комично ми делува да збориш за "еstimate"  кога е грип во прашање, нешто за што постои и лек и вакцина и е со децении проучуван  а толку слепо да веруваш во егазктноста на било каков податок врзан за  Covid-19 за кој уште нема ниту асален тест за присуство на вирусот, уште помалку за инфективната доза која доведува до хоспитализација, а најмалку за процентот на смртност поготово  во услови кога и моделот на Фергусон на кој се базираат меркиве за негово спречување е оспорен поради  премногу "еstimate data" и воедно не одговара со реалната ситуација.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Тек мене колку смешно ми звучи кога зборуваш за грип вс Ковид-19..

Да го цитирам Faucci: "Despite the morbidity and mortality with influenza, there's a certainty … of seasonal flu," Dr. Anthony Fauci, director of the National Institute of Allergy and Infectious Diseases, said in a White House press conference on Jan. 31. "I can tell you all, guaranteed, that as we get into March and April, the flu cases are going to go down. You could predict pretty accurately what the range of the mortality is and the hospitalizations [will be]," Fauci said. "The issue now with [COVID-19] is that there's a lot of unknowns." (During the week ending March 14, 15.3% of tests for a respiratory illness turned out positive for flu, compared with 21.1% the week prior.) 

Друга работа, во америка ESTIMATE умираат од 12.000 - 60.000 од грип. За кратко, ИЗБРОЈАНИ COVID-19 жртви ќе го стигнат минимумот од оние „проценети“.
И тоа за болест која е најригорозно контролирана до сега на светско ниво. Само замисли (ако ја имаш таа способност), да ја „пуштиме“ коронава ко грипот што го пуштаме....Само замисли.... 
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
Counted Covid 19  жртви?
Оние на Worldometer?
Oк.

Второ, немам што да замислувам ништо бидејќи никаде не  реков да ја "„пуштиме“ коронава ко грипот што го пуштаме.."

Еве што реков.

Дени... еве мое скромно размислување..

1.Масовно тестирање за време на карантинов како што предлага Гупта од Оксфорд, а не овој паник мејкерот Фергусон.

2.Реална проценка на ситуацијата, степенот на заразеност и процент на смртност, а не читање worldometer.

3.Третиот чекор зависи од вториот:

3.1 Се враќа животот во нормала за сите освен за фактички утврдените ризични групи кои остануваат во карантин до момент на вакцинација. Во овој случај лоша страна е зголемената опасност од инфекција секако, ама добрата е што другиве ќе створат колективен имунитет околу ризичните и воедно (бидејќи биле во контакт со вирусот) ќе спречат негов камбек на есен/зима кој никој не гаранантира дека нема да се случи. Плус, економијата мрднува од дното.

.. или..

3.2 Му веруваме на Фергусон, дремеме дома со месеци сите до вакцина во 2022 ра (и ризични и асимтоматични и оние со благи симптоми), наводно ја ублажуваме кривата, економијата иде у тру лепе, а во меѓувреме доаѓа зима со апгрејдиран и мутиран Covid19 (сосема редовна појава кај вирус), ама овој пат ништи и старо и младо бидејќи вториве поради карантинот кој сега се случува немаат створено имунитет бидејќи не биле првично заразени... а повеќето од преживеаните ги ништи економска криза.

.. или..

3.3.Утврдуваме дека кривата е ублажена, смртноста е мала и се враќа се по старо и стискаме палци 2021 да биде подобра.

Ама..прво 1 и 2 мора да се десат...  бидејќи, знаејќи дека ова не може вечно да трае многу брзо ќе почне да се пропагира 3.3, a реалноста да е сосема друга.. односно..

https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/02/covid-vaccine/607000/

Сакал нејќел, вака до недогед нема и не може да биде.
Битно е што ќе се направи во меѓувреме.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Второ, немам што да замислувам ништо бидејќи никаде не  реков да ја "„пуштиме“ коронава ко грипот што го пуштаме.."

Абе ти не рече, ама.....

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
@Stratro

По мое, масовно тестирање во моментов не само што не е неопходно, туку и непродуктивно.

Две причини - при реденка за "масовно тестирање", и да не си, веројатноста да се заразиш неколкукратно се зголемува.

Втора - тестирањата имаат релативно низок степен на точност, па оттука, зошто јас би се тестирал кога не ми е ништо и зошто би се тестирал кога тестот во голем процент ќе покаже неточен резултат?

70% откриени случаи е подобро од 0% тестирани.

А бе, да, подобро е. Ама, само тестирањето на тие што имаат симптоми. Симптоми, а не иам запек, притисокот ми е 300 (180 со 120), кога пувнав ми дожеже на анусот и слично..

Ама, да одам да се тестирам ради бајрам на курот, а не ми е ништо, не е подобро.

Огромен број од тие што се болни се без симптоми така да ептен глуп потег е тоа што се тестират само луѓе со симптоми или што биле во контакт со болни. Мора сите да се истестираат во најбрз рок и да се изолираат сите болни.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Болен си и ако немаш симптоми?

Отсутен Stratro

• Легенда

Не си болен.
Само си...

Ама ако утре те свирне инфаркт, а си позитивен, дојди мене убеди ме дека нема да одиш во црвената графа на worldometer.
Тоа дека има една цела листа причинители на пнеумонија или  акутен респираторен дистрес синдром покрај covid-19  е друг муабет.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Counted Covid 19  жртви?
Оние на Worldometer?
Oк.
CDC има податоци до Петок, нема за викендов. Ќе има во понеделник. Нивните информации до петок, се за некои 500случаи  различни од оние на на Worldometer, и тоа веројатно поради ненавремено процесирање а не дека не се случаи на смрт од COVID.
Така да, сакаш worldometer, сакаш CDC, исто ти се фаќа. Избројани се, не се „прогноза“.

Цитат
Ок, знаев дека тешко можеш да замислиш хипотетички ситуации....

Цитат

Сакал нејќел, вака до недогед нема и не може да биде.
Битно е што ќе се направи во меѓувреме.
Во меѓувреме, ако не можеш да бидеш продуктивен за општеството, пробај да не бидеш контрапродуктивен.... 

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380

Ако падне дрво во шумата и не го слушне никој, дали направило звук?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Прашај ги тие што имаат HIV, а немаат AIDS...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
mojta ekspertiza  8) ;
nevleguvame vo vtorata faza, ke se zgolemi brojot na zaraeni.  del od niv ke si ja prelezat doma kako grip...
i treta faza ako zavrsi kako kolektiven imunitet ke bide streken kraj...

dokolku vo pikov se prosiri vo neocekuvanio golmi razmeri policiskiot cas ke go klaat negde porano da se nadevame 18casot da bide da ne bide porano... dokolku go klaat vo 16 ke ozbilni ekonomski posledici...
itn itn
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.