Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1398835 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
Аха, среќа, не се 919, 869 биле. Среќа, се спасиле...

Од твојот „Сајанс“, како ова се споредува со корона?

So far this flu season, about 1% of people in the United States have developed symptoms severe enough to be hospitalized. And the overall hospitalization rate in the U.S. this season is 61 hospitalizations per 100,000 people.

Провери ја статистиката, таман се околу 100.000 ковид-19 болни сеа избројани: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
Еве  Битола да не останиме покуси два автобуси  со луѓе од Малта ни донесоја, карантин  во центар на градот  во Епинал,  оти немаме други хотели надвор.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217

So far this flu season, about 1% of people in the United States have developed symptoms severe enough to be hospitalized. And the overall hospitalization rate in the U.S. this season is 61 hospitalizations per 100,000 people.

Провери ја статистиката, таман се околу 100.000 ковид-19 болни сеа избројани: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Од мојов сајанс COVID 19 во 2020 на светско ниво има помалку жртви од грип на америчко ниво, што ја прави твојата изјава неточна дури и кога за COVID19 би имале се што немаме за да прогласиме некој човек позитивен, негативен или жртва на тој вирус : тест, јасна клиничка  слика, реални бројки..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Од мојов сајанс COVID 19 во 2020 на светско ниво има помалку жртви од грип на америчко ниво, што ја прави твојата изјава неточна дури и кога за COVID19 би имале се што немаме за да прогласиме некој човек позитивен, негативен или жртва на тој вирус : тест, јасна клиничка  слика, реални бројки..

Ако COVID-19 „брои“ на ист начин како твојот сајанс за грипот, нема да размислуваш така.
Но ете ти извадок реченица од твојот натпис:

61 хоспитализација на 100.000 американци.
Моментално има скоро 100.000 американци со 3.732 сериозни или критични (значи хоспитализирани) и 1513 смртни случаи.
Веќе има повеќе хоспитализации отколку вкупно во америка што имало хоспитализации од грип, а тек се на почеток. За смртни случаи и да не зборуваме.

Јас тука одам да одморам малку, бидејќи џабе цртам, џабе 3д принитнг, не помага, не влегуе у глава... жал ми е.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5283
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен Stratro

• Легенда
Интересно е како тоа се двои хоспитализација/жртва од грип и хоспитализација/жртва на COVID19, поготово кога вториов за разлика од првиов може да е асимптоматичен, во услови на мутни тестови и нејасна кл. слика.. па имаме жртви негативни кои по смртта излегле позитивни.

Или..

Ме боли коленото.
- Корона имаш.

Одмарај.
И јас привршувам со грб и бицепс. 8) ;D

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7056
Интересно е како тоа се двои хоспитализација/жртва од грип и хоспитализација/жртва на COVID19, поготово кога вториов за разлика од првиов може да е асимптоматичен, во услови на мутни тестови и нејасна кл. слика.. па имаме жртви негативни кои по смртта излегле позитивни.

Или..

Ме боли коленото.
- Корона имаш.

Одмарај.
И јас привршувам со грб и бицепс. 8) ;D
Еве кај нас до скоро имавме сезонски грип и вирус и имаше по 36 деца што чекаа ред на преглед. И тоа траеше месец-два. И Козле болницата беше преполна со деца со проблеми.

Исто и возрасни имаше доста болни, ама ретко кој завршуваше на клиника.

Верувам дека и во другиве европски земји била слична ситуација ама не се преоптеруваше системот како сега, не кукаа дека нема респиратори, немаше хаос каков што е сега....

Така да не е исто како сезонскиот грип, малце е позаебано, премногу е заразно и многу лесно доаѓа до степен каде што мора да се хоспитализираш.

Отсутен Stratro

• Легенда
Исти така лани имавме епидемија на морбили со над 2000 заразени и 4 жртви ако не се лажам, без некое оптеретување на здравствен систем.
 COVID19  во споредба со морбили е ниско/средно пренослива болест и секако е далеку од асимптоматична.

Замиски да почневме да ги броиме како денес...1...55...122..990...1500...2000.

Хаос.

Присутен AUUU

• Легенда
Исти така лани имавме епидемија на морбили со над 2000 заразени и 4 жртви ако не се лажам, без некое оптеретување на здравствен систем.
 COVID19  во споредба со морбили е ниско/средно пренослива болест и секако е далеку од асимптоматична.

Хаос.

Те разбирам дека секоја сезона имаме по некоја епидемија, имаат и другите земји, ама никогаш не било ваков хаос во болниците, да им умираат луѓе по ходници пошто нема кај да ги сместат.

Не ја гледам статистиката, не ја ни разбирам. Гледам реално што се случува по болнициве низ европа, дека е наивно, не е. Дека треба да се храбриме дека ќе помине како ништо да не било и тоа не иде.

И самиот не ја сфаќав сериозно работата кога имаше по 4 случаи кај нас и вп Бугарија и си планирав зимување, ама за 2 недели многу работи се сменија.

И не се само стариве на респиратори, и наше годиште исто некои имаат сериозни проблеми, не би да го искусам на своја кожа искрено, а уште помалку на некој постар од фамилија.

И да е само сезонски грип на стероиди пак не е за занемарување, и сам знаеш колку малце фали од обична кашлица до Козле кај децава, а и кај постарите.
« Последно менување: 27 Март 2020, 21:36:29 pm AUUU »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Ги носат затоа што се со пациенти нон-стоп, а и имаш погоре кои се функционални кои не се.
Симо е прав, ако си меѓу луѓе за нив да ги заштитиш носиш маска, ако си сам у кола што ќе ти е?
Има и такви што не разбираат дека кога се сами треба да ги извадат маските, и да не им ја намалуваат ефикасноста со влажнење и сатурирање. Но не го менува фактот дека треба да се има маска, не за во кола, туку за кога ќе се излезе од кола и ќе треба човек да се движи меѓу други луѓе. Дури и на отворено.
А докторите треба да носат маски, треба и сите ние да носиме. Ама пошто нема доволно маски, продаваат приказни (во кои многумина верувате) дека немало потреба да се носат маски. Тоа не е научна, туку политичка одлука. Затоа поназад реков дека СЗО е политички ориентирана организација.

Како што кажа Зоки, обични маски не мора да се увезуваат - може да се сошијат и овде.

Во меѓувреме, дека опасноста не е само за старите зборуваат се повеќе случаи:   https://makfax.com.mk/svet/во-париз-почина-16-годишно-девојче-се-ве/   :(

Жан Митрев зборуваше за својата болница во име на докторите што му кажале и што истражил и он и тие. А ако можеш да си болен и без да имаш симптоми уште повеќе покажува колку не опасна е оваа болест. Веројатно огромен дел од популацијата веќе е заразен и овие мерки се излишни.

По толку време никако да разбереш баш таму е проблемот и причината зошто вирусот така молскавично се шири. Има голем број преносители кои и не знаат дека се болни и дека пренесуваат зараза. На крај ќе се зарази мнозинството од луѓето, се додека не се постигне имунитет на стадото за да нема кој да ја пренесува заразата.
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,3759.msg1129875.html#msg1129875

"Обични маски (тие од правоаголно парче платно со ластичиња) не штитат од зараза, тоа е точно"

За работите да бидат појасни ;D

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4971
Еве  Битола да не останиме покуси два автобуси  со луѓе од Малта ни донесоја, карантин  во центар на градот  во Епинал,  оти немаме други хотели надвор.

Многу глуп потег.... Тоа тиквите уопште им немаат мозочна маса.

Присутен AUUU

• Легенда

Многу глуп потег.... Тоа тиквите уопште им немаат мозочна маса.
А што е разликата дали е у центар или на Пелистер?

Освен ако не пљукаат од прозор.

Отсутен Stratro

• Легенда

Хаос.

Те разбирам дека секоја сезона имаме по некоја епидемија, имаат и другите земји, ама никогаш не било ваков хаос во болниците, да им умираат луѓе по ходници пошто нема кај да ги сместат.

Не ја гледам статистиката, не ја ни разбирам. Гледам реално што се случува по болнициве низ европа, дека е наивно, не е. Дека треба да се храбриме дека ќе помине како ништо да не било и тоа не иде.

И самиот не ја сфаќав сериозно работата кога имаше по 4 случаи кај нас и вп Бугарија и си планирав зимување, ама за 2 недели многу работи се сменија.

И не се само стариве на респиратори, и наше годиште исто некои имаат сериозни проблеми, не би да го искусам на своја кожа искрено, а уште помалку на некој постар од фамилија.

И да е само сезонски грип на стероиди пак не е за занемарување, и сам знаеш колку малце фали од обична кашлица до Козле кај децава, а и кај постарите.

Последниов пасус секако држи вода од збор до збор со тоа што кога ќе се избројат асимптоматичните случаи (нешто што Кина одбива) како и нерегистрираните , степенот на смртност ќе си легне во рамките на обичниот грип, а со тоа ќе се намалат и драконските мерки против негово ширење.

А за тоа се потребни соодветни релевантни тестови, јасна клиничка слика со недвосмислени резултати кои не само што го детектираат и одвојуваат COVID19 од групата респираторни заболувања (ги има еден куп и еден пациент може да ги има истовремено), туку и го идентификуваат како непосредeн причинител на смрт.

Moменалните податоци за симптоми за овој вирус се смешни.  (болка во грло, замор, сува кашлица..??)

Аналогно на тоа, смешни се и бројките кои строго нему му се препишуваат..од број на хоспитализирани, до критични, до смртни случаи.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
@AUUU нема разлика за разбран народ,  ама знаејки шо копуци сме има.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Симулација на епидемија. Ептен корисно да се изгледа. Може и на 1.25x брзина. Само пазете, овој не е епидемиолог, може нема да „ѕвони“ во нечии глави пошто не е учен и немал 20 години школување у областа.