Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1609266 пати)

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
@Simo - Carrier159
... препораката од писмени педијатри е барем 2 месеци размак меѓу вакцините. Еве ти што мислиш дека е причината за постоење временски период меѓу вакцините?

Си читал за воспаленија општо, и за нивните ефекти врз здравјето?
 За поврзаноста меѓу интезнитетот на воспаленијата со бројот (и количината) на причинителите на воспаленија?

Симо, биди фер и одговори на прашањето пред да презентираш нови податоци (линкови, ватевер).
Обично така е редот кога се муабети. На друго место ти реков дека нема комуникација со еднонасочно презентирање информации (ала билборд). А буквално тоа го правиш, го игнорираш соговорникот и си пишуваш - бар не ме пингај и не ми се обраќај мене лично, ако сакаш да изиграваш билборд.

И читни малку за строумен аргумент. Чисто да знаеш дека не си првиот што натураш теза (што не е поставена), за потоа да ја нападнеш таа измислена теза. Некој дури и го дефинирал со дефиниција спинов што го правиш.  :)
Ајде уште еднаш: Никој не е против вакцини, но не сакаме најевтини вакцини. Сакаме поквалитетни и помалку поливаленти вакцини. Ако не знаеш што се квалитетни вакцини, прашај го Луки кои точно вакцини ги даваат во Германија.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Луки, прати едно комбе наваму од тие Liqui Moly вакцините.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Ако не знаеш што се квалитетни вакцини, прашај го Луки кои точно вакцини ги даваат во Германија.

Немам појма какви вакцини даваат тука. Најверојатно поливалентни и од истиот производител како и во Македонија. Затоа што фармацевтските компании се всушност конгломерати/картели и монополи.

Луки, прати едно комбе наваму од тие Liqui Moly вакцините.

Тие се полни со западни демократски вредности. Ќе ти го расипат моторот што дише чист македонски воздух.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Aj биди љубезен па провери, да не зборуваме напамет. Баш ме интересира а пребарување на англиски не даде инстант резултати како овој:
http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2018/04/proizvoditeli-na-vakcini-koi-momentalno-se-koristat-vo-RM.pdf

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
@Van

Мислам дека има специјални на клиника за деца алергични на јајце, чув од негде.
Мојот уште не можам да го натерам жолчка цела да изеде за да дознаам :) вака не пројавил од мекици, салати и сл.

Клабери, ко ден и ноќ сте, ко снаа и свекрва. Јас не сретнав некој да рече вакцините се отров, сите збориме дека од глупави изјави, глупи критериуми за тендер итн се создава оваа недоверба.
Не е дека македонецот (балканецот) ќе бара влакно во се, туку не еабт на секој чекор у државава па коа се работи за најмилото ќе се запрашаш бе.
Башка, не е сеедно кога педијатар од клиника неонаталог сон30 год искуство ќе тинрече вакцини мора да се примаат на размак од 2 месеци и МРП да е последна и не е исто коа педијатар на имунизација со 5 години искуство ќе тинрече "а да го боцнеме и за МРП"
Нивно е мислењето дека нема гајле ама мои се нервозите.

Башка, идеално време за дефокус на јавноста од сите срања на економско-политички план.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Aj биди љубезен па провери, да не зборуваме напамет. Баш ме интересира а пребарување на англиски не даде инстант резултати како овој:
http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2018/04/proizvoditeli-na-vakcini-koi-momentalno-se-koristat-vo-RM.pdf

Голема држава е и зависи од педијатарот, препораките и редоследот на вакцините. Државата обезбедува стандарди и услови за развој на вакцини. Не дава наредба кој каква вакцина да користи. За тоа си има образовани луѓе и професионалци.  На пример федералната комисија редовно прави препораки за најразлични групи на луѓе и вакцини. Докторите/педијатрите после одлучуваат која вакцина, против која болест, во кој период ќе се става во зависност во кој  регион/покраина живееш. Поливалентните вакцини се дозволени и најверојатно се користат. Но сепак на крај зависи од многу услови каква вакцина ќе добиеш ти/детето. Вакцинацијата и имунизацијата е жив процес и не завршува само со детството туку трае цел живот.

Календар за вакцина.
https://www.rki.de/DE/Content/Kommissionen/STIKO/Empfehlungen/Aktuelles/Impfkalender.pdf?__blob=publicationFile

Информации за вакцинирање со болестите, ефектите и
https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Archiv/2018/Ausgaben/34_18.pdf?__blob=publicationFile

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
@Van освен што е портал: новинар, писател, машински и електро инженер, екологиста, хемичар, правник, експерт за безбедност, историја, дипломатија и надворешна политика, провалувач на светски завери, стратешка геополитика, вооружување, медицина, јавно здравсто, исто така е i ЕКСПЕРТ за фармација - отсек увозни евтини вакцини.
Моја сугестија до членовите кои имаат деца, слободно прашајте си дали и зошто не треба да го вакцинирате вашето дете во РМ.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Голема држава е и зависи од педијатарот, препораките и редоследот на вакцините. Државата обезбедува стандарди и услови за развој на вакцини. Не дава наредба кој каква вакцина да користи. За тоа си има образовани луѓе и професионалци.  На пример федералната комисија редовно прави препораки за најразлични групи на луѓе и вакцини. Докторите/педијатрите после одлучуваат која вакцина, против која болест, во кој период ќе се става во зависност во кој  регион/покраина живееш. Поливалентните вакцини се дозволени и најверојатно се користат. Но сепак на крај зависи од многу услови каква вакцина ќе добиеш ти/детето. Вакцинацијата и имунизацијата е жив процес и не завршува само со детството туку трае цел живот.

Календар за вакцина.
https://www.rki.de/DE/Content/Kommissionen/STIKO/Empfehlungen/Aktuelles/Impfkalender.pdf?__blob=publicationFile

Информации за вакцинирање со болестите, ефектите и
https://www.rki.de/DE/Content/Infekt/EpidBull/Archiv/2018/Ausgaben/34_18.pdf?__blob=publicationFile

Прво фала за одговорот и за линковите.

Сега за подвлечените делови за Германија а во однос на тоа како се прави истото во Македонија. Значи таму во Имачка се следат препораките, редоследот и временските интервали меѓу вакцинацијата. Понатаму, гледам дека во листата има најмалку 2, најчесто 3, па и по 4 и повеќе различни вакцини. Значи во консултација со педијатарот и по негова препорака ПОСТОИ ИЗБОР на вакцината. И повеќе од сигурно вакцините таму не се набавуваат по принцип НАЈЕВТИНО.

Гаталци кажуваат приказни за „про-наука“ а како реално е овде во Македонија - повеќе пати повторуваат паталците.
8-поливалентни вакцини, и лаичко инсистирање уште и на MMR во комбо со други вакцини. Игнорирање на минималните временските интервали потребни за размак меѓу вакцините. Игнорирање на алергии, игнорирање на состојба на имуниот систем и општа здравствена состојба (болести во блиско минато).

Еве што вели упатството за Priorix вакцината за MMR од нашата листа, која онака од ракав нудат да ја стават без прашања за работиве наведени подолу И ТОА ЗАЕДНО СО ДРУГА ВАКЦИНА:

https://www.myvmc.com/drugs/priorix-mmr-vaccine/
Цитат
Contraindications

Priorix is not recommended if you are:

Pregnant or planning to become pregnant in the next three months;
    Have had an allergic reaction to a previous measles, mumps and/or rubella vaccines;
    Have an allergy to any ingredients that are contained in the Priorix vaccine;
    If your child has an allergy to neomycin;
    If you or your child have a lowered immunity (impaired immune response);
    If you or your child currently have a severe infection with a high temperature.

If you are not sure, talk to your doctor.
Precautions

Tell your doctor if you:

Are scheduled for a tuberculin skin test for tuberculosis (TB) as Priorix may affect the results;
    If you or your child had had a previous allergic reaction to Priorix, another MMR vaccine or any ingredient contained in the vaccine;
    If you or your child has had a severe allergic reaction to eggs or anything containing eggs;
    If you or your child has a severe infection with a high temperature;
    If you or your child have received another vaccine in the last month;
    If you or your child has received an blood or plasma transfusion, or been given gamma globulin or other immunoglobulin within the last 3 months;
    If you or your child are taking any prescription or OTC (over the counter) medicines;
    If you or your child has had a side effect after vaccination against measles, mumps or rubella that involved easy bruising or bleeding for longer than usual;
    If you or your child have fainted with a previous injection;
    If you or your child has a skin allergy to neomycin;
    If you have a history or family history of allergic diseases, fits or seizures;
    If you have a bleeding disorder
    If you are pregnant, intend to become pregnant in the next 3 months or breastfeeding;
    If you have a lowered immunity due to other medical conditions or HIV.

Other medications

Tell your doctor if you or your child are taking any prescription or OTC (over the counter medication) or have received another vaccine within the last month. This is important as some vaccines and other medication may affect Priorix.
Pregnancy

Priorix should not be given to pregnant women. It is recommended that women should avoid becoming pregnant for three months after the vaccine has been given.
Breastfeeding

It is not known whether Priorix affects breast milk. Your doctor will discuss with you the risks and benefits of vaccination.
Storage

Priorix is stored in the refrigerator between 2°C and 8°C at the clinic or surgery where you are being treated.
Schedule

Priorix is a Schedule S4 (prescription only) medication.
Side effects

All medicines can have side effects. Most commonly the side effects are minor; however, some can be more serious. Usually the benefits of taking a medication outweigh the associated side effects. Your doctor would have considered these side effects before giving you the Priorix injection.
Very common side effects

Very common side effects are those that occur in more than 10% of people given the Priorix vaccine. These include:

Pain and redness at the injection site;
    Fever.

Common side effects

Common side effects are those that occur in 1–10% of people given the Priorix vaccine. These include:

Swelling at the injection site;
    Headache or fever;
    Rash with spots and/or blisters;
    Upper respiratory tract infection, bronchitis, cough or runny nose;
    Sore throat and/or discomfort when swallowing;
    Infection of the middle ear;
    Viral infection;
    Diarrhoea or vomiting.

Uncommon side effects

Side effects that occur in less than 1% of people given the Priorix vaccine are considered uncommon:

Allergic reactions;
    Tiredness (fatigue), dizziness or feeling generally unwell;
    Toothache or swelling of the mouth and throat;
    Loss of appetite or nausea;
    Stomach pain or discomfort;
    Abnormal crying;
    Not being able to sleep (insomnia);
    Discharge with itching of the eyes and crusty eyelids (conjunctivitis);
    Swollen glands in the cheek, neck, armpit or groin;
    Itchiness;
    Cold sores or shingles;
    Harsh breathing sounds or pneumonia;
    Nose bleeds.

Rare side effects

Rare side effects are those that occur in 0.01–0.1% of people given the Priorix vaccine. These include

Seizures with fever.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Ќе ви пуштев една прес од сдсШ во времето кога ДРПМНЕ беа на власт како убаво јадат гомна за тодоров и мерките и незнам што за вакцините ама ете го избришале од нет пошто кај нив беше во архивата. Истите постапки ги прават, буквално.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
@Simo - Carrier159
... препораката од писмени педијатри е барем 2 месеци размак меѓу вакцините. Еве ти што мислиш дека е причината за постоење временски период меѓу вакцините?

Си читал за воспаленија општо, и за нивните ефекти врз здравјето?
 За поврзаноста меѓу интезнитетот на воспаленијата со бројот (и количината) на причинителите на воспаленија?

Симо, биди фер и одговори на прашањето пред да презентираш нови податоци (линкови, ватевер).
Обично така е редот кога се муабети. На друго место ти реков дека нема комуникација со еднонасочно презентирање информации (ала билборд). А буквално тоа го правиш, го игнорираш соговорникот и си пишуваш - бар не ме пингај и не ми се обраќај мене лично, ако сакаш да изиграваш билборд.

И читни малку за строумен аргумент. Чисто да знаеш дека не си првиот што натураш теза (што не е поставена), за потоа да ја нападнеш таа измислена теза. Некој дури и го дефинирал со дефиниција спинов што го правиш.  :)
Ајде уште еднаш: Никој не е против вакцини, но не сакаме најевтини вакцини. Сакаме поквалитетни и помалку поливаленти вакцини. Ако не знаеш што се квалитетни вакцини, прашај го Луки кои точно вакцини ги даваат во Германија.

Прво, јас не зборував за тебе/вас. Јас како и ти зборував за „антиваксерите“, пошто прво ти ги посочи нив како група одвоена од тебе. Не знаев дека си антиваксер, ама ако си и не си ги вакцинирал твоите деца или немаш намера,  извини но со сиот должен респект, истото што го кажав претходно, важи и за тебе: сметам дека си проста неедуцирана закана за моите и туѓите деца.

И повторно, дали имаш некаква студија за „неквалитетот на вакцините кои се користат кај нас“? Според мене, во најлош случај - пази ВО НАЈЛОШ СЛУЧАЈ, неквалитетната вакцина може да доведе до несоодветна (недоволна) имунизација, а не до некои болести и синдроми кои си немаат врска со процесот на имунизација.

Повторно, исто како со ГМО, ми ја вртиш темата на нешто што нема врска со дискусијата. Кај ГМО, ми зборуваш за хербициди и инсектициди, кај вакцинација ми зборуваш за воспаленија и нивните ефекти. Потоа ми кажуваш дека користам строумен аргументи. Немој те молам, смешен си :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Друже вртиш наокулу и никако да одговориш на едноставно онтопик прашање: Знаеш ли што се инфламации, воспаленија?
Знаеш ли какви се нивните ефекти врз здравјето? Која е поврзаноста меѓу бројот и количината на причинителите на воспаленија, со интезнитетот на воспаленијата (и последиците)?

Прашањето целосно е поврзано со вакцините, односно со несаканите појави (и како да се избегнат).
Баш како таму за ГМО муабетот. Зборуваш за теорија ама одбиваш да зборуваш за тоа какви гентски модификации се прават кај ГМО. Генетски модифицирани организми човече - според тебе нема врска за што се модифицирани тие ГМО - генетски модифицирани организми. Аман.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не Ван, едуцирај ме за инфламации те молам - едвај чекам.
Редовно спортување е исто така добро и здраво и е за бенефит на човештвот, но кај одреден процент луѓе, некоја спортска активност може да предизвика огромни проблеми па дури и смрт. Дали да покренеме анти-спорт кампањи поради тоа?
Треба да се разбере едно: Муабетот дека имунизацијата штети е измислица и мора да се избориме со сета сила против тоа. За здравјето на нашите деца се работи! А ти Ван, чекај поквалитетни вакцини. Можда од марс ќе паднат.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
Дијагнозата е многу лесна a најстрашното е што ликов над мене длабоко верува во сопствените знаења. Е тука лежи зајакот. Ужас.

https://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_personality_disorder

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
За мене зборуваш?