Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1468045 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
 Strasno e sto IMA navistina falc lekovi, odnosno lekovi so mal efekt za da se trosi, mislm deka farmacijata odamna e biznis...moze da IMA nesto sto se plasat lugeto, nemase Edna afera za uvoz na lekovi bez banderoli I so somnitelno poteklo,speak za dete se raboti...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
...периодов ме боли глава премногу и се мислам да не може да е и од забите нешто.
Mислам дека е можно оток да намалува циркулација во регионот, и со тоа да предизвикува главоболки. Ми се случувало и мене. Забоболка и главоболка неретко идат заедно.

Како и да е, забоболка е симптом кој не смее да се игнорира а преглед на секои 3-4 месеци ионака е пожелна пракса. Кажи ако ти треба препорака за заболекар.

Другар кој го дијагностицираа со мултиплекс склероза, отиде на забар и ги извади 8-ците. После тоа ни мултиплекс ни склероза, жив, здрав и среќен :)

Присутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10189
Има и "фалц" дијагнози, па лековите не помагале.

И медицината нема одговор за се.

Еден период во тренд беше стрес, па гени, во последно време е загадениот воздух како објаснување за настаната состојба а се нема јасен одговор зошто и како.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Има и "фалц" дијагнози, па лековите не помагале.

И медицината нема одговор за се.

Еден период во тренд беше стрес, па гени, во последно време е загадениот воздух како објаснување за настаната состојба а се нема јасен одговор зошто и како.
Како сакаш да има јасен одговор, оди види на што личат болниците и докторите па ќе ти стане јасно. Оди еден ден види каков хаос е горе на клиникиве, ќе ти стане уште појасно. Оди види кој е министер за здравство и кој се бил и мислам дека сите прашања се одговорени. Они ќе оделе во Европска унија, ало бе глупаци одете удавете се во Вардар.

Присутен Mikius

• Легенда
Има исклучоци.
Детето кога имаше една година почна да се мачи со тврда столица. Матичната како тел. секретарка...што се не поминавме..., за на крај да налетам на дежурен педијатар во Јане Сандански. Откако ме сослуша, ми даде насока (веќе логично насетував) да прекинеме да му даваме млеко. Наместо млеко, јогурт. Се оправивме... :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Има исклучоци.
Детето кога имаше една година почна да се мачи со тврда столица. Матичната како тел. секретарка...што се не поминавме..., за на крај да налетам на дежурен педијатар во Јане Сандански. Откако ме сослуша, ми даде насока (веќе логично насетував) да прекинеме да му даваме млеко. Наместо млеко, јогурт. Се оправивме... :)

Џабе сте се мачеле, да сте ме прашале мене ќе ви препишев парафинско масло, по една лажичка на пладне, не сте морале да детето да му кратите најслаткотото - млекцето.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7884
  • Плинаш!!!
Моето си ги прими сите вакцини. Не ми правеа никаков проблем.
Мене ме чуди зашто луѓево одбивваат да ги вакцинираат децата.
Демек читнале некоја глупост на интернет и сега не ги вакцинираат децата.
страшно е во задно време што многу луѓе не веруваат во денешнава медицина, и нашиве доктори.

Абе кога не боли заб или кога ќе треба да вадиме заб не го вадиме со клешта дома туку одиме на стоматолог.
Ако бивало така сами да се лечиме сите ќе сме го правеле тоа.

треба повеќе да ги почитуваме докторите и да се развие една доверба помеѓу пациент и доктор. Видов пред неколку дена мајка во аптека со болно мало дете и и кажува на аптекарката како демек детето не може да и се оправи, и што све не пробала уште кашла.
На доктори не верувала и читала од интернет на природна база лекови.

Ќе си ги упропастиме децата вака
Многу прашина се крена околу вакцините и со право. Прво 8 валетни вакцини не се примаат никаде во свет. Второ вакцини набавени на тендер по принципот (најниска цена), не фала. Трето никој не излезе со потврда дека вакцините се безбедни и меѓународно се признати.

Знам многу случаеви каде што децата после вакцините останале со траен ивалидитет. Фала богу тоа никој доктор не сака да го потврди бидејки ке лета од работа во првите 24 часа.

Друга работа, детето пред да прими било каква 8 валетна вакцина (осум вируси) треба да е 100% здраво, ни носе не смее да му тече. Ама ова никој кај нас не го кажува. Туку само бутај нека се трошат, некој пари нека прави.

Не сум против вакцинирање, напротив треба сите да бидат вакцинирани но не под овие услови. Не со вакцини што само во нашава држава се даваат за некој да профитира или да не тестира! Никој не сака детето од здраво право да го осакати за цел живот.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Моето си ги прими сите вакцини. Не ми правеа никаков проблем.
Мене ме чуди зашто луѓево одбивваат да ги вакцинираат децата.
Демек читнале некоја глупост на интернет и сега не ги вакцинираат децата.
страшно е во задно време што многу луѓе не веруваат во денешнава медицина, и нашиве доктори.

Абе кога не боли заб или кога ќе треба да вадиме заб не го вадиме со клешта дома туку одиме на стоматолог.
Ако бивало така сами да се лечиме сите ќе сме го правеле тоа.

треба повеќе да ги почитуваме докторите и да се развие една доверба помеѓу пациент и доктор. Видов пред неколку дена мајка во аптека со болно мало дете и и кажува на аптекарката како демек детето не може да и се оправи, и што све не пробала уште кашла.
На доктори не верувала и читала од интернет на природна база лекови.

Ќе си ги упропастиме децата вака

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4281
и сеуште не даваат одговор зашто некои деца после примање на ммр назадуваат или стануваат аутистични.Одговорот е дека вакцината е безбедна,многу убедувачки,а случаите се измислени и не постојат,се шири пропаганда од некомпетентни лица.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8770
  • Пичлеме
На темава, снаа ми работи во педијатрија околу 20 години, внука ми е редовно вакцинирана. Мене тоа ми е померодавно отколку рандом „анти-ваксери“ или како и да се нарекуваат. „Анти-ваксери“ изгледа е новото „вегани“ :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
Видете луѓе, се е тоа еден производ на недоволно едуцирани луѓе. Значи човек денеска со многу мало познавање на елементарни работи може да ти најде рецимо некаква си компетентна научна студија каде што лупам сега таа и таа вакцина според тоа и тоа тестирање во некои си специфични случаеви дошло до некаква си болест на одреден дел од вакцинираните. И после некој си токмак што нема појма од медицина го зима од таа цела научна студија она што нему само му одговара и го користи за сопствени цели (дали тоа било финансиски или од егоистички карактер не е битно). И нормално, ќе се погодат и одредена бројка на луѓе што веруваат на се што ќе прочитаат. И така се шири страв.

Образованието е бр.1 кључ да се отклонат овие работи. Значи идење на факултет/универзитет не е само да полагаш испити и да учиш цело време, туку самиот процес или што би се рекло ти после 4 години студирање треба да имаш критичко размислување, а тоа најмногу треба да дојде од самите професори. Тоа значи си станал свесен дека не си експерт за се и сешто, и во светот на науката нема место за одбирање на докази само што ни одговараат на нашиот светоглед. Доктор кардиолог неможе да му се прави фраер на доктор забар на пример и обратно. А па да не зборувам за обични седачи пред компјутер што влагаат во филмови и мислат дека ја разбрале науката.

Присутен Mikius

• Легенда
Има исклучоци.

Џабе сте се мачеле, да сте ме прашале мене ќе ви препишев парафинско масло, по една лажичка на пладне, не сте морале да детето да му кратите најслаткотото - млекцето.
Мислам и тоа беше пробано, преку 2 месеца траеше голготата, ми идеше да ја потепам матичната.

Најдобро е да се најде причината, а во овој случај излезе причинител млекото...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43923
  • Il Moderatore
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-45294192

и сеуште не даваат одговор зашто некои деца после примање на ммр назадуваат или стануваат аутистични.Одговорот е дека вакцината е безбедна,многу убедувачки,а случаите се измислени и не постојат,се шири пропаганда од некомпетентни лица.

Затоа што некои симптоми на тоа што го викате „назадување“ и „аутистичност“ се појавуваат токму во период кога е интензивен календарот на имунизација на децата. Нема ниту еден здрав доказ ни ниту една рецензирана студија која го потркепува „фактот“ за поврзаност на вакцините со назадување и аутистичност. Затоа има испитувања кои го поткрепуваат обратното: вакцините НЕ ПРЕДИЗВИКУВААТ АУТИЗАМ И НАЗАДУВАЊЕ.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Mikius

• Легенда
Мојов, пред неполн месец примаше некоја вакцина.
Наводно не требало да дига температура, но дигна.

Си беше малку мрсулав без посериозни симптоми, плус го прегледале пред вакцина...
Си имал вирусче и се забрзало ли, му дошол моментот ли, или паднал имунитетот.
Но сигурно нема да ја обвинувам вакцината дека не е квалитетна или нешто слично.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
Сето ова што го пишувате е ок. Најголемиот проблем е пак државата односно набавка на лекови и вакцини по критериум НАЈНИСКА цена...