Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1609885 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Аноти вез потребно? Треба малку организмор да го научиш о сам да се борит, дур требашњ ги пиев, не ќе ги пијам доживотно, поврќе не ни имаат ефект... Ако е за арно доста им е пиење
Ем  не мора само апој, и природно може да пиеш јогурти исто ти се фаќа... .ем  тие ресире и физичкинповреди (од напрегање) и немаат многѕ врска со пробиотик.
« Последно менување: 02 Декември 2018, 21:06:56 pm Bicikle »

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Докторот не ти кажал дека во јогуртите од продавница нема ни П од пробиотици?
Пошто да имаше, рокот на траење ќе им беше неколку денови.

Отсутен Bicikle

• Легенда
doktorka e. I da imat i da nemat nemat vrska probiotikot olku mnogu so resite t.e. zidovite. A i nedela dena imat rok, ostaj go otvoren za 3 dena kje se skislit. ene ako ne me veruvas ili ako sakas pak nesto da se naprajs najpameten ostaj eden jogurt na sobna temp kje vidis. A mojs i sam da si potvasis mleko, em poubo e em kje ima bakterii

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Навистина ајде објасни ми повеќе за пробиотици во пастеризирани производи од супермаркет, човек секогаш може да научи нешто ново. Дури и после сите овие години правење кефир и ферментирање на се и сешто од зеленчук па до грозје и слад.

« Последно менување: 02 Декември 2018, 23:21:31 pm Van »

Отсутен Bicikle

• Легенда
abe mojs i 100 god da prajs a pak nisto da ne znajs...
e pak demek ti znajs sve, nie ne sme prajle zimnici. Inaku proguglaj imas 1000 strani za probiotici. ako te interesira nesto barem deneska e lesno ne sme 18-ti vek pa da nemas pristap do znaenje...  a i dzabe kje ti pisam koga nema da procitas ili da svatis shto sum pisal.
Битолски јогурт (Јогурт од пастеризирано, хомогенизирано млеко со 2,8% млечна маст, со додаток на јогуртна култура)
shto e ova majkata jogurtna kultura? da se cudi cojk.
http://balansplus.mk/
« Последно менување: 02 Декември 2018, 23:28:36 pm Bicikle »

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Патем, домашни јогурт/кефир/матеница - нив затварај ги колку сакаш, за пар денови оцет ќе се направат. А тој јогуртот од супермаркет трае со недели а пред рокот се скиселува само кога ќе го отвориш, пошто со отварањето се контаминира со живи организми. Само што тие живи организми од воздухот може и да не се пробиотици. Но тоа тебе не те засега многу - ти секако веќе се дружиш со Дијареа (по совет на докторката).  :-X

Отсутен Bicikle

• Легенда
е сега ти и попаметен од докторкава се напрај... брее мајката. А после рокот од што се скиселуват? И од кај знајш дека моментално имам дијареа? Абе олку видовити сте ти, милан тарот и иван исцелител. 3-ца сте на дуњава.
А и каква врска имаат пробиотицине со џигерот ? со ѕидовите на цревата? со механички повреди.
Дома демек дур прљјш кисело млеко нема ни една бактерија вишак да влезе? После џабе ти е затварањето. А пастеризацијата ти е баш тоа. Да ги оставиш само потребните микро организми. Или дљ ги додадеш од после, сеедно.
« Последно менување: 03 Декември 2018, 00:12:22 am Bicikle »

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ферментацијата на кефир од млекото прави животна средина во која патогени бактерии не преживуваат. Не случајно кефир се користи и за третман на кожни инфекции.

И ај сега малку посериозно. Самиот поназад кажа дека после солиден оброк веднаш дефецираш, што со други зборови се нарекува и дијареа. А ако имаш сознанија дека имаш оштетување на ѕидот од цревата, апсолутно да се провериш за автоимуни болести. Крон, Челиак, такви страња. Додатно е дека истиве произлегуваат од нарушена нефункционална цревна флора. Би било многу паметно и да апстнираш од глутен, исто така причинител на автоимуни страња за тие што се нетолерантни на глутен (а многумина се, без да знаат). Има тестови за глутен нетолерантност.

Понатаму, ако докторката те третирала со антибиотици а веројатно го направила тоа пошто тоа на повеќето од нив им е како Павлов рефлекс со барем 9 од 10 пациенти, тогаш цревната флора ти е релативно сјебана пошто антибиотиците освен патогените организми ги сјебуваат и ги дисбалансираат бенигните симбиоти од цревната флора, кои нели исто така се едноклеточни организми.
Пробиотоци, тоа инаку се само истите едноклеточни организми кои веќе ги имаш во цревната флора и кои може да се внесуваат и од надворешни извори, преку пилули или уште подобро - со редовно консумирање на ферментирана храна.

Ете гледаш добронамерно се обидувам да ти дадам совет. Прашај ја докторката за ова, види што ќе ти каже. Или продолжи да се глупираш, твое си е.

А пастеризацијата ти е баш тоа. Да ги оставиш само потребните микро организми. Или дљ ги додадеш од после, сеедно.
Секако треба да напишеш една книга и да го споделиш своето знаење со светот. Сигурен сум дека ќе биде фасцинантна.  ;D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Јас не се разбирам многу, изгледа вие многу читани сте или тоа ви е работа, ама за еден мој проблем јас од интернетот научив дека:

пробиотици се организмите што ги имаме во цревата, и ако сакаш да внесиш во организмот мораат да бидат во капсули, така голи не преживувале во желудникот, и во храната ги нема,
а
пребиотици се храна за пробиотиците, во обичните јогурти ништо од тоа немаш а во баланс јогуртот има (така тврдат) а најдостапни ни се во лукот и кромидот и други зеленчуци не се сеќавам

Отсутен Bicikle

• Легенда
Ферментацијата на кефир од млекото прави животна средина во која патогени бактерии не преживуваат. Не случајно кефир се користи и за третман на кожни инфекции.

И ај сега малку посериозно. Самиот поназад кажа дека после солиден оброк веднаш дефецираш, што со други зборови се нарекува и дијареа. А ако имаш сознанија дека имаш оштетување на ѕидот од цревата, апсолутно да се провериш за автоимуни болести. Крон, Челиак, такви страња. Додатно е дека истиве произлегуваат од нарушена нефункционална цревна флора. Би било многу паметно и да апстнираш од глутен, исто така причинител на автоимуни страња за тие што се нетолерантни на глутен (а многумина се, без да знаат). Има тестови за глутен нетолерантност.

Понатаму, ако докторката те третирала со антибиотици а веројатно го направила тоа пошто тоа на повеќето од нив им е како Павлов рефлекс со барем 9 од 10 пациенти, тогаш цревната флора ти е релативно сјебана пошто антибиотиците освен патогените организми ги сјебуваат и ги дисбалансираат бенигните симбиоти од цревната флора, кои нели исто така се едноклеточни организми.

Пробиотоци, тоа инаку се само истите едноклеточни организми кои веќе ги имаш во цревната флора и кои може да се внесуваат и од надворешни извори, преку пилули или уште подобро - со редовно консумирање на ферментирана храна.

Ете гледаш добронамерно се обидувам да ти дадам совет. Прашај ја докторката за ова, види што ќе ти каже. Или продолжи да се глупираш, твое си е.

А пастеризацијата ти е баш тоа. Да ги оставиш само потребните микро организми. Или дљ ги додадеш од после, сеедно.
Секако треба да напишеш една книга и да го споделиш своето знаење со светот. Сигурен сум дека ќе биде фасцинантна.  ;D

Ти ќе ми кажиш што да правам вп животов. Уштњ да ми се смејт доктуркава. Ни антибиптици пиев ни автогено заболување имам, пошто ми ги напраја сите тестови. Така да тоа што си го пишал нема врска со мене. Ти се глупираш сакајќи паметен да се напрајш . Ако е стерична дредината кај што прајш кефир, и габата ќе умре. А и сигурно не ја прајш во вакуум во стерилизирани услови. Земи микроскоп ќе видиш што се нема во кефирот со свои очи. При толку масти и лекови сега кожно болести со кефир ќе лечиме ќе се шлакаме. Глупости.
И да напишам книга треба некoj да jе разбере ...
Прво мене желудникот ми е оштетен механички од напрегање, повраќав крв, така да нема тоа врска со никакви бактерии. Исто и на цревата им се отидени ресите, слузокожата, и тешко се снаоѓаат со голема количина храна. пак нема врска со бактерии, оти бактерии си имат, друго немат. Потребно е време се тоа да се врати во нормала, ништо друго. Џигерот е оштетен од вирусот, накнадно е оптоварен од лошо варење плус од вирусот што бил оштетен и затоа реагират. не знам како да ти објаснам поинаку.
Ако ме префатило афтоимуно заболување, прв ќе бидам во историјата што сум префатил таков. капак реков дека имам тегоби, значи болки кај џигерот од наведените причини а не ни дека ми се гали или лоши нити пак дека ми се појавува течна столица. Не знам како да се изразам да се разбериме и да престаниш со лични навреди.(објаснето подолу зошто сметам дека упаќаш лични навреди кон мене). Или па ако имаш нешто лично против мене, дај да се сконцентрираме стриктно на тој пробнлем остај ги ракот и пробиотиците на раат. 
Друга работа едини начин да се истакниш е да омаловажуваш некого, да вреѓаш да подценуваш, што го докажа со следната мисла или реченица :
„Секако треба да напишеш една книга и да го споделиш своето знаење со светот. Сигурен сум дека ќе биде фасцинантна.  ;D“, како и повеќето овде, што значи и доктор на науки да си џабе ти е. Е сега како што имаш ти право на твое сопствено мислење така си имам и јас потполно исто правоп да те омаловажувам, д те презирам да те правам глуп и така натака... 
« Последно менување: 03 Декември 2018, 15:23:32 pm Bicikle »

Присутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Има една фраза, **** си како точак. Неповрзано со муабетов де. ;D
Нема да дискутирам се што си напишал, пошто немам намера да се замарам. Замарај се ти (со докторката и со Дијареа) а јас само ќе се осврнам само на следново:

Ако е стерична дредината кај што прајш кефир, и габата ќе умре. А и сигурно не ја прајш во вакуум во стерилизирани услови. Земи микроскоп ќе видиш што се нема во кефирот со свои очи.
Ако добро ги разбирам овие криптични мисли... Ма батали тоа, ти веројатно ни сам себе не се разбираш. Гледај вака, симбиотите од културата на кефирот (кои ти во твоето бескрајно разбирање ги нарекуваш „габа“), тие преку процесот на ферментација на кефирот прават средина во која не можат да преживеат патогените организми. Млекото може и директно од крава да се измолзи и без да се стерилизира/пастеризира од него да се направи кефир. За 24 до 48 часа во млекото нема да има ниеден патоген организам, дури и од несварено свежо измолзено млеко. Објаснувањето за ова е во тоа што мајата од кефирот е сложена култура со над 40-тина симбиоти (квасци и лактобактерии). Во мајата веќе ги има милијарди од милијарди вакви пробиотски организми кои имаат голем head start пред било кој патоген организам кој во спротивно би го расипал млекото. Симбиотите од кефирот ќе го ферментираат млекото многу пред патогените организми да можат да направат беља. Понатаму, нуспроизводите од ферментацијата (млечната киселина првенствено) прават непогодно животна околина за патогените организми и таквите набрзо изумираат. Резултатот е фермент, кефир, кој е целосно безбеден за консумација и супербогат со пробиотици (симбиотите од културата се пробиотици) и со витамини како B12 од кои мнозинството луѓе се дефицитарни, а посебно веганите и вегетаријанците.

Не дека ти Бајсикл ќе се обидеш да разбереш што ти објаснувам, но ете можеби некој друг ќе го најде муабетов од интерес.  :-\

едит:
пробиотици се организмите што ги имаме во цревата, и ако сакаш да внесиш во организмот мораат да бидат во капсули, така голи не преживувале во желудникот, и во храната ги нема,
До првата запирка е точно, понатму се е неточно. Вистина е дека во желудникот е таква средина да многу од пробиотиците угинуваат, но никако не угинуваат сите. Наједноставен доказ за ова е некој што не косумира редовно ферментирана храна,
кога ќе се напие пар чаши кефир, или кога ќе изеде една чинија домашно ферментиран зеленчук (закиселена зелка, или туршија правена само со сол и вода, или слично), или ќе се напие голема чаша боза... Што се случува тогаш? Да тогаш се дешава дружба со Дијареа, пријателката на Точак, и следи трчање до најблискиот тоалет (или првиот жбун).  :D
Ако во желудникот угунуваат сите пробиотици, што го предизвикува проливот? Во јувата (покрај пробиотици) има само сол и вода.

Мене една од омилените заебанции ми е да понудам чаша јува од закиселена зелка на неупатени пријатели и познаници.  ;D

Шегите на страна, научно е докажно дека внесување на пробиотици преку храна е реалност која и ден денес ја практикуваат многу народи кои сеуште се хранат со традиционална кујна. Најпосле да не заборавиме дека порано не постоеле фрижидери и хемиски конзерванси, за чување се преферирала ферментирана храна како многу потрајна и помалку расиплива храна.

Цитат
пребиотици се храна за пробиотиците, во обичните јогурти ништо од тоа немаш а во баланс јогуртот има (така тврдат) а најдостапни ни се во лукот и кромидот и други зеленчуци не се сеќавам
Пребиотици се друг муабет. Но првенствено рачунај на растителните влакна во секојдневната исхрана како главна храна за пробиотиците во дигестивниот систем. Ние луѓето немаме директен нутриционистички бенефит од растителните влакна, но иститие потребни се за цревната флора. Посредно, здрава цревна флора резултира со здрав организам.  :)
« Последно менување: 03 Декември 2018, 17:44:59 pm Van »

Отсутен Bicikle

• Легенда
Za tebe tocak e izmisljotina...

Отсутен Bicikle

• Легенда
1000 точаци =1ван во глупоча хехех

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Има ли начин да се види дали се потребни пломби за забите освен да почнат да се стругаат/бушат?

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Рендген.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk