Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1655856 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5353
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
А ти друже Луки, си бил ли ти на Месечината? На Алфа Кентаури?
Но тропам глупости нели, астрономијата сепак може да не научи нешто без лично да присуствуваме таму на лице место... Дај те молам, ти си барем интелегентен момак, знаш добро дека вака не можеме да имаме интересен муабет. Пошто ако во животов треба да учиме исклучиво од лично доживеани искуства во прво лице, дај сите веднаш да се вратиме во пештери. Пали книгите, буткај сателити, гаси интернет. Аб абсурдо!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5150
  • The Spartan General
Не бе другар, не беше во негативна конотација или некаква инсинуација дека не разбираш ништо, или зборуваш глупости. Туку, едноставно не можеш да кажеш што и како размислува некаков мидвестернер или континетален Американец, и што има тој да каже за здравственото осигурување и социјалната држава, со некакви графици и изјави извадени од контекст од некакви медиуми на интернет. Се што сакам да ти кажам е, излези бе другар прошетај, види, почувствуај, осети како дише тој народ по светот, како размислува, какви идеали има, какви проблеми има, што го прави среќен, тажен, нервозен. Светот не се линкови, статистики, изјави во медиуми. Светот е живи луѓе со најчесто ирационални карактери и желби.

пс.
Сум чекал на приемно во Америка за итна помош. Сум чекал и на приемно во Германија за итна помош. И на двете места имаат обврска да те примат и лекуваат за да не умреш. Ако сакаш повеќе, ќе си плаќаш осигурување.

ппс. Ако не треба во животот да научиш само од лично доживеани искуства во прво лице, зошто се осеќаш увреџено и делуваш како да не сакаш да прочиташ/научиш нешто ново од нечие туѓо искуство во прво лице? ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
Не бе другар, не беше во негативна конотација или некаква инсинуација дека не разбираш ништо, или зборуваш глупости. Туку, едноставно не можеш да кажеш што и како размислува некаков мидвестернер или континетален Американец, и што има тој да каже за здравственото осигурување и социјалната држава, со некакви графици и изјави извадени од контекст од некакви медиуми на интернет. Се што сакам да ти кажам е, излези бе другар прошетај, види, почувствуај, осети како дише тој народ по светот, како размислува, какви идеали има, какви проблеми има, што го прави среќен, тажен, нервозен. Светот не се линкови, статистики, изјави во медиуми. Светот е живи луѓе со најчесто ирационални карактери и желби.

пс.
Сум чекал на приемно во Америка за итна помош. Сум чекал и на приемно во Германија за итна помош. И на двете места имаат обврска да те примат и лекуваат за да не умреш. Ако сакаш повеќе, ќе си плаќаш осигурување.

ппс. Ако не треба во животот да научиш само од лично доживеани искуства во прво лице, зошто се осеќаш увреџено и делуваш како да не сакаш да прочиташ/научиш нешто ново од нечие туѓо искуство во прво лице? ;D ;D

Ова на камен да се исклеса и на плоштад да се закачи.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 482
Знаете ли дека ако сакате да земате плави картони т.е. да бидете под фондот за здравствено осигурување треба да си плаќате 2500 денари месечно ако вашето семејство во 2016 година на годишно ниво направило севкупно над 200.000 денари приходи од плата ?

Ќе се селам бе брат. Ќе се селам и ќе се прекрстам у Ханс и поубаво ќе ме третираат. Не работам, и треба јас да им платам 2500 за здравствено осигурување во периодот додека немам лични приходи а ако немаш пари нема ни здравствено осигурање. ИМА ЛИ ВО АВИОНОТ ПИЛОТ ??!
Cheap + Reliable = Not Fast
Fast + Cheap = Not Reliable
Reliable + Fast = Not Cheap

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34313
  • Таков е животот... јебига
Шо збориш бе па и ти?

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
Не ме разбра или не ти се верува ?

Отсутен Morphius

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 69
Знаете ли дека ако сакате да земате плави картони т.е. да бидете под фондот за здравствено осигурување треба да си плаќате 2500 денари месечно ако вашето семејство во 2016 година на годишно ниво направило севкупно над 200.000 денари приходи од плата ?

Ќе се селам бе брат. Ќе се селам и ќе се прекрстам у Ханс и поубаво ќе ме третираат. Не работам, и треба јас да им платам 2500 за здравствено осигурување во периодот додека немам лични приходи а ако немаш пари нема ни здравствено осигурање. ИМА ЛИ ВО АВИОНОТ ПИЛОТ ??!

нешто погрешно да не имаш разбрано?

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297

ova se vika dobrovolno osigiruvanje.ako si vo skopje,toa e na shalterot kaj cickoto so golemata bela brada.
ima mislam dve grupi, edna e od 0 do odreden godishen/mesecen prihod i drugataa e nad i do beskonecnost. ti si se pisal vo pogornata/poskapata grupa.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен masterficx

• Јуниор
  • **
Нема другарче опции. Колку сте заработиле во 2016та толку ќе си плаќате соодветно на тоа ве која категорија спаѓате. Додека не сте вработени и немате примања немате опција бесплатно да се осигурате здравствено. Ова со 2016та мислам дека им е до март месец. После нови извештаи ќе барале.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
едноставно не можеш да кажеш што и како размислува некаков мидвестернер или континетален Американец, и што има тој да каже за здравственото осигурување и социјалната држава, со некакви графици и изјави извадени од контекст од некакви медиуми на интернет.

Луки, па баш ти сега го вадиш од контекст тоа што го кажав.
Јас не мора да идам и лично да прашувам и да правам анкета меѓу Америте за да знам кое мислење преовладува kaj нив за социјализацијата на здравството (т.н. обамакер). Доволно е да погледнам со каква предност победи претседателскиот кандидат на кој една од 10-те главни точки во изборната програма му беше прекинување на Обамакер. Дап, Трамп ветуваше укинување на Обамакер, и ќе го исполнеше тоа да не го поебаа „неговите“ Републиканци (на чело со лиглето Џон Мекејн).

Поентата е, и факт е, дека Америте гласаа за прекинување на социјализацијата на здравството во САД. Без разлика што тебе ти зборувале тие неколкумина со кои си правел муабет (ако на тоа инсинуираш).

Цитат
Бах, прво ти не ми нудиш ништо ново за „научување“. И второ, воопшто не сум „увреџен“ туку очекував посаглам муабет од некој како тебе. Дури и ако самата конфронтаци е целта, реализацијава ти е прилично под нивото што можеш да го постигнеш. Разочаран сум од тебе.  ;D

Цитат
Се што сакам да ти кажам е, излези бе другар прошетај, види, почувствуај, осети како дише тој народ по светот, како размислува, какви идеали има, какви проблеми има, што го прави среќен, тажен, нервозен. Светот не се линкови, статистики, изјави во медиуми. Светот е живи луѓе со најчесто ирационални карактери и желби.
Ха! А ти као знаеш кај сум бил и не сум бил?
Или нешто као навикнат си во мнозинството средби, ти да бидеш „понашетаниот“?  :D

Види се е кул тоа со настапот што го имаш. Но барем таа „предност“ во нашетаност некако да ја примениш во дискусијава. Тие статистики и сувопарни податоци, на кои се жалиш дека премногу ги употребувам... Па тие податоци се поблиску до реалноста. Твоите доживувања се твои лични, доживувања. А фактите се факти. Тој график поназад ти кажува дека за обичниот човек во САД цената на здравството РИПНАЛА од ДВА до ТРИ ПАТИ ПОВЕЌЕ (зависно за која америчка сојузна држава станува збор). Тоа е јебено многу, за било кој, уште полошо би било за еден обичен (ненашетан) Македонец со некој евентуален скок 2 до 3 пати, на парите што ни ги зимаат од платите за Здравството. Што е многу многу е, а многу е пошто тоа е цената која треба да се плати за џаболебарите да се лечат бесплатно.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
Луки, па баш ти сега го вадиш од контекст тоа што го кажав.
Јас не мора да идам и лично да прашувам и да правам анкета меѓу Америте за да знам кое мислење преовладува kaj нив за социјализацијата на здравството (т.н. обамакер). Доволно е да погледнам со каква предност победи претседателскиот кандидат на кој една од 10-те главни точки во изборната програма му беше прекинување на Обамакер. Дап, Трамп ветуваше укинување на Обамакер, и ќе го исполнеше тоа да не го поебаа „неговите“ Републиканци (на чело со лиглето Џон Мекејн).

Поентата е, и факт е, дека Америте гласаа за прекинување на социјализацијата на здравството во САД. Без разлика што тебе ти зборувале тие неколкумина со кои си правел муабет (ако на тоа инсинуираш).
Другар, ништо јас не вадам до контекст. Јас ти кажувам дека зборуваш за работите како да си привилегиран белец, кој покажува очигледно незнаење како всушност функционира ACА. Ќе ти напишам и подоле збор-два за него, особено за работите што не ги пишува во тој фамозен график. И не неам правено муабет со американци, туку директно со луѓе/компании кои нудат услуги за здравствено осигурување, за јас да знам дали сум покриен, или не, и колку ќе ме удри по џебот.

Цитат
Бах, прво ти не ми нудиш ништо ново за „научување“. И второ, воопшто не сум „увреџен“ туку очекував посаглам муабет од некој како тебе. Дури и ако самата конфронтаци е целта, реализацијава ти е прилично под нивото што можеш да го постигнеш. Разочаран сум од тебе.  ;D
Имам јас и посаглам муабет, ама прво треба да те научам да прифаќаш поразлично мислење од твоето.  ;D ;D

Цитат

Ха! А ти као знаеш кај сум бил и не сум бил?
Или нешто као навикнат си во мнозинството средби, ти да бидеш „понашетаниот“?  :D
Види се е кул тоа со настапот што го имаш. Но барем таа „предност“ во нашетаност некако да ја примениш во дискусијава. Тие статистики и сувопарни податоци, на кои се жалиш дека премногу ги употребувам... Па тие податоци се поблиску до реалноста. Твоите доживувања се твои лични, доживувања. А фактите се факти. Тој график поназад ти кажува дека за обичниот човек во САД цената на здравството РИПНАЛА од ПУТА ДВА до ПУТА ТРИ. Тоа е јебено многу, како би му се допаднало истото на еден обичен (ненашетан) Македонец за евентуален скок 2 до 3 пати, на парите што ни ги зимаат од платите за здравство.

Јас те прашав искрено дали си бил натаму, дали си видел како е, а ти пушташ некакви инсинуации како те напаѓам тебе лично, и не одговори кратко и јасно на едноставно прашање. Не ми е целта јас да сум понашетан, туку целта ми е и ти и сите тука да бидете повеќе нашетани и да знаете и да видете повеќе од светот. Да научиме (научите) дека и кај нас има добри идеи, и замисли. Дека не е светот црно-бел и каков што се презентира во медиумите, туку е многу многу повеќе. И сите тие работи не можеш да ги научиш од интернет/линкови, туку мора да ги искусиш.

Ти воопшто не знаеш како функционира Obamacare, и дали всушност е товар на луѓето или корпорациите, и го спинуваш како американците го рушат Обама, го ставаат Трамп само и само да престанат социјалните политики. Графикот дали ги покажува сите даночни олеснувања на компаниите кои плаќаат осигурување на вработените? Графикот дали прикажува дека сите со поголем приход од таканаречената линија на сиромаштија имаат право на повраток од данок за парите што ги имаат уплатено за здравствено осигурување? Ама да погодам, во живот немаш пополнето даночна декларација во Америка, па да знаеш или размислуваш во таа насока.

Но има и покрај Obamacare, некои компании избираат да плаќат пенали, да го лупнат како оперативен трошок, и да платат помалку данок на добивка, наместо да плаќаат осигурување за вработените.

Ако сакаш ќе позборуваме и за пензиските планови и како функционираат тие во Америка. Ако сакаш ќе зборуваме и за инвалидското осигурување или при повреда на работно место. Ако сакаш ќе зборуваме и за copays/deductibles/coinsurance/out-of-pocket maximums. Или за dental. Или за vision care insurance. Или, како ќе добиеш подобар баланс плата/даноци/health coverage дали со W2/или можеби со 1099. Па како ќе поминеш на крај со даночната пријава и колку ќе добиеш назад или напред.

Но, од друга страна, ако погледнеш колку од глупостите што излетуваат од устата на Трамп, и какво влијание имаат на социјалните мерки и како се строи државата да биде мајка на сите кои ќе го поддржуваат Трамп и таквите како него. Тоа ако не е социјална држава на правоверните и богоизбраните, не знам што е. :)

Затоа ти велам, иди прошетај, стави потпис на документи, поработи и провери како е. Наместо  да плашиш деца со Баба Рога и трипати зголемени цени.

Или, ќе постираме линкови тука е и ќе продаваме прикаски ако комунистите и заевистите ја превземаа Америка, ама Американците се народ од акција го доведоа фиљан херојот Трамп да ги сосече од корен социјалистичките пето-колонаши преточени во ликот и делото на Обама/Клинтон. For all  I care, I don't give a damn.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5994
Еве јас да споделам некое мое искуство сум лежел и во Америка сум "лежел" и кај нас. Америка кога влегов им напоменав дека сум илегала и сепак кога видоја во какво стање сум ме примија, лежев два дена добив фул третман додатни антибиотици, и на шалтер ми прогледаа низ прсти и ме пуштија, односно ми кажаа да дадам адреса за да ја пуштат сметката и толку беше. Битола кај шо си плаќаме све уредно ме донесоа со брза помош во полусвесна состојба со огромни ласерации на главата и нагмечетини на телото, најпрво "doktorot"на смена разбрав по муабети дека не шиел никогаш па така сега си останав со геогравска мапа на главата заради шо поминав само со преврска. На толку озбилни повреди мене ме пуштија да си одам дома веднаш по преврската наместо да ме задржат и да ме допроверат оти вероватно спиеја на ренген и другите места.. Стигнав дома пола вечер повраќав,неспав од болки и прво нешто сабајле се вратив на ренген каде што ми констатираја скршеница на тртна коска и нагмеченост на сите ребра, наредно на снимање на глава ми конастатираја потрес на мозок. И да, си доплатив по шалтери за секој преглед.
Да незборам дека на другар мој на сто одења  заради болка во коленото му велеа немаш ништо спортист си пиј кетонал ќе помине, па на крај излезе дека има остеосаркома и изгуби пола нога, среќа студент беше Словенија ја фатија на граница работата..
« Последно менување: 11 Февруари 2018, 16:51:43 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Друже Луки, не е проблем прифаќање на различно мислење. Проблем е прифаќање на твојот пристап од позиција на некаков авторитет во муабетов. Јас го почитувам твоето мислење, но нема да го земам здраво за готово како единствено можно гледиште за реалноста. За да дојдеме до некој заклучок на муабетов мора да се задржиме на факти. Tвоето животно искуство е за почит (како и сечие), но пополнувањето на даночни пријави во САД не е искуство кое наеднаш те прави авторитет за социјалните политики таму. Впрочем овде никој не е авторитет, едноставно муабетиме и го „мериме“ кажаното.

А од тоа што е кажано, поголем показател (од твоето пополнување даночни пријави) за општиот став кон социјалните политики е гласањето на луѓето за Трамп - кој се декларираше против социјализација на здравството. Сеедно дали тоа е популизам, и сеедно дали Трамп е витезот на бел коЊ кој ќе ги спасува белите Амери. Гласачката база на Републиканците е работниот народ, претежно од континенталните и руралните делови на САД. Гласачката база на Демократите e сиромашната популација од големите градови на крајбрежјето. Двете партии продаваат популизам.

Ама ние сега не зборуваме за Демократите и Републиканците, и не зборуваме за Трамп. Зборуваме за ставот на луѓето кон социјализацијата на здравството. А ставот на работниот народ е ПРОТИВ. Никој што живее од работа не сака да плаќа за џаболебари. Воедно секако дека џаболебарите се ЗА социјализација на здравството.

Ти воопшто не знаеш како функционира Obamacare, и дали всушност е товар на луѓето или корпорациите, и го спинуваш како американците го рушат Обама, го ставаат Трамп само и само да престанат социјалните политики. Графикот дали ги покажува сите даночни олеснувања на компаниите кои плаќаат осигурување на вработените? Графикот дали прикажува дека сите со поголем приход од таканаречената линија на сиромаштија имаат право на повраток од данок за парите што ги имаат уплатено за здравствено осигурување? Ама да погодам, во живот немаш пополнето даночна декларација во Америка, па да знаеш или размислуваш во таа насока.

Но има и покрај Obamacare, некои компании избираат да плаќат пенали, да го лупнат како оперативен трошок, и да платат помалку данок на добивка, наместо да плаќаат осигурување за вработените.

Дали компаниите плаќаат за здравство, или работниците со работење посредно плаќаат за здравство со тоа што ги овозможуваат компаниите да заработуваат (и да плаќаат за здравство)... На крај не се сведува на исто? На страна сите даночни маневрирања на компаниите за кои зборуваш, непобитната поента на податоците од графикот е дека парите кои се одвојуваат за здравството во САД е дуплицирана и триплицирана.

И се разбира дека јас не мора да сум правник специјализиран за Обамакер, за да правам муабет на таа тема. Пошто ако не ајде да го затвориме цел интернет, веднаш. И се разбира дека не мора детално да знам се за Обамакер, за да знам дека во основа е се работи за социјализација на здравството. А јас, исто како и мнозинството Амери (или Македонци), ако можам да бирам - тогаш нема да одберам да плаќам и за другите.

Во спротивно и ако зборуваме за социјализам и комунизам, тогаш ајде да збориме за целосно укинување на приватната сопственост. Зошто да се задржиме само на здравството?

Зошто само работниците да плаќаат за џаболебарите?
Можеби затоа што најбогатите сакаат да останат најбогати, па ги користат џаболебарите за да ги контролираат и работниците (и џаболебарите)? Раскарај ги луѓето, раздели и владеј.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
Друже Луки, не е проблем прифаќање на различно мислење. Проблем е прифаќање на твојот пристап од позиција на некаков авторитет во муабетов. Јас го почитувам твоето мислење, но нема да го земам здраво за готово како единствено можно гледиште за реалноста. За да дојдеме до некој заклучок на муабетов мора да се задржиме на факти. Tвоето животно искуство е за почит (како и сечие), но пополнувањето на даночни пријави во САД не е искуство кое наеднаш те прави авторитет за социјалните политики таму. Впрочем овде никој не е авторитет, едноставно муабетиме и го „мериме“ кажаното.

А од тоа што е кажано, поголем показател (од твоето пополнување даночни пријави) за општиот став кон социјалните политики е гласањето на луѓето за Трамп - кој се декларираше против социјализација на здравството. Сеедно дали тоа е популизам, и сеедно дали Трамп е витезот на бел коЊ кој ќе ги спасува белите Амери. Гласачката база на Републиканците е работниот народ, претежно од континенталните и руралните делови на САД. Гласачката база на Демократите e сиромашната популација од големите градови на крајбрежјето. Двете партии продаваат популизам.

Ама ние сега не зборуваме за Демократите и Републиканците, и не зборуваме за Трамп. Зборуваме за ставот на луѓето кон социјализацијата на здравството. А ставот на работниот народ е ПРОТИВ. Никој што живее од работа не сака да плаќа за џаболебари. Воедно секако дека џаболебарите се ЗА социјализација на здравството.

Другар, јас самиот не се сметам за авторитет, па уште помалку очекувам некој друг да ме перцепира како таков. Јас не сум авторитет за социјални политики, јас и да сум исполнувал услови за социјални бенефиции и олеснувања, никогаш нема да ги добијам. Јас не сум државјанин на Америка па да ми дава државата на мене помош. Но, знам како се добиваат и како функционираат, затоа што сум бил во ситуација да разберам како се аплицира за нив, како се добиваат, и на кој начин функционираат. И во центарот на сите тие работи е нивното УЈП или IRS. Без него не добиваш ништо.  Па така малце даночната пријава и олеснувањата, муабетот ми е, си има таму графи за даночни олеснувања, за враќање дел од парите, за добивање социјална помош, за добивање food stamps, и слични други социјални мерки. Со други зборови, мораш да работиш и плаќаш даноци за да добиваш социјална помош. Ама тоа не го пишува никаде на интернет, ниту па ги интересира овие новинариве, блогерите, инфлуенсерите, аналитичарите, пошто сите коментираат од високо и со муабети со “суштинско и стратегиско значење“ за насоката во која се движи социјалната политика на Америка. Но ако ги знаеш тие информации, и што и како се добива социјална помош, социјално здравство, и сите други социјални бенефиции ориентирани за сиромаштијата.

Дали компаниите плаќаат за здравство, или работниците со работење посредно плаќаат за здравство со тоа што ги овозможуваат компаниите да заработуваат (и да плаќаат за здравство)... На крај не се сведува на исто? На страна сите даночни маневрирања на компаниите за кои зборуваш, непобитната поента на податоците од графикот е дека парите кои се одвојуваат за здравството во САД е дуплицирана и триплицирана.

И се разбира дека јас не мора да сум правник специјализиран за Обамакер, за да правам муабет на таа тема. Пошто ако не ајде да го затвориме цел интернет, веднаш. И се разбира дека не мора детално да знам се за Обамакер, за да знам дека во основа е се работи за социјализација на здравството. А јас, исто како и мнозинството Амери (или Македонци), ако можам да бирам - тогаш нема да одберам да плаќам и за другите.

Во спротивно и ако зборуваме за социјализам и комунизам, тогаш ајде да збориме за целосно укинување на приватната сопственост. Зошто да се задржиме само на здравството?

Зошто само работниците да плаќаат за џаболебарите?
Можеби затоа што најбогатите сакаат да останат најбогати, па ги користат џаболебарите за да ги контролираат и работниците (и џаболебарите)? Раскарај ги луѓето, раздели и владеј.

Другар, пак ништо не си разбрал за ACA, ниту пак си разбрал како оди осигурувањето, како се купува,  и што тоа значи за побогатите и посиромашните, а зборуваш за социјализација на здравството. Ако зборуваш за социјализација на здравството, барем прочитај и научи се како се купува здравствено осигурување во САД и какви опции постојат кога купуваш здравствено осигурување. Исто не знаеш, или не сакаш да знаеш што стана после доаѓањето на Трамп на власт со цените на здравственото осигурување, само затоа што Трамп дојде на власт.  Претходниот пат не ти спомнав ништо за изворот на графиконите и пробав да те мотивирам да прочепкаш малце за парите, цените, и како всушност секој си ја финансира неговото здравствено осигурување, ама џабе. Затоа овој пат ќе бидам подиректен. 

Имам неколку прашања за тебе како човек кој сака да чита, размислува, и има свое јас (и не, не го кажувам саркастично, туку го зимам здраво за готово дека си таков човек):

1. Погледни кој е изворот на графикот кој си го постирал. ZeroHedge. Кој е бе другар ZeroHedge? Да објаснувам јас на драгата форумска публика која ја замараме со нашите преписки, кој е, или ќе имаш доблест сам да им претставиш за каков блог се работи? Или ќе си премолчиш, затоа што произведува написи извадени од контекст, кои ги поддржуваат твоите тези и заговори?

2. Дали ги прочита статиите од МајамиХералд за поскапувањето на премиите за осигурување од 50 проценти откако доаѓа Трамп на власт и со неговото торпедирање на АСА во секој можен момент? Од таму доаѓа и едниот график објавен на ZeroHedge, кој во основа исто е анализа на некоја нон-профитна корпорација под името Кајзер Фемили. Затоа што ZeroHedge во нивниот блог пост зборува за нагло покачување на цените, ама не кажува од каде и зошто.

3. Дали разбра кој ги диктира цените на полисите за здравствено осигурување во Америка? (хинт, не е државата).

4. Што се случува со цените на полисите за здравствено осигурување, кога Трамп со негов мандат или executive decision ги укина сите даночни олеснувања за едните и другите, освен за осигурителните корпорации? Дали наеднаш корпорациите ќе се откажат од профитот, или ќе ги дигнат цените за полиси сврзани со АСА? Ама нели, размислување на таков начин нема да има бомбастичен ефект како работници кои ги уриваат социјалната помош на џаболебарите.

Другар, Америка е една голема корпорација. Таму нема социјална правда. Таму нема ни правда. Се што може да се дерегулира, се дерегулира. Вклучително и здравствената заштита и осигурувањето. Далеку е Америка од Социјализам, а уште подалеку од комунизам. Затоа си стојам јас на зборот, иди поработи во тој посуров капитализам, остани сам на себе, и ако имаш дебел врат како што сакаш да презентираш тука дека имаш, ќе научиш некои работи многу подобро и побрзо од читање на интернет. Тоа е искуство што му го препорачувам на секој, како благослов. Затоа што колку повеќе работи и искуства имаш од други поуспешни луѓе, држави, општества, толку полесно ќе биде да си го подобриш своето катче, народ и држава.

пс. Комплетно се согласувам со тебе, околу џаболебарите.  :)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Студио :)
Brains are awesome. I wish everybody had one.