Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1824233 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Може не е најсоодветната тема, ама е поврзана со здравје така да - Да препорачате некој дерматолог низ Скопјево? Си имам проблеми со првут / псоријаза на скалпот од косата, малку генетско, малку на стресна база.
Jas imam istata maka eve skoro 1 godina.
Bev kaj dvajca kozni doktori mi rekoa demek od ishrana,stres,alkohol..... Aj alkoholot go trgam bidejki konzumiram 3-4 caski rakija ednas u mesec ama stresot i ishranata neznam sto da trgnam.
Inace i edniot i drugiot mi dadoa ista krema BELOSALIK se vika kafeava tuba a ima i tecnost od istoto. Se mackam sekoja vecer nedela dena taka bese kazano od doktorive i kje se izgubi skroz toa beloto na glava ama posle nedela dena pak kje se pojavi i novo nanovo skoro edna godina si imam maka. Ako imas nekakvo drugo resenie od doktorive pisi.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
Може не е најсоодветната тема, ама е поврзана со здравје така да - Да препорачате некој дерматолог низ Скопјево? Си имам проблеми со првут / псоријаза на скалпот од косата, малку генетско, малку на стресна база.
Во секој случај ќе побараш мислење од дерматолог, ама од мое искуство еден совет, нема да штети: да се користат што поблаги (помалку агресивни) шампони (чајно дрво, нане, алое вера), хемијата е страшна последните години
Своерачен потпис ;)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Кортикостероид гледам е Белосаликот, имунопоттиснувач. Главната причина не ја лечи, само локално маскира демек е во ред, ако можам така да кажам.
Не сум доктор и имав друга кожна состојба/болест ама внатрешен е проблемот и најверојатно е поврзан со исхраната. Кај мене беше шеќерот во исхраната, ама не во крвта.
Aко беше површен досега ќе ја најдевте хемијата што ви предизвикува реакција.

Оставете апој или масти што ги земате, и откажете го шеќерот 2 недели. Значи благо никакво, алкохол не, овошје не (добро можи малку да не биди ич). Грицки, мицки, чипси не.
Јадете месо, зеленчук, јајца, млечни прооизводи и јаткасти плодови. Јогурт Баланс, кромид и лук оти содржат пребиотици.

Кажете ми дали ќе има резултати.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241

Да раскажам едно искуство со креми/дерматолози/хомеопати бла бла

Поглемиот кога направи 3 месеци на лицето му се појави атописки дерматит. Генетски сме немале никој, освен што имаме светла кожа. Проблеми со алергии никакви.
Сагата почна. Мислења од 2-3 доктори дека тоа е, останува да се види самиот организам како ќе се избори понатака. Дерматитот му се појави само на образите и под брадата. Торзо, раце, нозе немаше. Откако воспстави дијагнозата, третманот беше кортико. Ефект за 2 дена, дерматите се повлекува, по прекин на терапија, поврторно се појавува.
Некој им го уврте у глава на жена ми за хомеопати. ЈБГ сум чул дека некои луѓе се задоволни, лично имам негативно мислење околу целата работа и реков имаш макс 1 месец ако не се оправи, веќе вакви срања до крај на живот не сакам да чујам. Нормално, ни тоа не помогна, дури одмогна местото како уште повеќе да збукна. Мубаетот на жената што препишува „требало да го исфрли од себе“. Единствено нешто што му помогна беше морскиот воздух.

Читајки на нет, дојдов до надрилекарот Скендер. Читав од позитивни искуства до муабети дека става кортико во кремите. Во ситуација да немам избор, овој пат јас решив да го пробам тоа. Ја купив кремата од него, најпрвин намачкав на моето лице и почекав еден ден за секој случај. Лицето ми беше ок, немаше некои несакани ефекти па решив на малиот да му ставам. Лицето негово за 3 дена значително се смири, на послениот 5 ден се исчисти и веќе НИКОГАШ НЕ СЕ ПОЈАВИ. Тоа веќе е 3,3 години.

Откако ќе им кажеш на некои „дерматолози“ за ова, повеќето се со муабетот од погоре „ама тој става коритико“. Можеби, ќе им одговорев, но јас веќе имав претходно користено и пак се појавуваше. Само еден се заинтересира, ме замоли да му дадам примерок да ја испита. Откако ја испитал ми потврди дека нема жива во неа (честа појава за креми од надрилекари) додека за кортико ми рече дека има многу видови и треба мн реагенси. Нормално и реков да не се замара бидејќи кортико веќе сме пробале и повторно се појавувало.
Знам случај на колешка каде малата случајно откриле дека и е на мувла од влага. Она ми кажуваше дека на некои пријатели им било од чад од свеќи.

Муабетот клабери ми е, некогаш лекот е 5 пари и до тебе а не знаеш. Не сте свесни колку пари тогаш потрошив на дерматолози, колекции од специјални креми и сл. Кремата чинеше 400/600 ден зависно од пакување.
Јас не ви велам да заборавите на дерматолози (иако нивната шема е стандард кортико+антифунгицид т.е. канестен), не ви велам дека сигурно вам ќе ви помогне, туку ете јас сум имал среќа да нешто ми помогнало иако сум бил краен скептик.

Човекот има креми за разно-разни кожни работи, ако некој си има мака нека си ја проба среќата, секако на ваша одговорност.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Kako stigna do resenie deka sekjerot vo ishranata ti pravi problem ?
Jas jadam blago i toa dosta cips ne ama blago da.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
Нашки кажано Косопаст.
Тука првпат ми се разјасни колку науката/медицината напреднала.
https://www.healthline.com/health/alopecia-areata

Пред повеќе години некаде Март, ми се појави на едно место на тилот. Дотогаш имав повремени "напади" на првут и во тие случаи користев head&shoulders кој успешно го решаваше првутот.
Тргнав по нашиве јавни здравствени капацитети, барем ми испитаа примерок во лабораторија... не открија ништо, односно скршени влакна пропратено со прашање да не сум си ја кубел косата...еве ти крема и мачкај, потоа на контрола

Ај на приватно, одговорот беше стрес и наследен фактор...еве ти крема...

Во меѓувреме кругчето се ширеше, и почнав по препораки да одам и кај "народни лекари" еден во Прилеп, и еден во Кратово. Првиот ми даде некоја жолтозеленикава течност да се мачкам, вториот ми даде Ума. Никаков резултат, се појавија уште две локации, една на теме, друга над уво.

Стигнав до познатиот бербер во Скопска Чаршија, ме намачка со нешто кое ужасно печеше, и даде совет, што, кога, како и дека потоа ќе се појават "бебешки влакна).
Така и бидна со трите подрачја, но се појавија сосема нови 3-4.
Отидов кај него повторно и препорача цел скалп, но бидејки беше лето ми одложи за наесен (поподнослива болката), плус требаше лустер и да отсуствувам од работа.

Еден ден скокнав до Пинтија кај еден другар и ми предложи да отидам кај негов комшија кој правел разни препарати на база од пчелини производи и дека оправил многумина.

Во почеток одев кај него на мачкање, потоа ми даде шишенце сам да се мачкам. Се оправив.
Низ годините косопастот се појавуваше уште неколку пати и се мачкав сам, за кратко време исчезнуваше косопастот.
Да не се урочам, 6,7 години не се појавил :)

Дополнително уште при првата појава на косопастот почнав да користам шампон базиран на Алое Вера од програмата на Forever Living.
Уште со првото користење на шампонот приметив олеснително чувство на скалпот и косата не ми се "накострешуваше" по туширањето како со другите шампони.
Ден денес го користам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888

Јас три месеца бев вегетаријанец, чисто ради експеримент, па ми се исчистија рацете од егземи, рани, красти и слично. Ми се дешаваше да ми се испораспука кожата на горната страна на дланките, да почне да се стврднува и да распукува, да имам отворени рани, кои фино лепо си крвареа и болеа у пичку материну.
Пробував миљон креми, не вакви, не такви, бев кај барем 2 дерматолози во Скопје, и уште барем 4 во Германија, и на никој не му текна да пробам да сменам нешто со исхраната, сите препишуваа дека е на база на стрес, и ми препишуваа креми со кортизон.

Исхраната и тек како е битна, поготово во овие ситуации.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk

Проблемот е што ние како општество внесуваме ПРЕМНОГУ шеќер. Благо, чипсови, леб, тестенини, сокови, итн - во суштина, сè е тоа шеќер.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
Vo sustina od premnogu nepravilna i nezdrava ishrana zavrsuvame vo Sistina. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Научниот консензус би рекол дека вака изгледа таа реченица.

Vo sustina od premnogu ishrana zavrsuvame vo Sistina. ;D

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98

Епа после 2 месеци по доктори, дерматолози, гинеколози, бактериолози, и 10.000ден дадени и многу интернет материјал собрав 2+2.

Уште на старт ми се влоше стартната ситуација со пиењето антибиотици мислејќи е некоја инфекција. Ама после многу читање прочитав дека антибиотиците ги уништуваат сите добри и лоши бактерии во организмот, а добрите ги држат под контрола габите во цревата.  А габите се ранат со шеќер, па балансот беше нарушен и организмот "јаве".

После три дена без апови, и строго без шеќери видов дека нови меурчиња не излегуваат а старите се повлекуваат. И така полека полека на подолг период со не толку строга диета, пошто си сака и овошје душата, се излеков. Така сега заприметувам и ако јадам малку повеќе од колку што ми треба шеќер, ќе излези некое мозолче на лице. Ама оттогаш еве 3 години првут не знам што е.

Можеби  алергија на мувла ти е тебе, или некоја хемикалија да не дишиш негде, ама со строга дисциплина, ништо не те кошта да пробаш, ако е тоа за 1 недела ќе има некакви резултати.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Дермапраксис Д.р Старова се наоѓа во Мавровка и работи со закажување. https://zk.mk/dermapraksis-d-r-starova Ваљда овој му е бројот.

Малиот на три месеци возраст му се појави пликчиња околу вратот и на тилот (онаму каде што се поти). Зимото не беа страшни бидејки беше ладно. Во консултација со матичната ни кажа дека не е страшно и дека е атопичен дерматит. Ни препиша креми, млека кои беа изгор скапи и бидејки малиот не цицаше моравме да баравме адаптирано млеко хипералергено кое го немаше ни под дрво ни под камен а воедно и доста скапо. Акавме од врата на врата кај разни доктори, пробувавме со разни креми ама без ефект. Кога дојде пролет тогаш пликовите станаа рани и случајно на муабет со еден комшија ми го препорача Старова. Закажавме термин и отидовме. Човекот само што го виде зема да пишува состојки на едно ливче. Не прати во некоја аптека карши универзлна да им го дадеме ливчето да направат крема. За еден ден готова беше кремата. Почнавме со мачкање и за три дена се помина. Си се вративме на нормално млеко на нормални бебешки шампони и еве до сеа се немаат појавено а малиот сеа ке пуни 2 години.

Топло го препорачувам човекот. Преглед беше 1000 денари.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Ima li vo pivo seker ??? Za drugar prasuvam, ili da prodolzi da si cepa redovno...
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
Богатството на милијардерите пораснало на 10,2 билиони долари за време на пандемијата.

Според податоците објавени денеска, за време на пандемијата на коронавирус, вкупното богатство на светските милијардери се искачило на 10,2 трилиони долари.

УБС наведува дека нивното богатство пораснало за 27,5 проценти од почетокот на кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус, односно од април до јули.

УБС исто така објави дека богатството на милијардерите достигнало нов максимум, надминувајќи го претходниот врв од 8,9 трилиони долари, достигнат на крајот на 2017 година.

Зголемувањето на нивното богатство делумно се должело на закрепнувањето на берзите и акциите, односно на нивните инвестиции во брзорастечките области како што се технологијата и здравствената заштита, што се покажале како нови двигатели на богатството, покажуваат резултатите од студијата.

Милјардерите профитирале уште повеќе од кризата бидејќи купиле повеќе акции на компании во време кога се распаѓаа пазарите ширум светот.

А, бројот на милијардери достигнал нов максимум. Денес ги има 2189, додека во 2017 година имало 2158. Сите имаат богатство од повеќе од милијарда долари.

Најбогатиот човек на светот е сè уште шефот на американската компанија Амазон ,Џеф Безос. Неговото богатство се проценува на 189 милијарди долари.

https://kanal5.com.mk/bogatstvoto-na-milijarderite-porasnalo-na-10-2-bilioni-dolari-za-vreme-na-pandemijata/a442478

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Нешто грешни им се бројките

Само Безос е 40+ милијарди(билиони) побогат. Ме нервира што се користи зборов.

How billionaires got $637 billion richer during the coronavirus pandemic

https://www.businessinsider.com/billionaires-net-worth-increases-coronavirus-pandemic-2020-7