Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613787 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Паника кревање за џабе.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
Паниката не е за џабе, ама купувањето 1000 ролни гспапир поради паника, сигурно е за џабе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Паниката не е за џабе, ама купувањето 1000 ролни гспапир поради паника, сигурно е за џабе.
Врне надвор, сигурно ги фаќа нова паника од поплава ;D

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
Бев до маркет да си купам Вранец, компири, кромид и колбафчина... незгодно ко ми падна во редицата со колички товарени на два спрата со поткровје... клошар :(

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Затоа месото се набавува од локалната месарница, да добиеш една фрапантна целина, да те обземе милина. :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Интересно!!!

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
работи фотошопот ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Затоа месото се набавува од локалната месарница, да добиеш една фрапантна целина, да те обземе милина. :D

... а пиперот се зима.. на големо!

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1863
Бев до маркет да си купам Вранец, компири, кромид и колбафчина... незгодно ко ми падна во редицата со колички товарени на два спрата со поткровје... клошар :(
Не купи тоалет?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Ја продавам 340 мкд една ролна 😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Јас ова не го разбирам како зафрканција, напротив, ама народов што го прави ова по маркетиве како да е нова светска војна е претеризам. Вчера одам во Кам да си купам пиле за ручек и додека чекав ред на каса, пилево ке пролеташе...
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
Не купи тоалет?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Имав... подома користевме тоалетна и пред да стани актуелен вирусов кај нас, па останало нешто, за среќа :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Наводно при покачена температура треба да се избегнува ибупрофен а да се користи парацетамол.

1. Не сум фармацевт, само пренесувам што читам.
2. Не е fake news, статијата е на The Guardian кој цитира изјави на француски фукнционери наведени со име и презиме.

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/14/anti-inflammatory-drugs-may-aggravate-coronavirus-infection

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Не сум ни ја фармацевт ама колку што знам Ибупрофен само по лекарски наод, и за жал во одредени ситуации ќе биде потребен за намалување инфламација кога имуниот систем ќе почне да оштетува и здраво ткиво, што е главната причина за компликации и умирање при зараза со овој вирус. Но инфламација е потребна (додека не е претерана) и е дел од одоговорот на организмот против вирусот, во првичните стадиуми на болеста никако не треба да се земаат лекови како ибупрофен. Така за време на Шпанскиот грип давале аспирин, и правеле штета (ај да не кажеме ги убивале пациентите).

Инаку ни парацетамол не треба да се користи додека не се надмине 39.5-40с, но после 40с треба да се земе. Пошто и висока температура е потребна, се додека не надмине 39.5 - 40с.

Koга сме веќе кај Шпанскиот Грип:

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Деновиве видов многу интересен збор.

Суспектен, суспектни ;D