Пребарувањето е тапа. Ама да скратиме, вака отприлика би идело: Имам набројано неколку болести, ти за нив ќе најдеш дека имаат одредена смртност, во одредени ситуации кај ранливи пациенти, и јас ќе треба да се чуствувам виновен што немам жал за ранливите категории пациенти. Во ред?
Но се разбира дека не е толку едноставано. Во светов окулу нас (што значи многу скоро и кај нас) почнуваат со редовни масовни вакцинации и на баналности како бебешки стомачен грип (или како и да се викаше, нема сега да проверувам референци). Ова е реалност во Британија, таму и за настинки вакцинираат. Пошто пази, некој економист бирократ пресметал дека трошоците од загрижени родители кои остануваат преку ноќ во болници за бебешки стомачен грип, трошоците се поголеми од масовна вакцинација за бебешки стомачен грип. И така почнале со редовна масовна вакцинација за бебешки стомачен грип. Ме следиш, не сум премногу досаден?
Така бројот на вакцините на кои децата се подложни, се поголеми и поголеми. Сразмерно, и ризиците кои поединечно се мали, се зголемуваат и акумулираат. Следствено, последиците се поголеми и поголеми. Не случајно болестите како аутизмот се во подем, и не случајно СЗО не излегува со дефинитивни статистички студии, па сега по форуми се натегаме дали бројот расне или е ист како некогаш, само тогаш не знаеле што е аутизам. Од 50тите, 60тите, навака се води детална здравствена евиденција во државите како САД, а од тука некаде почнуваат и масовните редовни и задолжителни вакцинации. Ако сакаат, можат да кажат дали расте бројот на аустистични деца, и колку. Не кажуваат.
Затоа, јас лично... Значи јас, не вие, јас сметам дека има болести како полио, големи сипаници, уште неколку такви, кои апсолутно треба секое дете да ги зема. Без разлика на ризиците. Ама за другото, па уште и со квалитетот на вакцините кои се носат кај нас...
Знам дека повеќето не се согласувате, ама ако ништо друго биде благодарни дека промовирам вакцинација на тешките заболувања. За разлика од таквите како Велков и компанија.