Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1423707 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
Знам јас точна дијагноза, шилец. Многу пати сум имал проблеми да ме боли ама укочување нога никогаш. Затоа ме интересираше дали некој имал слично и дали/како го средил.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Почни од почеток, матичен па понатаму со најтазе снимка и се што следи.

Според ова што го кажуваш, очигледно си добил жолт картон, следниот е црвен.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Druze jas cela godina se macam so kicmata , lani ova vreme me fati napraviv magnetna protruzija so diskopatija na l5 s1 fizikalni lekovi  malku me pusti no ne celosno i vo april bev na kiropraktika vo bugarija covekot me sredi no kratko traese na vrakanje za mkd pak se izmesti nesto i dobiv kako udar vo nogata  i sega mi e potfaten nervot trpni nogata nemozam dolgo da stojam.....Bev i kaj turan nisto hagibalansa vo debar i tamu nisto.... na lekar pak pravev magnetna velat ne e za operacija fizikalni i taka vo krug se vrtam .....Pazi kaj kogo odis nema sala so ovaa rabota ...

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4999
I jas imam maka so kicmata chareto e samo poleka so kontrolirano vezbanje da se ojacaat grbni i stomacni muskuli

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1729
Еден познаник лани имаше проблеми со кичмата и се акаше по масери, па му направија фрактура на пршлен и сеа има закажно операција на рбет поради одење на масери од типот на Иван Исцелител.

Луѓето не сфаќаат колку сериозно треба да си го чуваат здравјето, а не да одат кај некој што до вчера продавал стаклена газоза у лимено корито на ауто пазар, а денес масира кичма.

Прво се оди на ортопед и невролог, па после тоа се оди на физијатар.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Ја не знам кој е тој порив да се оди прво на надрилекари, па после кога ќе се дозаебеш спас да бараш кај вистински доктори?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
Obicno prvo na lekar se odi ama posto nema magicen lek za ovaa bolest t.e. ako ne si mn osteten za operacija ti velat inekcii apcinja  fizikalna i tolku od zvanicnata medicina pa lugjeto se primorani sami da se snaogjaat po alternativni patista ....I najzaebano e sto faka vo najproduktivnite godini od zivotot najcesto od 30ta do 50ta godina ....

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Damn луѓето се глупави. Наместо да појдат да се причестат,  молитва да упатат, здравјето на оној свет нема да го носат а таму вечно ќе треба да бидат.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
Ја не знам кој е тој порив да се оди прво на надрилекари, па после кога ќе се дозаебеш спас да бараш кај вистински доктори?
И бајачите треба од некого да жива...

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
Чичко Трајко во Ченто-Скопје ќе ти го реши, нормално мора да одиш со снимка.
Si bil kaj nego ?

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
Абе дечки, разбирам ама стварно разбирам што значи коај си на мука све живо и диво праеш да најдеш долгорочно решение, сум бил у таква ситуација овде дигнаа раце, у Београд бев кај еден од најдобрите лекари, да не урочим ми најдоа терапија, нормално со физичка активност и исхрана. Се работи за Кронова болест иначе. Зборот ми беше, до толку е дојдено да нема лекари за тоа па мора кај столари да се иде као крајна инстанца? Не се заебавам, у Тетово кај некој столар идеа за проблеми со кичма. Стварно би довериле здравје на надрилекар што читал по нет, слушал предавања онлајн и слично место на стручњак лекар што се школуел за тоа? Не е здравје што знам механика ќе пробаш сам да средиш па ако зезнеш идеш кај мајстор. Не осудуем никого него само прашуем ако смеем.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
Да стварно, во козле лежев 2 месеца, не знам какви ти испитувања ми праеа,  да не беше надриот лек ќе бев до сега забораен. Толку знат. Вечерта  ко ме испуштија од болница као дрмек ок не можев да диша буквално, готов бев. Исто и за воспаление на убо, по 26 кристали ми помохнал надри лек. Пред 5 год бев на болница не знаеа што ми е. И пак да ода? Само за боловање да ти пишат да се одмориш инако пре би пошол кај некој столар, оти моето искуство вели дека не помагаат, џабе су одел. И за нзален ринит кај не су бил, џабе.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
Со тоа генерализирање "толку знат" не би се сложил ама уопште. Ама факт е дека има се помалку добри доктори.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
За кај нас, од лично искуство. За америка, германија негде некаде можда знаат, немам искуство а ни пари да ода тамо да се леча... Можда колку пари толку музика.
Друга работа баш сега забележав, од една страна точно дека фармацијата гледат да напрајт профит ( ко и секој бизнис), ретко се применува фитотерапија како гранка на класичната медицина, ама пак од друга страна ние најверојатно сме редвидени да живееме по 35 години, „вештачки“ ( баш благодарение на фармацијата и начинот на живот како подобрена хигиена) последниве ~200 години живееме 60+. Значи таа шриродна селекција, еволуција, прилагодување на средината некако сме ја по*бале „вештачки“ и после 35 год све кичма не болит, заби ти попаѓале, притисакот изреметен, не знам ти што. Значи за толку сме предвидени да функционираме како што треба, за повеќе не сме. Исто ко кола ќе купиме со 250.000 па се затнал дпф, па дизнте се расипале па не знам ти што. Таа си одслужила за колку што е предвидена и то е то. А желбата на човекот за вечен живот датира уште од првите цивилизации и од најстарите пишани дела ( епот за гилгамеж), но едноставно ние сме смртни битија подлежни на абења и то е то, посе 30-35 год ќе полнат да се јавуваат знаци на користење :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy#/media/File:Life_expectancy_by_world_region,_from_1770_to_2018.svg

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5175
  • Пиши лаже
Вака, да не Ве цитирам сите посебно, ке одговорам на сите. Мислам дека еднаш пишував за мојата мака со кичмата годиниве уназад (бидејќи ова го имам 7,8 години веќе)
Да не мислите дека јас директ отидов на надри лекари и сл. поминав низ се што можеше од лекари.

Години уназад како што реков имав мака при стоење во место и при многу движење а бев цело време на нога. После тоа се подуправи ситуацијата немав мака некој одреден период, онака ситни болки привремени на неколку часа.
Наредната работа беше многу физичка кревање/товарање тешки работи и почнаа поголеми проблеми, мада имав доста килажа ставено на мене. Претхдно бев околу 85кг, ама секоој ден се седеше по кафани и се пиеше/јадење машки па и килажата си го направи своето. Имам проблем со спуштање на килажа, иако моментално намалив 5кг и сега сум 113 со 191цм висина.

Почна да ме фаќа кичмата многу почесто, па почнав да одам на рентген, па ми дадоа терапии во Физикална. (месец дена бев на боловање) Терапии со масажи, вежби, струја и сл. Немаше ефект некој тоа, почнав да барам чаре насекаде. Отидов кај Шенка во Струмица, жената ми рече не си за кај мене, ова е шилец.
Продолжив со втора тура терапии во Физикална, исто со минимално подобрување. Бев и на магнетна во Штип се снимав. Бев и во Неуромедика некој си доктор да ја прочита снимката. Рече дека имало триење меѓу двата дискови ( мислам дека беа така) и немало доволно подмачкување па почнав да пијам колаген. Моментално не пијам тоа, само Магнезиум со калциум и Калциум со Б6.

Одев на приватно после тоа со сите снимки и испитувања, во Превентива 99. Одев на масажа со струја и растегнување. Имав подобрување со тој третман, но работата беше таква што не можев многу да се пазам и повторно се појавија проблеми.

После тоа дознав за Тонг Да во Карпош. Акупунктурата ми помогна многу уште првиот третман. Јас спремен отидов со цело големо ќесе снимки/резултати, третмани и што уште не,  ама не им беа битни тие. После вториот веќе имаше значително подобрување, но требаше да одам 5,6 да биде како што треба. Долго време бев добар, но еве 2 години од тогаш (можеби више) почнав пак да имам проблеми, така да од Понеделник сум со намера да ѕвонам и закажам третман пак.

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1729
Вака, да не Ве цитирам сите посебно, ке одговорам на сите. Мислам дека еднаш пишував за мојата мака со кичмата годиниве уназад (бидејќи ова го имам 7,8 години веќе)
Да не мислите дека јас директ отидов на надри лекари и сл. поминав низ се што можеше од лекари.

Години уназад како што реков имав мака при стоење во место и при многу движење а бев цело време на нога. После тоа се подуправи ситуацијата немав мака некој одреден период, онака ситни болки привремени на неколку часа.
Наредната работа беше многу физичка кревање/товарање тешки работи и почнаа поголеми проблеми, мада имав доста килажа ставено на мене. Претхдно бев околу 85кг, ама секоој ден се седеше по кафани и се пиеше/јадење машки па и килажата си го направи своето. Имам проблем со спуштање на килажа, иако моментално намалив 5кг и сега сум 113 со 191цм висина.

Почна да ме фаќа кичмата многу почесто, па почнав да одам на рентген, па ми дадоа терапии во Физикална. (месец дена бев на боловање) Терапии со масажи, вежби, струја и сл. Немаше ефект некој тоа, почнав да барам чаре насекаде. Отидов кај Шенка во Струмица, жената ми рече не си за кај мене, ова е шилец.
Продолжив со втора тура терапии во Физикална, исто со минимално подобрување. Бев и на магнетна во Штип се снимав. Бев и во Неуромедика некој си доктор да ја прочита снимката. Рече дека имало триење меѓу двата дискови ( мислам дека беа така) и немало доволно подмачкување па почнав да пијам колаген. Моментално не пијам тоа, само Магнезиум со калциум и Калциум со Б6.

Одев на приватно после тоа со сите снимки и испитувања, во Превентива 99. Одев на масажа со струја и растегнување. Имав подобрување со тој третман, но работата беше таква што не можев многу да се пазам и повторно се појавија проблеми.

После тоа дознав за Тонг Да во Карпош. Акупунктурата ми помогна многу уште првиот третман. Јас спремен отидов со цело големо ќесе снимки/резултати, третмани и што уште не,  ама не им беа битни тие. После вториот веќе имаше значително подобрување, но требаше да одам 5,6 да биде како што треба. Долго време бев добар, но еве 2 години од тогаш (можеби више) почнав пак да имам проблеми, така да од Понеделник сум со намера да ѕвонам и закажам третман пак.
Да те види прво ортопед и/или невролог, а потоа физијатар.  Амин.