Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851796 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4860 на: 13 Мај 2016, 16:13:59 pm »
За на струја треба да се користат клими или топлински пумпи. А просечниот македонски народ неможе да разбере дека клима може да грее. Повеќето од климите во МК се исклучени од Септември до Мај. Зошто? Затоа што се купени клими со премногу малку капацитет за просторот, а муабетот е „дневната да ја олади, па ќе отвориме врати накај собите“. А собите немаат квадрати? Клима наменета за една соба ја користат за цела куќа, и едвај лади и тоа малце (никогаш не постигнува), а тек па да загрее. Ако дадеш субвенција за клими, 90% од населението ќе смета дека даваш за ладење субвенции, ќе се чудат што е финтата. Само за споредба, ставаш парно од 5000евра, и тоа грее, со котел со, цевки со радијатори. Океј. И ставаш клима од 20000денари.

И „не грее уопште клима, глупости тоа“. „Различна топлина дава парно, врска нема клима“. Да. Различна е. Пред се сметката е различна, а после и топлината. 18KW ти е котелот? Или 24KW? А климата 3? И различна е топлината? Вистина? Ма неееее... Стави си 24KW клими (кои ќе трошат само 7-8KW) па да видиме каква е топлината што ја даваат. Ама батко сака 3.5Kw климица, па дури и 2.5kw ако може за летно време „вратот да не го фаќа“.

Епа 24KW котел пута 10ч на ден, пута 5 денара киловатчас пута 30 дена рамно 36000 денара. Клими од 24KW (8КW Струја) пута 10ч на ден, пута 5 денара, пута 30 дена рамно 12000 денари. А башка и ќе те ладат летно време. Абе се си има зашто е, а тетка математика и мајка физика се тука за да помогнат. Ама дрвце греело. Абе грее другар. Ама грее во селце од 1.000 куќи каде ќе дувне ветре и ќе го однесе тоа одма, ама не во градови со над 100.000 куќи. Кога ќе расчури Ченто и Лисиче не се проаѓа натаму зимно време. Труе на запалено дрво. Неможе така. Не иде. Уствари иде ама со сила.

А да даваш субвенција за панели или електрични котлиња НИКАКО несмее затоа што се 3 пати понеефикасни од клими и топлински пумпи, и непотребно трошат електрична енергија и го оптеретуваат системот и ги качуваат сметките.

Небѕирни се оние по 30-40 кубици дрва што трошат по сезона, за куќата 24/7 цела зима топла да им биди, ама кога се има пари кој сум јас да му забранам.
Па ако имаш пари, малце од малце треба да ти текне да инвестираш во себе и својата иднина, во почист воздух и околина, пред се во изолација, прозорци, еколошко греење - а не во тони и тони дрва и чад!

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7269
« Одговори #4861 на: 13 Мај 2016, 17:40:38 pm »
^^

Нашите активни квадратури кои ги грееме се: 25 квадрати дневна плус кујна, како салон со трпезарија да го речам и мојата соба од 14 квадрати. Се на се активно 40 квадрати од 60. Планираме летово да смениме дел од прозорите ова лето да ги смениме. Какви клими и колку би успеале оваа квадратура да ја згреат, која јачина и потрошувачка ?
Сериозен сум, сакам да се удри есап, засега се грееме на дрва, ама не само што и цената веќе им расте, туку и не се погодуваат, ова зимо го ебавме ежот со мокри багремови дрва >:(
Откако ни го сменија броилото со дигитално, цената на сметка за струја ни е 1500-1800 денари. Зимава беше 2200-2500 денари.

Баш сакам да видам колку би идело греење со клими, колку плус би идело од овие 2500 денари за струја што сме ги плаќале ова зимо.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4862 на: 13 Мај 2016, 18:11:11 pm »
Абе важно да се забрани употреба на дрва што поскоро, а луѓето еве вака на пример да почнат да се префрлаат од дрво на нешто друго овие година-две дур да се забрани. За да не им дојде апансас. Вака ем ќе си се префрлат, ем чист воздух барем 5 пати, ем ќе почне да се регулира крадењето за година-две по шуми, после ќе почне да се крева вештачки цената на дрвото 3-4 години и за 5 години си го решил проблемот со загадување на градов зимно време. Мора да се почне од некаде, сега му е мајката да се купуваат клими, топлински пумпи, геотермално греење, солари, или барем барем ете пелети ако ништо друго... само да не е дрво/уље/паркет/фиоки. Не за друго туку да не се угушиме еден со друг од што сме необѕирни.
Ne veruvam deka drzavata ke se otkazi od 300-400milioni evra godisno koi se vlevaat vo makedonski sumi.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4863 на: 13 Мај 2016, 18:23:12 pm »
http://www.calculator.net/btu-calculator.html

Еве од мене пресметка груба:
48 квадрати = 6х8х2.5м
Изолација = 0
Кревање температура 25 степени (при надвор 0)
Вика 14KW минимум топлинска енергија. Без разлика дали е од печка, или дрва, или пелети или клими. Толку треба за да ја држи куќата при 0 степени надвор, внатре околу 25.

Ако се стави најсоновна излоација (рецимо 5цм стиропор, на ѕидови и кров), и се стават најефтини прозори и врати со добро дихтување и непропусливост на теплина пази што вика: 7KW!

Значи од 14KW на 7KW. Без разлика од што иде тоа. Со други зборови, упола сметка за струја, или упола кубици, упола загадување, упола замарање, упола цепање, упола све. И највеќе од се, топли ѕидови, кичма стоплена, и така натаму.

Муабетот не ми е дека треба да се фрла пари и да се прави што све не. Зборувам за најефтини опции.

А најефтината опција за греење е да ја упалиш климата која и онака стои во секој дом, зимно време да грее. Толку! 24h ако треба нека врти, ама нека работи. Ем ќе го меша воздухот, за да не се лепи топлото горе за плафон, а нозете ладни. Ем ќе грее колку-толку, пак 2kw да загрее, за ичпари се 2 дрвца во денот. Или малце помалку струја потребна за котлето, или малку помалку пелети. Не е без ич. Тоа викам. Крај краева барем преку вечер да врти само на ефтина ќе врши работа. 3.5kw (троши 1.3kw), да врти цела вечер по 8часа, на ефтина по 2.5 денари киловат час, тоа ти е 780 денари качена сметка. Ако рецимо ти треба топлина во текот на ноќта.

Тоа е работата со изолацијата. Зошто ти грееш воздух внатре, пак остануваат ѕидовите ладни, и куќата зрачи енергија нанадвор:

Еве како изгледа изолирана куќа во однос на неизолирани.

Башка иако е скапа изолацијата, има и поедноставни решенија. При следното кречење да се стави 5cm стиропор со лепак под него и да се изреди со гипскартон или со лепак и да се исфарба. Немора секаде, само каде што е критично и треба да нема губиток. Рецимо ако ставаш на цела куќа од еден спрат сосе фасада ќе фати 2500еур. Ама ако се направи комромис (секако нема да е исто, ама ќе е колку толку разлика!) и се види на пример само на еден ѕид, некој прост и поголем што нема многу прозори на него, да се стави внатрешан изолација внатре ќе фати некаде 200-300еур. Поготово ако е тој ѕид кај каучите, кај што се седи, со грб каде што си блиску ќе има огромна разлика во пријатноста на седење и во губитокот на топлина. Автоматски во соба од 24 степени ќе ти биде пекол, а порано си греел 25 степени во истата соба а грбот пак така-така ладничко дури.

Затоа викам да се удри на проблемот од сите страни, колку се може. Не да се оди брут форс, фул клима да се става од 50KW и те боли за прозори. Да се види најефтиното решение кое ќе даде највеќе cost/benefit и за себе и за новчаникот и за околината.

Ако јас лично се прашувам би одел по овој редослед.
1. Палење клима што повеќе = 0 денари (или + денари дури)

2. Прозори и врати. Ова е неизбежно ако се лоши, јебига. Трошок е, ама ако дува околу нив - нема што да се прави, џабе грееш. Само можеби не мора сите. Ако е кујната одвоена со ходниче или врата, батали ја за почеток. Или WCто кое и онака немора да е нешто специјално згреано. Спалната битно да е, и дневната главно. Во кујна и така работиш, стоиш се плеткаш. И сам се загреваш. Ама дневната и спалната дремеш и не се грееш сам, и автоматски тука јадеш највеќе за греењето. И тука сметката расте највеќе и кубиците летаат. Пресметка ќе си направи секој засебно колку ќе му фати.

3. Иозлација на ѕидови и кров. Ова е најскапо и ако се средени прозорите, веќе е ред за тоа. Пак ќе речам немора сите ѕидови, фул. Можда како опција да се види само на неколку ѕидови. Дневната кај што се седи со грб позади каучот ако е надворешен ѕид некој од тие. Значи позади седлата. Исто спалната ако некој надворешен ѕид е блиску до креветот. Особено ако е залепен до креветот. Исто пресметка треба секој сам. Квадратура за ѕидот, пута конструкцииче за гипскартон, тервол и гиспкартон и кречење. Или пак лепак, стиропор и пак лепак и кречење. Не би требало да е ова многу голема бројка. И кровот ако се има пристап до него најубаво да се нареди со тервол или стаклена волна или минерална да се стави и да се исполни. Ако се нема пристап тапа е зошто треба гипс да се лепи одоздола, и ептен ќе крене цена. Ама во секој случај треба да се види зошто голем дел од крововите имаат каков-таков пристап за да може да се стави изолација.

Накратко тоа е тоа.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #4864 на: 13 Мај 2016, 18:28:17 pm »
^^

Нашите активни квадратури кои ги грееме се: 25 квадрати дневна плус кујна, како салон со трпезарија да го речам и мојата соба од 14 квадрати. Се на се активно 40 квадрати од 60. Планираме летово да смениме дел од прозорите ова лето да ги смениме. Какви клими и колку би успеале оваа квадратура да ја згреат, која јачина и потрошувачка ?
Сериозен сум, сакам да се удри есап, засега се грееме на дрва, ама не само што и цената веќе им расте, туку и не се погодуваат, ова зимо го ебавме ежот со мокри багремови дрва >:(
Откако ни го сменија броилото со дигитално, цената на сметка за струја ни е 1500-1800 денари. Зимава беше 2200-2500 денари.

Баш сакам да видам колку би идело греење со клими, колку плус би идело од овие 2500 денари за струја што сме ги плаќале ова зимо.
1. Стан или куќа?
2. Колку надворешни ѕидови и прозорци имаат просториите кои ќе се греат?
3. На која страна гледаат прозорците?
4. Дали местото каде што ќе ја поставиш надворешната единица има барем мал провев?
5. Дали имаш изолација во домот, не само на ѕидовите туку и на подот и плафонот?

Сметката за струја не би требало да е повеќе од тоа како да трошиш метар кубен дрва месечно, ама има повеќе фактори кои треба да се земат во предвид.

Sent from my 6036Y using Tapatalk

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #4865 на: 13 Мај 2016, 18:52:31 pm »
Куќа на приземје, со 1 кат над мене. Дневната и кујната ми се заедно споени и имаат 1 надворешен зид. Изолирани се ѕидовите од внатрешна страна со тервол, 1 цм стиропор и кнауф на крај. Мојата соба има 2 надворешни зидови, двата исто изолирани на начинот претходно. 1 ѕид према ВЦ-то, исто и тој изолиран и 1 ѕид према спалната.
Прозорите во кујна и дневна гледаат према северо-запад, а моите два прозори во моја соба, едниот северо-исток, другиот југо-исток.

Температура не ми треба од 25 степени, и на 22 степени се чувствувам пријатно. Преку ноќ не грееме, сметам дека нема потреба. Се грее понеделник до петок од 15 до 23 часот и викенди од 10 часот наутро до 23 часот навечер.
Тоа е тоа.

Е сега имам една друга работа. Плочата над мене од која не дели другиот кат е обична бетонска, не монтажна. Пожелно е и на тоа рецимо да има изолација, на таванот да не бега топлина на следниот кат ?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4866 на: 13 Мај 2016, 19:24:59 pm »
На следниот кат температурата е каде каде поголема отколку надворешната, така да не е проблем бегањето на енергија во голема мера.

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #4867 на: 13 Мај 2016, 19:40:17 pm »
Па ти викам дека надворешните ѕидови се од внатрешна страна изолирани. Влезната врата и вратата од ВЦ то ги сменивме есента, следни на ред се прозорите, се на се имам 5 вкупно прозори за менување.
Ако климата од 3.5 kw при греење троши 1.3, тоа би значело 5-6 овакви клими да се монтираат ? Или една од 3.5 и уште една од 2.5 ?
Збориме за клими инвентер, не клими од 12 000 денари така ?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4868 на: 13 Мај 2016, 20:23:44 pm »
Јас за кровот викам, штом си со друг стан над тебе нема потреба од изолација - реално.

Не, не 5-6 клими, туку една од 7KW во дневната веројатно. Нема врска инверторот со греењето. Инверторот е за дома да ти е потивко, да не дува многу, како комфор момент, иначе јачината си ја дава моќноста. Ситна е разликата во сила меѓу инвертер и неинвертер, а цената е многу различна. Ако целта е да се грее со клима, тогаш пред се треба да има барем 5KW, пожелно 7KW. Spored nekoja gruba presmetka 7КW би требало да го покрие грото од греењето, со тоа што би се догреало со по некое дрвце или пелетка, или панелка во денови кога ќе е под 0-5 степени да речеме. Зависно колку е сончево и колку е силна климата, ама реално јас не би одел на клима под 5KW во никој случај ако треба да се користи озбилно и за греење. Ако се има пари или нешто со рати се изведе - да инвертер е подобро заради комоција.

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #4869 на: 13 Мај 2016, 21:12:19 pm »
Значи 7 kw на час се потребни ? Просечно по 10 часа дневно, 70 киловати или 2100 негде за цел месец. Реално 150 евра трошок на месечно ниво за струја само за климата да грее, плус стандардните 2500. Не доаѓа баш исто ценовно како со дрва.
Јбг, гасификација е најдобро решение, ама некако слабо таа работа во скора иднина.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4870 на: 13 Мај 2016, 21:29:19 pm »
Не. Ти си пресметал за панелка од 7KW, (или печка) а не клима. 7KW топлинска моќ се потребни, а за да даде 7KW топлинска моќ климата ќе потроши 2.2KW.

Значи 10часа, по 2.2KW, по 30 дена, по 5 денара се 3300 денари за климата. Згора на тоа 2500 денари за струја е еднакво на 6000 денари. На тоа плус треба да се додадат трошоците за догревање од панелка или по некое дрвце по 2h на ден, 3kwhХ2Х30Х5=~1000 денари

Значи околу 7000 денари месечно со овие бројки како што зборуваме. Секако оваа 1000ркава последна може да варира од 0 до 3000 зависно колку е ладно надвор.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5811
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4871 на: 13 Мај 2016, 22:24:05 pm »
Po izvrsenoto renoviranje prosloto leto kade bese zameneto bukvalno se, nov krov, 10ka i 8ca Demit fasada, Rehau Geneo so 4k staklo, smeneti vrati vklucuvajki i vlezna Rehau, i solarno so cevki, razlika vo smetka za struja 25 000den od lani.
Lani za 6 meseci od Noemvri do April vk. 55000den a godinava 30300den.
Vk 74 kvadrati neto se zagrevaat so edna 6ka i edna 3ka termo pecka,(navecer na evtina punat samo) vnatre bese mnogu toplo za razlika od lani.
Za razlika od lani sme plus eden clen koj bese 3 meseci star koga pocna sezonata :D

Kako i da e najbitno e izolacijata na kukata pa posle so sto i da se greesh ke bide evtino.

Sega kaj stanot vo Hrom sto ke mi go pravat se mislam na sto da se gream, so ista takva izolacija stan na prizemje od 106kv.
Se me vlece nakaj Split system ili toplotni pumpi, zs termoto e evtina solucija ali mnogu zastarena:D pa eventualno da moze da se vkomponira vo mebelot na sobata i da topli a da ne se primetuva mnogu :D

Golem blagodet e so denesnive ceni na struja zs ja akumulira toplinata stvorena na evtina struja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4872 на: 14 Мај 2016, 08:57:18 am »
Субвенциите за пелети се ретардирана пропаганда за неука раја.
Греењето на пелети теоретски може да биде помал загадувач од греењето со дрва. Но за оваа теорија да стане пракса, потребен е писмен и стручен инсталер на печките/котлите со пелети, кој правилно ќе ја конфигурира електрониката на печката.

Во пракса ова скоро никогаш не се случува, и таквите неподесени печки чадат исто (лошо) како и дрвата.
Печките на пелети не се подесуваат правилно пошто тоа бара и знаење и многу време, има десетици и стотици параметри кои треба да се подесат спрема специфичните услови на корисникот (фи на оџак, должина, усис на оџак, итн). Треба подесување и спрема видот на пелетите. Се секое менување на нови брендови на пелети, потребни се нови подесувања на електрониката.

Така да во пракса, горењето пелети не е ништо подобро од горењето дрва. Само е многу поскапо, и такво ќе биде и покрај субвенциите (кои сите ние ќе ги плаќаме).

Целата работа нема смисла ни од економска страна, ни од аспект на намалување на загадувањето. Само што тоа не е им е битно на овие што ја прават оваа кампања за греење на пелети. Со главоболките од оваа ретардација ќе треба да соочат најрано оваа зима, и тоа само ако останат на власт. Што значи ако имаат проблеми заради ова - „слатки маки“ ќе имаат (и ќе имаат четири години да смислат нови субвенции за нешто што всушност ќе го намали загадувањето).

... zs termoto e evtina solucija ali mnogu zastarena:D pa eventualno da moze da se vkomponira vo mebelot na sobata i da topli a da ne se primetuva mnogu :D

Golem blagodet e so denesnive ceni na struja zs ja akumulira toplinata stvorena na evtina struja.

Термо печките може да се корисни, но само како дополна на загревањето. Само ако се пуштат да акумулираат топлина исклучиво на евтина струја.
Но како главно греење не се добри. Прво, ќе треба да трошат струја и на скапата тарифа на струја. Второ, исклучително штетно е да се пуштаат да дуваат воздух - испуштаат честички од стаклена волна (кои се заебни за белите дробови, пошто таму се акумлираат и организмот нема начин како да се исчисти од нив).

Така да, освен ако веќе немаш некоја таква печка, и нивната „естетика“ не ти смета - не се замарај со термо печки. Клима уред е многу подобра, поштедлива и поефикасна опција за греење на струја. Се на се, термо печките би ти требале само за некои 20тина најладни денови во годината.
« Последно менување: 14 Мај 2016, 09:02:33 am Van »

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5811
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4873 на: 14 Мај 2016, 09:20:13 am »
Ne se sekavam koga posleden pat e pustena da duva bilo koja od peckite.
Se punea samo navecer na evtina i se praznea vo tekot na denot i pred legnuvanje posle 10 pak polnea.

Samo pak ke kazam, efikasni se samo so dobro vizoliran stan ili kuka inace ke se ladat brzo i ke polnat cesto.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #4874 на: 15 Мај 2016, 01:53:46 am »
За на струја треба да се користат клими или топлински пумпи. А просечниот македонски народ неможе да разбере дека клима може да грее. Повеќето од климите во МК се исклучени од Септември до Мај. Зошто? Затоа што се купени клими со премногу малку капацитет за просторот, а муабетот е „дневната да ја олади, па ќе отвориме врати накај собите“. А собите немаат квадрати? Клима наменета за една соба ја користат за цела куќа, и едвај лади и тоа малце (никогаш не постигнува), а тек па да загрее. Ако дадеш субвенција за клими, 90% од населението ќе смета дека даваш за ладење субвенции, ќе се чудат што е финтата. Само за споредба, ставаш парно од 5000евра, и тоа грее, со котел со, цевки со радијатори. Океј. И ставаш клима од 20000денари.

И „не грее уопште клима, глупости тоа“. „Различна топлина дава парно, врска нема клима“. Да. Различна е. Пред се сметката е различна, а после и топлината. 18KW ти е котелот? Или 24KW? А климата 3? И различна е топлината? Вистина? Ма неееее... Стави си 24KW клими (кои ќе трошат само 7-8KW) па да видиме каква е топлината што ја даваат. Ама батко сака 3.5Kw климица, па дури и 2.5kw ако може за летно време „вратот да не го фаќа“.

Епа 24KW котел пута 10ч на ден, пута 5 денара киловатчас пута 30 дена рамно 36000 денара. Клими од 24KW (8КW Струја) пута 10ч на ден, пута 5 денара, пута 30 дена рамно 12000 денари. А башка и ќе те ладат летно време. Абе се си има зашто е, а тетка математика и мајка физика се тука за да помогнат. Ама дрвце греело. Абе грее другар. Ама грее во селце од 1.000 куќи каде ќе дувне ветре и ќе го однесе тоа одма, ама не во градови со над 100.000 куќи. Кога ќе расчури Ченто и Лисиче не се проаѓа натаму зимно време. Труе на запалено дрво. Неможе така. Не иде. Уствари иде ама со сила.

А да даваш субвенција за панели или електрични котлиња НИКАКО несмее затоа што се 3 пати понеефикасни од клими и топлински пумпи, и непотребно трошат електрична енергија и го оптеретуваат системот и ги качуваат сметките.

Небѕирни се оние по 30-40 кубици дрва што трошат по сезона, за куќата 24/7 цела зима топла да им биди, ама кога се има пари кој сум јас да му забранам.
Па ако имаш пари, малце од малце треба да ти текне да инвестираш во себе и својата иднина, во почист воздух и околина, пред се во изолација, прозорци, еколошко греење - а не во тони и тони дрва и чад!
Потполно се согласувам со сето напишано.
Јас откога ја купив климата одма сфатив дека направив грешка што ја купив најефтината.