Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851785 пати)

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4845 на: 10 Мај 2016, 20:11:06 pm »
Pistorij до кај е патосот ? готов е на сликата или  ?
готов е на сликата, не го бајцував. Солидно излезе.

Ај у склоп на постов да не знае некој каде има шарки (пластични пиксни)
за врата на фрижидер ми треба...
Купен е од Кончар на времето па не дихтува добро и мрзне поради тоа.
Денес го легнав и видов дека вратата цела е изместена ради шарките што се изедени скроз пластиките.
вака изгледаат

« Последно менување: 10 Мај 2016, 20:19:23 pm Pistorij »

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #4846 на: 10 Мај 2016, 21:53:38 pm »
Кончар сервис, на Партизански одреди 105. Поточно карши окта бензинската на партизанска кај лептокарија.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4847 на: 10 Мај 2016, 22:07:55 pm »
Поштувам.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4848 на: 11 Мај 2016, 10:05:47 am »
Кончар сервис, на Партизански одреди 105. Поточно карши окта бензинската на партизанска кај лептокарија.

фала Никола, ќе побарам денес...

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #4849 на: 12 Мај 2016, 19:02:18 pm »
Pistorij до кај е патосот ? готов е на сликата или  ?

Денес го легнав и видов дека вратата цела е изместена ради шарките што се изедени скроз пластиките.
вака изгледаат

Многу слаб сјај има некако..? Плус 2/3 пати лак ми рече дека ќе ставаш..

Што лак се користеше ? 

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4850 на: 12 Мај 2016, 19:49:50 pm »
Pistorij до кај е патосот ? готов е на сликата или  ?

вака изгледаат

Многу слаб сјај има некако..? Плус 2/3 пати лак ми рече дека ќе ставаш..

Што лак се користеше ? 
polu sjaen zatoa... hrvatskiot chromos

Sent from my SM-A300FU using Tapatalk

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4851 на: 13 Мај 2016, 11:35:41 am »
Огромни поволности за семејствата кои ќе се одлучат за греење со пелети

Проектот за греење со пелети кој пред два дена го промовираше лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, ќе биде корисен и за граѓаните и за животната средина.

Истиот предвидува субвенција за набавка на печки за греење на пелети за домаќинствата, ќе се покрива до 70 проценти од трошоците на домаќинствата за замена на печките на дрва со печки и котли на пелети, по принципот „старо за ново“, за најмногу до 30.000 денари по домаќинство.

На годишно ниво за поддршка за домаќинствата ќе се инвестираат 2,5 милони евра, а еден милион евра за субвенционирање системи за греење за големи потрошувач.

– Ова е мерка која засега огромен број граѓани и ние работиме и нудиме проекти што ќе им помогнат на огромен дел од нив. Тоа е нашата вредност и тоа е нашата обврска кон граѓаните и ние таа обврска ја исполнуваме. Продолжуваме да работиме за доброто на граѓаните и за напредок на Република Македонија и од тоа и покрај сите препреки и сите опструкции и деструктивни сценарија  нема да отстапиме, рече претседателот на ВМРО-ДПМНЕ.

Печка co систем за дување на топол воздух за површини до 60 м2 чини 42.400 денари со вклучено 18% ДДВ и сезонска потрошувачка од 1,5 тони пелети.  Со мерката на греење на пелети ќе се намали ДДВ-то од 18 на 5% што значи цената ќе изнесува 36.888 денари.

http://denesen.mk/web/?p=427218
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #4852 на: 13 Мај 2016, 11:51:08 am »
Интересна идејава...

Само што македонштинава повторно ќе се покаже на дело, од подрумите и гаражите ќе ги качат старите печки на дрва и ќе ги стават привремено во функција, само за да се докопаат до субвенциите. А да не ги спомнувам тие што ќе ги продадат одма новите котли на пелети.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4853 на: 13 Мај 2016, 12:53:23 pm »
ne se razbiram vo pelet, sto e razlika vo gorenje /sogoruvanje na pelet i drvo?
deka pa negde procitav Gradot Skopje plaka nekoja nekoe ispituvanje da se pravi kolkavo e zagaduvanjeto od greenjeto na drva li bese na pelet li...!? a vamu go subvencioniraat peletot ::)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #4854 на: 13 Мај 2016, 13:14:39 pm »
Разликата е углавном во автоматското дозирање на пелети кај котелот на пелети. Со тоа автоматски се регулира температурата и можеш да си ја сетираш во одредени периоди дали да се гаси, дали да држи одредена температура и слично. Најголема предност според мене е што немаш многу замарање како што имаш со печката на дрва, само го пуниш резервоарот со пелети и цепаш. А автоматската регулација на температурата придонесува многу за енергетската ефикасност на котелот со пелети.

Горат почисто од дрвата, пошто пелетите се суви, немаат влага колку што има во дрвата за печките, освен ако дрвата не се доволно исушени. Но не секој ги остава дрвата година-две за да се исушат како што треба. Башка муабет е што дрвата знаат да бидат прљави, зауљени, со мов и слично. А бога ми и секој трпа во печка било какво дрво што ќе го најде, дрвени оквири од прозорци, врати, све... Иначе поконкретно во врска со согорувањето не знам да кажам...

Башка пелетите ако имаш соодветна машина, можеш и самиот дома да си ги правиш, од исушени лисја, струготини, измелени гранки и слично. Можеш и ѓубрето од парковите кога ги метат во есен да го собираш од чистачките, и да си напраиш самиот пелети.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #4855 на: 13 Мај 2016, 13:44:29 pm »
teorija samo.... vo praksa... peletite se so sranje kvalitet koj nikogas ne e postojan, ne znam dali i kolku se suvi i trosi ko ludo pecka na peleti, pogotovo koga ke se podzapusi gorilnikot ili pepelnikot ako ne se cisti na vreme, da ne zborime cena na vreka i kolku se trosi... edno e na papir drugo vo praksa...slicno kako so potrosuvackata na vozilata...

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4856 на: 13 Мај 2016, 14:00:14 pm »
Абе важно да се забрани употреба на дрва што поскоро, а луѓето еве вака на пример да почнат да се префрлаат од дрво на нешто друго овие година-две дур да се забрани. За да не им дојде апансас. Вака ем ќе си се префрлат, ем чист воздух барем 5 пати, ем ќе почне да се регулира крадењето за година-две по шуми, после ќе почне да се крева вештачки цената на дрвото 3-4 години и за 5 години си го решил проблемот со загадување на градов зимно време. Мора да се почне од некаде, сега му е мајката да се купуваат клими, топлински пумпи, геотермално греење, солари, или барем барем ете пелети ако ништо друго... само да не е дрво/уље/паркет/фиоки. Не за друго туку да не се угушиме еден со друг од што сме необѕирни.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #4857 на: 13 Мај 2016, 14:13:47 pm »
последно време доста разгледував системи за греење. Овој на пелети е подобро решение од дрвото, не загадува толку, чистењето на пепелта е 1-2 неделно бидејќи согорува скоро се, и не мора да има обврска човек да става нон стоп дрва, си имаат прилично големи резервари што дозволува барем на 2 дена еднаш полнење. Друго позитивно е за поголема печка за поголема квадратура не мора да се прави специјален оџак, кај дрвата е задолжително. Јас гледав и правев споредби за греење на 200-250м2. Пелетите ке излезе малку поскапо но со многу помалку обврски.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7400
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4858 на: 13 Мај 2016, 14:22:57 pm »
Небѕирни се оние по 30-40 кубици дрва што трошат по сезона, за куќата 24/7 цела зима топла да им биди, ама кога се има пари кој сум јас да му забранам.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4859 на: 13 Мај 2016, 15:51:38 pm »
За на струја да се грејам ако сака да ми даде субвенции, прифаќам. Оваа компликацијава без пари да ми ја дава, не ја земам!

Само некој од неговите има увоз или фабрика за печки или пелети па ќе правиме бум кај овца народ.