Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851603 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4815 на: 20 Април 2016, 10:23:53 am »
TIK-овина ти е реалтивно темна боја за под, по мене и мој вкус...
Рачунај дека со една рака дрвото ке биде шарено, што значи ке мора минимум две.
Две раце тиковина, незнам дали имаш претстава како ке изгледа... :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4816 на: 20 Април 2016, 10:45:34 am »
Ќе ти стемни сам... Не го затемнувај многу... Ја не би ич..

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Сале, ти колку раце лак ставаше?
сега ме предомислуваш наместо пајцот да земам лак уште литро со литро. Или подобра варијанта е импрегнација плус да земам?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6316
« Одговори #4817 на: 20 Април 2016, 11:00:09 am »
Ја би одел на грчкиот Ерлак, за кој ми рекоа дека е две класи подобар од Хрватскиот Хромоден.
Заради тоа што фабриката се поделила на два дела...
Види распрашај си се подобро.
За Ерлакот имаш поназад на темава како изгледа...
Вракај се страни наназад.
seuste se mislam dali da go bajcuvam ili ne. Sto pati se predomisliv za nijansa...
momentalno e strugan 4 pati i kitiran 3 pati... do utre treba da se odlucam
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Sent from my SM-A300FU using Tapatalk

Друже реално, нема шанси да е брусен 4 пати, нека не те лажат мајсторите... а и 3 пати китиран.. Колку што гледам нема воопшто кит.. Едино се става кај што има чворчиња и такви дупки.. Да побарам слики па ќе постирам да видиш како го работиме ние тоа..

Иначе 2 раце се става основен, 2 раце сјаен.. Најдобар ти е Ерлак Грчки.. Малце е поскап од другите али вреди да се доплати..
Во работната рака не се става шмирглата, тоа претежно си е на мајсторот.. 2500 денари само за работна рака ?

Еве пред некое време на некој мајстори им се загрешило па го преправавме малце.. пред и потоа..
« Последно менување: 20 Април 2016, 11:18:25 am Бузуки »

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4818 на: 20 Април 2016, 11:19:30 am »
2500 само за работна рака да. Незнам дали е многу или малку...
Вчера бев со него, стварно го брусеше 4 пати веројатно поради испакнати даски и на првата слика меѓу 3 и 4 даска се познава кит, неколку раширени даски има такви.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #4819 на: 20 Април 2016, 11:40:34 am »
Jaс кај мене ставив една рака основен и три раце лак. Требаше можда две со две или две со три, али ок е и овака :-)

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #4820 на: 20 Април 2016, 15:16:20 pm »
Немало потреба 3 раце.. Еднаш основен и 2 пати сјаен е доволно.. Али секој си добива колку што сака... Ете пример на горната слика пред и потоа, пред е поминато само 1 основен и 1 сјаен... а на втората слика па 2 пати основен и 2 сјаен..

Малце е проблем со повеќе пати лак заради тоа што мора да се чека барем најмалце 7 часа за да се нанеси првата рака лак, а за да се нанеси втората треба уште 24 часа..

Вчера бев со него, стварно го брусеше 4 пати веројатно поради испакнати даски и на првата слика меѓу 3 и 4 даска се познава кит, неколку раширени даски има такви.

Не е скапо.. Толку одат скоро сите мајстори.. од 2 до 3 евра за м2... Незнам тој можи го поминал и 5 пати ако требало за убаво да се израмни.. Иначе нема потреба повеќе од 3 пати.. се врви со 40ка, 80ка па 120ка... Е сега пред некое време набавивме и полирка, па една рака и со неа се врви пред да се лакира..

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4821 на: 20 Април 2016, 16:17:35 pm »
ovie ne se normalni zimi se, na taja visina eksperimentalni gluvcii upm...

od 2:00

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4822 на: 20 Април 2016, 18:04:23 pm »
Немало потреба 3 раце.. Еднаш основен и 2 пати сјаен е доволно.. Али секој си добива колку што сака... Ете пример на горната слика пред и потоа, пред е поминато само 1 основен и 1 сјаен... а на втората слика па 2 пати основен и 2 сјаен..

Малце е проблем со повеќе пати лак заради тоа што мора да се чека барем најмалце 7 часа за да се нанеси првата рака лак, а за да се нанеси втората треба уште 24 часа..

Не е скапо.. Толку одат скоро сите мајстори.. од 2 до 3 евра за м2... Незнам тој можи го поминал и 5 пати ако требало за убаво да се израмни.. Иначе нема потреба повеќе од 3 пати.. се врви со 40ка, 80ка па 120ка... Е сега пред некое време набавивме и полирка, па една рака и со неа се врви пред да се лакира..
momentalno se stava 2 raka impregnacija pa ke se polira i vecer edna raka lak ke nanese a utre ostanuva podebel sloj  na vtora raka.

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #4823 на: 20 Април 2016, 19:35:21 pm »
Со што лак ? основен ? Не е баш паметно после 2ра рака основен одма да се става одма лак.. Мора добро да исуши, барем 5 часа..

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4824 на: 21 Април 2016, 00:13:06 am »
Со што лак ? основен ? Не е баш паметно после 2ра рака основен одма да се става одма лак.. Мора добро да исуши, барем 5 часа..
kakov e toj osnoven lak?
jas znam za impregnacija koja brzo upiva... a lak e lak koj go mesase so dve komponenti

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #4825 на: 21 Април 2016, 17:52:36 pm »
Епа импреганцијата е основен лак... Тој би требало да е исти со завршниот.. :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5512
« Одговори #4826 на: 21 Април 2016, 18:28:49 pm »
ovie ne se normalni zimi se, na taja visina eksperimentalni gluvcii upm...

od 2:00

мислиш дека ова не е пресметано кузнае колку пати и проверено, дека се луди... нема везе

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • ECU rejected...
« Одговори #4827 на: 22 Април 2016, 13:33:56 pm »

е како бе Бузуки импрегнација да се стави врз лакот со двете компоненти?
импрегнација се става додека упива дрвото и се става колку што е потребно а не дека има правила...
Кај мене беше суво и многу упиваше , затоа ставивме 3 раце импрегнација која е најбитна за дрвото. Лакот е за механичка заштита и за изглед и лесно чистење.
Значи импрегнација или незнам како го викате - основен... прв пат слушам дека треба да се стави врз двокомпонентниот како завршен и ми нема никаква логика бидејќи пишува на кантата како се користи.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
« Одговори #4828 на: 22 Април 2016, 16:24:33 pm »
Pistorij, jas vo mavrovo go zatemniv i se kaam :) ostaj go natur, lakot kje si potemni so tek na vreme. Baska brodski pod dzabe kitiras. Kje se otvori kako i da e, mnogu raboti vo odnos na parket. Ako e makedonski 2-3 klasa ondak dzabe ti se site kitovi i popolnuvanje na porite. Ako e avstriskiot ili slovenskiot ondak nema potreba od kit. Tikovina kje ti mavne na crvenkasto i kje imas problem so drugite boi. Odi povekje na hrast ili na orahovina ali mesto so cetka, nanesi so krpa. Da, kje go jades ali nema da go natopis u boja tuku kje mu dades kontrast.

Jas taka bi napravil.

p.s. Batali gi belton. Ako sakas kvalitetna boja, baraj tikkurila. Poskupi se ali se mnogu pokvalitetni. Ogradata mi e bajcuvana so tikkurila so vosok i eve treta godina nema problem. Prethodno so belinka mackav sekoi 6 meseci.

eve ti beading bez poliranje i keramika ;D
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/530956_10151016051765897_1894924175_n.jpg?oh=bcb02ee582ca7dfb350a727f5770e192&oe=57BFA94D

Отсутен Бузуки

• Сениор
« Одговори #4829 на: 23 Април 2016, 00:58:15 am »

е како бе Бузуки импрегнација да се стави врз лакот со двете компоненти?
импрегнација се става додека упива дрвото и се става колку што е потребно а не дека има правила...
Кај мене беше суво и многу упиваше , затоа ставивме 3 раце импрегнација која е најбитна за дрвото. Лакот е за механичка заштита и за изглед и лесно чистење.
Значи импрегнација или незнам како го викате - основен... прв пат слушам дека треба да се стави врз двокомпонентниот како завршен и ми нема никаква логика бидејќи пишува на кантата како се користи.
Знам знам..  Али лошо се разбравме.. Сакав да ти кажам дека треба да е исти по фирма.. Пример Ер лак основен и ер лак завршен..