Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851829 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4770 на: 25 Март 2016, 09:54:37 am »
Јас имам бандера на ЕВН во дворот но тука е ставена пред да го купам плацот.
Да ве замолам конкретно некој да ми посочи нов закон, член, па да одам одма да му свирнам тужба.

Инаку имаше 3 бандери, пошто плац празен и ставале бандери на кој каде ќе му дојде.
На поштата ја тргнав лесно. Со кабловската се договорив кога ќе копам за ограден зид да ја тргнеме на ист есап и таа бандера, ама на ЕВН до сега сите рекоа - немаш шанси.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4771 на: 25 Март 2016, 10:02:47 am »
imas vo KEC'ovite na EVN formular za apliciranje za dislokacija apliciras, ... i posle se raspravas drn drn ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8385
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #4772 на: 25 Март 2016, 11:54:29 am »
И после пак се расправаш  :D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #4773 на: 25 Март 2016, 13:44:50 pm »
ne ko ke vidaat aplikacijaa ke ti se izraduvaat ke ti dojdat doma so kafe i seker da te posetat , aah dzanuuum :P

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2188
« Одговори #4774 на: 25 Март 2016, 19:48:47 pm »
Дечки имам во куќата огромен проблем со влагата внатре што ми се јавува, надворешните ѕидови се со ламперија обложени но и преку нејзе избива влага и плочата оваа година низ цела соба ја ишара и има насекаде влага и мириса ужасно, па сега сакав да ве прашам гледам има 20% попуст во брикочаж па прашањето ми е дали е добар начин на изолирање да идам 3см стрипор па тервол и на крај гипс картон да ставам како начин да ја спречам влагата да се појави пофторно или не е добро решениево? совет некој ?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4775 на: 25 Март 2016, 19:54:17 pm »
Јас имам бандера на ЕВН во дворот но тука е ставена пред да го купам плацот.
Да ве замолам конкретно некој да ми посочи нов закон, член, па да одам одма да му свирнам тужба.

Инаку имаше 3 бандери, пошто плац празен и ставале бандери на кој каде ќе му дојде.
На поштата ја тргнав лесно. Со кабловската се договорив кога ќе копам за ограден зид да ја тргнеме на ист есап и таа бандера, ама на ЕВН до сега сите рекоа - немаш шанси.

Имаш ценовник на евн страната колку ќе те кошта дислокација на бандера.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4776 на: 25 Март 2016, 22:10:17 pm »
Дечки имам во куќата огромен проблем со влагата внатре што ми се јавува, надворешните ѕидови се со ламперија обложени но и преку нејзе избива влага и плочата оваа година низ цела соба ја ишара и има насекаде влага и мириса ужасно, па сега сакав да ве прашам гледам има 20% попуст во брикочаж па прашањето ми е дали е добар начин на изолирање да идам 3см стрипор па тервол и на крај гипс картон да ставам како начин да ја спречам влагата да се појави пофторно или не е добро решениево? совет некој ?

Прво утврди од каде е доаѓа влагата. Дали имаш пукнато цевка во некој од ѕидовите, или се работи за кондензација. Ако е кондензација, тогаш имаш проблем од два аспекти - прво недоволно вентилација, второ ладни ѕидови. Првото се решава со... Вентилација. ;)
Второто се решава со изолација. Внатрешната изолација е полошата опција, пак ќе ти останат ладни места, плус со внатрешна изолација ѕидовите остануваат ладни и кондензација внатре во ѕидовите може да направи проблеми на долг рок.

Значи да резимираме, ако нема пукнато некоја цевка (или на некој друг начин вода да влегува однадвор) - тогаш имаш проблем со кондензација. Чарето е активна вентилација и градење надворешна изолација, термо фасада поточно.

Едит: каква столарија имаш, на што се грееш, каква изолација има објектот?

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #4777 на: 26 Март 2016, 00:53:30 am »

Прво утврди од каде е доаѓа влагата. Дали имаш пукнато цевка во некој од ѕидовите, или се работи за кондензација. Ако е кондензација, тогаш имаш проблем од два аспекти - прво недоволно вентилација, второ ладни ѕидови. Првото се решава со... Вентилација. ;)
Второто се решава со изолација. Внатрешната изолација е полошата опција, пак ќе ти останат ладни места, плус со внатрешна изолација ѕидовите остануваат ладни и кондензација внатре во ѕидовите може да направи проблеми на долг рок.

Значи да резимираме, ако нема пукнато некоја цевка (или на некој друг начин вода да влегува однадвор) - тогаш имаш проблем со кондензација. Чарето е активна вентилација и градење надворешна изолација, термо фасада поточно.

Едит: каква столарија имаш, на што се грееш, каква изолација има објектот?
Изолација надовр нема никаква само цигла и измачкана што е куќата а се грејам на панелка и да потенцирам само долниот спрат се грее, горниот сеуште не е среден за живеење, а цефки нема во тој дел. Бидејки и на плочата ми јави она кајшто поминуваат монтите по нив се отцртува секој ден се повеке и повеке до израз доага.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4778 на: 26 Март 2016, 08:49:11 am »

Не напиша за столаријата, прозорите и вратите (кон терасите) ти се пластични/PVC?

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #4779 на: 26 Март 2016, 11:39:25 am »

Не напиша за столаријата, прозорите и вратите (кон терасите) ти се пластични/PVC?
Stolarijata e stara drveni se prozorcite kon tarasa nema vrati

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4780 на: 26 Март 2016, 14:32:01 pm »

Тогаш се работи за големи разлики меѓу ѕидовите и температурата на воздухот. Се додека не ги „стоплиш“ ѕидовите ќе имаш проблем со кондензација. Ти треба надворешна изолација со правење термо фасада, и подобро греење во повеќе соби (климите на пример, при греење најдобро го циркулираат воздухот, што помага во намалување на кондензација на вода на ѕидовите).

Немој да мислиш дека со некои средства против мувла ќе го решиш проблемот. Повторно и повторно ќе се јавува.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #4781 на: 26 Март 2016, 21:04:16 pm »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4782 на: 28 Март 2016, 03:18:09 am »
човекот сакал да изгради црква врз куќата... тоа и направил... еден ден ке го зборат некаде во иднината...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #4783 на: 28 Март 2016, 10:14:51 am »
eden den ako drmne nekoi 4-5 na cicko Rihter, ke bide gospod go kaznil ne stajl armatura za 7 sprata :D
to ti e klasicen budala, ako mu e cel da go zborat/pamtat, ke napraj nekoja pristojna sala i igraliste... i cel zivot ke go pamtat decata ;)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4784 на: 28 Март 2016, 19:32:03 pm »
а од кај знаеш дека нема арматура? јас немам податоци дали има или нема.. кај пишува дека нема?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време