Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1851866 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4740 на: 20 Март 2016, 14:58:04 pm »
Дечки, да даете број од некој плочкар, проверен...
Овие моиве што ги имав се вработиле по фирми и неможат да ми излезат у сусрет :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5514
« Одговори #4741 на: 20 Март 2016, 16:13:59 pm »
Demek ne slapaat privatno? Da vidam da ne verivam

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2755
  • Шалабајзер
« Одговори #4742 на: 20 Март 2016, 18:26:40 pm »

Дечки, да даете број од некој плочкар, проверен...
Овие моиве што ги имав се вработиле по фирми и неможат да ми излезат у сусрет :)

Imash pp :)
No turbo, no fun :)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2322
« Одговори #4743 на: 20 Март 2016, 23:45:33 pm »
Има некој искуство со Ламинатни плочи за вратички во висок сјај (PFLEIDERER- Германија)од Солопром.
http://soloprom.com.mk/?cat=45

Сакам лицето на кујната да биде изработено од таков материјал и дали кантирањето во Солопром е со солиден квалитет.

На нет барав материјали од Крономак но ништо не можев да најдам за  да видам со што располагаат,слушнав дека имале машина за кантирање која користела лепак кој одлично го штител материјалот од влага и слично.

Ако некој има некое искуство нека сподели.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #4744 на: 21 Март 2016, 08:42:46 am »
Ивериците од Крономак ти се со подобар квалитет.

Кога веќе сакаш висок сјај, оди на фарбан медијапан. Ама не купен и кантиран. Туку некој да го шрица и китира по пропис.
Еве ти линк за некој од материјалите од крономак.......

http://www.kronospan-worldwide.com/
http://mk.kronospan-express.com/en

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #4745 на: 21 Март 2016, 09:25:29 am »
Медијапан како материјал ми е со најнизок квалитет,премногу мек и на најмал механички удар се остетува,фарбаниот медијапан за некоја година го губи сјајот,иверката го нема тој сјај и затоа сакам да одам на овој ламинатен материјал кој е воедно и најскап.
Но затоа сакам да видам и материјали од Крономак со што располага.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4746 на: 21 Март 2016, 10:10:06 am »
Незнам каков медијапан си гледал и каква фарбарија си осетил, ама има голема разлика во добро фарбан и лошо фарбан.
Мојот мајстор 5 пати го грундира, шмиргла и фарба и на крај машински го полира. Ако сакаш + заштита се става и изолант за влажни места.

Ако сакаш нешто поквалитетно и трајно (најскапо) земи си шперплоча (plywood) од крономак.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4747 на: 21 Март 2016, 10:26:02 am »
Медијапан мек? Пази на нога да не ти падне. :) Тој треба да е пресуван и воопшто не е мек. Но како и секој фарбан материјал ако има удар со релативно остар предмет ќе напукне бојата и ќе го пробие дрвото. Како и да е не дека е мек, туку не е еластичен како што е пластичната фолија на иверица.

Е сега. Тие вратички се фабрички средени и ваљда ќе се океј. Ваљда. Но општо медијапанот лепен со фолија (а и друг материјал исто) неможе долго да стои на топло - околу рерна на пример или пак на премногу влажно околу вода. За украсни работи во дневна, спална, детска, претсобјиња е фантастичен. Прво на изглед а потоа и на допир и издржливост. Ама за кујна треба малку пазење. Секогаш препораката за кујна е да се оди на фарбан медијапан заради оваа работа. Или на фабрички пластичен фурнир како што имаат вратичките наменети за кујна или ивериците.

My 2¢.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #4748 на: 21 Март 2016, 13:09:06 pm »
Моментално имам две парчиња материјал за да се одлучам од кое да се прави лице на кујната,фарбан бел медијапан и од овој ламинатниот.
За физичко оштетување ламинатниот е каде каде појак,во сјај е посјаен едина работа е што мора да се кантира со трака (Табла изработена од три слоја дрвни честички сврзани меѓусебно со специјална смола под притисок и топлина. Двострано покриена со високо испресувана ламинатна фолија (HPL).Нешто многу слично како плотната која ја ставаат како работна маса.

Медијапанот е поефтин и не мора да се кантира,физички се оштетува многу полесно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4749 на: 21 Март 2016, 13:15:12 pm »
Иверица:

Медијапан:

Тоа горе на сликата е иверица. Само што е фабрички лепена за да може од две страни да се направи да е колку толку заоблена.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #4750 на: 21 Март 2016, 13:25:27 pm »
Па и не е баш иверка,иверка со висок сјај имам во спална соба како натказни и многууу се разликува од овој,внатрешниот состав личи но е многу појак,отвори на страната на солопром под материјали на вратички -ламинатни плочи,и баш ги тестирав претежно со физичко оштетување многу е издржлив и поскап 4100 x 1300 x 17,6=11,000 д.

И многу полесно се одржува,тестирав со нож го пуштав од иста висина,медијапанот се оштети а ова не,скоро и ништо не се познава.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4751 на: 21 Март 2016, 13:33:56 pm »
Земи си иверка со ламинат.
Најака е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4752 на: 21 Март 2016, 13:39:14 pm »
Па и не е баш иверка,иверка со висок сјај имам во спална соба како натказни и многууу се разликува од овој,внатрешниот состав личи но е многу појак,отвори на страната на солопром под материјали на вратички -ламинатни плочи,и баш ги тестирав претежно со физичко оштетување многу е издржлив и поскап 4100 x 1300 x 17,6=11,000 д.

И многу полесно се одржува,тестирав со нож го пуштав од иста висина,медијапанот се оштети а ова не,скоро и ништо не се познава.
Тазе ми е во меморија, знам за што зборуваш. ::) Добри се, ти рековме. Само идат во многу тесна варијанта. Ако тоа ти одговара - океј. И кантирањето е еднобојно.

Иверка е, како не е иварка. Што е? Орев да не е? :) Добри се.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #4753 на: 21 Март 2016, 13:44:54 pm »
Моментално имам две парчиња материјал за да се одлучам од кое да се прави лице на кујната,фарбан бел медијапан и од овој ламинатниот.
За физичко оштетување ламинатниот е каде каде појак,во сјај е посјаен едина работа е што мора да се кантира со трака (Табла изработена од три слоја дрвни честички сврзани меѓусебно со специјална смола под притисок и топлина. Двострано покриена со високо испресувана ламинатна фолија (HPL).Нешто многу слично како плотната која ја ставаат како работна маса.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Медијапанот е поефтин и не мора да се кантира,физички се оштетува многу полесно.

Тоа ти е и повеќе од доволно за една кујна. Кантовите се мааната можеби .... Фарбан медијапан, 10 слоја нека исфарба ако сака, микро гребаници ќе се познаваат на сјајот а на краевите како ситни набори од тоа што бојата малку се слива, освен ако фарбарот не се замара и да ја полира :)
По препорака на инженер отидовме со ХПЛ фолија но наша желба беше без висок сјај, некако тој тренд е насекаде и ми се смачи. Вкусови :)

Е сеа висок сјај, прво распрашај се некој што има како е за одржување, да не треба секој ден да ја пребришуваш од отпечатоци ... А не личи да се познава се на неа исто како екранот од мобилен :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4754 на: 23 Март 2016, 17:27:49 pm »
po uspesnata operacija na 3-4 metarskite , v cera uste dve 14 metarski borovi, iskopani , transportirani i nasadeni :)

sose zemja negde okolu 12tona

ubavo iskopano i zapakuvano

izvadeno, ednoto 10 drugoto 12 tona

transportirano na mesto kade ke mu bide ubo, so niskonosac...

i tuka srekno i veselo ke si prodolzat da ziveaattt
« Последно менување: 23 Март 2016, 17:36:41 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.