Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852546 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4711
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4575 на: 11 Јануари 2016, 07:18:36 am »
^ никој не вика дека е неповратен,него со последниве новитети,искача каматата ти ја плаќа државата.Види за истата сума на некој од калкулаторите на банките колку ќе треба да вратиш,ќе ја видиш разликата.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4576 на: 11 Јануари 2016, 07:29:23 am »
Бузуки, не е не повратен, не повратно само кај тато и мама. Според пресметкава ќе дојде дека ти ќе вратиш онолку колку што си зел, а тоа го нема никаде и затоа ми одговара. Дури и да имам кеш 50 000е не би ги затворил ако треба цепкани да ги вратам 50 000 - 55 000. И јас не знам што ме чека во животот, не верувам дека некој и знае, 20 год се голем период ама по принцип ризикувам и не размислувам многу, познавам луѓе што од газди за 20год станале клошари и обратно така да ништо не е гаранција.

Ауди, секако ние ќе враќаме за работи што не сме ги искористиле, па нели цела Мк е заложник на Ск2014? Најверојатно во другиве градови нема канцеларија затоа што кога проектов ќе стапи на сила ќе се договара директно со банките.

Други трошоци што не се покриени се:
Плац (јас морам да го купам)
Проект(негде околу 1000еур)
Дозвола за градба
Мислам дека и платени комуналии
Договор со изведувач

Јас се решив, ќе рипам у огинот, само да ми одобрат, ако ништо друго еден ден ко ќе ми речат шо напраи ти у животот ќе им речам куќа хаха :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #4577 на: 11 Јануари 2016, 07:37:06 am »
Видете, јас земав кредит преку банка и враќам 12200 евра камата за 10 години. Во најлош случај со проектов вие би ја вратиле и каматата т.е исто како да сте го земале кредитот без проектов така да посекако нема што да изгубите,  камо среќа некој друг да ми ја вратеше каматата ратата ќе ми беше помала точно за 100 еур месечно.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4578 на: 11 Јануари 2016, 08:02:09 am »
Договорите се со банка. Кредит ко кредит, само без камата.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #4579 на: 11 Јануари 2016, 08:33:16 am »
Денацио, 1E квадрат, купи стан, па сега купи куќа си се таманка. Само да се множат такви, а не спомејнци.

Ме чуди како човек како тебе толку плитко ги гледа работите.
1Е за квадрат = гласови + дополнителен данок од легализација + купување на државно земјиште на "буџованите" за да покасно изградат станови на атрактивни локации и дебело ад наплаќаат + одкуп на земјиште за сопствени цели на атрактивни локации + легализација на претходно нелегално изградени објекти-хациенди на атрактивни локации

На страна тоа.
Ова со куќите е ОК понуда, интересни услови и кредитирање.
Добра зделка.

Е сега овие работи на Марјан се тие што ке треба да си ги покриеш или сам или да одвоиш од кредитот.

Дозвола за градба
Договор со изведувач

1. Плац - Најскапата ставка ако ја немаш.
2. Проект некаде околу 1000 е или пак можеш нивниот да го користиш
3. Дозвола за градба - Ке треба малку да се растрчаш
4. Комуналии - Зависно од проектот ( да можеше да си направиш на диво па да си легализираш по 1е немаше комуналии да платиш - претходно му го пишав истото на дени)
5. Договор со изведувач - Ме чуди што во нивната листа не навеле и фирми изведувачи, веќе кога го зимаат колачот да го земат цел, а не да ги остават трошките :) Можда и ке има некој понудувачи кои ке ги препорачаат, али ке оставиме на времето да покаже.

Штета што јас не исполнувам услов старосна граница, инаку може ке земев и јас кредит еден за куќа.
Напрај ја, па после шитни ја... :)
АКо ништо друго 5000 евра може ке си у ќар :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4580 на: 11 Јануари 2016, 08:59:35 am »
Плац во центар или во Соње или во Ваксинце. :) Не е иста цена. Да се децентрализира малку од Скопје е поентата, за тие што сакаат.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #4581 на: 11 Јануари 2016, 09:07:38 am »
Денацио, 1E квадрат, купи стан, па сега купи куќа си се таманка. Само да се множат такви, а не спомејнци.

Ме чуди како човек како тебе толку плитко ги гледа работите.
1Е за квадрат = гласови + дополнителен данок од легализација + купување на државно земјиште на "буџованите" за да покасно изградат станови на атрактивни локации и дебело ад наплаќаат + одкуп на земјиште за сопствени цели на атрактивни локации + легализација на претходно нелегално изградени објекти-хациенди на атрактивни локации

На страна тоа.
Ова со куќите е ОК понуда, интересни услови и кредитирање.
Добра зделка.

Е сега овие работи на Марјан се тие што ке треба да си ги покриеш или сам или да одвоиш од кредитот.

Дозвола за градба
Договор со изведувач

1. Плац - Најскапата ставка ако ја немаш.
2. Проект некаде околу 1000 е или пак можеш нивниот да го користиш
3. Дозвола за градба - Ке треба малку да се растрчаш
4. Комуналии - Зависно од проектот ( да можеше да си направиш на диво па да си легализираш по 1е немаше комуналии да платиш - претходно му го пишав истото на дени)
5. Договор со изведувач - Ме чуди што во нивната листа не навеле и фирми изведувачи, веќе кога го зимаат колачот да го земат цел, а не да ги остават трошките :) Можда и ке има некој понудувачи кои ке ги препорачаат, али ке оставиме на времето да покаже.

Штета што јас не исполнувам услов старосна граница, инаку може ке земев и јас кредит еден за куќа.
Напрај ја, па после шитни ја... :)
АКо ништо друго 5000 евра може ке си у ќар :D :D :D

Зошто треба да се растрча за градежна дозвола да добие?
Кој сака да оди со оваа понуда на владата мора да приложи заверен (одобрен) проект во банка. Не можи со дивоградба, па после да легализираш за 1е за м2.

Иначе Сале исполнуваш услови и ти. Нема старосна граница за купи куќа - купи стан.
За овај новиот пакет има граница до 36 год.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4582 на: 11 Јануари 2016, 09:30:27 am »
Иначе Сале исполнуваш услови и ти. Нема старосна граница за купи куќа - купи стан.
За овај новиот пакет има граница до 36 год.

Незнам за тоа купи куќа купи стан, а за ова не исполнувам ни ја ни женами >35 ..
:(

Тоа купи куќа купи стан нешто не ми одговараше кога го гледав, освен ако не смениле нешто...
Треба пак да го погледнам да видам што нудеа...

edit:
Со проектот на Владата на Република Македонија „Купи куќа, купи стан“ граѓаните ќе може да аплицираат за субвенционирани станбени кредити, до 31 декември 2015 година. Овие кредити ќе може да се користат за изградба или доградба на куќа или за купување нов стан.
« Последно менување: 11 Јануари 2016, 09:41:10 am SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4583 на: 11 Јануари 2016, 14:36:03 pm »
 Субвенции за изградба на куќа со старосна граница, поголема глупост од ова е само унаказениот плоштад Маршал Тито ..  

Тој што има 37 години а нема сопствен дом е копиљ и глуп ..

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4584 на: 11 Јануари 2016, 14:54:12 pm »
Ја имам 38 а немам. А не сум нит копиљ нит тоа другото.
:)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4585 на: 11 Јануари 2016, 14:58:45 pm »
Затоа нека ја сменат старосната граница еба им семето глупо ...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4586 на: 11 Јануари 2016, 15:02:43 pm »
Границата старосна им е ради она "млади" ....
Е сеа за нив млади се до 35, а за некого до 45 итн :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4587 на: 11 Јануари 2016, 15:17:50 pm »
Тој што немал среќа, пак ќе нема :D

Исто и во огласите за работа. До 30 години, до 35 години. Другите да се убијат може.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4588 на: 11 Јануари 2016, 15:19:37 pm »
Ако не можеш да си купиш среќа со пари, ке купиш со многу пари, па макар биле и субвенција од влада.
:D :D :D :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4711
« Одговори #4589 на: 11 Јануари 2016, 20:55:22 pm »
Затоа нека ја сменат старосната граница еба им семето глупо ...
затоа реков ја за некој мајка,за некој маќеа.абе дај на сите да биде исто,дај на сите превоз бесплатен кога даваш веќе на пензионерите,итн итн.