Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592035 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4470 на: 12 Декември 2015, 09:45:38 am »
За поткровје ако сакаш добра изолација треба да имаш 4х5см слоеви.
Вкупно 20 см тервол.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4471 на: 12 Декември 2015, 12:40:08 pm »
За поткровје ако сакаш добра изолација треба да имаш 4х5см слоеви.
Вкупно 20 см тервол.

Стиропор не влегува во избор за кровна изолација? Или комбинација од тервол/стиропор?
На страна факторот за изолација (процентот на топлински загуби), предности и маани на тервол и стиропор?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #4472 на: 12 Декември 2015, 13:26:37 pm »
Шо ќе ти е стиропор на кров?

Таму немаш механички удар, па да ти треба цврстина.

А предности и недостатоци, читај на страната на производителот и споредувај ако немаш друга работа.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #4473 на: 12 Декември 2015, 21:06:34 pm »
eve ti linkovi, mozes sto sakas samo sto stiroporot nema zvucna izolacija, mnogu lesno gori i sl...ako toa ne ti smeta ili ne ti e mesto za ziveenje.... mozes i da kombiniras najverojatno...odlukata si e tvoja...kamenata volna pastaklenata pa na kraj stiroporot za dobra izlolacija ali koj kolku pari ima :)...podobro nekakva izolacija otkolku nikakva, jas sega za sega napraviv gredi na plocata na 50cm izmegu stiropor sto najdov 3-5cm i drveni daski odnosno patos staviv na 2/3 od potkrovjeto, ima golema razlika, a uste krovot megu rogovi da go izoliram i da stavam najlon i gips karton ke bide banja :)

http://www.austrotherm.rs/primena/izolacija-kosog-krova/index.html

http://beodom.com/sr/education/entries/choosing-thermal-insulation-solutions-for-comfort-in-summer
http://www.potkrovlje.ba/korisno/pitajte-strucnjake/77-zasto-ne-treba-stavljati-stiropor-kao-izolaciju

http://ekologija.ba/index.php?w=c&id=40
http://www.knaufinsulation.rs/sr/content/sve-sto-ste-hteli-da-znate-o-izolaciji-mineralnim-vunama

« Последно менување: 12 Декември 2015, 21:28:06 pm NUME »

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #4474 на: 12 Декември 2015, 23:10:06 pm »
Гредите се 12цм и рачунај уше 5цм ќе иде за гипост,значи ја планирав KRL камена волна 12ка и 5ка исто камена или стаклна.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4475 на: 13 Декември 2015, 09:20:31 am »
Стиропорот не гори!!!!!
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Pistorij

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
  • ECU rejected...
« Одговори #4476 на: 13 Декември 2015, 10:17:08 am »
неможам да најдам федер држачи за цд профил, кажувајте денес кај да најдам во близина Волково.
и можно ли е да има во Хубо?  не сум приметил

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4477 на: 13 Декември 2015, 17:50:56 pm »
@NUME фала на линковите, ќе разгледам подетално во блиска иднина. Секако одамна се спремам да се едуцирам малку на тоа поле, следново лето кровот треба да го решам со изолација (и други моменти како отвори за изводите за вентилација, отвори за соларен панел, итн).

Стиропорот не гори!!!!!

Ама ако дојде то тоа - гредите од кровот секако горат прилично добро, на жалост.   :(
Што не носи на прашањето за осигурувањето на живеалиштата... Како реално стојат работите на тоа поле?
Пошто сум слушал разни приказни како осигурителните куќи максимално користат дупки во регулативите (и договорите) за да избегнат исплаќање на парите од осигурувањето, кога доаѓаат моментите за тоа.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4478 на: 13 Декември 2015, 18:20:32 pm »
Зборот ми беше дека луѓето погрешно ги дефинираат работите.
Да, стиропорот се топи, но никако не гори.
Постојат еден куп стандарди за тоа.

А што се однесува до осигурањата, имаш милион начини за да го направиш истото. :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #4479 на: 14 Декември 2015, 02:01:36 am »
Препорака за добар, ама навистина добар водоводџија?

Менуваа пумпа за вода кај мене во зграда и мир нема од тогаш. Кога се работи пумпата цело време има некој високо фрекфентен звук што ме полудува. Со старата пумпа не беше така

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1999
« Одговори #4480 на: 18 Декември 2015, 23:24:32 pm »
Дали знае некој зошто ова се случува, пред да ја ставам изолацијата од внатрешна страна јавуваше влага тоа и беше главната причина за која се одлучив да ставам изолација. Двата надворешни ѕидови се обложени со 5 см стиропор од внатрешна страна е сега проблемот е во тоа што кога паднаа температурите почна да јавува занци како црни кругови мали на плафонот до ќошевите почнав да ја затоплувам прсторијата не секој ден почна да се влажни горниот дел од полочата и потоа се префрли на плавиот ѕид односно стиропорот, отогаш прекинав да ја затоплувам со цел да видам што ке се случува и почна да се проширува многу повеќе, за еден ден примерив кога беа маглите по цел ден се рашири и за 1 до 2 см на одредени места. Сега за сега е водено но мака ми е да не поцрне отпослем и почне да смри на влага, знае ли некој да ми ја каже прчината за ова.

пс. еве слика во продолжение, се извинувам за лошиот квалитет.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4481 на: 18 Декември 2015, 23:27:46 pm »
а таванот над тебе... што е? стан, соба, или излегува надвор т.е. во поткровје односно под ќерамиди?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #4482 на: 18 Декември 2015, 23:32:57 pm »
а таванот над тебе... што е? стан, соба, или излегува надвор т.е. во поткровје односно под ќерамиди?
Над мене е другиот спрат има соби.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4483 на: 18 Декември 2015, 23:36:56 pm »
а тие се греат ли? куќе сте?

ако не се греат, ете ти го одговорот.  просториите горе ако се ладни, а долниот спрат се загрева, се дешава кондензација. уште пострашно е ако не се грее постојано... пробај да пуштиш греење 2-3 дена без престан и ке си се исуши... во меѓувреме на пролет, спремај се да лепиш стиропор и на таванот, одвантре секако... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен kire95

• Редовен
« Одговори #4484 на: 18 Декември 2015, 23:39:41 pm »
а тие се греат ли? куќе сте?

ако не се греат, ете ти го одговорот.  просториите горе ако се ладни, а долниот спрат се загрева, се дешава кондензација. уште пострашно е ако не се грее постојано... пробај да пуштиш греење 2-3 дена без престан и ке си се исуши... во меѓувреме на пролет, спремај се да лепиш стиропор и на таванот, одвантре секако... ;)
Во куќа живеам горниот спрат не го греам само долниот..
А предлог за која величина на плафонот да се лепи?