Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1591506 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #4440 на: 25 Ноември 2015, 15:59:48 pm »
^ Еве го она што го прашував:

Член 17
Определување на сосопственички удели
(1) Сосопственичкиот удел на сопственик на посебен дел (стан или деловна просторија), во
однос на вкупната површина на заедничките делови на зградата, до склучување на договор за
заемни односи, се определува процентуално во зависност од површината на посебниот дел.

Член 20
Тековно одржување
(1) Управителот е должен редовно да се грижи за вршење на поправки од помал обем
(замена на сијалици, приклучоци, мали молерски работи, замена на резервни делови и слично) на
заедничките делови на станбената зграда. Трошоците за овие поправки ги поднесуваат
сопствениците на посебните делови сразмерно на големината на нивните посебни делови.

Мамата...

Ама тоа што го потенцираш ти е утврдување на сопственост на посебни делови.
Нема врска со надомест за одржување или надомест за непредвидени трошоци.

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #4441 на: 25 Ноември 2015, 16:06:38 pm »
Јас сваќам дека треба станарите за секоја интервенција да учествуваат процентуално според површината на станот во сопственост.
Или грешно сваќам?

Не зборам за она тековно одржување, 300 денари месечно кое сите исто го плаќаат.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4442 на: 25 Ноември 2015, 19:29:47 pm »
Дали по правило може да се бетонира ако е неколку степени минус?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4443 на: 25 Ноември 2015, 19:54:04 pm »
Ако има адитив во бетонот против мрзнење. Инаку не.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4444 на: 25 Ноември 2015, 21:45:46 pm »
Дали по правило може да се бетонира ако е неколку степени минус?
Ако има адитив во бетонот против мрзнење. Инаку не.

Во случаите кога амбиенталната температура се спушта пониско од 5°C, вообичаените методи за бетонирање не можат повеќе да се применуваат. Ниската температура го спречува нормалниот процес на хидратација на цементот, што како последица го спречува зацврстувањето на бетонот. Дополнително, при мрзнењето водата го зголемува волуменот предизвикувајќи пукнатини во структурата на бетонот.

Од тие причини, во случаите кога температурата е пониска од 5°C, неопходно е да се применуваат специјални методи за зимско бетонирање кои вклучуваат:

Греење на една или повеќе компоненти на бетонот (водата, агрегатот и цементот)
Поставување на површинска термоизолација на оплатата на бетонот
Користење на адитиви за зимско бетонирање

http://www.ading.com.mk/upload/aditivi-za-zimsko-betoniranje.pdf

Убаво да се знае.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #4445 на: 25 Ноември 2015, 22:15:18 pm »
Денес прашав на едно место камена волна за изолација на поткровје мегу гредите ама немаа КРЛ, ми понудија СГ мислам дека беше 40 килска, 200 ден 10см. А паропропусната фолија 60 ден.
Ќе видам деновиве да се распрашам и на некој други места.
Совети? 

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4446 на: 25 Ноември 2015, 22:36:25 pm »
Прашај хаски, мелмакс.
Јас во хаски си направив нарачка и пратката стигна за 2-3 недели, а претходно си оставив капар.

Таа 40кг скапа е.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #4447 на: 25 Ноември 2015, 22:39:46 pm »
Gi ima tie vo Strumica?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4448 на: 26 Ноември 2015, 21:57:46 pm »
Незнам, види по стоваришта кој носи кнауф камена волна, гипс табли, и договори се од кој да ти донесат.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4449 на: 03 Декември 2015, 19:39:44 pm »
za betoniranjeto mozes dasi betonoras do 0 (nula) stepeni bez nikakov problem. negde ns -1 pocnue da smrznue i se poznsva deka e smrznato taka sto se luspi betonot... vo zavis ost sto i kako.betoniras, estetsko ili konstruktivno odlucisi dali ti vrsirabota...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4450 на: 03 Декември 2015, 23:02:08 pm »
Столбови полнев.
Купив хидрозим-т за против мрзнење и супер флуид за побрзо сврзување и поголема јакост.

Се погодија и денови под минус, така да не вреди да се ризикува.
Препораката од адинг ја практикував и ќе ја практикувам во иднина под +5 со адитиви да си биде.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
« Одговори #4451 на: 06 Декември 2015, 13:09:48 pm »
Еден совет од некој што се занимава со лепење плочки.

Сакам оџакот да го лепам со природен мермерен камен,естетски изгледа мноу добро.
Оџакот е зидан со полни печени цигли, измачкан и поминат со вар.Каменот е со ширина од 5 цм,должината е различна,а дебелината од околу 1.5-2.5 цм.Во план ми е да го искршам изгребам варот и мачканицата,и со мрежа и лепак 16 или 18 да го лепам каменот.Е сега оџак како оџак знае да се загрее,дали оваа може да се изведе и во иднина да биде безбедно без да ми е страв да не се одлепи каменот.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #4452 на: 06 Декември 2015, 17:47:00 pm »
Постои лепак за плочки кој се нанесува на под каде што има подно греење.
Веројатно ке треба да го лепиш со таков лепак.
Таков лепак имаше од КЕМА, незнам дали има од другиве фирми, а 100% има.
Не ми текнува кои се точно тие лепаци, кога лепев, и јас барав таков.
Значи не плочка на плочка, туку лепак кој се нанесува на подови кои имаат подно греење и е температурно стабилен.
Мислам дека беше овој:
http://www.kema-on.net/sr/vsebina/produkti/po-uporabniskih-skupinah/proizvodi-za-polagalce-keramike/lepila-za-ploscice-naravni-kamen-plinobeton_1/1033
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #4453 на: 06 Декември 2015, 20:42:22 pm »
Од сигурни и проверени извори, за површини кои се загреваат, препорачливо е лепак со ознака R2T двокомпонентен лепак, супер-акрилен или најмалку акрилен лепак со ознака C2T. Двокомпонентниот ти е екстра цврст ама и најскап (неколкукратно во споредба со другите лепаци), види си дали ти се исплати спрема површината. За бренд бирај си, види кој ги има, за R2T има литокол, а за другиве најверојатно имаш поголем избор, КЕМА, Novamix, сигурно и ceresit.

Edit: Имав некаде и табела некоја со препорачани лепила за различни типови на плочки и површини, ако ја најдам ке ја постирам.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2243
« Одговори #4454 на: 06 Декември 2015, 20:50:27 pm »
Само ме интересира припремата на подлогата,како да ја припремам,значи се работи за црвста мачканица и е варосано со вар.Најважно ми е да ја припремам подлогата и дали при лепењето на каменот да користам и мрежа.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!