Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1506797 пати)

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3885 на: 01 Јули 2015, 09:35:29 am »
Баш сакам да слушнам што ќе се случи ако остане вака, како рамка за слика? :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11753
  • Архитект
« Одговори #3886 на: 01 Јули 2015, 09:51:33 am »
Работата е што треба да земиш 2 греди кои одат од столб до столб во еден правец и после во обратен правец над нив други греди.
Ти имаш спојки хоризонтални на греди во 2 правци. Статички скроз погрешно (макар што не сум статичар).

За дрвени конструкции секогаш треба да имаш една врз друга греда во обратен правец, за да се укрути системот. Можиш да имаш една врз друга со цела дебелина или во засек на 1/3.

Таква спојка како твојата е за рамка за слики.
 ;D

Фала на објаснувањето.
Рамка за слики не се прави така како што ти ја покажа, него како на една од твоите претходни сликички од буквар, односно ситуација под број 3.

И консултирај се со статичар, пред да кажуваш нешто за кое не си информиран.

:D :D :D
Ти консултирај се со статичар, ти градиш.

Ова е обратно поставено според како тоа делуваат силите на ветар, земјотрес и снег.
Ако те интересира што ќе се случи.... ќе се распадни многу побрзо.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #3887 на: 01 Јули 2015, 09:58:33 am »
Работата е што треба да земиш 2 греди кои одат од столб до столб во еден правец и после во обратен правец над нив други греди.
Ти имаш спојки хоризонтални на греди во 2 правци. Статички скроз погрешно (макар што не сум статичар).

За дрвени конструкции секогаш треба да имаш една врз друга греда во обратен правец, за да се укрути системот. Можиш да имаш една врз друга со цела дебелина или во засек на 1/3.

Таква спојка како твојата е за рамка за слики.
 ;D

Фала на објаснувањето.
Рамка за слики не се прави така како што ти ја покажа, него како на една од твоите претходни сликички од буквар, односно ситуација под број 3.

И консултирај се со статичар, пред да кажуваш нешто за кое не си информиран.

Ти консултирај се со статичар, ти градиш.

Ова е обратно поставено според како тоа делуваат силите на ветар, земјотрес и снег.
Ако те интересира што ќе се случи.... ќе се распадни многу побрзо.

Јас срце имам и проект за тоа... :)
Потпишано и оверено со печат. За среќа испроектирано од искусни архитеткти и статичари, во времето кога школите се учеле, а не купувале.

Ова цитатов е за у случај да го измениш, да дае господ здравје и срце јуначко па за едно 50 години ако сум жив да ти го цитирам пак текстов

Ај ке те викнам кога ке го направам, на кафе, и тоа коа ке дува и снег кога ке има, ако не ти е страв да седиш под него, за да не ти падне над глава :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11753
  • Архитект
« Одговори #3888 на: 01 Јули 2015, 10:00:57 am »
Дај проектот да го видам. Ме интересира кој го потпишал.
Посебно статиката дај ми ја.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #3889 на: 01 Јули 2015, 11:28:59 am »
Бујрум нa кaфе. Ке видиш oд мoјa рaкa :-)
А зa детaли ке требa дa плaтиш.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
« Одговори #3890 на: 01 Јули 2015, 11:38:32 am »
Ако пуштам јас слики од мојата настрешница ќе испадне дека веќе се срушила уште лани... :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3891 на: 01 Јули 2015, 12:16:42 pm »
Ако пуштам јас слики од мојата настрешница ќе испадне дека веќе се срушила уште лани... :)

хахаха... и јас кога ја правев кај мене настрешницата со железо, со профили 3Х3 ми викаа дека нема да држи... 7 години подоцна, сеуште е непроменета, освен што се појави корозија на металот.. сепак збориме за планина, и снег што знае да заврне преку 1,5 метар висина...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
« Одговори #3892 на: 01 Јули 2015, 12:19:39 pm »
Кај мене е летечка, се држи само на едната страна, сите викаа ќе падне, ама еве 2 години и ветар и снег нема гајле...:)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3893 на: 01 Јули 2015, 13:32:34 pm »
Не е работата дали стои или не, туку дали може да стои поцврсто и подолго.

Како што се гледа, проблемот е кај вториот случај. Точката во која дејствува најголема силата е многу повисоко и поради тоа гредата ќе се однесува како да е двојно потенка.

Онака лаички не верувам дека ќе имаш доволно големо оптеретување за да го ставиш на тест ова, но на твое место не би му дозволил на Онак да прави згибови на тие греди. ;D

@osmica. Кога ќе кажеш дека нешто не е како што треба, редно е да објасниш зошто не е. „Таква спојка како твојата е за рамка за слики“ не е објаснување.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6857
  • Бенве сие бенве
« Одговори #3894 на: 01 Јули 2015, 13:52:09 pm »
Za da stoi pocvrsto i podolgo samo vijagra u temelot, drugo chare nema

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #3895 на: 01 Јули 2015, 14:38:09 pm »
Не е работата дали стои или не, туку дали може да стои поцврсто и подолго.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..) (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Како што се гледа, проблемот е кај вториот случај. Точката во која дејствува најголема силата е многу повисоко и поради тоа гредата ќе се однесува како да е двојно потенка.

Онака лаички не верувам дека ќе имаш доволно големо оптеретување за да го ставиш на тест ова, но на твое место не би му дозволил на Онак да прави згибови на тие греди. ;D

@osmica. Кога ќе кажеш дека нешто не е како што треба, редно е да објасниш зошто не е. „Таква спојка како твојата е за рамка за слики“ не е објаснување.

Ова што горе го кажа е точно. Се согласувам.

Ај погледни ја уште еднаш сликата од Сале.

Под секој спој има стаено греда и плус дополнително секој спој е појачан со носач под 45 степени. Од статичка гледна точка, оваа конструкција може да попушти само на средина на секоја греда каде што оптоварувањата би биле најголеми доколку се оптовари со концентриран товар во таа точка. За оваа конструкција и напречен пресек на греда тоа нема да се случи никогаш, освен ако Сале не го обеси Хјундаито да му виси на една од гредите.

Со други зборови, за намената на конструкцијата истата според мене дури е предимензионирана, и во нормални услови на експлоатација нема НИКОГАШ да попушти доколку е оптоварена од кровна подконструкција + кровен покривен материјал + снег + жардињери со цвеќе+...

Дури и Онак да прави згибови на гредите нема да има проблем.

Оптоварувањата во напречниот пресек на гредата во "проблематичните" споеви се редуцирани благодарение на носачите што се поставени под 45 степени.

Инаку во машинство ваквите конструкции се третираат како оптоварувања на проста греда. Споевите можеш да ги изолираш и да ги провериш како конзолен носач на кој што дејствува сила на пола од кракот на гредата - момент. Во градежништво незнам како ги викате, ама оптоварувањата се исти.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14386
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3896 на: 01 Јули 2015, 14:43:28 pm »

Има нешто ново и кај мене,конечно се тргна од мртва точка,па сега дограма,струја,вода малктарење,плочки и сл...Повеќе слики кога ке се ослободам...Инаку колку за инфо рачката од вратата е само привремена инаку ке си бидат долги иноксни. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3897 на: 01 Јули 2015, 15:00:55 pm »

Дури и Онак да прави згибови на гредите нема да има проблем.

Додека не видам, не верувам ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #3898 на: 01 Јули 2015, 15:55:24 pm »
Дека гредата ќе го издржи Онак, или дека Онак ќе прави згибови? Детали колега, детали.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2790
« Одговори #3899 на: 01 Јули 2015, 15:59:24 pm »
Some say that he правел згибови на гредата од летниковецот на Сале, all we know is he's called, the Onak!