Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1586964 пати)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #3090 на: 08 Декември 2014, 22:31:05 pm »
Стиродур е нешто како армиран стиропор го има розов а и други бои имам видено ......

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #3091 на: 08 Декември 2014, 22:34:29 pm »
Стиродур е производ на BASF и се користи за изолација. Тоа што на некој му прднало така да ги вика сите стиропори за изолација е друг муабет. Ако добро се сеќавам, бојата се користи за одредување на густината и цврстината на самиот стиропор, односно за полесно да го најдеш тој што ти треба. Оригиналниот Стиродур е зелен, а мислам дека и плав имам видено.

Бај д веј, исклучително добар производ.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #3092 на: 08 Декември 2014, 22:57:25 pm »
Јас работам лимарија градежна и ги гледам секојдневно фасадерите особено го употребуваат за формирање на сачак од куќите таму се покажа незаменлив отпорен е на вода по некоја случајност ако влезе утре во самиот сачак, плус доста е по крут од стиропорот и како ќе го стават така си останува т.е не се искривува од временските услови .....За бои јас го имам видено во зелена и розева боја може има и други ....

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
« Одговори #3093 на: 08 Декември 2014, 23:08:00 pm »
А нема да биде лошо првин да стави најлон, па врз најлонот плочата да ја стави, па 2-3 цм стиропор, па тенка кошулица максимум 3 цм ?
« Последно менување: 08 Декември 2014, 23:26:10 pm FiLo »

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #3094 на: 08 Декември 2014, 23:10:53 pm »
Што е тоа сачак??

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3095 на: 08 Декември 2014, 23:11:45 pm »
Мислам дека некој минимум е 4 цм, за да има поента кошулицата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3096 на: 08 Декември 2014, 23:23:05 pm »
Не, пошто само рабис мрежа се става за кошулица која е тенка и веке на 4-5 цм кошулица таа рабис мрежа нема да има никаква корист и ке треба арматура да се става.
Според мене, максимум 3 цм кошулица, ништо повеке.
Ете и погоре преправив во постот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3097 на: 08 Декември 2014, 23:32:44 pm »
Не знам, не сум граѓевинац, така ми кажаа мајсторите коа правеа кошулица кај мене у стан.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3098 на: 08 Декември 2014, 23:37:23 pm »
Логички и поефикасно топлински би било по мој редослед.

По на Дени примерот бетонот и ламинатот во заедничка близина има да измрзнеш, башка ламинатот како што држи ладно.

стиродур е тоа розевата изолација?

Да, има и зелен.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #3099 на: 08 Декември 2014, 23:44:29 pm »
Што е тоа сачак??
Па незнам како да ти објаснам  :) кај нас се вели сачак ....тоа ти е кај кровот што завршува кај олукот , под него се до фасадата на куќата тоа ти е сачак .....секаде каде што е исфрлен кровот за да има стреа мора да има и сачак  :) ....ако не ме разбра да најдам некоа слика да ставам ?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #3100 на: 08 Декември 2014, 23:44:45 pm »
Стиродур е производ на BASF и се користи за изолација. Тоа што на некој му прднало така да ги вика сите стиропори за изолација е друг муабет. Ако добро се сеќавам, бојата се користи за одредување на густината и цврстината на самиот стиропор, односно за полесно да го најдеш тој што ти треба. Оригиналниот Стиродур е зелен, а мислам дека и плав имам видено.

Бај д веј, исклучително добар производ.

Бојата може да е иста а густината и цврстината различна.

Не, пошто само рабис мрежа се става за кошулица која е тенка и веке на 4-5 цм кошулица таа рабис мрежа нема да има никаква корист и ке треба арматура да се става.
Според мене, максимум 3 цм кошулица, ништо повеке.
Ете и погоре преправив во постот.

Арматура на кошулица - плоча, рабис мрежа на лепаци, тенки малтери.

5см за кошулица ако не ти е рамна малку плочата.

Сметам 7-10см е идеално за плочата во соба.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3101 на: 09 Декември 2014, 00:35:03 am »
Што е тоа сачак??
Па незнам како да ти објаснам  :) кај нас се вели сачак ....тоа ти е кај кровот што завршува кај олукот , под него се до фасадата на куќата тоа ти е сачак .....секаде каде што е исфрлен кровот за да има стреа мора да има и сачак  :) ....ако не ме разбра да најдам некоа слика да ставам ?

незнам каде беше кај тебе тоа, ама во западна македонија тоа го викаат ЧАТИЈА... хехехе... нашиот македонски јазик со миљон локални зборови :)

Логички и поефикасно топлински би било по мој редослед.

По на Дени примерот бетонот и ламинатот во заедничка близина има да измрзнеш, башка ламинатот како што држи ладно.

стиродур е тоа розевата изолација?

Да, има и зелен.

значи тоа е тоа.. на повеке места имам видено како тураат порамнителен слој (нај често на доградби) кој има улога да биде плоча на доградбата која ке се спои со старата градба и да израмни во разликата.. после тоа иде розевиот стиропор (стиродур значи), филц врз него па ламинат со клик технологија... поубава изолација од тоа нема за приземјето кое лежи на земја или пунетица... ни кошулица со 3-4 сантими тврдо пресован стиропор (класичен 25 или 30 килски) неможе таа изолација да ја обезбеди... дефинитивно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #3102 на: 09 Декември 2014, 01:03:50 am »
Арматура на кошулица - плоча, рабис мрежа на лепаци, тенки малтери.

5см за кошулица ако не ти е рамна малку плочата.

Сметам 7-10см е идеално за плочата во соба.

Ние ги реновиравме сите соби во изминативе 10-тина години. Во секоја соба пошто си имаше доле каков таков бетон, рамен нерамен, врз тој бетон ставивме најлон, врз најлонот 2 цм стиропор и врз стиропорот рабис мрежа и кошулица со дебелина од 2 цм на некои места и 4 на други пошто изворниот првиот бетон најдоле не е рамен.
Еве ги не попуштиле, сме ги прскале по 1 месец кошулиците со вода и немало гајле.

Од 7-8 цм па нагоре, тоа е веке ПЛОЧА а не кошулица.
Колку за илустрација. Мојата кука е на 2 спрата, направена 62 година пред земјотресот, има плоча на првиот спрат дебела само 10 цм, армирано бетонска плоча а не монтажна, па ете ја 50 години стои, и колкав терет држи одозгора, ствари и слично, а не 10 цм да ставаш за КОШУЛИЦА. ;)

И да ти кажам дека мојата кука нема столбови и трегери, и плочата од 10 цм стои на 40 цм надворешни бетонски и 25 цм внатрешни ѕидови со цигла.
« Последно менување: 09 Декември 2014, 01:14:25 am FiLo »

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
« Одговори #3103 на: 09 Декември 2014, 01:54:41 am »
@Онак чатија си е друга работа, по муабетот Козаностра  мислеше за керпија, барем така ја викаме кај нас. :)
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен MendeH

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 251
« Одговори #3104 на: 09 Декември 2014, 02:28:08 am »
се сложвам со мартин и јас сега тоа ќе пишев