Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476337 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2220 на: 17 Декември 2013, 00:28:07 am »
Треба да земам батерија за штрафилица која е стара 3-4 год, ме интерсира дали ако долг период е стоена од производство намалена е издржливоста, дали негде има ознака год. на производство?
Претпоставувам дека е исто како и со обичните батерии во секојдневието, бар на нив има година.

Се работи за девалт dc 740ka.

МОра да има година на производство...Во суштина ако е многу долго стоена непрописно, во тој случај ке биде со намален период на траење и послаба искористливост...

Што ќе каже 8ца:

Правам внатрешна изолација во една соба, 5-8 см камена волна, профили и затворена со гипсени табли.
Знам дека има можност од појава на мувла, совет?

Ке пробам јас место 8-ца...
Дали имаш надворешна изолација?
Во принцип не би требало да ти се појави мувла, пошто камената волна диши, така да влагата ке може да си циркулира и нема што да и биде парна брана...Така да не треба да се паничиш многу...

Надворешна немам, sидано е со исправена цигла, пвц со слабо дихтување.

Некој ми спомна најлон да ставам помеѓу гипс и камена, и ми е малку чудно.

Парна брана ја препорачуваат да се стави на стаклена волна која повеќе ја апсорбира влагата и послабо ја испушта, за камена не сум прочитал да треба.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2221 на: 17 Декември 2013, 08:41:19 am »
Грешки при изолација
http://gec.mk/fileadmin/PDF/vestacenje.PDF

Па, па, па...

Колку чини ова задоволство? Инспекцијава?

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1317
« Одговори #2222 на: 17 Декември 2013, 09:03:49 am »
сега што е подобро за надворешна изолација?
на цигла се става стиропор,камена волна или нешто друго?

а што за внатрешна изолација? гипс картон(која дебелина),тервол,обс плоча.........
а што за кров? тервол,каратаван.....
сите пишуваме што ќе стигнеме,дај „некој’’ нека напише како оди по редослед :)
*некој* што учел,градел,имал искуство со гадење и изолација на куќа
« Последно менување: 17 Декември 2013, 09:17:55 am maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2223 на: 17 Декември 2013, 09:21:33 am »
Eve jas ke ti odgovoram:

najdobra toplotna, zvucna, zastita od pozar e kamena volna koja mozes da ja primenuvas kade sakas.

Ima poveke vidovi kamena volna za razlicna primena, obrni vnimanie na toplinska sprovodlivost da bide najmal.
Izbegnuvaj ja mekata kamena volna taa e najslaba.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2224 на: 17 Декември 2013, 11:00:01 am »
Грешки при изолација

Па, па, па...

Ја би поставил друго прашање. Колку чинат мајстори чија што работа ќе помине кај инспекцијава, и има ли воопшто такви кај нас?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #2225 на: 17 Декември 2013, 13:28:06 pm »

а што за внатрешна изолација? гипс картон(која дебелина),тервол,обс плоча.........

Jas gradev suva gradba so dobra izolacija, izolacijata ja montirav sam, sega se geam na klima, i imam normalna temperatura
doma 24-25 C. Pisi vo PP, pa dojdi koga sakas, kje ti objasnam posto sam gradev, (ili majstorite bea pod moja kontrola).

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2226 на: 17 Декември 2013, 16:35:45 pm »
Грешки при изолација

Па, па, па...

Ја би поставил друго прашање. Колку чинат мајстори чија што работа ќе помине кај инспекцијава, и има ли воопшто такви кај нас?

Ретко да најдеш мајстор кој си ја знае стручно работата.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2227 на: 17 Декември 2013, 16:38:01 pm »

Jas gradev suva gradba so dobra izolacija, izolacijata ja montirav sam, sega se geam na klima, i imam normalna temperatura
doma 24-25 C. Pisi vo PP, pa dojdi koga sakas, kje ti objasnam posto sam gradev, (ili majstorite bea pod moja kontrola).

Да дојдеме сите кој ги интересира а?
Не бива вака.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6130
  • 69
« Одговори #2228 на: 17 Декември 2013, 19:41:16 pm »
Lol, не мајстор - свети мајстор да викнат. Нема фирма кај нас што ќе изработи нешто што воопшто ќе помине германски стандард. И да сакаат. Ееееептен да се згне некој да се изнамачи со контролори на секој мајстор врз глава, моооооооооооооооожда има мали шанси да помине.

Сакаш да видиш нашиот тим што све монтирал и по кој стандарди е тоа направено? Нормално и дали ги задоволува истите?
Мене искрено ми се наполну душата, не дека се фалам, ама кога од германскиот тим добив комплимент, дека мојата работа која сум ја завршил била за пример во стручен уџбеник и тоа во Германија.
Завршената работа беше од нивна страна и фотографирана до детал (поставеност и изведба).

Фала многу пријатно...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #2229 на: 17 Декември 2013, 20:55:25 pm »
Што ќе каже 8ца:

Правам внатрешна изолација во една соба, 5-8 см камена волна, профили и затворена со гипсени табли.

Треба да поставиш најлон (по можност кнауф што го продава) за да направиш парна брана.
Тој се поставува пред да ги монтираш плочите од гипс картон.
Имаш детали во ПП.

Грешки при изолација

Па, па, па...

Сакаш да ти ја викнам ?
;D

Не сакаш да знаеш колкава беше цената со STO материјали за кај тебе.
;D ;D

btw Како е сега на ладново куќата?

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #2230 на: 18 Декември 2013, 00:02:45 am »
Lol, не мајстор - свети мајстор да викнат. Нема фирма кај нас што ќе изработи нешто што воопшто ќе помине германски стандард. И да сакаат. Ееееептен да се згне некој да се изнамачи со контролори на секој мајстор врз глава, моооооооооооооооожда има мали шанси да помине.

Сакаш да видиш нашиот тим што све монтирал и по кој стандарди е тоа направено? Нормално и дали ги задоволува истите?
Мене искрено ми се наполну душата, не дека се фалам, ама кога од германскиот тим добив комплимент, дека мојата работа која сум ја завршил била за пример во стручен уџбеник и тоа во Германија.
Завршената работа беше од нивна страна и фотографирана до детал (поставеност и изведба).

Фала многу пријатно...

Прочитај што сум пишал.
Фала многу пријатно...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2231 на: 18 Декември 2013, 00:44:40 am »
na nasiot pazar ima sve i svasta, ako ja pronajdete vistinskata grupa na majstori imate odlicen proizvod. Proizvodite sto se koristat si imaat tehnicki upatstva koj sto si gi barate od odgovorniot, i spored propisanite standardi si ja barate izrabotkata. Dokolku majstorite preporacuvaat nekoja poevtina inprovizacija vednaska zablagodarete im se i zavrsite so niv.

Grupata majstori treba da ima eden pameten i odgovoren, i lista na zavrseni raboti kojsto ke si gi proverite. So dve tri vkrsteni tehnicki prasanja mozete da vidite dali glavniot na grupata ja vladee tehnikata ili samo se kurci... itn itn
Knauf ima oddel za tehnicka poddrska so sistemski resenija i detail vo PDF, isto i tehnicki oddel kade moze dase javite sve sto ve interesira ke vi objasnat... isto e so STO i ostanatite renomirani brendovi...

Ova "STO inspekcijava"  se nekoja grupa 200% amateri, tie se samo los primer... :)
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2232 на: 18 Декември 2013, 00:44:45 am »
Ептен да се згне...
Ја сум цело време згнат... Тоа ме мачи...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #2233 на: 18 Декември 2013, 00:48:59 am »
Што ќе каже 8ца:

Треба да поставиш најлон (по можност кнауф што го продава) за да направиш парна брана.
Тој се поставува пред да ги монтираш плочите од гипс картон.
Имаш детали во ПП.

Не пишува таму за најлонот.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #2234 на: 18 Декември 2013, 00:57:14 am »
Jas искрено најлон ни на душман не би му посакал да стави...Нормално дека не пишува...Ако ставиш најлон правиш парна брана, нема комуникација внатре надвор на пареата. Тогаш ти се јавува кондензација и си заврсил работа за жал :)