Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1587675 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #2130 на: 20 Ноември 2013, 22:30:05 pm »
Не ќе да е минимална,туку разликата меѓу куќа и стан е голема.Како од старт така и за одржување.
мече. те поштовам брат, ама појма немаш...

ако компарираш станче од 35 квадрати и куќа од 100 квадрати... да.. има огромна разлика... исто ке има огромна разлика и ако компарираш барака од 45 квадрати и стан од 150 квадрати... станот ке биде 5 пати поскап за одржување...

ај да удриме рачун... да речеме дека имаш стан од 100 квадрати кој заради ете почиста математика во зградата е нај горе...

значи:
-и таму имаш кров за средување
-телевизиски и режиски трошоци-ујп
-и да си исклучен од топлификација ке си плаќаш околу 1600 денари секој месец, цела година
-а ако не си исклучен ке имаш околу 4500-5000 секој месец ЦЕЛА ГОДИНА за плаќање...
-кречење не ти гине како и во куќата
-зависен си од заедничките трошоци во зградата како и одржувањето на лифтот. во просек на секои 24 месеци има некој по сериозен дефект на лифтот кој кошта помеѓу 50 и 100 евра од стан.
-заедничките трошоци за чистачка и струја се движат околу 5 евра месечно
-поплава во подрум од прсната цевка (регуар и рандом кај сите згради се дешава на секои 12-15-20 месеци) кошта околу 20 евра по стан, плус упропастени ствари лични во твојот личен подрум.
-чисење кондоми, трошки, корки од лубеница, пикавци, пепел, прашина од тераси и прозори.
-проблем со паркирање на едно возило, а ако сте двајца или повеке шофери сте го нае*але до даска...
-а греење? само на струја.. дрва, нафта, јаглен, можеш да заборавиш...

куќа од 100 квадрати...

ништо од ова погоре не се поклапа освен:
-кречење од внтре и
-кров средување
-ујпа за телевизија
но понатака имаш:
-фасада да корегираш на секои 15-20 години
-ако ти е со добра изолација подеднакво исто ке трошиш за греење и во двете опции
-имаш двор за средување. зависно колкав тие, разликата ке биде дали ке потрошиш 0,5 или 1,5 литар бензин (нафта) за косење. плус тоа е кеиф терање многу често (ама брзо проаѓа)

и за крај.
како може куќата да биде ВО СТАРТ ПОСКАПА од станот? колку кошта да се дигне 100 квадрати куќа со сите нишани од аспект на изолација и дограма? за намештај не збориме, тоа е индивидуално... еве друже вака... 100 квадрати стан во скопје коштаат околу 95.000 евра... со 95.000 евра се крева куќа од 200 квадрати и се купува плац од 400 квадрати на поубави места (не во центарот нормално тие се огин скапи)... плац од 300 квадрати во пинтија е околу 15.000 евра, 100 квадрати куќа (повторувам со сите нај добри изолации) е околу 50.000 евра... се на се 65.000 евра... ти остануваат уште 30.000 разлика за 2 ганц нови возила за во семејството или една бесна за тебе... или ако милуваш ете ти пари за уште еден камион влекач (даф од поново годиште)  ;D

некој што има и куќа и стан може да компарира... ајде уте да компарираме, ама да не забегуваме со некои не логични компарации... немој да споредуваме куќа без изолација со стан кој е во сендвич од другите страни...

како што реков, да, куќа има малку повеке работа, ама далеку од тоа дека е толкава разликата и во работата и во трошоците. некои работи во куќа што можеш да ги направиш, во стан можеш да ги сонуваш... на прво место е КОМОДИТЕТОТ. во стан немаш ни К од комодитет во прашање на комшиите... тој над тебе и тој под тебе (нај често и некој до тебе) знаат кога се клецаш со жена ти... или ке мора да бидете тивки... гласна музика после 22ч пуштање, само со претходна најава во полиција и тоа до 23:30, ништо повеке... ако почесто го правиш тоа ке почне да стигаат пријави и покани за на суд. комодитетот е непроценива ставка, која не се купува со пари...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #2131 на: 20 Ноември 2013, 22:40:51 pm »
Si se iznapisal za dzabe. Da odrzavas ubav dvor ti trebaat 500-1000 eur godisno. Edino vtoriot del ti ima smisla.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2132 на: 20 Ноември 2013, 22:44:44 pm »
Онак имам стан од 100 квадрати и градам куќа(која неможам да ја доградам).Досега имам вложено хххххх евра и сум до 2-от спрат стигнат,кај се уште 2?
Поштовањето настрана,ама има поим и тоа голем. ;)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2133 на: 20 Ноември 2013, 22:49:21 pm »
Si se iznapisal za dzabe. Da odrzavas ubav dvor ti trebaat 500-1000 eur godisno. Edino vtoriot del ti ima smisla.
имам убав двор. околу 700 квадрати е... имам 20 чемпреси. имам 3 ореви, за кеиф за природно имам круша, слива и дудинка... од оревите еден е огромен. имам фонтана, имам базент, се останато е трева... и не чини ни 10-тина од тоа што го спомна... а инаку да... ке чини 1000 евра ако плаќаш друг да ти средува, чисти и коси...
Онак имам стан од 100 квадрати и градам куќа(која неможам да ја доградам).Досега имам вложено хххххх евра и сум до 2-от спрат стигнат,кај се уште 2?

колку квадрати ке ти биде куќата? бајаги голема чим 3 спрата спомињаш... баш ме интересира, точно колку ке ти биде?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2134 на: 20 Ноември 2013, 22:53:34 pm »
Визба 100 + прв спрат 100 квадрати(овие се за дуќани,деловен простор)+ 2 спрата од по 130+ квадрати за живеење.Само визбата ме чинеше над 20К евра(без копање,дозволи,место и сл.)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2135 на: 20 Ноември 2013, 22:59:51 pm »
Визба 100 + прв спрат 100 квадрати(овие се за дуќани,деловен простор)+ 2 спрата од по 130+ квадрати за живеење.Само визбата ме чинеше над 20К евра(без копање,дозволи,место и сл.)

значи тоа е тоа... пред малку тоа го реков да не се компарира...

споредуваш стан од 100 квадрати со куќа од 460 квадрати вкупна површина. и визбата ти е цел спрат, а правењето на нејзе е личен избор кој не е морален. јас куќа нема да правам со подрум. не ми треба реално. кој К ке ми е толкав подрум? ама тоа е мое лично видување, не значи дека сум во право во твоите очи, ти имаш потреба од толкав подрум-визма и го правиш. сепак тој влага во квадратурата и целата квадратура на куќата ке ти биде безмалку 500 квадрати.. како можеш да споредиш тоа со 100 квадрати стан?

имам клиент во скопје со стан од 440 квадрати, на водно. не е во елитниот дел на водно, но секако е во поубавиот дел од скопје... јас му местев парно. станот го плати пред 3-4 години повеќе од пола милион евра... или поточно 570.000...

дали вас куќата со сите салтанати, изолации, дограми и останато ке ве кошта повеке од пола милион евра? тешко...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2136 на: 20 Ноември 2013, 23:07:42 pm »
Не споредувам стан од 100 квадрати со куќа од 500 квадрати,туку стан од 100 со куќа од 100 квадрати,ама малку скромно пишав.Ај малку поопширно.
Стан од 100 квадрати ќе го купиш за 70К евра+ средување внатре,(тука зависи од кој град,местоположба во градот и сл.)Ете ке зборам за Битола.
За куќа,купуваш плац,па комуналии,па дозволи,па ископи,па градење,па струја,вода,одвод,па фасади,па дограма,па средување.Дворот ич не го споменувам,али куќата кошта повеќе,а и тековното одржување е поскапо.
Пример греење,стан од 100 квадрати многу поевтино ке го загрееш одколку куќа од 100 квадрати,па колку сакаш изолации имај наместено.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2137 на: 20 Ноември 2013, 23:09:55 pm »
Не споредувам стан од 100 квадрати со куќа од 500 квадрати,туку стан од 100 со куќа од 100 квадрати,ама малку скромно пишав.Ај малку поопширно.
Стан од 100 квадрати ќе го купиш за 70К евра+ средување внатре,(тука зависи од кој град,местоположба во градот и сл.)Ете ке зборам за Битола.
За куќа,купуваш плац,па комуналии,па дозволи,па ископи,па градење,па струја,вода,одвод,па фасади,па дограма,па средување.Дворот ич не го споменувам,али куќата кошта повеќе,а и тековното одржување е поскапо.
Пример греење,стан од 100 квадрати многу поевтино ке го загрееш одколку куќа од 100 квадрати,па колку сакаш изолации имај наместено.

е за греењето и изолацијата ме погоди баш у срце... не да не си во право ама ептен не си...

инаку нуме е од скопје и купува плац, гради куќа во скопје... јас скопските цени ги зборам... ти моеш битолските слободно, секако плац во битола е поевтин одколку во скопје, исто како и станот што е поевтин... само давачките се исти...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2138 на: 20 Ноември 2013, 23:13:46 pm »
Онак,зграда 20 станови,сите грејат.Куќа индивидуален објект,индивидуално греење.Во зграда со нормална изолација и добра дограма средните станови скоро и да немаат потреба до греење,посебно ако некој во зградата се грее на дрва.
 :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2139 на: 20 Ноември 2013, 23:17:02 pm »
Онак,зграда 20 станови,сите грејат.Куќа индивидуален објект,индивидуално греење.Во зграда со нормална изолација и добра дограма средните станови скоро и да немаат потреба до греење,посебно ако некој во зградата се грее на дрва.
Јап, имам другарчиња што го греат станот со панел од 3KW. Нема потреба од повеќе. Само еден надворешен ѕид има станот и тој е со стиропор под фасадата.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #2140 на: 20 Ноември 2013, 23:17:05 pm »

во скопје неможе да се грее на дрва... тоа е едно... второ, кликни во потписот мој, потсети се што работам 15 години... не си во право со изолацијата... добра изолација, може да биде и поевтина куќата за греење одколку стан со средна изолација...

едит... нешто се сјебани линковите, кликни на третиот линк...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #2141 на: 20 Ноември 2013, 23:22:36 pm »
Јап, имам другарчиња што го греат станот со панел од 3KW. Нема потреба од повеќе. Само еден надворешен ѕид има станот и тој е со стиропор под фасадата.
Едниот стан го затоплувам со дрва,а другиот на струја(двата се споени),комшијата кој нема никаков недостаток од пари,ми вели немам потреба да пуштам греење во спалната ти ми ја затоплуваш.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #2142 на: 20 Ноември 2013, 23:41:04 pm »

Да не претера малку со иксовите? Кај мене куќата е висока 12.7 метри (над 13 веќе се рачуна зграда) и отрилика има 80тина квадрати по спрат приземје+2 спрата плус поткровје на кое на 70 процеенти има ставено плоча а јас со метар 85 се движам во секое можно ќоше . Па изградбата нималку не коштала 6 цифрен број на евра. Точно дека е изградена во поефтино време пред 10тина години ама еве последниов спрат го спремавме лани исто и на потрковјето плочата ја стававме лани и отприлика е околу 2000 денари за квадрат плоча што испаѓа 3200 евра за 100 квадрати.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5659
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #2143 на: 21 Ноември 2013, 02:05:19 am »
I jas bev vo dilema dali da se zeme stan od 100 kvadrati ili plac pa da se izgradi kuka.
I se odlucivme za stan tokmu zaradi tekoovnite trosoci.

Blizinata do gradot, (zboram za stanot) si go pravat svoeto, polesen nacin na zivot kade ne moras da gubis vreme sekoj den po avtobusi, ili so kola da ides non stop.
I greenjeto e mnogu poevtino vo stan, kolku sakas izoliraj ja kukata, drugo e koga te toplat odozdola drugi.

Ali mora da priznaam deka se odlucivme za stan i zaradi faktot sto kukata vo Volkovo ke mi ostane mene, pa koga ke mi dojde da kidnam od stan (letno vreme) barem ke ima kade da kidnam, da ne mi bese taa kuka so toj dvor nisto zivo ne me ubeduvase da odberam stan, ednostavno vo kuka sum izrasnal i navika si e navika.

Poslednive 5 godini kaj mene doma samo toa se zborese, dali kuka ili stan da se zeme.
I konecno pred 2 meseca padna odluka za stan.
Kakvi ti ne matematiki sme pravele, pak stanot poisplatliv izleguva.

Gradsko i ziveenje na selo ili naselba sto e poodalecena od centarot nemaat sporedba, luge mozat za inaet da zborat ali za nasi uslovi konkretno, t.e. da zivees vo grad e kade kade polesno.

Vo Volkovo sum roden i izrasnal, a vo centar sum bil pod kirija izvesno vreme vo stan, i veruvajte znam sto e poisplatlivo i polesno.

A poubavo se znae, kupuvas baraka vo Vlae-Taftalidze i si gradis kuka nova i raat si edno vreme, ali taa baraka kosta kolku eden stan.
Duri barav nekoj po pola da ja kupam barakata i posle sekoj po 100-120 kvardati da si izgradi so zaednicki dvor, ali i od toa nisto.

I zatoa zdravje ovoj Maj mesec koga ke se vratam ke se bara stan od 95 kvadrati nagore, (so tri spalni), pa ako imate nekoja ponuda, pukajte.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #2144 на: 21 Ноември 2013, 03:40:09 am »
Ima eden vo Kozle se prodava. Trosoben prosiren so balkon. Zgradata e star no poddrzana. ke go vidam utre livceto vo zgradata i ke ti go pisam brojot.