Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1854430 пати)

Отсутен mickeymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1290 на: 23 Ноември 2012, 20:13:51 pm »
Да ми препорачате некој паркетар ми треба за стругање и лакирање на паркет околу 30 квадрати и отприлика да не знаете колку се движи цената од метар квадратен?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #1291 на: 23 Ноември 2012, 20:54:58 pm »
Ја не глеам никаква разлика во таблите поставени кај Џиџи и тие у Германија.

Извади ги наочарите за сонце. Темница е :)

Да ми препорачате некој паркетар ми треба за стругање и лакирање на паркет околу 30 квадрати и отприлика да не знаете колку се движи цената од метар квадратен?

Има на темава слики од патосот кај мене како е изработен. :) Ако сакаш можам да ти го дадам бројот од човекот, па ти договори се со него што сакаш и како сакаш. Ке ти каже и цени, и за материјали и за све.
Инаку кај мене од корен пошто се правеше имаше стругање, јас не сакав китирање, значи без тоа, потоа една рака основен премаз, а можда требаше да инсистирам два слоја да бидат, и после тоа три раце лак...Во принцип и две се доволни, но она што јас го сакав, е баш тоа што се доби со трите. Вкупната цена е малку повисока кога ке земеш бидејќи отидоа уште 8~9 литра лак за 60 и кусур квадрати. Но меракот е битно направен и работата е завршена со насмевка на лицето, впрочем и најважната работа од се. :)

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1292 на: 23 Ноември 2012, 21:27:06 pm »

Ги извадив, може да видам само дека горната слика, од немачка, жиците калакурница...

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #1293 на: 23 Ноември 2012, 21:30:55 pm »
@Cuore, кај џиџи шините на кои стојат осигурачите не се стокмени убаво, или не можеле да ги стокмат од жиците, па не лежат осигурачите во маската кај што треба. Се решава ако не ја искршиле пластиката. :) 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #1294 на: 23 Ноември 2012, 21:33:25 pm »
Мислам дека не се разбравте со 8-ца....Него зборот му беше зошто да се остава шуко на ѕидот, кога кабелот може комплетно да го нема воопшто, односно да се гледа само единицата на климата. Значи кабелот да биде покриен со единицата, односно да се врзе директно во дозна...Јас знам што сака да каже он.

У реду е Сале јасно е,ама сепак мислам дека е тотално непрактично затоа што ако некогаш затреба да го прекинеш напонот,ке треба да немаш ни светло на тераса (пример само)-доколку претходно не си планирал поинаку ;)

Иначе еве како е кај мене-директно во дозна :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1295 на: 23 Ноември 2012, 21:37:17 pm »
Ах бе кулрле , кога не читаш, него само препишуваш и тоа погрешно :))))) и тоа не еднаш него два пати.

Горната е без капак. А жиците се поставени по редослед како што треба, со ознаки, не се преплетени и вкрстени, + не е немачка, него е дома кај мене. Фазите се намерно одделени една од друга ради Х причини. Со капак напишав дека немам слика во моментот за да видиш како изгледа.

Долната е со капак, каде што капакот е 2 сантима над осигурачите и по сликава е погоре него што треба да биде. Несакам да коментирам за внатрешноста бидејќи не сум ја видел. Моментот беше изгледот.

+ никаде не гледам Фид склопка, која по мене е во денешно време неизбежна! 1300 денари?

Инаку ова беше таблата за која зборував:

@ace 307-ca

:)
По правило на нештата, сем ако не е виша сила, кога се проектира електрична инсталација, се става за клима уред посебен осигурач. За почеток 16 амперски, доколку ставиш клима декларирана 3,5~4,5 киловати.
Во спротивно се оди со поголем осигурач или со послаба осетливост, односно тром. Има и ознаки за нив, а, б, ц итн :)

Инаку одлично си ја наместил климата. Свака част :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1296 на: 23 Ноември 2012, 21:45:45 pm »
А што е толку важно како изгледа таблата, ќе ја предложиме за изложба? :D Нека е квалитетна, функционална и стручно поврзана - естетиката е трета работа, обично маана на мајсторите ... за жал :/ Ја сум задоволен и што ја наместиле, а вие забегувате у перфекционизам ;D Добро е - нека тера само напред работата. Лесно ќе најдам кој осигурач за што е после ... ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #1297 на: 23 Ноември 2012, 21:47:27 pm »
I jas ne staviv fid sklopka... Ama sigurno moze otposle.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1298 на: 23 Ноември 2012, 22:02:10 pm »
Може, само што е доста сложено...Исто како од почеток да ти ја поврзуваат струјата...Затоа се прави план. Прво ставаш фид, па на него врзуваш се што би можело да има допир од струјата со вода...На пример бојлер, греалица за вц, шуко у вц за фен, бојлерче за кујна, шпорет, аспиратор, микро, котел за парно итн бла бла бла...Освен фрижидер...
Затоа што ако си на одмор, и ако згрми, ке избаци фидот и после храната ке ти се усмрди нели? :)
Друго нема потреба, пошто ке ти прави проблеми :)

Јас имам дури две фид склопки...Една на спратот, една за такозвана котлара и претсобје...На тоа не сакав денар да заштедам...Је-и га...Со струја нема играчки...Што све имам видено....пу пу скраја да е...

А на запад е недозволиво да имаш спратна табла без фид склопка...Тоа е тоа...Проектот за ел инсталација нема да ти биде одобрен!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1299 на: 23 Ноември 2012, 22:13:11 pm »
Фид склопка треба да е помалку од 30 mА да би била вистински БЕЗБЕДНОСНО функционална, иначе ќе ти биде само како осигурач :) Се става на места каде заземјувањето е прописно изведено и мери разлика од излезна и влезна струја и ако истата е поголема од декларираната (у случајов 30 mA) - избацува. Може да се стави и накнадно на трите фази (ако имаш доволна должина на жиците). Значи и фрижидерот обавезно оди преку фид склопката... Не е задолжителна, ако заземјувањето е по пропис т.е. потенцијалната разлика помеѓу земја и нула е помала од 0.5 волти. Гребенаста склопка е друга работа и таа е задолжителна и кај нас во деловните простории!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1300 на: 24 Ноември 2012, 14:18:24 pm »
Сале се зезам бре чоек :D

Него некој да не имал искуство со Тар Инжињеринг ?

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #1301 на: 24 Ноември 2012, 14:18:40 pm »
А имам и детали за рамните кровови на 8-ца и начинот како се тие тука заштитени од прокиснување итн итн...За жал немам слики, али ке се потрудам и за тоа да набавам па ке ги прикажам :)
сале ова мене ме интересира,ќе те контактирам кога ќе дојде време :)
у меѓувреме ако набавиш слики ќе биде одлично.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #1302 на: 24 Ноември 2012, 15:02:05 pm »
Јас имам детали за кровови, рамни - коси, какви сакате, колку сакате.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1303 на: 24 Ноември 2012, 19:29:10 pm »
А имам и детали за рамните кровови на 8-ца и начинот како се тие тука заштитени од прокиснување итн итн...За жал немам слики, али ке се потрудам и за тоа да набавам па ке ги прикажам :)
сале ова мене ме интересира,ќе те контактирам кога ќе дојде време :)
у меѓувреме ако набавиш слики ќе биде одлично.

Од понеделник...Не сликав некња... :)
А бтв еве 8-ца ти е експерт за тие работи. слободно направи си муабет со него!
Јас не сум толку упатен во детали, можам да ти ги постирам сликите...Како тоа овде на запад го решаваат. Како се опшиени цоклиња итн итн...За дренажа неможам да сликам, немам пристап до таму...и ова преку прозор :))

@КУРЕ
На кого бе ти се зезам? Се тепаш а? а? а? а? а?
Ако се тепаш ич не ми е гаље, ја не се тепам.
:)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1304 на: 24 Ноември 2012, 21:15:50 pm »
Фид склопка треба да е помалку од 30 mА да би била вистински БЕЗБЕДНОСНО функционална, иначе ќе ти биде само како осигурач :) Се става на места каде заземјувањето е прописно изведено и мери разлика од излезна и влезна струја и ако истата е поголема од декларираната (у случајов 30 mA) - избацува. Може да се стави и накнадно на трите фази (ако имаш доволна должина на жиците). Значи и фрижидерот обавезно оди преку фид склопката... Не е задолжителна, ако заземјувањето е по пропис т.е. потенцијалната разлика помеѓу земја и нула е помала од 0.5 волти. Гребенаста склопка е друга работа и таа е задолжителна и кај нас во деловните простории!

И уште заборави дека таа склопка што ја имаат е за дзабе.Таа може само да е корисна ако дома имаат трофазен мотор и за ништо друго.