Сале апсолутно си у право и имаш комплетна подршка од мене за све !!! Поентата погоре ми беше дека ипак поскапо ќе ти излезе сам да градиш - потрага по избор на материјали, потрага по најдобри цени, набавка на материјали за градба-транспорт до дома, утовар-истовар, обезбедување на простор за материјали и работа, земање неплатен одмор од работа, повторно потрага по непланирани материјали кои ти недостасуваат у моментот, амортизација на твојата кола, некоја казна успат за погрешно паркирање или сл., нервози дома и кавги со најблиските, нема да си го видиш детето со месеци, многу ракија ќе испиеш и мезе ќе изедеш до крајот на работата, у ствари затоа можда некои и викаат дека куќа се прави цел живот
Све се средува...
Нервози имаш секако...Скоро секоја фирма има камион со кран, така да не е проблем ни транспорт, нит утовар нит растовар...Све машински прават...

Еве јас пример ке ти дадам...
За НАЈГОЛЕМА среќа таткоми е пензионер, па набавката на материјали воопшто не беше проблем...Мајсторите секогаш имаа на време тоа што им треба...Цените ги договоривме од едно стовариште, и се од таму земавме...Без никаков проблем. Луѓето беа албанци и стварно попрофесионален и покоректен однос јас немав видено..Секоја чест...Стовариштето е накај Сарај, го заборавив името...За да го препорачам некому...+ ни дадоа попуст и секој пат ни носеа се на нарачка по телефон...
И се заебавме со наш човек...Демек ке ни донел одлична граѓа, незнам кави даски за каратаванот и тн итн...
Гредите беа 50:50...Даските беа катастрофа...Некако поминаа се исковаа, но човекот не доби пари...Прво испадна нефер, донесе она што не му беше нарачано, и донесе шкарт..Притоа таткоми му рече да си го врати материјалот пошто тоа не е тоа...Но испаднаа некој други работи, па спуштање на цена и тоа дури на пола, да не ти се поверува итн...
Сакам да кажам по препорака како може да ти го начукаат...Е сеа криво ми е што немаа во моментот албанциве материјал за да земеме од нив, а неможеше да се чека два дена...Кровот не чекаше

Како и да е се заврши работа...
Е сега...Најдобра варијанта е да си земеш предузимач, фирма или било што и да ти прават...
Како ти што си направи...
Меѓутоа, кај нас многу ретко можеш да најдеш некој што ке ти ја избрка работата така како што треба, ако не го пазиш..Немој да ми речеш НЕ, пошто знаеш и сам дека е така

Али, многу е фер ако ја поправат грешката која ја направиле, нели?

Само јас многу се нервирам кога некој прави грешки и тоа намерно, со цел да помине поефтино, односно да ќари повеќе. 95% кај нас се такви...
Едно збори, едно ветува, прави трето и на крај те убедува дека е така..
Бев убеден за кај мене дека топ плочкари ке ми ги залепат плочките, но го сменив мислењето...За жал...Истите луѓе сум ги препорачувал, на 100 места сум ги пратил, фатија еден куп работи, али познавајќи ја работата која ја имаа завршено пред неколку години...Сега тотално различно...Значи почнале да одат на квантитет, брзи се, али квалитетот е со оценка од 1 до 5 некаде 3 на 2, односно може и 2 на 3...
Дури и не ми се веруваше... Али јеби га...тоа е..
Неможам сам да работам све...
Ѕидарите пола цигли ги вртеа, пола ги искршија, малтер ставаа кај што не треба, а кај што треба немаше, на места кај што не сме ги пазеле ѕидале колку да ги треснат циглите, на едно место дур од горе до доле имаше 4 сантима разлика која ја забележивме тек после месец дена, малтерџијата забушаваше со равнање, лимарите го искасапија лимот, па демек требало јас да им кажам од кај да одат вертикалите и како да одат...Па да го ебам...Ако бев лимар немаше да ве викнам вас, али после нив јас уште три дена преправав они што усрале...На хоризонталите погрешен агол им дале. Па побогу олукот треба да служи за истекување на водата а не да изиграва аквариум...
Понесен од таа работа, решив се што можам да си работам сам...Никаде не се брзам, фала богу имам и кај да седам и да живеам, па она што го правам и во кое треба да живеам сакам ако ништо повеќе барем да биде квалитетно направено...
Да не претерам но до сега сум уштедел на работна рака околу 1500 до 2000 евра...
Поскапо можда ке испадне глобално, но и поквалитетно веруј

Понекогаш се чудам зошто и некој работи толку скапо ги плаќам кога не вредат ни за пола цена?!?!?
Реков...90% се све тежок фушерај...
Гипс картон....
Цена на местење е 3 евра квадрат...Профили и табли, и бандажирање...За глетување и кречење уште две евра...Значи комплет 5...
За 100 квадрата одприлике, требаше да дадам околу 500 евра работна рака...
Патос...Местење на штафни, нивелирање и ковање на даските, 5 до 6 евра квадрат...
70 квадрата по 5 евра 350 евра...
Никад ама НИКАД мајсторот нема да го нивелира патосот како што тоа јас го правев...Зошто? Зошто сум луд и сакам да ми биде либела...Секоја штафна со секоја во секој правец е изнивелирана...Стегната со штраф за бетон, директен, плус штафната е премачкана со фирнаез, + залепено од доле со пурпена...Ставена дупла изолација..Начинот на ковање го прикажав...Сите што дојдоа немаа појма дека така се кова патос....Па јебига, кој мој мајстори сте по 50 години и се фалите, а не сте виделе како се кова патос???
Лепење на надворешни ѕидови со стиропор и спремање се до позиција за фасада...5 евра по квадрат....
Јас до сеа залепив околу 100 квадрата, значи 500 евра...
Струја поставување, односно каблирање итн итн, со поставување на телефонска инсталација, компјутерска мрежа, видеофонија за отварање на врата, кабли за камери и оптички кабли...
Се рачуна по сијалично место, односно тука спаѓа ваљда секоја дозна...Ако почнам да ги бројам ке се изгубам, пошто има многу...Има само околу 40 шуковци на спратот...околу 25 сијалици и уште толку прекинувачи, односно и повеќе пошто голем дел од нив се наизменични. Интернет и телефонски приклучок во секоја соба. Еве нека се околу 80 приклучоци, односно сијалични места по 5 евра = 400 евра... Врзување на две спратни табли, една со 36 осигурачи и една фи склопка, и друга спратна табла со 18 осигурачи и фи склопка...Тарифата за врзување на табла е +, а и не ја знам цената...Некој нека каже колку е ако знае...
Значи до сеа стигнавме до цифра од 1750 евра одприлике + спратните табли значи убаво реков 2000

Таблите може да ставам слика да видите како изгледаат, како везени...Стегнати и дотерани за мерак...
Местење на подпрозорски даски, од прилике околу 10 евра од прозор за должен метар...Материјалот си го купив за по 5 евра должен метар, местењето ми е мое, така да и тука има некоја уштеда од околу 100-тина евра

))
Поставување на цевки за парно греење...Цена ОНАК може да даде, пошто немам појма како тоа оди...Материјал си купив, и си започнав со редење...Пошто е многу фер дечко, се слушнав со него, помина и беше задоволен од она што го виде...Наредено, стрегнато, дотерано...За аматер ко мене, го добив следниов (комплимент го сватив) коментрар: Исто како јас да сум ги редел...
Само ке речам...
Тоа што го правам си го правам со кеф и за моја душа...
Тоа што го работам ме исполнува и ме прави среќен. Си правам за мене, си правам за да уживам...
Бидејќи работам специфична работа, џиџи знаеш, за истата сум школуван секаде само не во Македонија...
Тоа ме прави малку поразличен во погледите на работата и пристапот на истата...
И многу сум среќен ради тоа...Да најдам некоја слика, ке ја поставам за да се види чисто како изгледа она што сум го сработил како краен резултат...
Кога размислуваш на друг јазик, и кога ја работиш разликата размислувајќи на другиот јазик, сваќаш дека ова тука што ке ти го сработи некој, нема благе везе...Чест на исклучоците, кој по моја груба проценка се 5%.
Крајот го краси делото...Финишот нас секогаш ни фали...Уствари нас ни фали и од почеток, а за финиш да не зборам...

)
Лелеее забегаф од зборење...Ај доста...
ЏИЏИ дај слики да видиме до кај се овие твоиве стручњаци

))
едит:
Toa e tocno djidji. I od moeto taze iskustvo mislam deka nemozes sam kako sto mozat da sredat majstori sto rabotat cel zivot. Znaat i po nekoja caka, i ti ne se umaras so skoro nisto.
Точно Дени...Знаат цака како да ти го начукаат и да те поебат додека не си со нив и додека се сами...Ке ти поставам слики, мада ке треба многу..
Наместо да ти постават профили за кнауф кој ке ги држат таблите гипс, они ке ти ги заштрафат профилите на кнауфот, за да он ги носи нив...
Кога се полуписмени, и не знаат да измерат и ке ти поебат некоја лајсна, ке ја настават најсељачки за да не одат да купат, пошто е нивна грешка, а чини само 200 денари...Одпосле ке видиш пошто јако камуфлирале...
Плочките по кошевите се само делумно залепени, пошто КОШУЛИЦАТА била криваааа, а он на глетарица лепел плочки....
Лим закован у цигла со шајка...
Цигла свртена контра-така требало, финта, по твое цака за да не ти ја кршел, демек...Му ебам копитото необразувано...Инаку ке треба да ја сече циглата со шмишајбна...Тука имаш трошок на камен, прашина и изгубено време...Не му е у корист...Пак на ЦАКА те фатил...
Последните цигли се клатат како пијаница, пошто му зафалило малтер, па да не се симиња ги наредил онака, колку да стојат додека си отиде, па после ти чуди се што е работата...

Да ти набројам уште некоја цака? Или доволно ти се?