Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1852246 пати)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #660 на: 09 Септември 2012, 13:57:30 pm »
Aaaaaaaa супер, браво, алал да ти е !!! На све си мислел ;) Пушти некое сликиче ако ти се наоѓа, може и скајп...

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #661 на: 09 Септември 2012, 14:15:09 pm »
дени стави овде слики,и кај мене сакам да ставам подно парно во горниот спрат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #662 на: 09 Септември 2012, 14:20:17 pm »
Еве една слика. :)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #663 на: 09 Септември 2012, 14:29:47 pm »
Има мали таласи бидејќи ваљакот не му чинеше на идиотот што го стругаше.   >:(
После е шлајфуван 4 пати ручно чучнат.

Uploaded with ImageShack.us

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6220
  • 69
« Одговори #664 на: 09 Септември 2012, 17:58:46 pm »
Сале дај линкче нешто или кај да барам за држачите за патос ме заинтересира сега :)

Ke ti stavam sliki vecer....Sega ne sum u mogucnost :))

И еве дое време да ставам слики:
Како што обеќав...
Еве една слика од тоа како се нивелирани, стегнати и потполнети шуплините под штафните. Самите штафни се премачкани со фирнаес за заштита од разноразни штетници...Значи припрема...

Наместена изолација (Кнауф стаклена волна, а под неа е се намачкано со хидроизолација, не се гледа )

Втор слој на изолација - стиропор 1цм 25 килски

И старт на ковањето:

Еве ги плехчињата кои ги дрѓат даските. Значи се пикаат во нутот и се коваат во штафната. Шајките се вртени, како штрафови, и се поцинкувани :)) Шанса за отковување е 1:99 % :)

И конечниот изглед на закованиот патос, нелакиран и не шлајфуван...По добри 2 месеца одстојување без никаков третман, редно е и тоа да се деси за некој ден...Па ке ставам слики и од тој дел...

И нормално момент на кој јас највеќе си се оодушевувам во целата работа е отворите за цевките од парното кои се направени идеално :))

Тоа е тоа на кратко :)
« Последно менување: 09 Септември 2012, 21:36:00 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #665 на: 10 Септември 2012, 20:56:51 pm »
Мн. кренати ти се гредите, не ти е рамна подлогата?
Која цена се плехчињата и кај ги има?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #666 на: 10 Септември 2012, 22:48:28 pm »
Тој дел се погоди да е таков...Некаде околу 1цм се  подигнати на тој крај, а на другата страна се на нула....Плоча е, не е кошулица, а плоча од 120 квадрата и не е лесно да се поравни идеално... :) Ако ставав кошулица, можеби и ке се одлучев на некој друг тип на под, на пример паркет од бамбус или што знам, некоја таква комбинација...Но јас не сакав...Некако најтопло ми делува патосот... Подигнат е ради тоа што све е нивелирано у нула...Инаку можев да ги треснам и така и да бркаат работа :)) Само не  можам така...Инаку плехчињата ги има, се наоѓаат, само ретко кој ги користи...
Инаку 200 комада се околу 4 евра и ги има во Меркур...Јас потрошив околу 2000 комада...

Шаките ги купив во Бриколаж, кило доаѓаат околу 250 денари, четворка, вртена и поцинкувана...Инаку кило обични шајки се околу 50 до 60 денари... Потрошив некаде околу 4 кила шајки... :)) И едно 7 или 8 пурпени за да испрскам фес под шуплинките на штафните...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #667 на: 10 Септември 2012, 22:54:31 pm »
Добро си ги споил даските. што викаше дека има мм размак?
Кога ќе го излакираш бонбона ќе биде...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #668 на: 10 Септември 2012, 23:16:22 pm »
Споени се даските...Ама после месец дена, а беа ковани у најжешкото, пак се расушија малку...Незначително, но помеѓу некој има размак...Дрвото работи...Поготово патосот ради неговата голема должина...
Е сега ако се искитира, ондак нема да има ништо...Огледало ке биде...
Ама читав доста литература за патос и решив да не китирам, и да оставам како што е...Кај има процеп, нека остане...Со лакот ке се пополни, пошто најверојатно ке ставам една основна, односно импрегнант и три слоја лак...
И повторно дрвото ке биде фристајлер и ке може по пореба да си се движи, шири или собира...Инаку сега да му писнам за пола саат цел ке го извадам без да се оштети ниедна даска... :)) Единствено на крај каде што има ставено штрафови кои ке бидат под лајсна...
Се уште не сум нашол саглам лајсни за на краевите...
Да не имаш некој сигурен и добар извор за таква работа???

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #669 на: 10 Септември 2012, 23:23:44 pm »
Имаш силикон специјален ќе бараш за чам да потполниш измеѓу. Лакот нема да се заджи измеѓу.
Лајсни земав пвц во центар до бенелукс за бандажи од десна стр. Мала нијанса потемни мн. убаво изгледаат.

Сигурно знаеш дека до финишот секоја рака со лак, основен лак се шлајфува.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #670 на: 10 Септември 2012, 23:31:06 pm »
Незнаев како иде точната постапка за шлајфување и лакирање, па си дадов за право да се обратам директно до хрватска, односно до Chromos, фабриката каде се произведуваат лаковите...И добив за мое големо изненадување огромен мејл со комплетна процедура и начин на изведување на целокупната работа. Бев пријатно изненаден...Не дека незнаев како оди, но сакав да се тера според некој си хиерархиски ред...Бидејќи кај нас грото се мајстори кои лакираат директно после шлајфување, не водејки сметка за импрегнација или шлајфување после секоја рака итн...
А за лајсни се мислев и јас да земам такви, односно најблиска боја до смреката има јасенот...Па ке видам и за тоа...Уште сум на мисла, мада мислам дека пре тоа ми влага у глава него дрвени...
И баш и за силикон за чам ке видам, најверојатно во истата продавница има или?

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #671 на: 10 Септември 2012, 23:43:54 pm »
Ако земеш сличен облик на на пвц лајсна има изгор да ја платиш, а пвц-то 99,9 не се приметува и одлично изгледа.
Таму кај што ги земав беа поевфтини и има поголем избор на боја, баш таква како што барав низ цело ск.

Силиконот сигурно го има сегде каде продаваат бои и лакови.
Доколку се одличиш да ставаш нешто измеѓу, тој силикон е најдобра работа.

Може ли мејлот да ми го пратиш во пп да видам што како е поточно, дали сум грешел негде.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #672 на: 11 Септември 2012, 01:07:43 am »
SaleSk Колку пари одприлика излегува метар квадратен за патосот, и мене најмногу ми се допаѓа :) супер излегол твојот.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #673 на: 11 Септември 2012, 08:18:43 am »
Значи патосот е 10 евра квадрат. Толку јас го платив од Мега - Куманово. Истата продавница ја има и во Скопје.
Само има мала финта во рачуниците и можеш да се заебеш. По правило треба да се рачуна покривна површина на даската, а они ја рачунаат површината со се нутот. Ј-бга, и јас незнаев, па сва среќа ми текна, прашав и така испадна па си земав од старт колку што стварно реално ми треба...Инаку ке ми фалеа неколку квадрата па после ке имав проблем додека да купам , па док ми донесат уште 5 квадрати итн итн...
Е сега имаш на ова и штафни, тие не се скапи, но мора да се добро исушени...Штафните ме фатија околу 100 евра за површина од 67 квадрати, мислам дека од прилике толку беа. Заборавив :)))
Јас ги импрегнираф и штафните, така да тоа ти се дополнителни трошоци околу 800 денари, па имаш хидроизолација која се става доле, цена од прилике околу 1000 денари за споменатата површина. 2000 плехчиња, 2700 денари, 4 кила шајки околу 1000 денари, штрафови по 6 денари комад, а потрошив околу 600, значи 3600 денари, + изолација за под патосот. Таа незнам колку пари беше...60 денари квадрат кнауфот и рачунај колку е цена на квадрат на стиропор единица. Уште не сум го шлајфувал и лакирал, а тоа е цирка од 500 до 600 евра во зависност од материјалите... Е сега спобери, па подели со квадратурата, подели и ке видиш колку ке испадне...Работна рака не платив, го местев сам, не рачунам амортизација на бормашините и скршени бургии за бетон, кој не се баш ефтини...6,5 мм бургија со должина од 180 мм или 200 мм чини околу 300 денари, а се скршија можда 4 комада....Зошто се буши и штафната и бетонот...Па дрвото ја усијува бургијата и знае да пукне :)
Мислам дека се на се околу 20 до 25 евра по квадрат одприлике...Не сум израчунал тачно....Толку ке му дојде со се како што треба...Инаку можеш и м ногу поефтино да поминеш :)

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #674 на: 11 Септември 2012, 15:07:12 pm »
^^^ Фала Sale :)