Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1476244 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #135 на: 11 Март 2012, 14:15:02 pm »
Првин треба да инвестираш во добра изолација.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #137 на: 11 Март 2012, 14:20:00 pm »
Местото што го определивме за котелот и за централата на греењето е во близина на оџак така да тоа не е проблем. За плин не сакаат мајка ми и татко ми демек опасно било, уште не било добро проверено... А за таа опција не убедуваше и еден пријател увозник на плин, но и он нема сеуште стаено од истите причини - неодобрувањето на жена му, опасност и слично заради сеуште недокажаноста на таквите инсталации на нашиов пазар, а веројатно и во филмовите што гледаат кога експлодираат куќите :D.  Геотермално греење се откажавме зошто инвестицијата беше преголема, не памтатм добро цифрата стварно, но мислам дека околу 15.000еу беше само бушењето, геотермалната пумпа и котелот. Исто така не ти е загарантирано дека ќе најдат води доле, што е и логично. Од нафта се откажавме зошто имаме во објектот на работа такво и секоја година се понеисплатливо и понеисплатливо е веќе. Куќата исто така е солидно изолирана, малтерисувана е па на малтерот има фасада од стиропор (5-7цм незнам). Малце може е незгодно што во дневната и секоја спална има големи прозорци 3х2.2м но сите прозорци се со К стакло и полнети таму со некој плин за подобра изолација така да е ок за нормална куќа мислам изолацијата.

ЕДИТ: Во спалните ќе има и клими, обични. Додека во дневниот престој кој е заедно со трпезаријата и кујната ќе има инвертер клима, дома не сме мн мн зимурливи никој освен мачката :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #138 на: 11 Март 2012, 14:20:21 pm »
За греење нема подобро од на дрва,како што ке добиеш топлина со дрвата нема да добиеш со ништо друго...Е сеа е малку ѓнаваторски ама тое
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #139 на: 11 Март 2012, 14:26:07 pm »
Не верувам дека инвестицијата за геотермално затоплување се исплаќа. Она на пелети, колку знам не мора ни оџак да имаш. Плинот е светска работа, ама уште сме далеку од него, а струјата и нафтата се скапи. Дрва ... незнам у стан колку е тоа изводливо :) Клима со инвертер догрева до -14 и добра е за пролет и есен, не е да се ослони човек на неа, пошто на ниски температури уљето е многу густо и моторот може да цркне ... Подно (и ѕидно) греење е интересна работа, поготово у комбинација со соларно греење, сега сите се скоро на паркет или ламинат кој лесно се брише, немаш јамболии па прашина ќе се дигала нагоре :D Ја би одел на варијанта пелети со котел и подно + ѕидно греење у комбинација со клими. Нормално, просторот што се загрева да е изолиран ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #140 на: 11 Март 2012, 14:31:25 pm »
Местото што го определивме за котелот и за централата на греењето е во близина на оџак така да тоа не е проблем. За плин не сакаат мајка ми и татко ми демек опасно било, уште не било добро проверено... А за таа опција не убедуваше и еден пријател увозник на плин, но и он нема сеуште стаено од истите причини - неодобрувањето на жена му, опасност и слично заради сеуште недокажаноста на таквите инсталации на нашиов пазар, а веројатно и во филмовите што гледаат кога експлодираат куќите :D.  Геотермално греење се откажавме зошто инвестицијата беше преголема, не памтатм добро цифрата стварно, но мислам дека околу 15.000еу беше само бушењето, геотермалната пумпа и котелот. Исто така не ти е загарантирано дека ќе најдат води доле, што е и логично. Од нафта се откажавме зошто имаме во објектот на работа такво и секоја година се понеисплатливо и понеисплатливо е веќе. Куќата исто така е солидно изолирана, малтерисувана е па на малтерот има фасада од стиропор (5-7цм незнам). Малце може е незгодно што во дневната и секоја спална има големи прозорци 3х2.2м но сите прозорци се со К стакло и полнети таму со некој плин за подобра изолација така да е ок за нормална куќа мислам изолацијата.

Не можи после малтер да се става излолација. А минимум за кај нас е 7см, препорачано 10см, од тој стиропорот.
Иначе прозорите не се со плин полни.  ;D ;D  Со аргон се. Или некој друг гас. Што му дава огромана изолација. Тоа се одлични прозори.

http://www.efficaceclima.it/scaldabagni_beretta/fonte-11-ap.htm

Еве ти уред на плин. Ова се става во подрум, кај тебе. И се поврзува на веќе постоечката инсталација за парно. Ова грее вода, а не пушта плин во инсталацијата.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #141 на: 11 Март 2012, 14:33:03 pm »
1. Зошто да не се исплати геотермалното Џиџи? Јас инжињерски сум импресиониран од идејата, и планирав нешто такво во брзо време. Веќе имам на струја котел и на нафта. Во комбинација со подно и радијатори. За 6KW потрошена електрична енергија оддава 19kW топлинска енергија во внатрешноста, тоа за мене личи многу добро.

2. Инверторите на климите ги корнеме на работа цело време, за догревање се одлични. -14 велиш? Еве нека е -14, смета ли тоа?

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #142 на: 11 Март 2012, 14:38:24 pm »
Кога стаса муабетов до загревање да прашам и јас нешто. Реновиравме постара куќа од темел, планот ни беше да се грееме на парно на струја и поставивме подно во ходниците и во секоја соба инсталации за парно. Но како се качија цениве на струјата, а и најавите за уште поголемо качување почнавме да размислуваме за друг начин на греење зошто со струја ептен скапо ќе испадне. Највеќе за око ни падна греењето на пелети. Дали некој од тука има искуство со тие? Дали се добри за топлење и барем да се економични до пола од тоа што ги рекламираат. Во план ни беше најголемиот котел од понудата на кој може да се врзе котел за парно, и на кровот имаме 2 соларни панели кој се исто така врзани во системот. Куќата има вкупна површина од околу 220м2, 2 спрата и сутерен кој е 1.3м во земјата.
Мојот кум е застапник за Алфа-плам во Македонија, а меѓудругото се занимава и со овој тип на греење. Фирмата се вика Гранекспорт и е стара преку 20 години. Јави се на, 02/3176185, барај го Наум кој е комерцијалист вработен во фирмата. Кажи му дека имаш препорака од Кико, кумашинот на Лазе, и замоли го да ти објасни се околу пелетите. Има многу лаги кои се шират во врска со нив, на пример дека котел наменет за 50 квадрати ќе загрева 150 квадрати и слично. Ќе ти објасни Наум се што те мачи.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #143 на: 11 Март 2012, 14:38:30 pm »
1. Скапа е пумпата и изведбата, а веќина живат у станови ...

http://www.fonko.com.mk/klima/MKD/products_/ghp.html

http://energetskaefikasnost.info/toplotnata-pumpa-nachin-na-rabotene/

2. ОК е климата реков за догревање, плус http://www.eurotermgroup.mk/index.php/soveti/mk/greenje-so-drveni-peleti/

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #144 на: 11 Март 2012, 14:39:35 pm »
Да не знаеш цени? Би сакал и Онак да се изјасни на темава, ако може да помогне, за геотермалното загревање.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #145 на: 11 Март 2012, 14:43:09 pm »
Дени, јас правев пресметка за куќа во Злокуќани која сакав да ја градам. Цената на вградување на геотермалните води за куќа од 250 квадрати внатрешна површина беше околу 25000 евра. Тотално неисплатлива инвестиција, чиј повраток како средства е прашање дали јас ќе го доживеам.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #146 на: 11 Март 2012, 14:48:14 pm »
Местото што го определивме за котелот и за централата на греењето е во близина на оџак така да тоа не е проблем. За плин не сакаат мајка ми и татко ми демек опасно било, уште не било добро проверено... А за таа опција не убедуваше и еден пријател увозник на плин, но и он нема сеуште стаено од истите причини - неодобрувањето на жена му, опасност и слично заради сеуште недокажаноста на таквите инсталации на нашиов пазар, а веројатно и во филмовите што гледаат кога експлодираат куќите :D.  Геотермално греење се откажавме зошто инвестицијата беше преголема, не памтатм добро цифрата стварно, но мислам дека околу 15.000еу беше само бушењето, геотермалната пумпа и котелот. Исто така не ти е загарантирано дека ќе најдат води доле, што е и логично. Од нафта се откажавме зошто имаме во објектот на работа такво и секоја година се понеисплатливо и понеисплатливо е веќе. Куќата исто така е солидно изолирана, малтерисувана е па на малтерот има фасада од стиропор (5-7цм незнам). Малце може е незгодно што во дневната и секоја спална има големи прозорци 3х2.2м но сите прозорци се со К стакло и полнети таму со некој плин за подобра изолација така да е ок за нормална куќа мислам изолацијата.

Не можи после малтер да се става излолација. А минимум за кај нас е 7см, препорачано 10см, од тој стиропорот.
Иначе прозорите не се со плин полни.  ;D ;D  Со аргон се. Или некој друг гас. Што му дава огромана изолација. Тоа се одлични прозори.

http://www.efficaceclima.it/scaldabagni_beretta/fonte-11-ap.htm

Еве ти уред на плин. Ова се става во подрум, кај тебе. И се поврзува на веќе постоечката инсталација за парно. Ова грее вода, а не пушта плин во инсталацијата.

Како што кажав, куќата ја реновиравме и таму кај што не се доградуваше малтерот остана таму
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3778
« Одговори #147 на: 11 Март 2012, 14:51:22 pm »
Не верувам дека инвестицијата за геотермално затоплување се исплаќа. Она на пелети, колку знам не мора ни оџак да имаш. Плинот е светска работа, ама уште сме далеку од него, а струјата и нафтата се скапи. Дрва ... незнам у стан колку е тоа изводливо :) Клима со инвертер догрева до -14 и добра е за пролет и есен, не е да се ослони човек на неа, пошто на ниски температури уљето е многу густо и моторот може да цркне ... Подно (и ѕидно) греење е интересна работа, поготово у комбинација со соларно греење, сега сите се скоро на паркет или ламинат кој лесно се брише, немаш јамболии па прашина ќе се дигала нагоре :D Ја би одел на варијанта пелети со котел и подно + ѕидно греење у комбинација со клими. Нормално, просторот што се загрева да е изолиран ;)

Во станот битола цела зима климата работеше па и на -20, и тоа климатизер стар 10 години кој не е инвертер.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #148 на: 11 Март 2012, 15:21:22 pm »
Дени, јас правев пресметка за куќа во Злокуќани која сакав да ја градам. Цената на вградување на геотермалните води за куќа од 250 квадрати внатрешна површина беше околу 25000 евра. Тотално неисплатлива инвестиција, чиј повраток како средства е прашање дали јас ќе го доживеам.
Фала за бројката Гојдо, тоа ме интересираше. Како и да е, бркам за кај мене, па што се дешава ќе споделам. Како и да е, очекувам суми (само котел и инсталација) од околу 10 пати помалку од ова што го спомена.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #149 на: 11 Март 2012, 15:47:57 pm »
Најголем трошок е копањето и цевките кои треба да ги поставиш. За 250 квадрати потребни ти се 250-300 метри цевки поставени на 4 метри длабочина. Рачунај дека за ова ќе треба да ископаш 700-800 кубици и повторно да ги наполниш, а само тоа чини 7-8 иљади евра. Цевките ќе те чинат уште 5000, а сега можда и повеќе. Пумпата ќе те кошта над 1000-че. Треба да направиш и резервоар со довод и одвод и тој ќе те чини неколку стотини. Потоа доаѓа инсталација за котел, со систем за меѓупрегревање. Тоа чини над иљадарче. Па доаѓа котелот кој чини 1000-че, па внатрешна инсталација со радијатори кои чинат уште 4-5000. Стави уште непланирани трошоци 10% и ете ти ги 25000.

Со она кое јас го барав со добра изолација на објектот, заштедата во потрошувачка на ел енергија требаше да биде 50%.