Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1696259 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6231
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #9135 на: 19 Ноември 2025, 18:39:40 pm »
Зависи што тип на човек си, јас без  500-600кв не го сметам дворот за двор, во 100кв можеш двете коли да ги паркираш и толку и една скара ѕидана во некој ќош да ставиш. Нема место ни дрва да засадиш ни да посадиш нешто за да уживаш во просторот и зеленилото.
Ако збораме за надвор од населено, приселски дел кај што е беспари квадратот тогаш уште една 0 на тие 600.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2682
« Одговори #9136 на: 19 Ноември 2025, 18:45:14 pm »
Види си во банка прво. Битно е да имаш кредитна историја, да знаат дека плаќаш редовно. Банките не даваат хипотекарен кредит за монтажна куќа. Цврста градба треба да биде.

Да да, ова заборавив да го споменам во првиот пост на темава, свесен сум дека ќе има зезанции со кредит.
Ќе видиме, имам исплатено (предвреме) некаде 900k денари во 2-3 потрошувачки кредити... А и платава ми е стабилна, релативно ОК во износ, стабилна компанија...

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #9137 на: 19 Ноември 2025, 18:52:23 pm »
Не се брзај, почекај, мислам дека повторно ќе има субвенционирани кредити и избор на типски куќи кои ќе ти бидат со однапред доделени дозволи за градба. Ќе спасиш време и нерви, а секако и пари за проект.

Ќе си го препраспределиш внатрешниот простор спрема твоите потреби и тераш. Претходно со Купи Куќа за млади, мои двајца блиски другари ја земаа максималната сума што беше можна, односно 50к евра без камата, но со минимален рок од 12 години отплата. Си ги изградија куќите и лека полека со свои средства си досредија дворови итн.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #9138 на: 19 Ноември 2025, 19:15:22 pm »
Зависи што тип на човек си, јас без  500-600кв не го сметам дворот за двор, во 100кв можеш двете коли да ги паркираш и толку и една скара ѕидана во некој ќош да ставиш. Нема место ни дрва да засадиш ни да посадиш нешто за да уживаш во просторот и зеленилото.
Ако збораме за надвор од населено, приселски дел кај што е беспари квадратот тогаш уште една 0 на тие 600.

500-600 квадрати има работа машко.

Во саботата трева да се искоси и лисја да се соберат, цвеќиња да се преместат за зимата, цел ден отиде јабана

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #9139 на: 19 Ноември 2025, 20:04:43 pm »
@Carpathian Lord Затоа пишав зависи шо чоек си, спрема тоа и дворот ќе си го уредиш соодветно, 500 кв и не ништо освен ако сакаш да гиниш во ситничење и да си бараш работа со “хаику под конец” градинаратво како ова погоре, ама нњ е задолжително. Паркирај 2-3 возила во дворот од сликата и отиде третина од квадратурата.
Ако си од мрзите може цел бекатон да го наредиш како некој и да се печиш со змиите :D
Бисртрица имам 6000кв и 300+ лешници, јаболка круши итн плус бавчуле, ако ти се трима имаш колку сакаш за тримање, ако не, нека го нека си расти природа, ќе си суредиш до кај шо ти седи пред тебе :)
« Последно менување: 19 Ноември 2025, 20:11:34 pm vladic3110 »

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11868
  • Архитект
« Одговори #9140 на: 19 Ноември 2025, 23:06:25 pm »
Ајде вака од почеток.

Што и да градите во Мк мора да има некаков проект. Дали било тоа во Град или во Рурална средина, мора да има проект.
Проектот содржи фази во зависност од намената.

За Куќа за домување мора да има Архитектура, Статика, Електрика, Водовод и Канализација и Енергетска ефикансност.

Како сакате викајте ја куќата, монтажна, класична, модерна, ѕидана..... сеедно е. Мора да задоволи основни барања.

Тие што ги нудат по сајтовите (посебно тие од соседни држави) кај нас не се баш така поставени. Никој не ја зема во предвид локалната легислатива за статиката.
Тие шо ги нудат по ефтини цени, ќе станат исти или слични со цени како и сите други кога ќе направи статика како што треба за наше поднебје и наши закони.

Цената за изградба на објект е ок што ја имаш земено во предвид. @balanar 360 - 500 еур за м2/ бруто површина.
Бруто е објектот цел мерен по надворешни димензии. За да се пресмета корисна внатрешна површина треба да се намали за 20 - 25% од брутото.

За почеток доста е ова. Ако имате дополнителни прашања, повелете тука или во ПП.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #9141 на: 20 Ноември 2025, 00:30:36 am »
Овие Кен Панел манел ги имаат сите тие дозволи и стандарди?

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7145
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9142 на: 20 Ноември 2025, 07:46:49 am »
Не ти треба 120-150м2 куќа. 80-90м2 со убава тераса и убаво среден двор е се што е потребно според мене.

Без гаража таа квадратура е доволна, ама гаража од 4х6м за една кола во склоп на куќата крева квадратура.  :)
Плус секогаш е подобро да е во склоп, него посебен објект или настрешница до куќа, кога веќе се прави/сака.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 800
« Одговори #9143 на: 20 Ноември 2025, 11:49:51 am »
Не ти треба 120-150м2 куќа. 80-90м2 со убава тераса и убаво среден двор е се што е потребно според мене.

Да, може и претерав малку, ама тука некаде посакувам ~ 100m2

Не знам колкав плац би требало за ова, во смисла со двор наоколу т.е да не е кнап.

ne e bitna kvadraturata na placot ama dimenziite se bitni (a so toa i kvadraturata pak ide vo igra)

PO PRAVILO za gradba, markicata ne smee da e na pomalku od 1.5m od rabot na imotot (i vo ovoj sluchaj imash ogranichuvanje - ne smee da imash vrata tamu, a dzamovite mora da pochnat od visina 1.5m nagore)

kaj mene placot e 360 kvadrati (LOSHO RASPOREDENI) 30 x 12m  (poradi tie 12m shirina kukjata mi e dolga a tesna 9x13.7)

istite tie 360 kvadrati rasporedeni vo kombinacija 24x 15 kje ti dozvolat da imash markica koja kje bide 3m od rabot i kje nemash uslovi okolu otvorite na kukjata.

plac ISPOD 15m shirina ich da ne zemash (da go znaev ova pred da go kupam mojot kje vnimavav) optimalno e da imash nekoi 500kvadrati plac od koi minimum 15m shirina. em kje imash dovolno golem dvor em nema da robuvash za da e ureden. pregolemi dvorovi se pregolemo zamaranje... zvuchat super AMA ako si dovolno bogat da plakjash gradinar. chovek shto e na rabota po cel den nema vreme da bide i gradinar. istoto vazi i za pregolema kukja. lugjeto se lakomat i gradat posle toa problem za odrzuvanje

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2682
« Одговори #9144 на: 20 Ноември 2025, 11:56:40 am »
Еве нешто што сега ми излезе на Фејсбук:

https://www.facebook.com/share/p/1CZsbGKoR1/
Domus Dizajn Skopje

Монтажна куќа 100м2 + тераса 12м2
Клуч на рака!

Дневна со кујна, 3 соби, остава, купатило
Бетонски фундамент во цената
Изведба низ цела Македонија!
Кровен панел д-5цм
Подкровна изолација 10цм
Демит фасада со д-8цм завршно со абриб
Меѓуѕидна термо изолација 10цм
Кнауф систем завршно со молерај
Челична конструкција
8 коморна ПВЦ галантерија
Блиндор врата (Made in Italy)
Ламинат А класа (Swiss)
Комплетно опремено купатило
Плочки во кујна (Zorka Keramika)
Кујна по мерка (без апарати)
Одвод, довод и ел. инсталација во рамки на куќа
Цена: 42600еур

Напомена, внатрешниот распоред на куќата е менлив, може да се прави по ваша желба!

Вакво нешто можеби би било супер.
Ги знае некој овие Domus?

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7604
« Одговори #9145 на: 20 Ноември 2025, 12:00:31 pm »
Овие монтажниве што се со панели и слично, имаат ли рок на траење?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #9146 на: 20 Ноември 2025, 12:26:22 pm »
Овие монтажниве што се со панели и слично, имаат ли рок на траење?

Мислам даваа гаранција 10 години или слично, не се сеќавам.

Мада, цела Америка, Австралија, Шведска сите куќи се градени на ваков принцип од многу многу оддамна па ене немаат некои поголеми проблеми.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #9147 на: 20 Ноември 2025, 12:56:30 pm »
Шведска, Финска се градени по сите можни стандарди за све, кај нас Перко и Зоран технолошки вишок заварувачи од некоја фирма му текнало дека можат да варат стубови и да лепат панели на нив оти исто ќе изгледаат како по светот. Сигурно има и добри фирми ама вероватно има многу повеќе вакви. Ќе сликам една деновиве ќе ја постирам, плац до на другар плацот тураа бетон 2 батки прилепчани, ги прашав шо како, фирма за монтажни куќи биле од Прилеп, аха ок.
Ќе се цитирам за ден два овде со слики на шо изгледа “монтажната”.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2475
« Одговори #9148 на: 20 Ноември 2025, 14:54:11 pm »
Секој втор џандар лепи плочки. Во работно време.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11868
  • Архитект
« Одговори #9149 на: 20 Ноември 2025, 16:59:06 pm »
Овие Кен Панел манел ги имаат сите тие дозволи и стандарди?

Незнам, сум немал контакт со нив.