Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1591907 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8490 на: 10 Декември 2022, 18:25:26 pm »
23 stepna e kolku da krenam

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk
Веќе измачка? Брз си бил.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8491 на: 10 Декември 2022, 23:07:34 pm »
Чарето е изолација. Имаш топлински мост и тоа место има температура пониска од точката на оросување во собата. Всушност ѕидот ти е влажен постојано и сега заради стагнација на воздухот се појавила и мувла. Колку за да пројде работата сега, можеш да го исфарбаш со термоизолациона боја од надвор, а и од внатре. Може да проработи, може и не. Зависи колку е ладен ѕидот. Ама нема зијан, така да, тоа ти е најлесно за додека да ставиш надворешна изолација летоска. https://metalotehnika.mk/proizvodi/termo-tecna-izolacija-termstop/
Vo zgrada sum nemozam od nadvor, ima izolacija nekoja zgradata ama ne e toa toa... obicno imavme problem da e suv vozduhot ova sega plus e... verojatno samo od temp razlika

Чудно, обично во згради го немаат тој проблем (барем поновиве).

Луфтирај почесто, и во иднина среди го и тој ѕид како другиот што си го изолирал. Ако во близина имаш мебел одалечи го уште малку, можеби ќе биде доволно за поголема циркулација на воздух, со тоа можеби ќе се подигне пола степен/степен температурата на ѕидот.
Ако дигнеш температура на воздух потенцојално подигаш и релативна влажност, со тоа ти се подига и температурна точка на роса и се вртиш во круг.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #8492 на: 11 Декември 2022, 00:11:46 am »

Ова е многу добро, ако може да се нанесе вака како на видеотокај мене би било топ. Да ги изолирам надворешните ѕидови пошто зградата нема изолација надворешна. А ако се нафати некој и лимениот кров да го испрска и да се спасам и летно време од печењето од горе би било премија.

Да не знае некој колку кошта чудово по м2 и дали преку него се кречи ?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #8493 на: 11 Декември 2022, 02:00:55 am »

А ако се нафати некој и лимениот кров да го испрска и да се спасам и летно време од печењетo.

Немаш камена или стаклена волна под лимот?
Ако веќе имаш, дуплирај ја дебелината, ќе се раатисаш.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8494 на: 11 Декември 2022, 07:28:48 am »
За кровот ако е гол вака прават америне. https://m.facebook.com/308255363123176/

П.с. не е скапо, земи едно пробај во некоја соба и ќе видиш дали да продолжуваш.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #8495 на: 11 Декември 2022, 08:07:34 am »
Проблемот кај мене е што е лим па под него бетонска плоча, па под плочата има волна па гипс картон. Мислам дека нема изолација под лимот. Е сега у зима е ОК, ама у лето се загрева плочата цел ден на сонце па после кога ќе зајде сонцето кај мене почнува да зрачи и станува потопло него надвор, и климите мора да работат цело време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8496 на: 11 Декември 2022, 08:16:07 am »
Проблемот кај мене е што е лим па под него бетонска плоча, па под плочата има волна па гипс картон. Мислам дека нема изолација под лимот. Е сега у зима е ОК, ама у лето се загрева плочата цел ден на сонце па после кога ќе зајде сонцето кај мене почнува да зрачи и станува потопло него надвор, и климите мора да работат цело време.
Ако имаш пристап меѓу плочата и лимот, не е тешко.

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #8497 на: 11 Декември 2022, 09:42:49 am »
Ма јок, коса плоча на неа лим, толку,нема пристап иначе ќе ја решевме одамна. Затоа викам со боја од горе.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8498 на: 11 Декември 2022, 10:00:28 am »
Чарето е изолација. Имаш топлински мост и тоа место има температура пониска од точката на оросување во собата. Всушност ѕидот ти е влажен постојано и сега заради стагнација на воздухот се појавила и мувла. Колку за да пројде работата сега, можеш да го исфарбаш со термоизолациона боја од надвор, а и од внатре. Може да проработи, може и не. Зависи колку е ладен ѕидот. Ама нема зијан, така да, тоа ти е најлесно за додека да ставиш надворешна изолација летоска. https://metalotehnika.mk/proizvodi/termo-tecna-izolacija-termstop/
Ме заинтересира од видеата што ги погледнав, каде го има ова во Скопје?
Пред повеќе години гледав нешто во Бриколаж во конзерви од 1 литро ваљда, но не се сеќавам дали е истото.
Се мислев да земам за тие неколку критични точки/ќошиња, ама не собрав храброст тогаш, ем не замислував да се помине ѕид во целост.

Кречење после нанесување ќе фаќа? или нема потреба од такво нешто се до наредно нанесување од истото наместо класично кречење?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8499 на: 11 Декември 2022, 10:28:28 am »
Земи кантиче пробај.

Кај што била мала разликата помага. Ако е голема температурна разлика не е магија. Остава 2мм филм, или 1мм зависи колку ќе гонаправиш, може и да се прска ќе е уште потенко. Пробај во еден шпајз или позади фрижидерот или позади комода или позади плакар и ќе видиш како излага и дали ти е океј.

Убаво е за места кај ше нема место за изолација, околу прозорци, или еве вака некои ќошиња. Или некој столб што носи ладно внатре итн.

Значи 2цм стиропор од внатре ќе си е подобро.

5цм стиропор внатре ќе си е подобро.
1цм стиропор и гипсана плоча ќе си е подобро.

5цм стиропор од надвор ќе си е подобро.

А ова е или привремено, или дополнително, или за некои места недостапни и слично. Или плус на веќе изолирано. Или пак прво да намачкаш на ѕидот, па 1цм стиропор па гипс, за да не ти се крати од собата многу - ако е мала.

Мислам дека цената е оваа, ако уште важи. Може ја качиле. https://www.rojalinvest.com.mk/termo-izolacii

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8500 на: 11 Декември 2022, 10:34:39 am »
Ма јок, коса плоча на неа лим, толку,нема пристап иначе ќе ја решевме одамна. Затоа викам со боја од горе.

А за од горе ти гледаш. Па треба да се проба, не знам за физичка издржливост како е. Ама прва работа самата бела боја да се исфарба ќе има ефект за да рефлектира, а згора на тоа нешто ситно изолациичка од 2мм колку ќе помогне помогне.

Само бела боја:
https://www.onsetcomp.com/resources/application-stories/cool-roof-case-study-are-white-roofs-cooler-and-more-energy-efficient

Over the course of a typical hot August day in Scottsdale Arizona, a white roof is 4.62% cooler (more energy efficient) than a non-white roof. During the hottest point in the day inside the building (5:00pm), a white roof is 8.49% cooler (more energy efficient) than a non-white roof. During the maximum internal temperature increase hours of 7:00am – 5:00pm, a white roof is 6.97% cooler (more energy efficient) than a non-white roof.

Можеш да пробаш на некое делче барем.

П.С. ако има малку простор меѓу лимот и бетонот може да се стави фен или турбина да дува во тој процеп и да игра улога на attic fan. А и да нема место за самиот фен, може канален вентилстор да се спроведе и со неколку црева да се спроведе свеж воздух меѓу лимот и бетонот. Може и со термостат да се вклучува автомстски кога температурата е над рецимо 30ц и готово.

А воздушно фарбање е експресна работа. Еве во real-time
« Последно менување: 11 Декември 2022, 10:47:11 am Deni »

Отсутен AUUU

• Легенда
« Одговори #8501 на: 11 Декември 2022, 11:04:14 am »
Ќе му ја мислиме, не ја бива вака како што е сега.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8502 на: 11 Декември 2022, 12:35:01 pm »

Топлински бустер на нафта. Многу интересно за дополна или за на гаража, ходници. А секако и за коли/шатори и слично.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #8503 на: 11 Декември 2022, 12:52:40 pm »
Ќе му ја мислиме, не ја бива вака како што е сега.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
3 слоја е 0.5мм изолација. Колку е 1цм стиродур цената? Тој е како 2цм обичен стиропор да ставиш мислам.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #8504 на: 11 Декември 2022, 13:10:34 pm »
Отворете страна 360 и 361. Се имало муабет на тематикава.
@AUUU во куќа или во стан си?
Најдобро е тајфа да го откова лимот, стави изолација, и врати истиот лим, или пак да купиш нов (светол) лим.
Никогаш не вели никогаш.