Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1592699 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8415 на: 21 Октомври 2022, 23:45:34 pm »
Треба да пишам пост како есеј,затоа скратено.
Пречи,нервира галамата и тропањето,али шо можиш да смениш освен уште повеќе да ја разгориш ситуацијата.
Викај полиција,оди на врата,деца се(ете по живчани) пак ќе прават галама.И него му пречат дома(иако тој ги склепал),али тоа е тоа.

п.с ова зборувам за нотмално детско тропање и сл. за секое вон граници за нивните години барај чаре од соодветни служби...

п.п.с Ми текнува кога јас бев мал,во влезот од зградата 20 деца,не се знаеше од кој стан иди галамата пошо зградата вибрираше. ;D
Али комшијата под мене,маж со мадиња не искрепи сите иако имаше бебиња во тој момент(кога ние бевме најватрени) и никогаш збор настрана не рече на никој.
Ден денес е омилен човек на сите од мојата генерација +/- 3-4 години.
 :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8416 на: 21 Октомври 2022, 23:55:31 pm »
Ај да пишам една комшиска мака. Спратот над мене, живее фамилија со 3деца. 13/10/6. По невоспитани и некултурни деца не сум видел. Секоја вечер лупање, трчање, фудбал играње, кај мене доле дупло се слуша. Веќе не се исплати да му одам на комшијата, како бетер да им вика да рипаат и тропаат со топка.
Разбирам дете, ама ако сега од мало не го научиш што е култура, никогаш нема.

Почнав да тропам со мало чеканче од доле, и тогаш се смируваат. Давајте идеи, да ги излудам јас некое време.
Живот во стан = казна.
Овој лупа, тој не плаќа чистачка не чистела добро, третиот пола стан во влез го изнел, четвртиот не дава за струја, не користел....
https://forum.carclub.mk/index.php/topic,25589.msg1253278.html#msg1253278

Погледот од Сузукиво на улицата кажува во каков амбиент се живее денес. И мојот коментар што ќе следи како израз на разочараност.
Мој совет, нема спас, колку повеќе ќе мрдаш, толку повеќе ќе тонеш во жив песок.

Присутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 604
« Одговори #8417 на: 22 Октомври 2022, 11:41:46 am »
Ај да пишам една комшиска мака. Спратот над мене, живее фамилија со 3деца. 13/10/6. По невоспитани и некултурни деца не сум видел. Секоја вечер лупање, трчање, фудбал играње, кај мене доле дупло се слуша. Веќе не се исплати да му одам на комшијата, како бетер да им вика да рипаат и тропаат со топка.

Почнав да тропам со мало чеканче од доле, и тогаш се смируваат. Давајте идеи, да ги излудам јас некое време.
Живот во стан = казна.
Овој лупа, тој не плаќа чистачка не чистела добро, третиот пола стан во влез го изнел, четвртиот не дава за струја, не користел....

Рооооокајј ;D
https://youtu.be/e839iBeupx4

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8418 на: 22 Октомври 2022, 13:56:38 pm »

Живот во стан = казна.

Рооооокајј ;D
ako ne https://www.youtube.com/watch?v=Mhn9qaTfe2E
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #8419 на: 22 Октомври 2022, 18:56:45 pm »
И него му пречат дома(иако тој ги склепал),али тоа е тоа.

Разбирам некој степен на тропање, ама не игротека секоја вечер до касни саати.
Што ако е дете. Секој родител треба да го воспитува детето на пример и култура, дај тогаш не влезат во маркет и нека фрлаат се од рафтови, па нека вика, абе деца се, што да им правам. Склепај 3 деца за плата од државата и крени раце.
Ми спомна комшијата над нив дека ќе се сели од државава, па ќе го замолам 1 месец да ми го изрента станот. Е тек тогаш ќе биде трчање од 120килски човек.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #8420 на: 22 Октомври 2022, 23:04:59 pm »

Што ако е дете. Секој родител треба да го воспитува детето на пример и култура, дај тогаш не влезат во маркет и нека фрлаат се од рафтови, па нека вика, абе деца се, што да им правам. Склепај 3 деца за плата од државата и крени раце.
Ми спомна комшијата над нив дека ќе се сели од државава, па ќе го замолам 1 месец да ми го изрента станот. Е тек тогаш ќе биде трчање од 120килски човек.

другар исто сум и јас, над мене две од околу пет год маратон прават низ цел стан и скоканје од кревет. Да прозбориш знам дека после толку е таа ке треба напреку да се гледаме у лифт, да пуштам музика гласна ке им сметам повеке на соседите од страна.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3930
« Одговори #8421 на: 23 Октомври 2022, 00:03:26 am »

другар исто сум и јас, над мене две од околу пет год маратон прават низ цел стан и скоканје од кревет. Да прозбориш знам дека после толку е таа ке треба напреку да се гледаме у лифт, да пуштам музика гласна ке им сметам повеке на соседите од страна.
А што вашите деца на прсти да не одат по дома?Три викаш дека се, па тие во ист момент ако се закашлаат пак ке ти сметаат... Имате две опции:преселете се во куќа или купете си тампони...
Абе како деца 5 комада бевме во влез тоа беше како од џунгла искочени па никој комшија не рекол не викајте или не тропајте. Денешно време ни смета и што сме живи....

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #8422 на: 23 Октомври 2022, 05:49:33 am »
Ако и ти си еден од тие, што им допуштаат дома секој ден да играат фудбал и маратон да трчаат, не значи дека и ние сме. Ајде да се мењаме ако сакаш со становите на едно 6 месеца, јас сум од тетово.
Ние сме 12 стана, секој по 2/3 деца има/ше, ама еден комшија звани емро не нареди ко јна војска, па да видиш како можело после полека да се качуваме/симнуваме по влез.
Се е до културата на рофителот. Не ѓи кривам децата, тие тек допрва ќе учат.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #8423 на: 23 Октомври 2022, 08:19:44 am »
Се сложувам, мора да се почитуваат часовите за мир и тишина. Патем не се веќе деца, тинејџери се.
Ако се 5 луѓе во мал стан, очекувам само понапнато да биде

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #8424 на: 23 Октомври 2022, 16:05:55 pm »
Да се преселам ако ми смета заради некој невоспитан и без култура. Наммерно секој може да биде таков и да исели цела зграда.

Немам сеуште деца али кога ке иммам така сигурно нема да се однесуваат.

Кога бев мал секојдневно си игравме бо стан кај другар и кога малку повеке ќе дојдеше до галама тој секогаш викаше полека ке им сметаме долу на комшиите, така беше научен од родителите и го почитуваше тоа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8425 на: 29 Октомври 2022, 11:52:07 am »
Да пишам искуство со двокомпонентната фуга (што ја препорача осмица).

Тешко и незгодно за работа, брзо се суши смесата и потоа тешко се нанесува. Сва среќа што пишуваа сооднос (кај цересит 89 епокси е 100 спрема 8, компонента А спрема Б) и може помали количини да се мешаат, со кујнска вага мерење и се беше ОК. Целата канта лаик нема шанси да ја сработи за тие ~40-тина минути колку што има време за работа.

Чистењето после фугирањето не е толку тешко како што се плашев (од видеата и коментарите по нет), ама тоа можеби пошто не се ни познава многу на шарени сивкасти надворешни плочки. Има и наменско средство за вадење на фугата од плочките.

Инаку можно е и со пиштол и стара туба од силикон да се нанесува, на почеток од мешањето смесата е доволно течна. Ова за ќошеви, ивици, преспоро е за цела квадратура. Глетарица треба гумена и фина, и за чистење топла вода и повеќе сунѓери, погруби и со поголеми дупки во нив. Епоксидната фуга не се раствара во вода, ама со сунѓерот се ситни и емулзифицира доволно да за може да се собере.

Фино изгледа фугата, и навистина е тврда скоро да не може да се изгребе со алат како штрафцигер.
Се на се ако навистина е трајно решение (или барем долготрајно), ќе вреди и трудот и парите. Од аспект на работа и време многу повеќе ги потрошив на вадење на старата фуга на цементна база. Прво пробав со рачна алатка за вадење фуги, па после со мулти тул (осцилациски) со наменски ножиња за чистење фуги. Првото беше практично бескорисно на здрава фуга (преспоро и претешко) а второто исто беше споро. На крај со брусилица со тенок дијаматски диск завршив работа. Ама мореше споро и пажљиво да се работи за да се иде колку што се длабоки плочките ама не и лепакот под нив, да не се отиде предлабоко и да се оштети изолацијата за вода над кошулуцата.

Во процесот рикнав и една стара правосмукалка, многу прашина се дигаше од брусилката. Изгледа фина прашина поминува низ филтрите и кеста и го сјебува моторот. Какви правосмукалки се користат за вакви „градежни“ работи, знае некој? Можеби од оние за собирање пепел од печки и камини?

Живот во стан = казна.

Рооооокајј ;D
ako ne https://www.youtube.com/watch?v=Mhn9qaTfe2E

Пуштено на нешто како хорнава на сликава долу.
(инаку мислам дека ОП малку ја утна темава)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #8426 на: 29 Октомври 2022, 18:56:08 pm »
Ќе земеш Карчер, кој има и кеса со висока филтрација и филтер за моторот.
Да, скапо е, кеса е 300 денари ама гледаш и сам дека без тоа, прашината јаде осовини и мотори цркнуваат.

Јас со мојана Карчер МВ5, цел стан го изреновирав.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8427 на: 29 Октомври 2022, 20:07:32 pm »
Ќе земеш Карчер, кој има и кеса со висока филтрација и филтер за моторот.
Да, скапо е, кеса е 300 денари ама гледаш и сам дека без тоа, прашината јаде осовини и мотори цркнуваат.

Јас со мојана Карчер МВ5, цел стан го изреновирав.

Колку ја зема?

едит, вака нешто идат:  https://mtdgradina.mk/karcher
Ова е пристапно, јас па мислев нешто од класа на реинбоу се.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #8428 на: 31 Октомври 2022, 08:43:37 am »
Дали 200 ило 250е не можам да се сетам...
Знаѓ само дека докупив додатоци со адаптер за али

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #8429 на: 01 Ноември 2022, 12:43:39 pm »
Ве молам за препорака за мајстор кој треба да бетонира два квадрати простор и осум скали.

Sent from my...